Suède is veeleisend – geloof me. Hoe vaak ik wel niet ben geëindigd in de stomerij met mijn suède kleding. Ik ben de tel kwijt.

Nu heb ik een suède bank in de woonkamer staan, waarmee ik niet kan lopen aankakken bij de stomerij. Ik kan natuurlijk experts inhuren, maar dat is weer zo'n gedoe en kost een hoop geld.

Ik wil het zelf doen, en jij waarschijnlijk ook. Nu luidt de vraag: hoe moet je een suède bank schoonmaken? Hieronder heb ik een handig stappenplan voor je beschreven. ⬇️

Dit heb je nodig

Je hoeft niet eens zo veel in huis te halen:

  • Een stofzuiger
  • Een zachte doek, zoals een keukendoek
  • Een suèdeborstel
  • Een stoomreiniger (optioneel)

En, afhankelijk van het soort vlek in je bank:

  • Een (suède)gum (kleine vlek)
  • Droogshampoo (vetvlek)
  • Bakpoeder (olievlek)
  • Schuurpapier (hardnekkige vlek)
  • Zout (wijnvlek)

Stap 1: Stofzuigen

Ten eerste maak je je suède bank schoon door hem regelmatig te stofzuigen. Zo blijft het meubel mooi en schoon, en voorkom je dat oude vuilresten vlekken worden. 

Dit is dan ook de eerste stap in het schoonmaken van je suède bank.

Stap 2: Afnemen met een doekje

Na het stofzuigen neem je de bank af met een zachte, droge doek, zoals een keukendoek. Dit doe je om de laatste vuilrestjes weg te halen.

Stap 3: Borstel de bank

Als derde stap borstel je de bank met een speciale suèdeborstel. Zo maak je de bank weer mooi en glad – zo goed als nieuw!

Stap 4: Schoonmaken met stoomreiniger

Als je wil, kan je ook de bank schoonmaken met een stoomreiniger. Pak het schoonmaakapparaat erbij en haal hem over de hele bank heen.

Let op! Zelfs de beste stoomreiniger houd je ongeveer tien centimeter van de bank vandaan. Je voorkomt hiermee beschadigingen en nieuwe vlekken.

groene suede bank in woonkamer
Hoe was je suède?

Heeft je bank een afneembare hoes? Dan kan je deze ook in de wasmachine wassen. Gebruik het hand- of wolwasprogramma, en voeg alleen wasverzachter toe. Daarna laat je hem goed drogen en borstel je hem vervolgens uit met een suèdeborstel.

Hoe krijg je vlekken uit een suède bank?

Er gebeuren wel eens ongelukjes. In dat geval wil je niet alleen je suède bank schoonmaken, maar ook bepaalde vlekken eruit halen.

Kleine vlek

Een kleine vlek verwijder je gemakkelijk met een gum. Er bestaan speciale suède gummen, maar je kunt hiervoor ook een normale gum gebruiken. Gum de vlek voorzichtig weg.

Vetvlek

Heb je vetvlekken in je bank? Dep deze eerst droog met een droge doek, spray droogshampoo over de vetvlek, laat het goed intrekken, en borstel hem daarna uit met een suèdeborstel.

Op licht suède gebruik je een droogshampoo voor blond haar, en op donker suède gebruik je een droogshampoo voor donker haar.

Olievlek

Een olievlek verwijderen doe je met bakpoeder. Strooi bakpoeder over de vlek, laat het even intrekken, en borstel het suède daarna uit met een suèdeborstel.

Hardnekkige vlek

Voor een hardnekkige vlek gebruik je schuurpapier. Gebruik altijd een zachte variant met een kleine korrel en schuur erg voorzichtig om beschadigingen te voorkomen.

Watervlek

Suède kan slecht tegen water. Wanneer je water hebt gemorst, maak je de vlek zo snel mogelijk droog. Als dat niet helpt, ga je met een vochtige doek voorzichtig over de hele bank heen.

Wijnvlek

Er bestaan vele trucjes om wijnvlekken te verwijderen. De makkelijkste manier om wijnvlekken uit de bank te halen, is door zout over de vlek strooien en dit een nachtje in te laten trekken.

De volgende dag is de vlek verdwenen – het zout heeft de wijn geabsorbeerd. Je dept daarna alleen nog het zout weg met een doekje en lauwwarm water.

Wijnvlek op tapijt

Conclusie

Hopelijk heb je nu antwoord op de vraag: "hoe kan ik een suède bank schoonmaken?" en ben je erachter gekomen dat het helemaal niet zo ingewikkeld is.

Naast het schoonmaken van de bank, zijn er allerlei trucjes om specifieke vlekken uit de suède bank te halen, zoals je hierboven hebt gelezen.

Nu zit je nooit meer op een vieze suède bank! Ik wil je uitnodigen om hieronder onbeantwoorde vragen achter te laten, of gewoon een leuke opmerking. Alles is welkom!

Bedankt voor je tijd en tot de volgende keer!

Was dit artikel behulpzaam?