In de wereld van het strijken zijn er twee prominente spelers: de stoomgenerator en het stoomstrijkijzer. Beide beloven ze kreukvrije kleding, maar op welke manier verschillen ze van elkaar en welke is het meest geschikt voor uw behoeften? Deze vergelijking helpt je een geïnformeerde keuze te maken tussen deze twee strijkijzers.

Wat is beter: een stoomstrijkijzer of een stoomgenerator?

Een stoomgenerator is over het algemeen krachtiger en efficiënter voor grote hoeveelheden strijkwerk, dankzij zijn hogere stoomdruk en grotere waterreservoir. Een stoomstrijkijzer is echter compacter, handzamer en beter geschikt voor kleinere strijkklussen en dagelijks gebruik. De keuze hangt dus af van uw specifieke strijkbehoeften en de hoeveelheid wasgoed.

Kreukels en stoom

Als stof gekreukt is, liggen de vezels door elkaar. Een combinatie van hitte, vocht en gewicht maken deze vezels weer los waardoor je ze als het ware uitrekt.

Stoom is een combinatie van hitte, vocht en gewicht en daarom ideaal om kreukels mee glad te strijken. Zowel een stoomstrijkijzer als een stoomgenerator werken met hitte, vocht en gewicht waardoor het strijken wordt vereenvoudigd.

Stoom heeft bovendien meer toepassingen: denk bijvoorbeeld aan schoonmaken. Met de beste stoomreiniger maak je je vloer grondig schoon. Opnieuw zorgt de combinatie hitte en vocht voor een perfect resultaat.

Ik hang mijn kleding soms in de badkamer terwijl ik douche: hitte, vocht en stoom zorgen ervoor dat de kreukels verminderen. Strijken is natuurlijk effectiever, maar het is een goede oplossing voor wanneer je weinig tijd hebt.

Stoomgenerator of stoomstrijkijzer?

Stoomgenerator zij aanzicht
 • Inhoud waterreservoir: 2 - 3 liter
 • Continue stoom: 120 g/m
 • Stoomstoot: 460 g/m
 • Vullen tijdens gebruik: Ja
 • Gewicht: 4 - 5 kilogram
 • Opwarmtijd: 2 minuten
 • Formaat: Groot
 • Inhoud waterreservoir: 0,35 - 0,50 liter
 • Continue stoom: 60 g/m
 • Stoomstoot: 250 g/m
 • Vullen tijdens gebruik: Nee
 • Gewicht: 1 - 2 kilogram
 • Opwarmtijd: 20 seconden
 • Formaat: Klein

Stoomgenerator

Stoomproductie: 120 g/m | Opwarmtijd: 2 Minuten | Gewicht: 4 – 5 Kilogram
Formaat: Groot | Stoomstoot: 460 g/m

Een  heeft een apart, groot waterreservoir waardoor je deze niet vaak bijvult. Bovendien maakt hij hierdoor veel stoom wat betekent dat je sneller klaar bent met strijken.

Door deze stoomkracht gaat het strijken bovendien makkelijker. Dankzij het grote waterreservoir duurt het echter wél iets langer voordat het apparaat klaar is voor gebruik.

Verder komt net als bij een stoomstrijkijzer het stoom via de gaatjes in de strijkzool naar buiten. De meeste stoomgeneratoren hebben tevens een stoompunt waarmee je makkelijk in de hoeken van bepaalde kledingstukken komt. 

Je zet tijdens gebruik verder minder kracht en ondanks dit verdwijnen zelfs de meest hardnekkige kreukels snel. Het apparaat is dan ook ideaal om grotere oppervlakken te stomen, zoals gordijnen en beddengoed. 

Stoomgenerator op witte achtergrond
Check op Bol.com →

Een stoomgenerator in zijn geheel is groot en zwaar. De strijkbout daarentegen voelt licht aan omdat er geen water in zit. Wel kan het lastig zijn om de stoomgenerator op te bergen door zijn formaat. Stoomgeneratoren zijn daarnaast ook nog eens prijziger dan stoomstrijkijzers.

Als je veel strijkt dan is een stoomgenerator ideaal: je strijkt snel en daardoor ben je zo van je berg strijk af.

Voordelen:

 • Door zijn stoomkracht gaat het strijken sneller en gemakkelijker
 • Je strijkt eenvoudig grotere oppervlakken

Nadelen:

 • Een stoomgenerator is door zijn formaat lastig om op te bergen
 • Er hangt een stevig prijskaartje aan

Stoomstrijkijzer

Stoomproductie: 60 g/m | Opwarmtijd: 20 Seconden | Gewicht: 1 – 2 Kilogram
Formaat: Klein | Stoomstoot: 250 g/m

Een stoomstrijkijzer heeft een waterreservoir aan de binnenkant van het strijkijzer. Deze vul je vaak via een kleine opening aan de bovenkant van het strijkijzer. Doordat het waterreservoir klein is, is het apparaat snel klaar voor gebruik. Tijdens het strijken komt het stoom, net als bij een stoomgenerator, via gaatjes in de zool naar buiten.

Een stoomstrijkijzer is een stuk minder krachtig dan een stoomgenerator en produceert veel minder stoom, waardoor je langer aan het strijken bent. Dit is natuurlijk geen probleem als je niet veel te strijken hebt, maar als je regelmatig en veel strijkt, kan dit tot problemen leiden.

Stoomstrijkijzer op witte achtergrond
Check op Bol.com →

Stoomstrijkijzers zijn verkrijgbaar in alle prijsklassen en in alle soorten en maten. Een goedkoper stoomstrijkijzer heeft echter over het algemeen minder stoomkracht dan een waar je meer voor betaalt.

Over het algemeen geldt dan ook: hoe meer stoom er wordt geproduceerd, hoe sneller en gemakkelijker het strijken gaat.

Hoe je het ook wendt of keert, zelfs het beste stoomstrijkijzer is langzamer in het gladstrijken van kleding dan een stoomgenerator omdat deze altijd minder stoom produceert dan een stoomgenerator.

Daarnaast kan een stoomstrijkijzer minder fijn in de hand liggen doordat deze zwaar aan kan voelen. Je draagt het gewicht van het water immers continu mee.

Een stoomstrijkijzer is daarentegen wel veel voordeliger en door zijn kleine formaat makkelijker op te bergen.

Voordelen:

 • Stoomstrijkijzers zijn verkrijgbaar in alle prijsklassen
 • Door hun kleine formaat zijn deze makkelijker op te bergen

Nadelen:

 • Door het gebrek aan stoomkracht duurt het strijken langer
 • Een strijkijzer kan zwaar aan voelen

Prijs

Als je naar de prijzen kijkt, is de keuze snel gemaakt. Zelfs de goedkoopste stoomgenerator is nog behoorlijk duur, terwijl stoomstrijkijzers verkrijgbaar zijn in alle prijsklassen. Hierdoor kun je altijd een stoomstrijkijzer vinden die goed bij jouw budget past.

Winnaar: Stoomstrijkijzer

Stoomstrijkijzers zijn verkrijgbaar in alle prijsklassen waardoor er altijd wel eentje binnen jouw budget past.

Gebruiksgemak

Grootte en gewicht zijn belangrijk voor opslag en gebruiksgemak. Een lege stoomgenerator weegt rond de 3,7 kg, significant zwaarder dan een stoomstrijkijzer van 1,4 kg.

Met water gevuld, weegt een stoomgenerator ongeveer 5,5 kg, tegenover 1,7 kg voor een stoomstrijkijzer. Overweeg deze factoren bij het kiezen: een stoomgenerator neemt meer ruimte in beslag en kan zwaarder zijn om te verplaatsen.

Winnaar: Stoomgenerator

Een stoomgenerator is fijner in gebruik, strijkt sneller en je doet minder moeite om de kreukels te laten verdwijnen.

Stoom

Stoomproductie is een sleutelfactor bij het kiezen van een strijkijzer. Stoomgeneratoren leveren gemiddeld 95 gram stoom per minuut, terwijl stoomstrijkijzers ongeveer 35 gram per minuut produceren.

Dit hogere stoomvolume bij stoomgeneratoren betekent dat je sneller en efficiënter kreukels gladstrijkt. Kies een stoomgenerator voor grotere strijkklussen of hardnekkige kreukels, en een stoomstrijkijzer voor minder intensief gebruik.

Winnaar voor stoom: Stoomgenerator

Een stoomgenerator is efficiënter in het strijken door de hoge hoeveelheid stoom die hij gebruikt. Dankzij de stoomkracht is hij sneller in het verwijderen van kreukels dan een stoomstrijkijzer.

Veelvuldig gebruik

Iedereen wil zo snel mogelijk klaar zijn met zijn of haar strijk en als je wekelijks of zelfs dagelijks een grote berg strijk hebt, ben je hier lang mee bezig. Een stoomgenerator bespaart je tijd doordat deze veel meer stoom produceert dan een stoomstrijkijzer en hierdoor sneller de kreukels in je was weer glad krijgt.

Door het grote waterreservoir hoef je deze niet vaak bij te vullen en bovendien is het strijkijzer van de stoomgenerator licht van gewicht waardoor deze fijn in de hand ligt. 

Winnaar voor veelvuldig gebruik: Stoomgenerator

Een stoomgenerator is efficiënter in het strijken door de hoge hoeveelheid stoom die hij gebruikt. Hierdoor en door de stoomkracht, is hij sneller in het verwijderen van kreukels dan een stoomstrijkijzer en ben je sneller klaar met die grote berg strijk die op je staat te wachten.

Uitblinkende eigenschappen/functies

Stoomgenerator

 • Efficiënter: Gebruikt meer stoom waardoor kreukels sneller glad gestreken worden
 • Gebruiksvriendelijker: Je vult het reservoir minder vaak bij en door het lage gewicht ligt het strijkijzer fijn in de hand

Stoomstrijkijzer

 • Prijsvriendelijk: Stoomstrijkijzers zijn er in alle soorten en maten en zodoende in alle prijsklassen, waardoor er altijd wel iets te vinden is dat bij jouw budget past
 • Makkelijk op te bergen: Door zijn kleine formaat vind je altijd wel een plaatsje om hem op te bergen
Strijkende vrouw

FAQ: Stoomstrijkijzer versus stoomgenerator

Hieronder beantwoord ik een paar vragen over het vergelijken van stoomgeneratoren met stoomgeneratoren.

Hoeveel weegt een gemiddeld strijkijzer in vergelijking met een stoomgenerator?

Een gemiddeld strijkijzer weegt ongeveer 1,4 kilogram, terwijl een stoomgenerator, inclusief de watertank, kan oplopen tot ongeveer 5,5 kilogram. Dit maakt de stoomgenerator zwaarder en minder handzaam voor snel en makkelijk opbergen."

Hoeveel stoom produceert een stoomgenerator vergeleken met een strijkijzer?

Een stoomgenerator produceert gemiddeld 95 gram stoom per minuut, veel meer dan een strijkijzer dat ongeveer 35 gram per minuut produceert. Deze hogere stoomoutput maakt een stoomgenerator effectiever voor het gladstrijken van kreukels."

In welke prijsklasse vallen stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren?

Stoomstrijkijzers vind je vanaf ongeveer €50, terwijl stoomgeneratoren meestal beginnen bij een prijs van rond de €100. Dit weerspiegelt de extra functionaliteit en efficiëntie van stoomgeneratoren."

Hoe gebruiksvriendelijk zijn stoomgeneratoren vergeleken met traditionele strijkijzers?

Stoomgeneratoren zijn vaak gebruiksvriendelijker door de hogere stoomproductie en lichtere strijkbout. Het grote waterreservoir moet minder vaak worden bijgevuld, wat tijd bespaart. Echter, hun grootte en gewicht kunnen opslag en verplaatsing lastiger maken."

Conclusie

Als je veel strijkt, is een stoomgenerator de ideale keuze voor jou. Je gaat sneller door die berg strijk heen, zodat je meer tijd overhoudt om leuke dingen te doen.

Door zijn stevige prijskaartje is het zonde als hij alleen maar in de kast staat en weinig gebruikt wordt. Als je maar heel af en toe strijkt, of net als mij alles er aan doet om nooit te hoeven strijken, dan volstaat een stoomstrijkijzer die je zo af en toe tevoorschijn haalt. Let op: zowel een stoomgenerator als strijkijzer moet je ontkalken.

De beste is een stoomgenerator

Alles tezamen genomen is wat mij betreft een stoomgenerator het beste strijkijzer. Je haalt er de beste resultaten mee. Bovendien is hij efficiënter en daarmee tijdbesparend, maar er hangt wel een stevig prijskaartje aan een stoomgenerator.

Was dit artikel behulpzaam?