Je strijkijzer schoonmaken is één van die dingen waar je niet zo snel aan denkt. Toch is het belangrijk, want je wilt dat je strijkijzer lang mee gaat. Je strijkijzer wordt hoe dan ook vies. Als je vaak strijkt dan moet je je strijkijzer vaker schoonmaken dan wanneer je bijna nooit strijkt.

Om je strijkijzer schoon te maken, vul je het reservoir met een mengsel van gelijke delen water en witte azijn. Zet het strijkijzer op stoomstand en laat het enkele minuten stomen. Veeg daarna de zoolplaat schoon met een zachte doek.

Het ontkalken is ook erg belangrijk, vooral als je in een omgeving met hard water woont. Goed onderhoud verlengt zo de levensduur van je strijkijzer aanzienlijk!

Volg hieronder het stappenplan en je strijkijzer straalt weer in no-time! 🧴🧼

Strijkijzer op kookplaat

Er zijn meerdere manieren om je strijkijzer schoon te maken. Ik heb azijn gekozen, omdat dit de makkelijkste en de milieuvriendelijkste manier is. De beste strijkijzers hebben soms een zelf-reinigingsprogramma, maak hier dan ook gebruik van.

Dit heb je nodig

  • Azijn
  • Water
  • Doek
  • Strijkijzer

Je werkt alleen met azijn en water: je hoeft daarom geen oude doek te gebruiken. Elke doek volstaat.

Hoe vaak maak ik mijn strijkijzer schoon?

Dit hangt af van hoeveel jij je strijkijzer gebruikt. Als je dagelijks strijkt, maak je deze vaker schoon dan wanneer je eens per maand strijkt. Ik strijk zelf ongeveer eens per week en maak mijn strijkijzer elke maand wel een keer goed schoon.

Mocht je een ongelukje hebben met een stof, als het bijvoorbeeld smelt, dan raad ik je aan dit meteen schoon te maken. Hoe sneller je vuil verwijdert, hoe eenvoudiger dit is.

Stap 1: De buitenkant schoonmaken

Maak de buitenkant van het strijkijzer schoon met een vochtige doek. Als hij erg vuil is, kun je hiervoor ook wat azijn gebruiken. Vergeet vooral niet het handvat.

Stap 2: De zool schoonmaken

Maak een mengsel van azijn en water. Houd een 2:1 azijn-waterverhouding aan. Maak je doek vochtig met deze mix en hang de doek over de zool van het strijkijzer. Hiervoor moet het strijkijzer staan.

Zet het strijkijzer vervolgens aan op de laagste stand en laat het strijkijzer aan staan voor ongeveer 5 minuten. Zet het strijkijzer nu uit en laat de doek op het strijkijzer hangen voor ongeveer 30 minuten.

Strijkijzer bedekt met doek

Stap 2: De zool schoonmaken

Haal nu de doek weg; je ziet meteen dat je zool schoner is. Neem de zool af met de vochtige doek. Als er wat hardnekkiger vuil zit kun je dezelfde doek gebruiken, samen met een beetje kracht, om het vuil te verwijderen.

Stap 3: De binnenkant ontkalken

Je strijkijzer ontkalken is erg belangrijk. Dit moet dan ook regelmatig gebeuren om te voorkomen dat het warmte-element stuk gaat. Volg de instructies op de verpakking van het ontkalkingsmiddel of doe dit opnieuw met azijn.

Als je in een hardwater omgeving woont, ontkalk je je strijkijzer idealiter nog vaker.

Stap 4: Drogen

Droog je gehele strijkijzer af met een zachte droge doek. Als je dit niet doet, krijg je watervlekken. Watervlekken kunnen verder geen kwaad, maar het oog wilt ook wat, toch? 

Daarnaast loop je het risico dat het beetje kalk in het achtergebleven water weer meteen vast komt te zitten.

Waarom is je strijkijzer schoonmaken belangrijk?

Je strijkijzer heeft regelmatig een schoonmaakbeurt nodig, en hier is waarom: Door het gebruik van je strijkijzer hopen kalk en vezels zich op aan de strijkzool. Vooral als je stoomstrijkijzer water bevat, kan er kalk ontstaan. Deze kalk, samen met vezels en achtergebleven opdrukken, zorgt ervoor dat de zool na verloop van tijd vies wordt. Een vuile zool kan niet alleen de prestaties van je strijkijzer verminderen, maar ook je kleding beschadigen.

Alternatieve schoonmaakmethoden

Naast de traditionele reinigingsmethoden zijn er verschillende alternatieve methoden om je strijkijzer schoon te maken:

  • Zout: Strooi wat zout op vetvrij papier of een krant en strijk er met een warme bout overheen. Het zout en het papier nemen het vuil op.
  • Aluminiumfolie: Leg wat aluminiumfolie op de strijkplank en strijk eroverheen. Dit helpt om het laagje dat op de zool is ontstaan te verwijderen.
  • Azijn: Witte wijnazijn of schoonmaakazijn kan ook effectief zijn. Door het zuur in de azijn kun je de strijkzool grondig reinigen.
  • Nagellakremover: Als er polyester of vinyl aan de zool van het strijkijzer is blijven plakken, kun je het vuil insmeren met nagellakremover. Gebruik hiervoor een doek die je in de remover hebt gedrenkt."

Gesmolten stof op de zool

Als je per ongeluk iets te heet hebt gestreken kan het zijn dat het stof, of de opdruk, smelt en op de zool van je strijkijzer achterblijft. Dit gesmolten goedje kan moeilijk te verwijderen zijn.

Zet je strijkijzer aan en strijk een stuk aluminiumfolie. Als het goed is blijft het plakkerige goedje nu achter op de folie. Als het materiaal nu nog steeds niet heeft losgelaten, gebruik dan wat nagellak remover.

Kan ik mijn strijkijzer schoonmaken met zout?

Ja! Dit is een andere gemakkelijke manier om je strijkijzer schoon te maken. Verspreid een eetlepel zout op een vel bakpapier en zet vervolgens je strijkijzer op de maximale temperatuur. Je zet de stoomfunctie helemaal uit. Nu strijk je rustig over het zout heen.

Dit doe je voor ongeveer een minuut en de zool van je strijkijzer is weer zo als goed als nieuw!

Wit-blauw strijkijzer op kookplaat

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van je strijkijzer

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen.

Hoe voorkom je kalkaanslag in een strijkijzer?

Om kalkaanslag in je strijkijzer te voorkomen, gebruik je gedestilleerd of gefilterd water in plaats van kraanwater. Kraanwater bevat mineralen die kalkaanslag veroorzaken. Als je strijkijzer een antikalksysteem heeft, activeer dit dan regelmatig. Controleer ook de handleiding van je strijkijzer voor specifieke aanbevelingen.

Hoe maak je de stoomgaatjes van een strijkijzer schoon?

Om de stoomgaatjes van je strijkijzer schoon te maken, vul je het reservoir met een mengsel van gelijke delen water en witte azijn. Zet het strijkijzer op stoomstand en laat het enkele minuten stomen. Schakel het uit, laat het afkoelen en veeg vervolgens de zoolplaat schoon met een zachte doek.

Hoe vaak moet je het waterreservoir van een strijkijzer legen?

Het is raadzaam om het waterreservoir van je strijkijzer na elk gebruik te legen. Dit voorkomt de vorming van kalkaanslag en schimmel. Bewaar je strijkijzer altijd zonder water om de levensduur te verlengen en mogelijke lekkages te voorkomen.

Hoe gebruik je de ontkalkingsfunctie van een strijkijzer?

Als je strijkijzer een ontkalkingsfunctie heeft, vul dan het reservoir met het aanbevolen ontkalkingsmiddel of witte azijn. Zet het strijkijzer aan en activeer de ontkalkingsfunctie. Laat het strijkijzer de vloeistof door de stoomgaatjes stomen totdat het reservoir leeg is. Vul het vervolgens met schoon water en stoom opnieuw om eventuele resten te verwijderen.

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen en dat je aan de slag kunt met een schoon strijkijzer! Wilt het niet lukken met met bovenstaand stappenplan? Dan raad ik je HG strijkboutreiniger aan. Dit product is speciaal ontwikkeld om zelfs de meest hardnekkige strijkresten te verwijderen.

Door regelmatig gebruik van HG strijkboutreiniger blijft je strijkijzer in optimale conditie en verleng je de levensduur. Heb je zelf nog andere tips, laat dan hieronder een berichtje achter. 👇Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?