Niets is zo vervelend als een droger die het begeeft. Zelf heb ik er een hekel aan als de hele kamer vol hangt met was. Ik gooi het liever in de droger! Maar wat is beter, een warmtepompdroger of condensdroger?

Van de verschillende soorten drogers op de markt, zijn warmtepompdrogers en condensdrogers veruit de favorieten. Wat het verschil is tussen deze drogers, en welke dan het beste is, was mij niet helemaal duidelijk.

Ik kan me zo voorstellen, dat jij het verschil ook niet precies weet. Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan! 🕵️‍♀️ Je vindt in dit artikel een lijst van de onderscheidende eigenschappen van warmtepompdrogers en condensdrogers. Zo leer je niet alleen het verschil tussen de twee, je leert ook nog welke droger de beste keuze is!

#1 Energieverbruik

Over het algemeen geldt dat warmtepompdrogers een stuk energiezuiniger zijn dan condensdrogers. Dit komt doordat warmtepompdrogers de warmte hergebruiken. Zo werken ze een stuk efficiënter dan condensdrogers, die deze warmte verliezen.

Minder energieverbruik betekent ook minder energiekosten. Als je een warmtepompdroger met energielabel A+++ aanschaft in plaats van een condensdroger met energielabel B, bespaar je ongeveer 220 kWh per jaar. Gerekend met 25 cent per kWh staat dit gelijk aan € 55!

Wil je nog meer energie besparen?

Hoewel drogers handig zijn, is er niets zo energiezuinig als de waslijn! Hang daarom de was aan de lijn als dit mogelijk is. Als je wel de droger aanzet, doe dit dan met een volle trommel. Dat is energiezuiniger dan halve trommels drogen!

#2 Droogtemperatuur

Een condensdroger gebruikt een hogere temperatuur dan een warmtepompdroger. Doordat een warmtepompdroger een koelmiddel gebruikt, is de hoge temperatuur niet nodig om je wasgoed volledig te drogen.

Door je wasgoed te drogen op een lagere temperatuur, blijft het langer mooi, slijt het minder snel en heb je minder kans op krimpen. De condensdroger gebruikt een hitte-element om je wasgoed te drogen. Dit krimpt en verslijt op den duur je wasgoed.

stapeltjes opgevouwen wasgoed

#3 Programmaduur

Een condensdroger droogt op hogere temperaturen, waardoor die ook sneller is dan de warmtepompdroger. Als je net zo ongeduldig bent als ik, is dit een belangrijke factor om over na te denken!

Stel: je doet acht kilo wasgoed in de droger. Een warmtepompdroger doet er ongeveer twee uur en drie kwartier over om dit droog te krijgen. De condensdroger klaart dezelfde klus in twee uur en een kwartier. Per wasbeurt bespaar je dus dertig minuten!

#4 Vochtuitstoot

Een droger gebruikt warmte om je kleding goed te drogen. Deze warmte moet ergens heen.

Zoals je nu weet, gebruikt een warmtepompdroger deze warme lucht opnieuw, door deze terug de droogtrommel in te blazen. Bij een condensdroger is dit niet het geval. Die blaast de warme lucht naar buiten.

Staat je wasdroger in een slecht geventileerde ruimte? Dan zorgt de uitstoot van deze warme lucht mogelijk voor problemen. Deze maakt de ruimte niet alleen warm, maar ook vochtig.

Tip: kijk naar het energielabel!

Op het energielabel van je wasdroger vind je niet alleen energiezuinigheid terug, maar ook condensatie-efficiëntie. Dit laat zien hoe goed de wasdroger vocht uit de lucht haalt. Klasse A is het hoogst, en dus het efficiëntst.

Bepaal voor jezelf of deze vochtuitstoot voor problemen zorgt in de ruimte van je wasdroger. Is dit wel het geval? Dan is een warmtepompdroger de betere keuze.

#5 Aanschafkosten

De warmtepompdroger en de condensdroger verschillen enorm in de aanschafprijs. Hierbij valt een warmtepompdroger altijd duurder uit – wat je dan wel weer terugverdient in energiekosten.

Een warmtepompdroger koop je gemiddeld voor € 900, terwijl je voor een condensdroger ongeveer € 500 kwijt bent.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een wasdroger?

Ben je op zoek naar een nieuwe droger en weet je niet goed waar je op moet letten? Neem, naast de genoemde eigenschappen in dit artikel, de volgende factoren mee in je overweging:

  • Het geluidsniveau. Deze eigenschap vind je terug op het energielabel in decibel (dB). Hoe hoger deze waarde, hoe meer herrie de wasdroger maakt! Een stille wasdroger heeft een geluidsniveau tot 64 dB.
  • De draairichting van de deur. Deze is niet altijd aan te passen. Let hier vooral op als je de wasdroger op je wasmachine zet. Wel zo makkelijk als allebei de deuren dezelfde draairichting hebben. 😉
  • De capaciteit van de droogtrommel. Voor twee volwassenen is 7 kg vulcapaciteit gangbaar. Heb je een gezin met één of twee kinderen? Ga dan voor 8 kg. Voor een gezin met drie of meer kinderen kies je voor een vulcapaciteit van 10 kg.
  • Het aanbod van droogprogramma's. Alle drogers hebben een droogprogramma voor katoen en voor synthetische was. Hiermee kun je uit de voeten. Toch zijn extra programma's soms erg handig. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld regelmatig het anti-kreukprogramma!

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel het verschil tussen een warmtepompdroger en een condensdroger duidelijk heeft gemaakt. Nu weet je ook of de beste warmtepompdroger of condensdroger beter bij je past!

Vind je het belangrijk dat je wasdroger energiezuinig is en dat je wasgoed mooi blijft? Kies dan voor een warmtepompdroger.

Droog je vooral beddengoed en handdoeken, en wil je dat de droger zo snel mogelijk klaar is? Dan is een condensdroger de beste keuze voor jou.

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om dit artikel te lezen. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Ik hoor het graag van je via onderstaand feedbackformulier! ⬇️

Was dit artikel behulpzaam?