Met de beste hogedrukreiniger maak je eenvoudig je terras, je auto of zelfs je gevel schoon. Je gebruikt warm water en hoge druk om grondig te reinigen en ziet meteen het resultaat.

Er zijn verschillende hogedrukreinigers verkrijgbaar en welke hogedrukreiniger de beste voor jou is, hangt van jouw omstandigheden af. Daarom heb ik voor jou de vijf beste hogedrukreinigers op een rij gezet.💧

De 5 beste hogedrukreinigers in een oogopslag

 1. Karcher K7 Premium Full Control Plus - De beste hogedrukreiniger op de markt, voor mensen die de hoogste eisen stellen.
 2. Eurom Force 2500 IND - De beste koop. Een hogedrukreiniger waar de prijs-kwaliteitverhouding voorop staat.
 3. Nilfisk Premium 180 - Deze hogedrukreiniger is ideaal voor regelmatig en intensief gebruik.
 4. Bosch Fontus Mobiel - Je bent superflexibel met deze snoerloze hogedrukreiniger van Bosch.
 5. Karcher K2 Home - Doe je af en toe een kleine klus? Dan is deze hogedrukreiniger ideaal voor je.

Hoe werkt een hogedrukreiniger?

Een hogedrukreiniger heeft een pomp die onder hele hoge druk water door een spuitpistool laat gaan. De pomp creëert deze druk. Daarbij geldt: hoe kleiner de opening in het spuitpistool, hoe krachtiger de straal. Bij sommige hogedrukreinigers stel je zelf de waterdruk in, maar niet bij allemaal.

Hoe sluit je een hogedrukreiniger aan?

Een hogedrukreiniger is eenvoudig aan te sluiten. Je koppelt de tuinslang aan het koppelstuk en steekt de stekker in het stopcontact (of een verlengsnoer). Heb je een hogedrukreiniger die wordt aangedreven door een accu, dan laad je de batterij op en vul je het waterreservoir.

De waterdruk

Dewaterdruk is één van de belangrijkste eigenschappen van een hogedrukreiniger. Zonder voldoende waterdruk reinigt hij de desbetreffende oppervlakten niet adequaat.

Als je een hogedrukreiniger hebt met een waterdruk tot 125 bar, reinig je gemakkelijk je tuinmeubilair, je auto of andere kleinere objecten. Heeft deze meer dan 160 bar, dan pak je eenvoudig je terras of zelfs muren aan.

Hou rekening met de tegendruk: hogedrukreinigers kunnen best wat tegendruk geven waarvan je de eerste keer best kunt schrikken.

🚨 Wil je een asbesthoudend oppervlak reinigen?

Dit mag nooit gebeuren met een hogedrukreiniger! Hierdoor kunnen namelijk gevaarlijke, schadelijke stoffen vrijkomen. Schakel hiervoor altijd een vakman in.

Onderhoud

Hoogstwaarschijnlijk gebruik je de hogedrukreiniger niet of erg weinig in de winter. Hierdoor is het belangrijk dat je eerst onderhoud verricht voordat je hem weer gebruikt nadat hij lang heeft stilgestaan. 

 • Sommige onderdelen zoals de rubbertjes van losse onderdelen kunnen wat stug zijn. Behandel ze daarom met wat vet of siliconenspray.
 • Ontlucht je apparaat door hem aan te zetten zonder aangekoppelde slang. Als het water er zonder bellen uitkomt dan zit er geen lucht meer in
 • Sluit nu de slang aan en test of de juiste werkdruk wordt bereikt. Als het lijkt alsof hij het niet goed doet, dan zit er waarschijnlijk nog lucht in het systeem en herhaal je de vorige stap.

Waterverbruik

Hou er rekening mee dat een hogedrukreiniger behoorlijk wat water verbruikt. Vergeleken met een tuinslang verbruikt hij minder liter per uur, dus dat is een voordeel. Gebruik je een tuinslang, dan verbruik je maar liefst 3.500 liter water per uur.

Gebruik je een hogedrukreiniger, dan ligt dit gemiddeld rond de 500 liter per uur. Nog steeds niet erg zuinig, maar zuiniger en effectiever dan een tuinslang.

Rode auto die wordt gewassen

De beste hogedrukreinigers op een rij

Eigenschappen

Deze Kärcher K7 Premium Full Control Plus is het paradepaardje van Karcher: de Rolls Royce onder de hogedrukreinigers. Hij weegt 17 kilogram. Dat klinkt zwaar, maar het apparaat heeft wielen dus je merkt er gelukkig weinig van.

Het apparaat is met zijn hoge werkdruk verder krachtig genoeg om eenvoudig het meest hardnekkige vuil te verwijderen. Mocht je toch wat moeite hebben met dat ene stukje kauwgom, dan gebruik je de vuilfrees en is de klus zo gepiept.

De fabrikant geeft aan dat deze hogedrukreiniger ideaal is om meer dan 60 m² mee te reinigen. Hou er rekening mee dat hij ongeveer 500 liter per uur water verbruikt.

Gebruiksgemak

De Kärcher K7 Premium Full Control Plus is er eentje waar ik heel blij van hoop te worden. Mijn verwachtingen zijn hoog omdat de reviews op het internet bijna alleen maar positief zijn. Mijn terras is nog nooit goed schoongemaakt dus dat is mijn doel.

Binnen een minuut of tien heb ik de hogedrukreiniger in elkaar gezet en vervolgens lees ik snel de handleiding door. Ik maak eenvoudig de tuinslang vast aan de hogedrukreiniger. Om mijn terras schoon te spuiten heb ik geen reinigingsmiddel nodig dus ik draai de kop naar rechts en zet hem aan.

Vrouw die tegels schoon maakt met hogedrukreiniger

“Wow!” Dat is mijn allereerste reactie! Wat een kracht en wat een herrie. Ik weet dat alle hogedrukreinigers veel lawaai maken, maar als je dit niet verwacht kun je best even schrikken, dus wees voorbereid.

Ik doe echt geen moeite: de Kärcher K7 Premium Full Control Plus doet alles voor me. Ik ga één keer over de tegels en dat is meteen voldoende. Zelfs de groenste tegels krijgen dankzij de hoge druk hun originele kleur terug.

Mijn terras is binnen mum van tijd schoon en ik baal er eigenlijk van dat ik moet stoppen, want ik vind het inmiddels een leuk klusje! Ik ga dus nog even verder, maar dan met de auto. Deze zeep ik eerst in en dan spuit ik hem schoon. Ik pas wel de druk aan, want ik weet niet of de lak van de auto 180 bar weerstaat. 😅

De auto is al snel stralend schoon en ik ben inmiddels zo vies dat het tijd is om te stoppen, een douche te nemen en daarna te genieten van een bak welverdiende koffie.

Voordelen:

 • Deze hogedrukreiniger wordt erg compleet geleverd met een scala aan accessoires
 • Met zijn 180 bar is geen enkele klus te moeilijk

Nadelen:

 • Terugplaatsen van de lans is wat lastig

Eigenschappen

Het eerste wat me opvalt is de voordelige prijs van de hogedrukreiniger. Daarna krijg je er een terrasreiniger bij waarmee je gemakkelijk houten vlonders en schuttingen mee reinigt.

Behalve de terrasreiniger wordt er onder andere ook een roterende vuilfrees meegeleverd welke belooft het meest hardnekkige vuil van je oppervlak te verwijderen.

Met de werkdruk van 170 bar is deze hogedrukreiniger erg krachtig en pakt hij de meeste schoonmaakklusjes moeiteloos aan. Hij heeft bovendien het vermogenom zo’n 40 m² aan oppervlak te reinigen en heeft een handig lange slang van 8 meter.

Gebruiksgemak

Aangezien mijn achtertuin al zo goed als schoon is, neem ik deze keer de voortuin onder handen. Ik heb een enorme hekel aan onkruid verwijderen, en dan vooral met al dat mos tussen de tegels. Volgens de reviews heeft deze hogedrukreiniger er totaal geen moeitemee. Dit ga ik dan ook als eerste aanpakken.

De machine is zo in elkaar gezet. Ik sluit alles aan en kies ervoor de roterende vuilfrees te gebruiken. Ik ga aan de slag en kom er snel achter dat de vuilfrees niet alleen het mos verwijderd, maar ook de aarde tussen mijn tegels – te krachtig dus! Aangezien ik de werkdruk niet kan instellen, sluit ik snel de andere spuitmond aan. Dit werkt een stuk beter.

Binnen mum van tijd is het mos en onkruid weg, inclusief het meeste zand wat er tussen zat. Maar goed: dat is mijn eigen schuld! Even opnieuw opvullen dus. Ik kan me wel voorstellen dat je erg voorzichtig moet zijn als je hout schoonspuit: hout laat zich snel beschadigen.

Er wordt ook een schuimlans meegeleverd die perfect zou moeten zijn om je auto mee te wassen. Aangezien die van mij al schoon is, zet ik de volgende dag deautovan mijn schoonmoeder snel in het schuim. Dit ging heel gemakkelijk, maar ik heb helaas geen borstel waar ik mee kan schrobben.

Als je vaak je auto wilt reinigen, is het daarom een goed idee om er een borstel bij te kopen, hiermee krijg je een nóg beter resultaat. Ik heb de auto schoongespoten zonder een borstel te gebruiken en dit ging overigens prima; het resultaat was indrukwekkend!

Het apparaat is overigens wel erg zwaar: hij weegt maar liefst 23 kilogram. Gelukkig heeft hij robuuste wielen waarmee je hem gemakkelijk verplaatst.

Voordelen:

 • Je krijgt er een terrasreiniger bij
 • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Nadelen:

 • De werkdruk is niet in te stellen

Met een werkdruk van 180 bar verwacht ik inderdaad dat hij moeiteloos de meeste klusjes doet en volgens de fabrikant is hij ideaal voor grote oppervlakten tot ongeveer 60 m². Het nadeel hiervan is dat hij ruim 500 liter per uur aan water verbruikt.

Je krijgt maar liefst vijf jaar garantie: Nilfisk is een vertrouwd merk waar je op kunt rekenen.

De slang is maar liefst 10 meter lang en je krijgt er veel accessoires bij. Er hangt wel een stevig prijskaartje aan deze hogedrukreiniger.

Gebruiksgemak

Ik besluit de hogedrukreiniger mee te nemen naar een vriendin. Zij heeft een camperen als deze machine een tractor kan reinigen, dan moet een camper toch ook wel lukken. Ik gebruik de tornado nozzle en de klus is inderdaad zo geklaard. Dit apparaat zou een lege camper misschien zelfs zo omver kunnen blazen. 💨

De slang van het apparaat rol je gemakkelijk op en er zijn zelfs opbergmogelijkheden voor de accessoires. Je stelt zelf de druk in waarmee je wilt werken.

Nilfisk hogedrukreiniger op onverhard pad

Ik snap waarom Nilfisk deze hogedrukreiniger aanraadt voor het reinigen van grote oppervlakken: De lans ligt om te beginnen ligt fijn in de hand, maar let wel op detegendruk. Dit apparaat is zó krachtig dat je ervan kunt schrikken.

Helaas mis ik wel wat accessoiresom deze kleinere klusjes mee te doen. Er zit geen borstel bij en ook geen terrasreiniger. Wil je je riool doorspuiten (nee, ik ook niet!), dan moet je zelf een rioolslang aanschaffen.

Deze hogedrukreiniger weegt daarnaast 21 kilogram, wat hem niet heel makkelijk maakt om te verplaatsen. Hij heeft gelukkig wel wielen voor het noodzakelijke heen-en-weerverkeer.

Voordelen:

 • De werkdruk is instelbaar
 • De accessoires berg je eenvoudig op

Nadelen:

 • Er zitten geen accessoires bij voor de kleinere klusjes, zoals een borstel voor het wassen van de auto

Eigenschappen

Deze goede hogedrukreiniger is gemakkelijk te verplaatsen: hij werkt namelijk op een accu. Hierdoor zit je niet vast aan een stroomsnoer. De machine heeft een uitschuifbare handgreep en stevige wielen waardoor je gemakkelijk de moeilijke bereikbare plaatsen in je tuin bereikt.

Bovendien sluit je geen tuinslang aan, maar heeft hij een waterreservoir van 15 liter. Dit zou genoeg moeten zijn voor het grondig reinigen van drie tuinstoelen. Bovendien verbruikt hij minder liter water dankzij de lage werkdruk.

Het nadeel is natuurlijk dat deze hogedrukreiniger minder krachtig is en dat je de watertank moet bijvullen als deze leeg is. Hetzelfde geldt voor de accu: deze moet opgeladen worden als deze leeg is.

Dit apparaat is dan ook meer geschikt voor de kleinere klusjes zoals het reinigen van je fiets of het schoonmaken van je tuinmeubilair.

Gebruiksgemak

Het eerste wat me opvalt, is dat deze hogedrukreiniger erg licht van gewicht is. Dit is wel handig als je het apparaat veel verplaatst en dat is nou precies waar deze machine voor bedoelt is: gemakkelijk te verplaatsen voor die kleine klusjes rond het huis.

Het apparaat is zo goed als gebruiksklaar. Het enige wat ik hoef te doen is de accu op te laden (deze komt al iets opgeladen, maar ik laad de accu liever volledig op). Terwijl de accu aan het opladen is vul ik het waterreservoir.

Aan het einde van de middag is de accu opgeladen en ga ik aan de slag. Deze keer is het mijn fiets die een wasbeurt krijgt. Deze wordt eigenlijk nooit gewassen dus het is hoognodig. De waterdruk valt me wat tegen, erg veel kracht heeft de straal niet. Hier had ik van te voren al over gelezen. Dit komt omdat hij wordt aangedreven op een accu.

Mijn fiets wordt echter goed schoon en ook het wisselen van de opzetstukken gaat eenvoudig. Ondanks de straal minder krachtig is, heeft hij wel regelbare waterdruk. De borstel werkt ook goed, maar ik denk dat deze handiger is voor bijvoorbeeld de auto wassen.

Voordelen:

 • Doordat deze hogedrukreiniger een waterreservoir heeft, is hij extra mobiel
 • Hij weegt maar 9,5 kilogram

Nadelen:

 • Je vult het waterreservoir regelmatig bij
 • Niet de krachtigste straal

Eigenschappen

Deze goede hogedrukreiniger heeft een regelbare waterdruk van 110 bar en een slang van 4 meter lang.

Daarnaast heeft hij genoeg vermogen om ongeveer 20 m² schoon te maken, wat hem ideaal maakt voor kleinere klusjes. Je krijgt een weelde aan handige accessoires meegeleverd waarvan vooral de terrasreiniger handig is.

Je krijgt er ook een vuilfrees bij waarmee je het meest hardnekkige vuil verwijdert. Er wordt tevens reinigingsmiddel meegeleverd; wederom handig bij de moeilijkere klusjes.

Gebruiksgemak

Het eerste wat me opvalt, is hetformaatvan deze hogedrukreiniger: het is een compact apparaat en geen zwaargewicht. Je verplaats hem eenvoudig doordat hij wielen heeft en een uitschuifbare hendel.

Ik besluit deze keer mijn tuinstoelen onder handen te nemen. Ik geef toe: ik maak ze eigenlijk maar één keer per jaar schoon en elk jaar wordt de klus moeilijker. Ik heb namelijk geen plaats om het op te bergen dus aan het einde van de winter zijn mijn stoelen aan de groene kant.

Meteen besluit ik om reinigingsmiddel te gebruiken waardoor de kans op witte tuinstoelen groter wordt. Ik besluit de spuitlans te gebruiken en niet de vuilfrees. Ik zet de machine aan en sta meteen versteld van de kracht. De eerste stoel is dan ook zo weer wit!

Man die de terrasreiniger bedient

Helaas kan ik de druk niet zelf instellen wat toch wel handig is als ik bijvoorbeeld de voegen van mijn stoeptegels wil schoonmaken.

De andere drie stoelen volgen en worden moeiteloos weer schoon. De hogedrukreiniger is gemakkelijk te bedienen en voelt zoals alle hogedrukreinigers van Kärcher, robuust en duurzaam aan.

Hij is niet zo krachtig als andere modellen van Kärcher, maar is daarmee wél uitermate geschikt voor de kleinere klusjes. Je krijgt er ook een terrasreiniger en een vuilfrees bij. Helaas wordt er geen borstel meegeleverd, wat jammer is.

Voordelen:

 • Ideale hogedrukreiniger voor kleinere klusjes
 • Dit is een compact apparaat wat gemakkelijk te verplaatsen is

Nadelen:

 • De druk kan niet worden ingesteld

Koopgids: Wat is voor mij de beste hogedrukreiniger?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van jouw omstandigheden en vooral waarvoor je de hogedrukreiniger gaat gebruiken

Als je zo af en toe een keer je fiets schoon wilt spuiten, dan is een Kärcher K7 overbodige luxe, maar als jij elke maand je terras, je auto en je fiets schoon wilt maken, dan is de K7 wel praktisch.

Persoonlijke voorbereidingen treffen....

Ga je aan de slag met je hogedrukreiniger? Draag dan een overal, een regenpak of oude kleding. Afhankelijk van welke klus je gaat doen, wordt je namelijk erg vies – vooral je schoenen en je benen. Modder springt omhoog en houd geen rekening met jou. Maak niet dezelfde fout als ik door een korte broek en witte Converse gympen te dragen.

Waar gebruik je de hogedrukreiniger voor?

Zoals hierboven als gezegd: als jij je hogedrukreiniger regelmatig gaat gebruiken en voor grotere klussen, stel je hogere eisen dan wanneer je het apparaat slechts af en toe gebruikt. Je hebt geen hogedrukreiniger met 180 bar nodig voor bijvoorbeeld je fiets. Daarentegen is een regelbare waterdruk van minstens 180 bar wel handig als je je tegels wilt reinigen.

Daarnaast zijn de accessoires belangrijk als je de hogedrukreiniger voor meerdere klusjes gebruikt. Een vuilfrees is bijvoorbeeld handig voor hardnekkig vuil, terwijl een borstel handig is om je auto mee te wassen. Een hogedrukreiniger komt altijd met een spuitlans.

Wil je een hogedrukreiniger die op een accu wordt aangedreven? Hou er dan wel rekening mee dat deze minder kracht heeft dan eentje die op netstroom werkt. Bovendien hebben de meeste hogedrukreinigers die op accu werken een waterreservoir in plaats van een constante toevoer van water.

Hoe vaak gebruik je de hogedrukreiniger?

Als je je hogedrukreiniger regelmatig gebruikt stel je er hogere eisen aan dan als wanneer je het apparaat maar een keer per maand gebruikt. Bij regelmatig gebruik stel je het op prijs als de machine eenvoudig te hanteren is en eenvoudig te bedienen is.

Accessoires

Welke accessoires er belangrijk zijn voor jou hangt opnieuw af waarvoor jij de hogedrukreiniger gaat gebruiken. Sommige hogedrukreinigers worden geleverd met een terrasreiniger, maar als jij geen terras hebt, heb je deze natuurlijk nodig.

Ben je van plan je auto vaak schoon te maken, dan is een schuimlans erg handig. Overigens zijn er allerlei accessoires te koop die je later aan kunt schaffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan borstels in verschillende maten en soorten, lansen om mee te verlengen en rioolslangen.

Budget

Hogedrukreinigers variëren enorm in prijs. Vaak is het zo dat hoe meer je betaalt, hoe meer werkdruk de hogedrukreiniger heeft, hoe meer accessoires en hoe meer capaciteit. Let goed op de eigenschappen en wat er meegeleverd wordt: misschien heb je lang niet alles nodig.

Lees wel de reviews op het internet. Hierdoor krijg je een goed idee over de ervaringen van de gebruikers

Veelgestelde vragen over hogedrukreinigers

Waar kan ik een hogedrukreiniger voor gebruiken? 

Je gebruikt een hogedrukreiniger voor het reinigen van je terras, tuinmeubelen, je auto, houten vlonders, schutting, je boot, enzovoorts. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos!

Hoe gebruik ik een hogedrukreiniger? 

Het is niet moeilijk een hogedrukreiniger te gebruiken. Het enige dat je hoeft te doen is de waterstraal richten op het vuil en de hogedrukreiniger doet de rest voor je. Er zijn echter verschillende accessoires voor verschillende klussen. Zo maak je de auto bijvoorbeeld het beste schoon met een borstel en verwijder je hardnekkig vuil met een vuilfrees.

Hoeveel water verbruikt een hogedrukreiniger? 

Een hogedrukreiniger verbruikt ergens tussen de 500 en 1200 liter water per uur, maar dit hangt uiteraard af van het soort hogedrukreiniger die je gebruikt. 

Verschillende opgerolde tuinslangen

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje geholpen bij het kiezen van een hogedrukreiniger. Welke je ook kiest, of het nu de Eurom Force 2500IND is of de Kärcher K2 wordt, je tegels zullen schoon worden.

Heb je tips of misschien vragen, laat ze dan hieronder achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?