Eindelijk, het huis ruikt fris en je hebt de hele keuken aan kant gemaakt, maar opeens komt die onaangename natte hondengeur weer naar boven. Waar komt het vandaan? Ah, natuurlijk! Het is je trouwe vaatwasser, die in plaats van fris en schoon te ruiken, plotseling lijkt op een plek waar een natte hond heeft liggen rollen. 🐶

Je vraagt je af: "Waarom ruikt mijn vaatwasser naar natte hond en hoe kan ik het oplossen?" In dit artikel pakken we de oorzaak van deze ongewenste geur aan en bieden we je een stap-voor-staphandleiding om je vaatwasser weer heerlijk fris te laten ruiken.

Belangrijkste punten samengevat:

 • Ophoping van voedselresten en vuil kan leiden tot een natte hondengeur in je vaatwasser.
 • Problemen met de waterafvoer, schimmel- en bacteriegroei, en een defecte check valve kunnen ook bijdragen aan de onaangename geur.
 • Regelmatig schoonmaken, goede waterafvoer, en het gebruik van kwalitatieve vaatwasmiddelen en vaatwasserzout helpen om de geur te voorkomen.

De oorzaken van die nare natte hondengeur in je vaatwasser

Een vaatwasser die naar natte hond ruikt, is allesbehalve aangenaam. Maar hoe komt die geur daar terecht? Laten we eens kijken naar de meest voorkomende oorzaken van die ongewenste lucht:

 • Ophoping van voedselresten en vuil
 • Problemen met de waterafvoer
 • Schimmel- en bacteriegroei
 • Een defecte check valve

1. Ophoping van voedselresten en vuil

Je kent het wel: je haalt je bord uit de vaatwasser en er zit nog een klein beetje eten op. Hoe kan dat? Voedselresten en vuil kunnen zich ophopen op verschillende plekken in je vaatwasser, zoals de filters, sproeiarmen en afvoer. Wanneer deze ophopingen niet worden verwijderd, ontstaat er een broedplaats voor bacteriën en krijg je die nare natte hondengeur.

Veelvoorkomende locaties voor ophoping zijn:

 • De filters: deze vangen grotere voedseldeeltjes op en kunnen verstopt raken.
 • De sproeiarmen: als de gaatjes verstopt zijn, wordt het water niet goed verdeeld.
 • De afvoer: voedselresten kunnen zich ophopen en de doorstroom van water blokkeren.

2. Problemen met de waterafvoer

Een goede waterafvoer is essentieel voor een fris ruikende vaatwasser. Helaas kunnen er problemen ontstaan, zoals een verstopte afvoerslang of een defecte pomp. Hierdoor blijft er water in de machine staan, wat kan leiden tot die natte hondengeur.

Om waterafvoerproblemen te herkennen en op te lossen, kun je:

 1. Controleren of de afvoerslang niet geknikt of verstopt is.
 2. De pomp inspecteren op blokkades of defecten.
 3. Je vaatwasser ontstoppen als er sprake is van een hardnekkige verstopping.

3. Schimmel- en bacteriegroei in de vaatwasser

Je vaatwasser is een warme en vochtige omgeving, een perfecte plek voor schimmels en bacteriën om te groeien. Wanneer deze ongewenste gasten zich vermenigvuldigen, ontstaat er een nare geur die doet denken aan een natte hond.

Om schimmel- en bacteriegroei 1Wahome, C. WebMD. (2022). 'How to Clean Your Dishwasher' te voorkomen, is het belangrijk om:

 • De vaatwasser regelmatig te laten luchten door de deur open te zetten.
 • De vaatwasserfilter schoon te maken om ophopingen te verwijderen.
 • De vaatwasser te reinigen met een speciaal schoonmaakmiddel of azijn.
Een plank met daarop potjes en schimmels

4. Een defecte check valve

De check valve, ook wel terugslagklep genoemd, zorgt dat het water in je vaatwasser één kant op stroomt en voorkomt dat het vuile water terugstroomt. Wanneer deze klep defect is, kan het water niet goed wegstromen en ontstaat er een nare geur.

Om een defecte check valve te controleren en eventueel te vervangen:

 1. Inspecteer de check valve op slijtage of schade.
 2. Reinig de check valve grondig met een borstel en warm water.
 3. Vervang de check valve als deze niet goed functioneert.

Tips om de natte hondengeur uit je vaatwasser te verwijderen

Geen zorgen, we gaan die vieze geur te lijf met een aantal effectieve oplossingen. Hieronder vind je een handig overzicht van tips en tricks om die natte hondengeur uit je vaatwasser te verbannen.

1. Geef je vaatwasser een grondige schoonmaakbeurt

Eerst en vooral: tijd voor een grondige schoonmaak!

Maak de binnenkant van de vaatwasser goed schoon, inclusief de randen van de deur en de rubbers. Verwijder eventuele voedselresten die zich hebben opgehoopt. Een schone vaatwasser helpt bij het verwijderen van die vieze geur. En vergeet niet: regelmatig onderhoud, zoals ontkalken, zorgt ervoor dat je vaatwasser in topconditie blijft.

Schoonmaken vaatwasser met spons

2. Gebruik azijn en baking soda voor een frisse geur

Geloof het of niet, maar azijn en baking soda zijn je beste vrienden bij het bestrijden van die natte hondengeur. Voeg een kopje azijn toe aan de bodem van je vaatwasser en strooi wat baking soda op de bovenste rekken. Laat de vaatwasser een kort programma draaien en geniet van de frisse geur. Je herhaalt dit proces eens per maand voor het beste resultaat.

3. Controleer en reinig de filters en sproeiarmen

Filters en sproeiarmen zijn cruciaal voor een goed werkende vaatwasser. Controleer ze regelmatig en maak ze schoon. Verwijder voedselresten en vuil om te voorkomen dat ze verstopt raken. Hierdoor blijft je vaatwasser goed functioneren én ruikt hij weer lekker fris. 🌼

4. Inspecteer de check valve en vervang indien nodig

De check valve zorgt dat het vuile water niet terugstroomt in je vaatwasser. Controleer deze klep op defecten of verstoppingen. Als je denkt dat de check valve niet goed functioneert, is het tijd om deze te vervangen. Zo houd je de geur van natte hond op afstand!

Voorkom toekomstige natte hondengeur in je vaatwasser

Voorkomen is beter dan genezen, dus laten we zorgen dat die natte hondengeur niet meer terugkomt. Hier zijn enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen om je vaatwasser fris te houden:

 • Zorg voor een goede waterafvoer
 • Gebruik kwalitatieve vaatwasmiddelen en vaatwasserzout
 • Controleer en reinig de filters en sproeiarmen regelmatig
 • Inspecteer de check valve en vervang deze indien nodig

Zo, nu ben je gewapend met de beste tips om die natte hondengeur te verslaan. Veel succes!

1. Spoel je vaat af voor je het in de vaatwasser plaatst

Waarom is het belangrijk om de vaat af te spoelen voor het in de vaatwasser gaat? Simpel: voedselresten en vuil kunnen ophopen en voor die ongewenste natte hondengeur zorgen.

Maak er een gewoonte van om je vaat even af te spoelen onder de kraan voordat je het in de vaatwasser plaatst. Hiermee voorkom je dat etensresten zich ophopen en voor nare geurtjes zorgen. Bovendien helpt dit je vaatwasser om efficiënter te werken. Win-win!

stromend water uit kraan in keuken met zonlicht

2. Reinig je vaatwasser regelmatig met azijn en baking soda

Regelmatig je vaatwasser reinigen met azijn en baking soda helpt om die vervelende geur van natte hond te voorkomen. Azijn en baking soda werken als een natuurlijke ontgeurder en ontsmettingsmiddel, waardoor je vaatwasser weer fris ruikt.

Maak er een gewoonte van om je vaatwasser minstens één keer per maand te reinigen met azijn en baking soda. Giet een kopje azijn in de bodem van de vaatwasser en strooi vervolgens een half kopje baking soda over de azijn. Laat dit mengsel een nachtje staan en draai de volgende dag een lege vaatwasbeurt. Je vaatwasser zal weer ruiken als nieuw! ✨

3. Controleer de waterafvoer en zorg dat deze goed functioneert

Een goed functionerende waterafvoer is belangrijk voor het voorkomen van die natte hondengeur. Wanneer de waterafvoer verstopt raakt, kunnen voedselresten en vuil zich ophopen en nare geurtjes veroorzaken.

Controleer regelmatig de afvoerslang en het afvoerputje op verstoppingen. Maak ze, indien nodig, schoon en zorg dat het water goed weg kan lopen. Let ook op dat aluminium onderdelen in de vaatwasser niet voor problemen zorgen. Zo houd je die vervelende geur van natte hond op afstand!

4. Gebruik kwalitatieve vaatwasmiddelen en vaatwasserzout

Wist je dat het gebruik van kwalitatieve vaatwasmiddelen en vaatwasserzout kan helpen bij het voorkomen van die natte hondengeur? Goede reinigingsmiddelen zorgen voor een schonere vaat én vaatwasser.

Kies voor vaatwasmiddelen en vaatwasserzout van bekende merken en let op de dosering. Te veel of te weinig kan namelijk invloed hebben op het reinigingsresultaat en de geur. Zo houd je je vaatwasser in topconditie en voorkom je die nare natte hondengeur!

Schakel een professional in bij hardnekkige geurproblemen

Als je alles al hebt geprobeerd en de natte hondengeur blijft aanhouden, is het misschien tijd om een professional in te schakelen. Een loodgieter kan je helpen bij hardnekkige geurproblemen, zoals wanneer je vaatwasser lekt of je vaatwasser stinkt. 👷

Zoek online naar een betrouwbare loodgieter in je omgeving en lees reviews van anderen om een goede keuze te maken. Het inschakelen van een professional kan je veel tijd, moeite en frustratie besparen!

loodgieter in keuken bezig met de vaatwasser

Wanneer is het tijd om een loodgieter te bellen?

Het is raadzaam om een loodgieter te bellen als je zelf alles al hebt geprobeerd en de geur van natte hond blijft aanhouden. Andere situaties waarin het verstandig is om een professional in te schakelen zijn bijvoorbeeld wanneer je vaatwasser lekt, niet goed afvoert of als er een defect is aan een van de onderdelen.️

Tijdig een professional inschakelen kan verdere schade aan je vaatwasser voorkomen. Een loodgieter kan je helpen bij het oplossen van geurproblemen en je vaatwasser weer in topconditie krijgen. Zo ben je snel verlost van die nare natte hondengeur!

Conclusie

Nu je de oorzaken en oplossingen van die vervelende natte hondengeur in je vaatwasser kent, kun je met vertrouwen je keuken weer fris en schoon houden. Het vergt slechts wat aandacht en zorg, maar met deze tips zul je snel die ongewenste lucht elimineren en voorkomen dat het opnieuw gebeurt.

Vergeet niet dat regelmatig onderhoud en schoonmaken van je vaatwasser essentieel is om de populairste keukenhulp altijd in topconditie te houden. Als je onze tips volgt, zal je vaatwasser voortaan weer een heerlijke, frisse geur verspreiden, in plaats van het onaangename aroma van een natte hond.

Veel succes met het uitvoeren van deze tips, en vergeet niet om ook andere artikelen op onze website te lezen voor meer waardevolle adviezen. Laat hieronder ook vooral een reactie achter!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen