Je gaat de deur uit en hebt snel nog even een was aangezet. Na een paar uur kom je terug en ontdek je een laag water bij je wasmachine! De afvoer van de machine loopt over. Geen nood! Met onderstaande tips werkt je wasmachine zo weer naar behoren.

#1 De verstopping vinden

Zelfs de beste wasmachine kan verstopt raken! Wanneer de waterafvoer van je wasmachine verstopt is, kun je je wasmachine niet meer gebruiken. Het water kan niet worden afgevoerd en je kleding blijft drijfnat. Het is dan ook zaak dat je het probleem snel oplost.

Eerst moet je erachter komen waarom je afvoer overstroomt. Dit komt vaak door een verstopping, maar om te weten wat je moet doen, zoek je uit waar deze verstopping zit.

Controleer eerst de waterafvoerbuis. Koppel deze los en laat er water doorheen lopen. Loopt het water niet door, dan zit er een verstopping. Loopt het water probleemloos door, dan zit de verstopping ergens anders in je wasmachine.

#2 Het filter controleren

Wanneer er water in je wasmachine blijft staan en de deur ontgrendelt zichzelf niet, dan zit het probleem waarschijnlijk in de wasmachine.

Het filter bevindt zich bij de meeste wasmachines achter een klepje in de rechterhoek aan de onderkant. Zie je het filter niet? Raadpleeg dan de handleiding. Klik het klepje open met een platte schroevendraaier of een bot mes.

Leg een paar handdoeken (niet je beste handdoeken!) onder de wasmachine en draai het filter voorzichtig los. Let op: er kan best wat water ontsnappen! Daar zijn die handdoeken dan ook voor. Maak het filter schoon onder de kraan en plaats het terug.

#3 De sifon schoonmaken

In de meeste gevallen zit de verstopping in de sifon. Daarom is het een goed idee om dit onderdeel schoon te maken. Zet een emmer onder de sifon om water mee op te vangen en draai de sifon los. Laat het water weglopen.

Je kunt ook de hele sifon schoonmaken door deze in zijn geheel los te draaien. Spoel het met heet water af en plaats het terug. Spoelt je wasmachine het water weer door? Dan ben je klaar en is het probleem opgelost.

Is het probleem niet opgelost, dan kun je nog proberen om de waterafvoer te ontstoppen.

#4 De waterafvoer ontstoppen

Het filter en de sifon zijn schoon en nog steeds loopt het water niet weg. Waarschijnlijk ligt het probleem dieper in de afvoer. Er zijn verschillende manieren om je afvoer te ontstoppen. Hieronder leg ik verschillende manieren uit.

Kokend water en baking soda

Giet een kopje baking soda in de afvoer, gevolgd door kokend water. Laat het een half uurtje weken en kijk of het water weer doorloopt. Zo niet, herhaal het proces nogmaals, maar laat het wat langer inwerken.

Baking soda en azijn

Soms heb je meer dan alleen kokend water en baking soda nodig. Giet opnieuw wat baking soda in de afvoer, maar deze keer giet je er azijn bij. Doe dit voorzichtig, want het kan flink gaan schuimen. Laat dit een half uurtje inwerken. Herhaal het proces als het water nog steeds niet doorstroomt.

Baking soda in glazen schaaltje, vooraanzicht

Speciale ontstopper gebruiken

Werken de milieuvriendelijke methoden hierboven niet? Probeer dan een chemische ontstopper. Let goed op of deze geschikt is voor het materiaal waar je afvoer van gemaakt is. Volg de instructies nauwkeurig en draag handschoenen.

Een trekveer gebruiken

Een trekveer is ideaal om in huis te hebben, want je maakt er elke afvoer mee schoon. Ze zijn vooral handig in badkamers en keukens. Je trekt er zo haren en ander vuil mee uit, waardoor je probleem binnen een handomdraai opgelost is.

Ook de afvoer van je wasmachine is geschikt voor een trekveer. De trekveer gaat de afvoer in en jij trekt het vuil er met trekveer en al zo weer uit. Zit de verstopping echter erg diep, dan biedt een trekveer echter geen oplossing.

Een hogedrukreiniger gebruiken

Sommige goede hogedrukreinigers hebben een speciaal rioolhulpstuk. Hiermee spuit je onder hoge druk de verstopping weg. Gebruik deze methode echter alleen met het juiste hulpstuk! Doe je dit niet, dan loop je het risico om erg vies te worden.

Wasmachine in badkamer met kastjes ernaast, vooraanzicht

Conclusie

Hopelijk heb je dankzij de bovenstaande tips weer een goed functionerende wasmachine die de boel niet laat overstromen! Als je zelf nog een goede tip hebt, laat het me dan zeker even weten. Bedankt voor het lezen.😊

Was dit artikel behulpzaam?