Kom je net een beetje opbergruimte of sfeer te kort in een kamer? Leer hier een zwevende plank maken, zodat je net een plantje meer kan neerzetten. Dit lijkt misschien een ingewikkelde taak, maar met deze how-to guide kun je het prima zelf doen! Zo weet je zeker dat het een stevige, mooie plank wordt.

Je leert hier wat je nodig hebt en hoe je de plank kunt maken. Als het goed is eindig je met een mooie zwevende plank die precies is zoals je wilt. Zo heb je mooi de eigen regie in handen. 😉

Dit heb je nodig

Om een zwevende plank te maken heb je niet heel veel nodig: het meeste zit vast al in je gereedschapskist! Neem eens een kijkje. 👇

Stap 1: Plan en materiaal

Om te beginnen is het altijd handig een plan te hebben. Noteer de afmetingen van de plank, de afstand tussen boorgaten – iedere 70 cm of dichter bij elkaar – en bijvoorbeeld de afstand tot de vloer, zodat er genoeg ruimte is voor eventueel gewenst meubilair. Daarnaast is het handig om al je materiaal alvast klaar te leggen, idealiter op volgorde!

Bouwtekening, boor, meetlint en schroeven op een houten taferl

Als je plank nog gezaagd moet worden, kun je dit ook nu doen met een decoupeerzaag en zaagtafel. Als je de plank wilt bewerken – bijvoorbeeld een bepaalde kleur verven – is dit het moment waarop je dit doet.

Indien je de kans hebt, laat iemand in de winkel waar je de plank haalt de gaten boren. Dat scheelt aardig wat werk! Indien dit geen optie is dien je zelf de gaten te boren in stap 3.

Stap 2: Afmeten

Je gaat nu afmeten waar je gaat boren. Begin bij de plank: haal de ruimte tussen de boorgaten van de totale lengte af.

  1. Als je bijvoorbeeld een plank van 1 meter lang hebt en 70 cm tussen de boorgaten wilt overhouden, bereken je het volgende: 100 cm – 70 cm.
  2. Wat overblijft (30 cm) deel je dan door twee (15 cm). Dit is de ruimte die je aan weerszijden van het middelpunt van de boorgaten wil overhouden.
  3. Teken met een potlood twee verticale streepjes op de zijde van de plank die tegen de muur komt, op 15 cm afstand (in ons voorbeeld) van het einde van de plank.

Meet ook de dikte van de plank (bijvoorbeeld 2 cm) en zet, op de helft hiervan (1 cm), horizontale strepen door je eerdere gemaakte verticale strepen.

Als het goed is heb je nu twee kruisjes met 70 cm ertussen (van kruispunt tot kruispunt) op de rand van de plank staan. Pas je markering aan indien nodig.

Je zet nu deze kruisjes ook op de muur. Deze keer zet je (heel zachtjes) twee dunne strepen ter hoogte van de gewenste afstand tot de vloer. Zet de strepen op zo'n afstand tot elkaar dat ze naar schattig de afstand tussen de boorgaten reflecteren. Je gaat nu met de waterpas zorgen dat deze lijnen perfect horizontaal zijn.

Indien je waterpas niet lang genoeg is, kun je de plank plat tegen de muur plaatsen met de waterpas erboven. Pas de plank of waterpas aan tot de bubbel precies tussen de lijntjes zit en teken dan de twee strepen langs de rand over.

Pak nu je rolmaat er weer bij en meet de afstand tussen de boorgaten af, deze keer op de muur. Zet verticale strepen door je eerder gemaakte horizontale strepen op de juiste afstand van elkaar.

Stap 3: Boren

Controleer alvorens te boren nog een keer of je afmetingen kloppen. De afstand tussen de getekende kruisjes (boorgaten) op de plank en de muur moeten overeenkomen.

Pak nu je boormachine en bevestig de houtboor. Schroef de plank in een schroefbank of gebruik een werktafel. Indien je een werktafel gebruikt, kun je de boor plat op de werktafel leggen en er een plankje onderleggen, zodat de boor stabiel ligt. Je kunt nu je plank ernaast leggen en ophogen met plankjes eronder om de getekende kruisjes ter hoogte van de boor te krijgen.

Plaats de punt van je boor op het middelpunt van de kruisjes op de plank en boor één voor één de gaten. Koppel de houtboor los van de boormachine en vervang deze door de steenboor.

Plaats nu de punt van je boor op het middelpunt van een van de kruisjes op de muur en boor het gat. Herhaal voor het andere kruisje.

Stap 4: Plugs en schroeven

Plaats nu de plugs in de boorgaten in de muur. Tik ze er goed in met je hamer. Als ze uitsteken snijd je ze af met een stanleymes. Plaats nu de schroefstiften in de plugs.

Stap 5: Plank bevestigen

Houd de plank nu ter hoogte van de schroeven voor de muur. Je kunt nu de boorgaten in de plank voor de schroeven houden en deze er op duwen. Duw de plank goed aan.

Variaties

Er zijn meerdere zwevende planken en zelfs kastjes te verkrijgen. Deze bevestig je op dezelfde manier. Let wederom goed op de afmetingen en op de afstand tussen de boorgaatjes.

Uiteraard kun je ook zelf de kastjes of planken maken. Op de foto hieronder zie je simpele kratjes aan de muur hangen. Goedkoop en origineel!

Zwevende open dozen aan de muur met plantjes

Conclusie

Hopelijk heeft onze how-to ervoor gezorgd dat je zwevende plank nu netjes aan de muur hangt. De kern van het verhaal: meten is weten! Heb je nog goede tips? Laat dan zeker een berichtje achter. Bedankt voor het lezen, en succes met het maken en monteren van je zwevende plank!

Was dit artikel behulpzaam?