Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlanders niet voldoende goede nachtrust krijgt. Zo lijdt 1 op de 10 Nederlanders aan slapeloosheid, wat negatieve effecten heeft op het dagelijks leven en de gezondheid. Het is een must om na een lange dag voldoende rust te krijgen.

Om beter te slapen, is het een must om je slaapkamer op zo’n manier in te richten dat je er lekker kunt ontspannen en uit kunt rusten. En goed nieuws: je kunt esthetiek zeker gewoon combineren met comfort! Denk bijvoorbeeld aan houten bedden met echt goede matrassen erin en de keuze voor kalmerende kleuren. In dit artikel lees je er meer over.

Minimaliseer elektronica in je slaapkamer

Tegenwoordig kunnen we bijna niet meer zonder onze smartphone. Veel mensen nemen het gadget zelfs mee naar de slaapkamer om daar nog even te gamen of social media te checken voordat ze gaan slapen. Het blauwe licht dat van het beeldscherm komt, zorgt er echter voor dat je lichaam denkt dat je wakker moet blijven. Het gebruik van beeldschermen in de slaapkamer verstoort je biologische ritme dus, waardoor je slechter slaapt.

Je valt niet alleen slechter in slaap, maar je ervaart ook al snel een nachtrust van lage kwaliteit. Het resultaat? Je voelt je de volgende dag moe, je kunt je niet concentreren en je bent snel geprikkeld. Omdat het blauwe licht het slaaphormoon melatonine verstoort, is het aan te raden om ongeveer een uur voor je gaat slapen niet meer naar beeldschermen te kijken. Laat je smartphone dus vooral uit je slaapkamer om zo je nachtrust te bevorderen.

Investeer in een comfortabel bed met goed matras

Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken in een slaapkamer is een kwalitatief goed bed met een dito matras. Een goed bed is de basis voor een kwalitatieve nachtrust. Kies daarom altijd een matras dat past bij jouw slaapbehoefte. Rugslapers hebben bijvoorbeeld een ander matras nodig dan zijslapers. Bedenk dus goed wat voor soort slaper je bent en wat je lekker vindt liggen, zodat je een goede keuze kunt maken.

Daarnaast is het goed om te weten dat veel volwassenen niet voldoende nachtrust krijgen, omdat ze samen slapen met hun partner die geluid maakt of veel beweegt in zijn of haar slaap. Wist jij dat je een 1 persoonsbed voor volwassenen kunt kopen? Koop er twee en je slaapt alsnog samen, zonder dat de ander je nachtrust verstoort. Hoe handig is dat? Voor sommige mensen helpt het ook al om twee aparte dekbedden aan te schaffen.

Let goed op de kleuren die je gebruikt in je kamer

Waar veel mensen niet aan denken bij het inrichten van hun slaapkamer met oog op een betere nachtrust is de keuze van de kleuren die ze gebruiken in de slaapkamer. Kleuren hebben wel degelijk een invloed op onze gemoedstoestand, dus zorg ervoor dat je zorgvuldig kiest. Kleuren die heel goed werken in de slaapkamer en bijdragen aan een betere nachtrust zijn lichte tinten, zoals lavendel of lichtblauw. Dat zijn hele verfijnde en simpele kleuren die volgens onderzoek zorgen voor een rustgevende sfeer.

Aan de andere kant moet je weten dat het ook juist helpt om te slapen in een donkere slaapkamer. Dat ligt niet zozeer aan de kleur van de muren en de meubels, maar aan hoeveel licht er binnen kan komen. Kleuren die je het liefst wel vermijd in de slaapkamer zijn felle tinten, zoals felrood, roze of oranje. Dat zijn kleuren die je nachtrust kunnen verstoren; iets wat je juist niet wil. Een voordeel van lichte tinten is dat deze interieurkleuren vaak tijdloos en trendy tegelijk zijn.

Koop lekker zacht beddengoed voor extra comfort

Wat tot slot niet mag ontbreken in een slaapkamer waar je echt lekker kunt slapen, is goed en kwalitatief beddengoed. Fijne en comfortabele dekens zijn een essentieel onderdeel van een goede nachtrust en zo van een gezonde levensstijl. Investeer in beddengoed voor ieder seizoen, zodat je zowel in de zomer als in de winter lekker kunt slapen. Een zogeheten all season dekbed kan je hierbij helpen; dat zijn dubbele dekens die je los van elkaar kunt halen voor extra verfrissing (of aan elkaar kunt doen voor extra warmte).

Check ook meteen even wat voor een dekbedovertrek je koopt. Het juiste beddengoed helpt namelijk bij de regulering van je lichaamstemperatuur, waardoor je niet wakker wordt omdat je het te heet of te koud hebt. Materialen zoals katoen, bamboe en andere stoffen met vochtregulerende eigenschappen absorberen vocht en houden je koel tijdens warme nachten. In de winter zorgen ze er juist voor dat je lekker warm blijft. Kortom: investeer in deze handige tips voor een betere nachtrust en je zal meer uitgerust zijn dan ooit!

Was dit artikel behulpzaam?