Wist je dat een gewone koelkast helemaal niet de ideale omgeving is om wijn te bewaren? Ook de kelder is niet altijd optimaal. Wijn heeft een constante temperatuur nodig die niet te warm of te koud is. De beste wijnklimaatkast verzorgt alle details voor een perfect wijntje. 🍷

Wijn bewaar je dus het beste in een daarvoor bestemde wijnklimaatkast of wijnkoelkast. Welke de beste zijn? Dat lees je in deze top vier!

De 5 beste wijnklimaatkasten in een oogopslag

  1. Liebherr WTb 4212-20 - De beste wijnklimaatkast op de markt met ruimte voor maar liefst 200 flessen.
  2. Haier WS53GDA - Prijsvriendelijk en ruimte voor 53 flessen.
  3. BODEGA43 - Ben je op zoek naar een inbouw-wijnklimaatkast? Dan is dit de ideale keuze.
  4. Severin KS 9889 - Dit is een compacte wijnklimaatkast die je overal kwijt kunt.

Wijnklimaatkast of wijnkoelkast?

De twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar technisch gezien zijn er verschillen tussen een wijnklimaatkast en een wijnkoelkast.

Het belangrijkste verschil zal het opmerkzame type misschien al wel vermoeden: een wijnkoelkast kan alleen verkoelen, terwijl een wijnklimaatkast ook kan verwarmen.

Maar wijn moet toch helemaal niet warm zijn? Dat klopt, warme wijn is ook niet te drinken. Als je wijn echter in een kelder bewaart waar het in de zomer gewoon koel is terwijl het er in de winter nog wel eens vriest, kom je in de winter te zitten die te koud is om te drinken. ❄️

Een wijnklimaatkast zorgt er zodoende voor dat de inhoud altijd constant de ingestelde temperatuur heeft, hoe warm of koud de omgevingstemperatuur ook mag zijn.

Liggende fles wijn op ondergrond van hout

De beste wijnklimaatkasten op een rij

De omgevingstemperatuur kan zowel hoger als lager zijn dan de temperatuur die je instelt, want deze wijnklimaatkast kan ook verwarmen. Je kunt dit apparaat dus ook rustig in een koelere kelder plaatsen.

Er is zoals je ziet met veel rekening gehouden om je wijn perfect te bewaren, maar gooi niet met de deur.

Deze is namelijk niet gebouwd met een automatisch zacht sluitende functie. Als je hier rustig mee omgaat is er echter niets aan de hand.

Om de wijn lekker koel – maar natuurlijk niet te koud – te houden, gebruikt deze wijnklimaatkast 168 kWh per jaar. Dat komt neer op zo’n €38 per jaar aan energiekosten. In ruil daarvoor kun je er wel 200 flessen in kwijt!

Voordelen:

  • Bewaart wel 200 flessen
  • 6 klimaatzones voor alle soorten wijn en champagne

Nadelen:

  • Heeft geen zacht sluitende deur

Binnen deze zones neemt de koelkast 53 flessen onder de hoede. De stevige behuizing werkt trilling- en schokdempend, zodat je wijn nog beter beschermd is.

Wat de omgevingstemperatuur betreft moet deze hoger dan zijn dan de temperatuur in de koelkast. Dit apparaat kan namelijk alleen koelen. Je plaatst hem daarom dus het liefst in een ruimte waar het niet erg koud wordt.

Maak je verder geen zorgen om deze Haier in een ruimte met veel licht te plaatsen, want de anti-UV-deur zorgt ervoor dat UV-stralen geen invloed hebben op de temperatuur. Dat geeft meer mogelijkheden om het apparaat een mooi plekje te geven.

De temperatuur in de wijnkoelkast stel je vervolgens makkelijk in met de temperatuurknoppen boven het deurtje. Met een totale hoogte van 127 centimeter is het niet moeilijk om daar bij te kunnen.

Voordelen:

  • Dit model heeft 2 temperatuurzones voor verschillende soorten wijn
  • De glazen anti-UV-deur beschermt je wijn nóg beter dan een normale glazen deur

Nadelen:

  • Kan alleen koelen

Het is dus een simpele kwestie van temperatuur instellen. Dat doe je met de temperatuurknoppen die boven het deurtje zitten. Deze wijnklimaatkast is slechts 60 centimeter hoog, dus daar zul je wel even voor moeten bukken als je deze niet op ooghoogte laat installeren.

Het apparaat is niet erg groot – en gelukkig geldt dat ook voor de jaarlijkse energieprijs. €31 per jaar is voldoende om deze wijnklimaatkast draaiende te houden.

Omdat het om een inbouwmodel gaat is de aankoopprijs wel een stukje hoger dan bijvoorbeeld het vorige model in deze top vier.

Voordelen:

  • Het is een inbouwmodel die naadloos in zijn omgeving wegvalt
  • Brengt lage energiekosten met zich mee

Nadelen:

  • Hoge aanschafprijs

Een nadeel aan een kleine wijnklimaatkast is dat er te weinig ruimte is voor meerdere temperatuurzones. Dit model heeft er dan ook maar één. Plaats hem niet in je koude kelder of een andere plek waar het kan vriezen, want dit model heeft geen verwarmingsfunctie.

Je kunt er 15 flessen in kwijt en het is dus aan te raden dat die allemaal van dezelfde soort zijn. Een voordeel is dat het niet duur zou zijn om nog een tweede Severin KS aan te schaffen! Zo kun je alsnog voor een schijntje 2 soorten wijn kwijt in twee verschillende klimaten.

Kort samengevat is deze wijnkoelkast ideaal voor de beginnende verzamelaar van 1 of 2 soorten wijn. Hij kost niet veel, beschermt je wijn tegen de elementen en behoudt constant de temperatuur die je instelt.

Voordelen:

  • Het model is erg compact
  • Heeft een toegankelijke prijs

Nadelen:

  • Heeft slechts 1 temperatuurzone

Koopgids: Hoe kies ik de beste wijnklimaatkast?

Wijn bewaren is bijna een vak apart. Gelukkig zijn daar speciale (koel)kasten voor! Welke wijnklimaatkast het beste voor je is, ligt natuurlijk aan je wensen en behoeftes. Een grote, gevarieerde wijncollectie vraagt om andere specificaties dan een beginnende collectie.

Wijnklimaatkast of wijnkoelkast?

De termen wijnklimaatkast en wijnkoelkast worden vaak door elkaar heen gebruikt, maar ze zijn net niet helemaal hetzelfde. Ze kunnen allebei koelen, maar de wijnklimaatkast is de enige die ook kan verwarmen. 

Het is niet de bedoeling om wijn te verhitten, maar als je de wijn bewaart in een kelder waar het in de winter kan vriezen, wil je niet dat de wijn bevriest. De wijnklimaatkast houdt de wijn dus altijd op een stabiele temperatuur, wat de omgevingstemperatuur ook is.

Inhoud en temperatuurzones

Het is niet alleen de hoeveelheid flessen die telt, het verschilt ook per wijnklimaatkast hoeveel soorten wijn je erin kwijt kunt.

Hoeveel flessen wijn er in de koelkast passen hangt natuurlijk af van de inhoud, maar dan zijn er ook nog te temperatuurzones. Elke soort wijn heeft een iets andere ideale bewaartemperatuur en moet in zijn eigen zone liggen.

Om een voorbeeld te noemen: in een wijnklimaatkast met 2 temperatuurzones kun je dus rode en witte wijn bewaren. Slechts 1 soort kan ook, maar voor rode wijn, witte wijn en rosé kom je dan weer een zone voor tekort.

Wijn in een wijnkast

Beschermende functies

Sommige wijnklimaatkasten zijn uitgerust met wat extra beschermde functies. Of je die nodig hebt, ligt vaak aan de plek waar je het apparaat neerzet en hoe je ermee omgaat.

Als je de wijnkoelkast neerzet op een plek waar veel zonlicht binnenkomt, is het bijvoorbeeld erg handig als de glazen deur tegen UV-stralingen beschermt. 

Ten slotte zijn er ook extra beschermende functies zoals een zacht sluitende deur en een behuizing die trillingen opvangt en dempt.

Energieverbruik

Niet alle wijnklimaatkasten zijn even zuinig. In deze top vier staan alleen klimaatkasten in energieklasse A, maar als je verder rond zou kijken kom je ook modellen met andere energielabels tegen. Deze zijn minder zuinig in verbruik.

Wat je er concreet per maand aan kwijt bent verschilt per model. Een grotere wijnklimaatkast verbruikt logischerwijs meer. 

Het komt er in de meeste gevallen echter wel op neer dat je niet snel meer dan een tientje per maand kwijt bent aan energiekosten. Sterker nog, de apparaten in deze top vier komen daar niet eens bij in de buurt.

Prijs

Je scoort natuurlijk graag een apparaat voor een zo goed mogelijke prijs. Aan een grote, luxe wijnklimaatkast ben je uiteraard wel wat meer kwijt.

Er zijn echter ook budgetvriendelijke opties te vinden. Deze zijn meestal compacter en hebben minder temperatuurzones. Het verschil tussen de wijnklimaatkast en wijnkoelkast hangt ook een prijskaartje aan: de klimaatkast is doorgaans prijziger.

Veelgestelde vragen over wijnklimaatkasten

Waarom kiezen voor een wijnklimaatkast?

Een wijnklimaatkast of wijnkoelkast is specifiek af te stellen op de gewenste temperatuur en houdt die consistent vast. Een wijnklimaatkast heeft hierbij net wat meer opties wat de omgevingstemperatuur betreft. Wil je de wijncollectie in een koude omgeving bewaren, dan is de wijnklimaatkast ideaal. 

Welke temperatuur heeft een wijnklimaatkast?

De temperatuur in de wijnklimaatkast stel je zelf handmatig in. Vervolgens zorgt het apparaat ervoor dat de gekozen temperatuur altijd consistent behouden blijft. De ideale bewaartemperatuur verschilt per wijnsoort. Daar zijn de klimaatzones handig voor: per extra klimaatzone kun je een extra soort wijn bewaren.

Conclusie

Heb je een ruime collectie met verschillende soorten wijn en wil je alles kwijt in een wijnklimaatkast die gewoon alles aankan? Dan is de Liebherr WTb 4212-20 voor jou de beste wijnklimaatkast! Hij staat dan ook niet voor niets op nummer 1.

Als je wijnverzamelaar én koopjesjager bent, heeft de Haier WS53GDA wijnkoelkast voor jou de ideale verhouding tussen prijs en kwaliteit! 

Wat lijkt jou ideaal om jouw wijnverzameling in op te bergen? Deel het met ons in de reacties. Proost! 🍾

Was dit artikel behulpzaam?