Tegenwoordig kun je je koffie zetten met behulp van een AeroPress. Een Aero-wat? Laat het me je even uitleggen.

Koffie zetten met een AeroPress is een slow coffee-methode die pas een jaar of vijf bestaat en is uitgevonden door de Amerikaan Alan Adler. Dus als de AeroPress je als koffieliefhebber niet direct iets zegt, is dat helemaal niet zo vreemd.

Daarom leg ik je in dit artikel uitgebreider uit wat een AeroPress eigenlijk is, hoe deze werkt en hoe je hem thuis kunt gebruiken.


Wat is een AeroPress?

De AeroPress is een relatief nieuwe manier om koffie te zetten. Oorspronkelijk is deze manier uitgevonden om thuis (of op reis) te gebruiken, maar zoals ik hierboven al even zei is deze manier inmiddels ook omarmd door diverse horeca-etablissementen.

Het voordeel van de AeroPress is dat je lekker kunt experimenteren met de koffie, zodat deze helemaal aan je eigen eisen voldoet. Dat hangt natuurlijk wel af van een aantal factoren. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de maling van de bonen en de doorlooptijd.

De werking is relatief simpel en snel, ondanks dat het onder de noemer slow coffee wordt gerekend. Maar door te experimenteren met bovenstaande factoren kan je ook uitgebreid de tijd nemen om de perfecte koffie met de AeroPress te maken.

AeroPress ingezoomd

Hoe werkt een AeroPress?

De AeroPress bestaat uit een soort pomp met een filter, die op twee manieren te gebruiken is. Deze twee manieren zorgen op hun beurt voor een geheel eigen smaak aan de koffie.

Doordat de delen van de AeroPress samen een gesloten ruimte vormen, vindt door de ontstane luchtdruk op de koffie een zeer gelijkmatige extractie plaats. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar bekijk de AeroPress maar eens en je zult direct begrijpen wat ik bedoel.

De traditionele manier van koffie zetten met de AeroPress is met name geschikt voor koffie met zeer delicate smaken en iets lichtere koffie. Bij deze manier van koffie zetten zet je de AeroPress met de filter naar beneden op bijvoorbeeld een mok. Zorg er wel voor dat deze stevig staat.

Naast de traditionele manier van koffie zetten met de AeroPress kun je ook gebruik maken van de inverted methode. Deze manier is populair om een iets zoetere koffiesmaak te krijgen. Hierbij zet je de AeroPress ondersteboven, dus met de filter omhoog.

Welke koffie gebruik je met een Aeropress?

Ik adviseer je om met gemalen bonen te werken. Uiteraard kun je ook snelfilterkoffie gebruiken, maar de smaak van de koffie hangt in eerste instantie natuurlijk af van de soort koffiebonen. Daarmee kun je in combinatie met de AeroPress natuurlijk veel experimenteren.

De maling van de koffiebonen voor gebruik met een AeroPress is ook afhankelijk van de soort koffie die je wilt maken met de Aeropress. Ben je toe aan een espresso of americano koffie? Gebruik dan een fijne maalstand tijdens het malen. 

Voor filterkoffie kun je uiteraard een iets minder fijne maling gebruiken. Wees je er natuurlijk wel van bewust dat gemalen koffie snel veel aroma verliest.

AeroPress in werking

Wat heb je nodig om koffie te zetten met een AeroPress?

Ik zal je uitleggen hoe je met zowel de traditionele methode als de inverted methode een lekkere koffie zet met de AeroPress. Wat heb je hiervoor nodig?

  • Een AeroPress-set (met filters)
  • Vers gemalen koffie (gebruik idealiter verse bonen en een koffiemolen)
  • Timer (op bijvoorbeeld je smartphone)
  • Je favoriete mok
  • Ketel of waterkoker
Alternatief

In plaats van gemalen bonen kun je uiteraard ook snelfilterkoffie gebruiken. Maar de smaak van de koffie hangt in eerste instantie af van de soort koffiebonen. Daarmee kun je in combinatie met de AeroPress zelf natuurlijk veel experimenteren.

Traditionele methode

Stap 1: Kook het water

Breng minimaal 250 milliliter water aan de kook in een ketel of waterkoker. Zorg altijd voor een beetje extra water. Dit gebruik je mocht je koffie uiteindelijk toch te sterk zijn.

Stap 2: Pak een filter

Neem een filter, maak deze een beetje nat (om de papiersmaak weg te spoelen) en plaats deze in de filterhouder. Zet vervolgens de onderste helft van de AeroPress op een mok, met het filter naar beneden.

Demonstratie werking AeroPress met filter en filterhouder

Stap 3: Maal de koffie

Maal 11,5 tot 15 gram van je gekozen koffie met de koffiemolen. Bij je AeroPress-set zit standaard een maatschepje waarmee precies 11,5 gram afmeet. Een nog voller schepje (niet afgemeten tot de rand, maar dat een beetje uitpult) komt neer op zo’n 14 à 15 gram. 

Maal de koffiebonen net even iets fijner dan snelfilterkoffie. Vul vervolgens de AeroPress met de gemalen koffie.

Stap 4: Vul de AeroPress aan

Schenk 50 milliliter heet water (dat komt overeen met het cijfer 1 op de AeroPress) op de koffie om deze te laten opwellen. Dit wordt ook wel "blooming" genoemd.

Vul na 30 seconden het water in de AeroPress aan (tot ongeveer 200 – 250 milliliter) en plaats de bovenste helft van de AeroPress hier bovenop. Door het vacuüm dat ontstaat blijft de koffie in de AeroPress zonder dat deze door het filter loopt.

Stap 5: Duw de koffie door de AeroPress

Wacht tenminste 30 seconden (en maximaal 60 seconden) en duw daarna de AeroPress naar beneden, waardoor de koffie door de filter druppelt. Doe dit voorzichtig en recht op de mok, om te voorkomen dat je deze wegschiet als je teveel kracht zet.

Probeer deze stap ook binnen zo’n 30 seconden te voltooien. Is je koffie uiteindelijk toch iets te sterk? Voeg dan wat heet water toe.

Tip: Experimenteer

Uiteraard kun je experimenteren met de maling, de tijd dat je de koffie laat staan voordat je deze door de filter duwt (de extractie) en de sterkte (het aantal gram koffie dat je gebruikt). Iedereen heeft immers zijn/haar eigen voorkeuren!

Inverted methode

Naast de traditionele methode om koffie met de AeroPress te zetten, kan dit ook nog met de inverted methode. De verschillen tussen de twee methodes zijn in feite minimaal, maar de inverted methode zou tot een iets zoetere smaak moeten leiden. 👌

Stap 1: Kook het water en pak je filter

Stap 1 en 2 zijn hetzelfde als bij de traditionele methode. Breng dus eerst water aan de kook in een ketel of waterkoker.

Neem vervolgens een filter, maak deze een beetje nat en plaats deze in de filterhouder.

Stap 2: Zet de AeroPress klaar

Duw het bovenste gedeelte van de Aeropress in het onderste gedeelte en draai deze vervolgens ondersteboven, dus met de filter aan de bovenkant.

Stap 3: Maal de koffie

Maal 11,5 tot 15 gram van je gekozen koffie met de koffiemolen. Bij je AeroPress-set zit standaard een maatschepje waarmee precies 11,5 gram afmeet. Een nog voller schepje (niet afgemeten tot de rand, maar dus met een “bultje”) komt neer op zo’n 14 à 15 gram. 

Maal de koffiebonen net even iets fijner dan snelfilterkoffie. Vul vervolgens de AeroPress met de gemalen koffie.

Stap 4: Voeg water toe

Schenk 50 milliliter heet water (dat komt overeen met het cijfer 1 op de AeroPress) op de koffie om deze te laten opwellen. Dit wordt ook wel “bloomen” genoemd.

Vul na 30 seconden het water in de AeroPress aan (ongeveer tot 200 – 250 milliliter) en plaats de bovenste helft van de AeroPress hier bovenop. Door het vacuüm dat ontstaat blijft de koffie in de AeroPress zonder dat deze door het filter loopt.

Stap 5: Pers de koffie

Draai tenslotte de Aeropress om en zet deze op een mok. Wacht ten minste 30 seconden en duw daarna de AeroPress naar beneden, waardoor de koffie door de filter druppelt.

Doe dit wel voorzichtig en recht op de mok, om te voorkomen dat je deze wegschiet als je teveel kracht zet. Probeer deze stap ook binnen zo’n 30 seconden te voltooien. Is je koffie uiteindelijk toch iets te sterk? Voeg dan wat heet water toe.

Water wordt in AeroPress gegoten

Conclusie

Voilà! Het werken met een AeroPress is zo moeilijk nog niet, of wel? Bedenk voor jezelf of je dit apparaat regelmatig wilt gaan gebruiken, want in dat geval is het kopen ervan zeer zeker de moeite waard – helemaal omdat je er enorm veel mee kunt experimenteren.

Bedenk je ook dat de AeroPress ook zeer geschikt is om mee te nemen tijdens het kamperen of op reis. Elektriciteit is namelijk niet nodig en daarnaast is hij is handzaam en makkelijk schoon te maken.

Wat zijn jouw ervaringen met de AeroPress? Is het een hype of heeft hij echt wat speciaals te bieden? Laat je reactie hieronder achter! 👇

Was dit artikel behulpzaam?