De ideale diepvriestemperatuur is van vitaal belang als je het beste resultaat wilt voor je harde werk: je zelfgemaakte gerechten en andere diepvriesvoorraad zo vers mogelijk houden in je diepvries. Ik kook niets voor niets vers, en hoe langer het vers blijft, hoe beter!

Hoewel het invriezen van voedsel de groei van bacteriën en andere micro-organismen vermindert, doodt het ze niet. Zodra de temperatuur te ver stijgt, is het feest voor de slapende bacteriën.

De grote vraag is natuurlijk: hoe koud moet mijn vriezer zijn, welke temperatuur is ideaal voor mijn vriezer? Op deze vraag geef ik je in dit artikel antwoord.

Wat is de ideale temperatuur voor de vriezer?

De ideale temperatuur voor je vriezer is -18 °C. Op deze temperatuur blijven je producten het langste vers op een redelijk energiezuinige manier. Kun je geen precieze temperatuur instellen? Gebruik dan een thermometer om de temperatuur in de vriezer te controleren.

Op de juiste manier de temperatuur meten

Het correct meten van de temperatuur in je vriezer is cruciaal voor de versheid van je producten. Gebruik een betrouwbare thermometer en plaats deze niet los in de vriezer. Voor de meest nauwkeurige meting plaats je de thermometer in een glas water en laat je deze ongeveer 12 uur in de vriezer staan.

Het water in het glas zal dan dezelfde temperatuur hebben als de kern van de producten in je vriezer. Door deze methode te volgen, garandeer je dat de gemeten temperatuur zo nauwkeurig mogelijk is en voorkom je mogelijke bederf van je voedsel door onjuiste temperatuurinstellingen.

Richtlijnen voor het bewaren van eten in de vriezer

Niet alle producten bewaar je even lang in de vriezer. Hieronder vind je daarom een lijstje met hoe lang je verschillende etenswaren in de vriezer kunt bewaren, ervan uitgaand dat de temperatuur -18 °C is.

 • Brood blijft een maand goed in de vriezer. Vries het brood direct na aankoop in en haal elke dag de benodigde boterhammen uit de vriezer. Zo heb je altijd brood, zonder schimmel te riskeren. 🦠
 • Als je je groente kort kookt voordat je ze invriest, blijft het ongeveer een jaar goed. Groenten die veel water bevatten, vries je echter liever niet in. Dit zijn bijvoorbeeld komkommers, tomaten en sla. Groente zoals broccoli, bloemkool, rode kool en aubergine kun je wel invriezen.
 • Fruit blijft acht tot twaalf maanden goed in de vriezer. Banaan vries je in zonder schil en bij appels en peren verwijder je het klokhuis. Bessen en druiven vries je in zonder er iets mee te doen.
 • Magere vis als kabeljauw, tonijn en koolvis is ongeveer zes maanden houdbaar in de vriezer. Vettere vissoorten zoals zalm en makreel blijven drie maanden houdbaar.
 • Hoelang vlees vers blijft, is afhankelijk van wat voor vlees het is. Zo blijft varkensvlees ongeveer twee maanden goed, gehakt drie maanden, lamsvlees drie maanden en rundvlees blijft negen maanden goed.
 • Gevogelte als kip en kalkoen bewaar je drie maanden in de vriezer.
 • Voorgekookte peulvruchten uit blik, waaronder kidneybonen, linzen, kikkererwten, bruine en witte bonen, zijn tot ongeveer drie maanden houdbaar in de diepvries.
 • Overgebleven maaltijdresten – denk aan gekookte rijst, overgebleven pastasaus zonder crème, enzovoorts – blijven gemiddeld drie maanden goed in de vriezer.
Bevroren broccoli, voorzijde

Kan mijn vriezer in de schuur?

Of je je vriezer in de schuur kunt zetten, is afhankelijk van de klimaatklasse van de vriezer. De klimaatklasse vertelt je meer over wat de ideale omgevingstemperatuur van de vriezer is. Zet je de vriezer in een schuur waar het in de zomer soms wel 35 °C is, en je hebt een vriezer met klimaatklasse N, dan werkt je vriezer niet optimaal in deze temperatuur.

Hieronder vind je de verschillende klimaatklassen op een rijtje:

 • N (normaal): minimale temperatuur 16 °C; maximale temperatuur 32 °C.
 • ST (subtropisch): minimale temperatuur 16 °C; maximale temperatuur 38 °C.
 • T (tropisch): minimale temperatuur 16 °C; maximale temperatuur 43 °C.
 • SN (subtropisch): minimale temperatuur 10 °C; maximale temperatuur 32 °C.

Is je schuur niet geïsoleerd en wordt het in de winter kouder dan 10C, dan is het geen goed idee om je vriezer in de schuur te zetten. De meeste vriezers zijn niet bestand tegen temperaturen lager dan 16C. Gebruik je je vriezer toch in een koudere ruimte, dan zal zelfs de beste vriezer uiteindelijk stuk gaan.

Veelgestelde vragen over de temperatuur van je vriezer

Hieronder beantwoord ik een paar vragen over vriezertemperaturen.

Wat is de opslagcapaciteit van een vriezer bij een bepaalde temperatuur?

De opslagcapaciteit van een vriezer is niet direct afhankelijk van de temperatuur. Echter, bij een constante temperatuur van -18°C blijven producten optimaal bewaard en behoud je de maximale opslagruimte. Zorg ervoor dat je de vriezer niet overbelast om een stabiele temperatuur te garanderen en de luchtcirculatie te behouden.

Hoe verandert het geluidsniveau van de vriezer bij verschillende temperaturen?

Het geluidsniveau van de vriezer kan toenemen bij temperatuurschommelingen, vooral als de compressor harder moet werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Bij een stabiele temperatuur van -18°C werkt de vriezer het meest efficiënt en produceert deze het minste geluid. Zorg voor voldoende ventilatie rondom de vriezer om optimale prestaties en een laag geluidsniveau te behouden.

Welke energieklasse heeft een vriezer met een temperatuur van -18°C?

Een vriezer die consistent op -18°C wordt gehouden, kan tot de energieklassen A+++ behoren, wat de hoogste energie-efficiëntie aangeeft. Echter, de specifieke energieklasse hangt ook af van andere factoren zoals isolatie en technologie. Controleer altijd het energielabel van je vriezer om de exacte energieklasse te bepalen en kies voor een model met een hoge energieklasse voor maximale besparingen.

Conclusie

Hopelijk weet je nu meer over de ideale temperatuur van een vriezer en alles wat daar bij komt kijken. Heb je nog een goede tip om je eten heerlijk vers te houden in de vriezer? Extra kruiden, of juist niet? Persoonlijk vind ik mijn zelfgemaakte curry's lekkerder als ik ze invries! Laat het ons weten en laat een reactie achter! Bedankt voor het lezen. ❄️❄️❄️

Was dit artikel behulpzaam?