Bijna iedereen heeft wel een goede afzuigkap in huis. Wanneer we de keuken schoonmaken, nemen we meestal ook de buitenkant van de afzuigkap mee. Helaas wordt het filter vaak vergeten, waardoor de afzuigkap minder efficiënt kookluchtjes filtert. Dat is jammer, want het afzuigkap filter schoonmaken is een eitje! Lees hier hoe je dit doet.

Hoe maak ik mijn filter het beste schoon?

Het is een goed idee om met de buitenkant van je afzuigkap te beginnen. Hoe hoger deze hangt, hoe lastiger dit klusje is. Het is overigens geen reden om je afzuigkap lager te hangen. De hoogte van je afzuigkap is belangrijk om de beste effectiviteit te garanderen. Pak dat trapje er dus vooral even bij!

Er zijn verschillende methoden om het filter van je afzuigkap schoon te maken. Zo zijn sommige filters bestand tegen de vaatwasser. Hoewel je het filter prima schoon krijgt in de vaatwasser, raad ik je aan je filter niet elke keer in de vaatwasser te reinigen. Een filter van aluminium is per definitie niet geschikt voor de vaatwasser.

Koolstoffilter?

Een koolstoffilter maak je niet schoon, maar vervang je elke zes maanden. 

Vaatwassertabletten bevatten vaak agressieve ingrediënten die ervoor zorgen dat je filter sneller slijt. Was daarom je filter zoveel mogelijk met de hand en een mild vaatwasmiddel af. Ik kies voor milieuvriendelijke middelen zoals baking soda, maar je kunt ook een speciaal reinigingsmiddel gebruiken.

Mijn stappenplan is gebaseerd op de methode met baking soda.

Filter in afzuigkap, onderaanzicht

Dit heb je nodig:

  • Baking soda
  • Warm water
  • Afwasmiddel
  • Sprayfles
  • Afwasborstel of sponsje

Stap 1: Baking soda strooien

Leg het filter in je spoelbak, douchebak of badkuip. Als het mooi weer is, kun je dit natuurlijk ook in de tuin doen. Doe het in ieder geval op een plek die tegen een stootje kan en die je makkelijk reinigt.

Strooi baking soda over het rooster. Dit hoeft niet enorm veel te zijn, zolang het oppervlak maar bedekt is.

Stap 2: Afwasmiddelmix maken

Maak een mix van warm water en een scheutje afwasmiddel. Giet dit in een sprayfles. Nu moet je het mengsel even kort schudden.

Stap 3: Het filter sprayen

Spray de mix nu op het filter. Zorg ervoor dat alles bedekt is met baking soda en een laagje water/afwasmiddel.

Stap 4: Laten weken

Laat het geheel ongeveer een half uurtje weken. Is je filter echt enorm vies, laat het dan de hele nacht weken.

Filter van afzuigkap bovenaanzicht

Stap 5: Spoelen en drogen

Borstel het rooster schoon met de afwasborstel of de spons. Vervolgens spoel je het rooster goed af zodat er geen resten baking soda achterblijven. Laat het rooster goed drogen voordat je het terugplaatst.

Klaar!

Conclusie

Zo zie je maar: het schoonmaken van je afzuigkap filter is helemaal niet moeilijk. Hopelijk heeft dit stappenplan je geholpen en werkt hij nu weer naar behoren. Heb jij nog een goede tip? Laat het me dan zeker weten! Bedankt voor het lezen! 👩‍🍳

Was dit artikel behulpzaam?