Je hebt een mooie, nieuwe afzuigkap gekocht en nu moet je deze installeren. De hamvraag: wat is de perfecte hoogte voor een afzuigkap? Op deze vraag is geen eenvoudig antwoord te geven, want het hangt af van de kookplaat die je gebruikt! Zag jij dat aankomen?

Wat is de ideale hoogte voor een afzuigkap?​

Dit is een van de belangrijkste elementen waar je de hoogte van je afzuigkap op afstemt. Heb je een gasfornuis of kook je op een gaskookplaat, dan adviseren experts een hoogte tussen de 65 en 80 centimeter boven de kookplaat.

Kook je op een inductiekookplaat of op een keramische kookplaat, dan mag de afzuigkap wat lager hangen. Hierbij adviseert men een minimale hoogte van 55 centimeter en een maximale hoogte van 80 centimeter.

Keramisch of inductie?

Je bent toe aan een nieuwe kookplaat, maar weet je niet goed welke kookplaat het beste voor je is – keramisch of inductie? Beide hebben zowel voor- als nadelen. Over het algemeen geldt dat op inductie koken de veiligste manier van koken is, en geniet daarom de voorkeur. 

Waarom heeft een afzuigkap een ideale hoogte?

Een afzuigkap werkt het beste wanneer deze op de ideale hoogte hangt. Hangt de afzuigkap te hoog, dan is deze minder effectief en komen er kookdampen in de rest van de keuken of zelfs je hele huis terecht.

Hetzelfde probleem ontstaat wanneer de afzuigkap te laag hangt, maar hier komt ook het risico bij dat een afzuigkap die te laag hangt, sneller vlam vat. Kook je bovendien op gas, dan heb je te maken met vlammen. Hierbij is het nog belangrijker dat de afzuigkap op de juiste hoogte hangt.

Je afzuigkap schoonhouden is daarom ook belangrijk. Een schone afzuigkap vat veel minder snel vlam dan een vervuilde afzuigkap, omdat vet – wat brandbaar is – zich uiteindelijk ophoopt in de filters. Om je kookkunsten zo veilig mogelijk te maken, zorg je er ook voor dat het aansluiten van je gasfornuis correct gebeurt.

Verschillende afzuigkappen

Het is niet alleen de ideale hoogte waar je rekening mee houdt. Ook de breedte van de afzuigkap is belangrijk. Is je kookplaat breder dan je afzuigkap is, dan zuigt de afzuigkap niet alle kookdampen weg.

Ook de capaciteit van een afzuigkap telt hier mee. Een kleine onderbouwafzuigkap heeft vaak minder capaciteit dan bijvoorbeeld een eilandafzuigkap. De beste afzuigkap voor jou is daarom niet per se de beste voor mij.

Conclusie

Een nieuwe afzuigkap kiezen is niet eenvoudig, maar een nieuwe afzuigkap ophangen kan nog lastig zijn. Ik hoop dat dit artikel je in ieder geval helpt de juiste hoogte te bepalen! Heb je nog een goede tip, laat dan zeker een reactie achter. Bedankt voor het lezen! 👩‍🍳

Was dit artikel behulpzaam?