Op warme dagen is het fijn om in de tuin te zitten onder je overkapping. Toch blijft de warmte hier vaak onder hangen. Sommige mensen vinden dit heerlijk, maar als je een beetje zoals ik bent, is het soms te warm onder de overkapping. Hoe los je dit op, zodat je weer kunt genieten zonder dat het te warm is?

In dit artikel bespreek ik de oorzaken en oplossingen voor oververhitting onder overkappingen. Er zijn verschillende manieren dit te voorkomen en je comfort te verhogen. Van zonwering tot speciale koeltechnieken, er is altijd een oplossing die past bij je situatie. 👍

Belangrijke punten:

 • De structuur, het materiaal en het ontwerp van de overkapping, evenals omgevingsfactoren zoals zonlicht en wind, beïnvloeden de warmte onder een overkapping.
 • Er zijn verschillende oplossingen om de hitte te verminderen, zoals onderdakzonwering, verkoelende dakbedekking, het plaatsen van een zwembadje in de buurt, warmtewerende oplossingen en het creëren van een doorkijk in de voorkant van de overkapping.
 • Innovatieve ideeën en technologieën, zoals overkappingen met ingebouwde zonnepanelen, geautomatiseerde zonwering en het gebruik van nieuwe materialen en ontwerpen, dragen bij aan een koelere overkapping in de toekomst.

Waarom wordt het zo warm onder je overkapping?

Het voelt soms als een sauna, nietwaar? Dat komt vooral door de structuur en het materiaal van je overkapping. Ze vangen warmte op en houden deze vast, vooral als de zon er direct op schijnt. Hierdoor wordt het warm!

Hoewel het materiaal de belangrijkste factor is, speelt het ontwerp ook een rol. Een overkapping zonder goede ventilatie wordt een heet hok! En vergeet de omgevingsfactoren niet: zonlicht en wind hebben een grote invloed.

Daar kun je je gelukkig tegen beschermen met een goede terrasoverkapping. Kijk hier als je benieuwd bent naar de kosten van terrasoverkappingen!

De invloed van zonlicht en dakbedekking op de warmte

Laten we er wat dieper op in gaan. De temperatuur onder een overkapping wordt vooral veroorzaakt door direct zonlicht en thermische absorptie. Allereerst vangt de overkapping direct zonlicht op, wat warmte met zich meebrengt.

De materialen van de overkapping absorberen het zonlicht en deze energie wordt omgezet in warmte, waardoor de temperatuur onder de overkapping stijgt.

Sommige materialen dakbedekking hebben een hoge warmteopslagcapaciteit, wat betekent dat ze meer warmte kunnen absorberen en vasthouden gedurende langere periodes. Materialen zoals metaal, beton en glas houden bijvoorbeeld veel warmte vast.

Maar ook de kleur en het materiaal van de dakbedekking spelen een rol. Donkere kleuren absorberen meer warmte dan lichtere. En metalen daken? Die worden gloeiend heet! 😓

Grote tuin met een sfeervolle glazen overkapping, omringd door groene planten en bloemen.

Eerste hulp bij hitte onder de overkapping

Zit je in een hittegolf en zoek je naar snelle oplossingen? Ik help je. Er zijn verschillende manieren om de hitte te verminderen. Ik houd niet van warmte, maar wel van buiten zitten. Daarom heb ik al deze oplossingen uitgeprobeerd. En geloof me, het scheelt een hoop!

Start met het omlaag brengen van de warmte met zonwering

Zonwering kan een redder in nood zijn tijdens warme zomerdagen. Het werkt door de zonnestralen te blokkeren voordat ze het oppervlak van de overkapping raken. Er zijn verschillende types, van rolgordijnen tot jaloezieën, zonnescherm of warmtewerende doeken en speciale verf, allemaal met hun eigen voordelen. De keuze is reuze.

Je vermindert de hoeveelheid zonlicht die je overkapping bereikt met deze oplossingen, waardoor je de temperatuur effectief kan verlagen. Klinkt interessant, toch? Bekijk het overzicht hieronder om meer te weten te komen welke optie wellicht bij jou past.

 1. Rolgordijnen
  • Wanneer te kiezen: Rolgordijnen zijn een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een veelzijdige optie. Ze zijn gemakkelijk te installeren en kunnen zowel verticaal als horizontaal worden gebruikt. Rolgordijnen kunnen gemaakt zijn van diverse materialen, zoals zonwerend doek of pvc, afhankelijk van je behoeften.
 2. Jaloezieën
  • Wanneer te kiezen: Jaloezieën zijn geweldig als je graag controle wilt hebben over de lichtinval en de privacy. Ze zijn verstelbaar, waardoor je kunt spelen met de hoek van de lamellen om de gewenste hoeveelheid licht en schaduw te bereiken. Jaloezieën zijn geschikt voor plaatsen waar je de zon wilt filteren zonder volledig te blokkeren.
 3. Zonnescherm
  • Wanneer te kiezen: Een zonnescherm zoals markiezen of knikarmschermen zijn ideaal als je een uitbreidbare schaduwoplossing wilt. Ze zijn perfect voor grotere overkappingen en bieden vaak een groter schaduwgebied. Deze optie is ook geschikt als je een terras of buitenruimte hebt waar je regelmatig van de schaduw wilt genieten.
 4. Warmtewerende doeken
  • Wanneer te kiezen: Warmtewerende doeken zijn speciaal ontworpen om de hitte van de zon te verminderen, terwijl ze nog steeds wat licht doorlaten. Er zijn verschillende soorten warmtewerende doeken. Sommige blokkeren zelfs uv-stralen. Deze doeken kunnen bovenop je overkapping worden geïnstalleerd om te voorkomen dat het eronder te warm wordt.
 5. Speciale verf
  • Wanneer te kiezen: Speciale warmtewerende verf is een budgetvriendelijke optie om de temperatuur onder je overkapping te verminderen. Deze verf kan op het dak van de overkapping worden aangebracht en weerkaatst een deel van de zonnestraling.

Het belang van een luchtcirculatie

Heb je een open overkapping of een overkapping die volledig afgesloten is? Een open voorkant – of zijkant – van je overkapping kan een wereld van verschil maken als het gaat om verkoeling en luchtcirculatie. Door een open voorkant te creëren, kan de warme lucht ontsnappen en frisse lucht naar binnen stromen.

Maak je tuinkamer koel met verkoelende dakbedekking

Een optie die wat meer geld en moeite kost is een kleine verbouwing van je overkapping. Gebruik dit keer verkoelende dakbedekking. Dit is een effectieve manier om de temperatuur onder je verkapping te verlagen. 🌤️ Er zijn verschillende soorten verkoelende dakbedekking beschikbaar, elk met hun eigen voordelen.

Dakbedekking met een hoge reflecterende waarde kan de hoeveelheid zonlicht verminderen en zo de warmte verlagen. Anderzijds helpt een geïsoleerde dakbedekking om de warmte buiten en de koelte binnen te houden.

Overweeg ook lichte kleuren voor het plafond van je overkapping. Lichte kleuren weerkaatsen zonlicht beter dan donkere kleuren, waardoor de temperatuur onder de overkapping lager blijft.

Groene daken, bedekt met levende planten en begroeiing, bieden ook uitstekende isolatie en reguleren de temperatuur onder de overkapping. Ze verminderen het warmte-effect.

En als je je terras helemaal wilt afmaken, overweeg dan prachtige vlonderplanken. Klik hier voor meer informatie over vlonderplanken en ontdek de planken die het best bij je terras passen.

Tuin met een overkapping, planten en tuinverlichting.

Overige tips

Ben je op zoek naar een minder ingrijpende of budgetvriendelijkere tip? Bekijk dan de opties hieronder.

Ventilatoren

Het installeren van plafondventilatoren onder je overkapping of staande buitenventilatoren kan helpen de luchtcirculatie te verbeteren. Ventilatoren zorgen voor een verkoelend briesje en verspreiden de lucht gelijkmatig, waardoor het comfortabeler wordt op warme dagen.

Mistsysteem of watersproeisysteem

Een mistsysteem of watersproeisysteem verspreidt fijne waternevel in de lucht, wat voor een verfrissend effect zorgt en waardoor de temperatuur onder de overkapping verlaagt. Het water verdampt snel en kan de temperatuur onder de overkapping enigszins verlagen.

Dit is vooral effectief in droge klimaten. Zorg dat je mistsysteem goed is ontworpen om te voorkomen dat je meubels en vloeren nat worden.

Planten en groen

Plant grote bomen of struiken in de buurt van je overkapping om natuurlijke schaduw te creëren en plaats klimplanten of hangende plantenbakken onder je overkapping. Planten zorgen niet alleen voor schaduw, maar kunnen ook de omgeving koelen door verdamping. Dit verlaagt de temperatuur aanzienlijk.1Laurence Machiels, Vijver- en Tuincentrum Pelckmans (2020). 'Hete zomer? Zo houd je je tuin koel'

Zwembadje in de buurt

Heb je er al eens aan gedacht om een zwembadje in de buurt van je overkapping te plaatsen? Water heeft een verkoelend effect en kan helpen om de omgevingstemperatuur te verlagen.

Buitenmeubilair

Kies voor buitenmeubilair dat ademt en niet te veel warmte vasthoudt. Materialen zoals rotan en bamboe zijn koeler dan metalen of donkere kunststoffen.

De toekomst van koelte onder de overkapping

De technologie staat niet stil, en dat geldt ook voor de wereld van overkappingen. Er zijn tal van innovatieve ideeën en technologieën in ontwikkeling die kunnen bijdragen aan een koelere overkapping. Denk aan overkappingen met ingebouwde zonnepanelen die energie opwekken om ventilatoren of airconditioning te voeden.

Ook het gebruik van nieuwe materialen en ontwerpen kan bijdragen aan een koelere overkapping. We maken bijvoorbeeld overkappingen van reflecterende materialen of ontwerpen die natuurlijke ventilatie bevorderen.

Conclusie

Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om de temperatuur onder controle te houden. Of het nu gaat om zonwering, speciale dakbedekking, het plaatsen van planten voor verkoeling, of het gebruik van buitenventilatoren – er zijn talloze manieren om de hitte te bestrijden.

Onthoud, elke overkapping is anders en vereist een unieke aanpak. Hopelijk heeft dit artikel je enkele ideeën gegeven voor je situatie. Zo kun je op warme zomerdagen onder je overkapping blijven genieten, zonder dat je het te heet onder de voeten krijgt!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen