Slow coffee kan voor jou en je gasten een ontsnapping zijn van het drukke leven. We haasten ons al zoveel – je mag toch ook wel wat tijd nemen voor jezelf? Op deze manier ga je je koffie gegarandeerd meer waarderen. 

Niet alleen dat, maar je merkt ook dat hij ook zeker anders smaakt dan ”snelle” koffie zoals Nespresso of andere koffie uit cupjes. Waarom dat zo is, lees je in dit artikel.

Maar eerst: wat is slow coffee eigenlijk? 🤔

Wat is slow coffee?

Slow coffee is 'slow' door de techniek die je gebruikt bij het zetten van de koffie. Het klaarmaken duurt een stuk langer dan de koffie die uit cupjes of een volautomatische koffiemachine komt. Door de langzame manier van koffie zetten komt er meer smaak uit de koffiebonen.

Hierdoor krijg je een veel vollere, meer koffieachtige smaak. Veel koffieliefhebbers, maar ook beginners, zweren bij het proces én de smaak.

Welke slow coffee-methoden zijn er?

Er zijn een paar redelijk simpele methoden om slow coffee te zetten. Voor de bereiding van slow coffee heb je in ieder geval speciale koffieapparaten nodig. Er zijn meerdere methoden, dus ook meerdere apparaten om slow coffee te zetten.

Er zijn technieken die al eeuwenlang meegaan. De cafetière en Chemex zijn de bekendste technieken om slow coffee te zetten. In dit artikel lees je over de belangrijkste methoden, samen met een link naar uitgebreide stappenplannen voor elke methode.

Hoe gebruik je een Chemex?

De Chemex-methode bestaat al sinds 1941 en doet je wellicht denken aan het scheikundelokaal waar je in de brugklas scheikundeles kreeg.

De glazen kan heeft iets weg van een laboratoriumflacon. Toch gebruik je dit om koffie mee te zetten. Het is natuurlijk niet geheel onbelangrijk om te weten welke stappen je precies moet volgen om koffie te zetten met een Chemex!

In deze glazen kan stop je een speciaal koffiefilter waar je jouw gemalen koffiebonen doet. Hier giet je heet water overheen zodat er straks aan de onderkant mooie, rijke koffie uitloopt.

Ik verklap alvast iets van de laatste stap: koffiedik gebruiken we op tal van verschillende manieren. Leeg je Chemex-filter dus zoals gebruikelijk, maar gooi je koffiedik niet weg! Je kunt er bijvoorbeeld nare luchtjes mee neutraliseren.

Water in Chemex flacon

Wat is een AeroPress?

De AeroPress is een nieuwe manier om koffie te zetten. Deze manier wordt veel gebruikt tijdens het kamperen of het reizen. Je hebt veel controle over het zetproces, waardoor je veel kunt experimenteren.

De AeroPress is een soort pomp met filter. Deze is op twee manieren te gebruiken, waarvan elk een heel eigen smaakkarakter heeft. Door de ontstane luchtdruk wordt de koffie naar beneden gedrukt.

Je kunt misschien al raden dat – aangezien de AeroPress veel wordt gebruikt op reis – een snelle zetmethode is. In eerste instantie valt het daarom misschien een beetje buiten het straatje van slow coffee. Toch kan het ook ”slow” gemaakt worden door te experimenteren met langere uitlooptijden!

AeroPress wordt gevuld met water

Hoe maak je een cold brew?

Een cold brew-koffie is een variant op de standaard ijskoffie, maar met een hele andere bereidingswijze. Net als alle andere bovenstaande methoden is dit een slow coffee methode.

Cold brew wordt bereid met koud water, maar beslist niet warmer dan kamertemperatuur! Dit koude water wordt over gemalen koffie gegoten en moet zo’n 12 tot 14 uur intrekken. Als dat niet slow is, weet ik het ook niet! ⏲️

Je houdt dan een hele sterke koude koffie over. Deze is zo geconcentreerd dat je er wat extra water bij moet gieten. Je wilt een mengsel maken van even delen water en koffie.

Omdat de koffie niet in aanraking komt met heet water is de smaak een stuk milder en aromatischer dan normale ijskoffie.

Verschil met normale ijskoffie

IJskoffie is niks meer dan warme koffie die wordt afgekoeld met veel koud water en ijsklontjes. Dit geeft een zuurdere smaak dan een cold brew. Met een cold brew wordt alleen koud water gebruikt, waardoor de smaken langer nodig hebben om in te trekken.

Cold brew

Hoe werkt een percolator?

'To percolate' is Engels voor 'sijpelen'. Hierbij gaat het om het sijpelen van water door de koffie waardoor het water de smaak ervan op kan nemen.

De mokkapot wordt ook vaak percolator genoemd. In het kader van dit artikel, hebben we het dan ook over de mokkapot.

Het waterreservoir wordt ten eerste gevuld met water. Dit water wordt door de warmtebron verwarmd. Door stoomdruk in de percolator wordt het water door het buisje in het filter naar boven gedrukt. Hier sijpelt het door de koffie en wordt het filterplaatje verder omhoog geduwd in de percolatorkan. 

PErcolator op fornuis

Conclusie

We hopen dat deze alternatieve manieren om koffie te zetten je aanspreken. Neem lekker je tijd en experimenteer met smaken en methodes! Mocht je iets kwijt willen, dan horen we dat graag in de reacties! 👇

Was dit artikel behulpzaam?