Vitrage, glasgordijnen of netgordijnen: allemaal hangen ze voor je raam en zorgen ervoor dat niemand binnen kan kijken. Door huisdieren, vieze kinderhandjes en stof is het een goed idee om je vitrage een paar keer per jaar te wassen. Hierdoor blijven ze stralend wit. Lees hieronder hoe je je vitrage het beste wast. 🏠

Dit heb je nodig

Je vitrage wassen is niet moeilijk en zo gebeurd, maar je moet wel even weten hoe je dit doet. Zorg ervoor dat je het volgende in huis hebt:

  • Mild wasmiddel
  • Wasmachine
  • Waszak (of een kussensloop)
Alternatief: met de hand wassen
This is a block of text. Double-click this text to edit it. Please don't change the font or font size. This will happen automatically on the front-end.

Stap 1: Vitrage van de rails halen

Als je vitrage aan een rails hangt, haal je deze van de rails af. Losse haakjes maak je los. Hangt je vitrage aan een kabel, dan schuif je voorzichtig de kabel eruit. Leg eventuele losse haakjes goed weg zodat je ze straks weer terug kunt vinden.

Stap 2: Vitrage opvouwen

Vouw de vitrage netjes op; maak er geen prop van. Hierdoor komt je vitrage minder gekreukt weer uit de wasmachine. Sommige mensen zweren dat een tennisbal in de waszak helpt, maar persoonlijk merk ik geen verschil. 

Stap 3: Vitrage in een waszak doen

Doe je vitrage voorzichtig in een waszak. Dit hoeft niet per sé een echte waszak te zijn, een kussensloop werkt ook prima. Als je een kussensloop gebruikt, knoop deze dan goed dicht aan de bovenkant. Een elastiekje is hier ook geschikt voor. 

Als je een vitrage met haken los in de wasmachine doet, dan loop je het risico dat de haken vast komen te zitten in de vitrage waardoor er gaten kunnen ontstaan. Dit voorkom je door een waszak te gebruiken.

Vitrage

Stap 4: Vitrage in de wasmachine leggen

Stop de waszak met je vitrage in de wasmachine, maar zorg ervoor dat je wasmachine niet te vol zit. Was gerust wat handdoeken mee als je wasmachine voor minder dan 1/3 volzit. 

Stap 5: Wasmiddel toevoegen

Gebruik een wasmiddel voor delicate stoffen of een wolwasmiddel. Deze soorten wasmiddelen zijn erg mild en beschermen de vezels van je kwetsbare vitrage. Ze krijgen de boel zelfs op lage temperaturen schoon.

Was je liever op een milieuvriendelijke manier? Was dan je vitrage met azijn. Azijn wast goed schoon, is goedkoop, milieuvriendelijk en hebben we (bijna) allemaal in huis. 

Stap 6: Het juiste programma kiezen

Een goede wasmachine heeft een scala aan speciale programma’s om uit te kiezen. Kies een programma voor de fijne was, of een programma voor delicate stoffen. Een wol- of handwasprogramma volstaat ook. 

Heeft je wasmachine deze programma’s niet, kies dan een programma die op lage temperatuur wast en op hele lage toeren centrifugeert of zelfs helemaal niet centrifugeert. Centrifugeren leidt namelijk tot een enorme kreukelbende.

Stap 7: Vitrage nat ophangen

Is je wasprogramma afgelopen, haal dan directje wasmachine leeg. Hoe langer je het in de wasmachine laat zitten, hoe groter de kans op kreukels. Hang daarom je vitrage ook zo snel mogelijk weer op. 

Het maakt niet uit als het nog vrij nat is; leg eventueel wat handdoeken op de vensterbak om druppels op te vangen. Het nat ophangen van je vitrage zorgt ervoor dat je niet hoeft te strijken. Bovendien ruikt je hele kamer lekker fris.

Conclusie

Hopelijk heeft het bovenstaande stappenplan je geholpen en heb je nu weer stralend witte vitrage voor je ramen hangen. Wil jij met ons delen hoe jij je vitrage wast? Laat dan hieronder een berichtje achter.👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?