Een goede nachtrust is essentieel, maar wat als je topdekmatras steeds verschuift? Irritant, toch? De realiteit is dat dit probleem zeer gangbaar is. Zo gangbaar zelfs, dat er talloze mensen zoals jij zijn die er midden in de nacht wakker van liggen... 🥱

Maar laten we even teruggaan: hoe komt het dat een topdekmatras verschuift? Er zijn meerdere mogelijke oorzaken: de kwaliteit van de matras, het bedframe, je slaaphouding... En hoewel de oorzaken talrijk zijn, kan het resultaat bijzonder hinderlijk zijn. Het is natuurlijk ook mogelijk om zonder topper te slapen, maar je hebt die topper niet voor niets aangeschaft!

Gelukkig zijn er oplossingen voor dit hardnekkige probleem. Van antislip matrasbeschermers tot andere, creatieve methoden om je matras op zijn plek te houden: je kunt het probleem van een verschuivend topdekmatras aanpakken. 👍

Hoe kan ik voorkomen dat mijn topdekmatras verschuift?

Ervaar je dat je topdekmatras vaak verschuift? Dat is niet alleen vervelend, maar kan ook je nachtrust verstoren. Het gebeurt vooral bij bedden die geen uitstekend hoofdeinde en voeteneinde hebben. Maar wees gerust, er zijn oplossingen die je kunt proberen om dit probleem te verhelpen.1Sanchita Sen (2023) 'How To Keep a Mattress Topper From Sliding' 👍

1. Antislipmatrasbeschermer

Eén van de meest effectieve methoden is het gebruik van een antislipmatrasbeschermer. Dit is een dunne laag die je tussen je matras en topdekmatras plaatst. Het heeft een speciale oppervlakte die wrijving creëert, waardoor je topdekmatras minder snel zal verschuiven. Dit werkt met name goed bij latex en memory foam matrassen.

hand op beschermhoes van matras

2. Gebruik een goed passend hoeslaken

Als je hoeslaken te los zit, verschuift de topper een stuk makkelijker. Zorg dat je een hoeslaken hebt wat strak aansluit en volledig om zowel de topper als het matras heen zit. Dit helpt met het op zijn plek houden van het topdekmatras.

3. Sheet straps

Sheet straps zijn elastische banden die je onder je matras aan je hoeslaken bevestigt, waardoor je hoeslaken strak om de hoeken van je matras blijft zitten en niet meer loskomt. Zoals hierboven al genoemd helpt een strak hoeslaken met het op zijn plek houden van de topper, dus dit is een goede oplossing als je hoeslaken steeds los zit als je wakker wordt.

4. Draai de topper om

Sommige toppers hebben een specifieke boven- en onderkant. Bij deze toppers is het dus belangrijk om de goede kant bovenop te hebben liggen, omdat de onderkant bijvoorbeeld antislipoppervlak heeft. Soms is er een label bevestigd aan de topper welke laat zien wat de boven- en onderkant is. Kom je er niet uit? Experimenteer dan door je topper om te draaien en te vergelijken of je nu meer stabiliteit hebt.

5. Klittenband

Sommige toppers komen met klittenband, wat helpt tegen het schuiven, maar dit kun je natuurlijk ook zelf aanbrengen. Koop klittenband wat op stof plakt of naai klittenband in de topper en in je matras, zodat je ze op elkaar kunt plakken.

Realiseer je wel dat je je matras dan niet meer comfortabel zonder topper kunt gebruiken en je de topper of het matras ook niet meer om kunt draaien als er een kuil begint te ontstaan, tenzij je het klittenband weer loshaalt.

6. Tapijt tape

Tapijt tape is sterk dubbelzijdig plakkend tape wat gemaakt is om aan textiel en andere oppervlakken te plakken. Dit is een nog wat permanentere optie dan het klittenband, omdat de lijm lastig te verwijderen is nadat het is aangebracht, maar het is wel zeer effectief.

7. Verander je slaaphouding

Het aanpassen van je slaaphouding klinkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar je slaaphouding kan veel invloed hebben op de stabiliteit van je topper. Zo kan het slapen op je rug ervoor zorgen dat je minder beweegt, waardoor je matras ook minder zal verschuiven. Het kan even wennen zijn, maar het kan je slaapervaring aanzienlijk verbeteren. Probeer dus verschillende slaaphoudingen uit en kijk wat voor je het beste werkt. Succes! 😊

8. Veiligheidsspelden

Deze optie raad ik eigenlijk niet aan, omdat het je matras en je topper beschadigt, maar mocht je met een krap budget zitten, kan dit een goede oplossing zijn. Maak je topper aan je matras vast met minstens 5 grote veiligheidsspelden aan iedere lange zijde van je bed.

9. Ducttape

De laatste budgetoptie is het gebruiken van ducttape. Dit zal niet heel lang werken, maar is wel makkelijk en snel aan te brengen en kost weinig geld. Je kan dubbelzijdig ducttape aanschaffen of enkelzijdig ducttape gebruiken.

Maak de tape dubbelzijdig door het met de plakkende kant naar buiten dubbel te vouwen en de uiteinden dan aan elkaar te bevestigen. Gebruik dit dubbelzijdige ducttape vervolgens om op genoeg plekken je topper aan je matras te plakken.

10. Bedframe met hoofd- en voeteneinde

Zoals eerder al genoemd, verschuiven toppers vaak doordat het bed geen uitstekend hoofd- en voeteneinde heeft. Een nieuw bedframe met uitstekend hoofd- en voeteneinde kan voor de stabiliteit zorgen die jouw topper nodig heeft om niet meer te verschuiven. Dit is natuurlijk wel een flinke aanschaf, maar dit is iets waar je rekening mee kunt houden als je op zoek bent naar een nieuw bed!

Conclusie

Je weet nu dat er oplossingen bestaan zoals antislipmatten en allerlei oplossingen om je topper aan je matras te plakken. Elke methode kan je helpen om het verschuiven van je topdekmatras te beheersen en je comfortabeler te laten slapen.

Het experimenteren is aan jou: probeer verschillende oplossingen tot je die ene vindt die perfect voor je werkt. Een laatste tip: vergeet niet om je topper regelmatig te reinigen! Een schoon matras is een gelukkig matras, en jij verdient elke nacht een gelukkige slaap. Veel succes! Veel succes! 😉

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen