Begint je airfryer opeens te roken als je lekkere snacks aan het maken bent? Geen paniek! Ik heb dit ook wel eens gehad en uiteindelijk kon ik het probleem eenvoudig oplossen. Toch zijn er verschillende oorzaken waarom een airfryer rookt. Het is daarom wel fijn om te weten wat je moet doen wanneer er rook uit je airfryer komt.

In dit artikel ga ik in op de meest voorkomende redenen waarom een airfryer rookt. Daarnaast geef ik tips wat je moet doen om dit op te lossen en in de toekomst te voorkomen.

Wat moet je doen wanneer er rook uit een airfryer komt?

Kort antwoord: schakel de airfryer uit, haal de stekker uit het stopcontact, laat de airfryer afkoelen, controleer de airfryer op viezigheid, maak de airfryer schoon en probeer het nog een keer.

Hoe werkt een airfryer?

Een airfryer is een populair keukenapparaat waarmee je heerlijke gerechten maakt. Een airfryer blaast geen warme lucht, maar circuleert lucht dat van bovenaf wordt aangezogen en verwarmd. Daarnaast grilt het verwarmingselement ook direct het voedsel met de warmte die ervan afkomt.

Een airfryer gebruikt dus heteluchtcirculatie in plaats van olie om je eten te verwarmen. Hierdoor is je eten sneller klaar, knapperiger en een stuk gezonder. Volgens onderzoek bevat voedsel dat je met een airfryer bereidt aanzienlijk minder vet, dan voedsel dat je met een frituur bereidt.

Afbeelding van iemand die een airfryer opent.

Waarom rookt een airfryer?

Je airfryer rookt, wat nu? Voordat je dit probleem op kunt lossen, is het belangrijk om te weten waarom je airfryer rookt. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. Ik leg ze kort voor je uit.

#1 Etensresten komen in aanraking met het verwarmingselement

Dit is de meest voorkomende oorzaak voor rook in een airfryer. In een airfryer wordt niet alleen de lucht gecirculeerd, maar ook vocht, vet en lichte ingrediënten. Als deeltjes hiervan in aanraking komen met het verwarmingselement, kleven ze eraan vast en verdampen of verbranden ze. Hierdoor ontstaat rook.

Let dus goed op bij:

 • Voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte, zoals speklappen.
 • Vochtige voedingsmiddelen, zoals een bevroren frikandel met veel ijs eraan.
 • En lichte voedingsmiddelen, zoals kruiden of paneerkruimels.

#2 Het eten zelf is verbrand

Dit spreekt misschien voor zich, maar er kan rook ontstaan doordat het gerecht zelf is verbrand. Dit komt vaak door een te hoge temperatuur of doordat het eten te lang in de airfryer zit.

Vooral gemarineerde gerechten verbranden snel. Die bevatten vaak veel suikers, die karameliseren in de airfryer.

#3 Achtergebleven voedselresten

Daarnaast kunnen achtergebleven voedselresten van het vorige gebruik verbranden, waardoor er rook ontstaat. Als je de airfryer niet goed reinigt, stapelen de voedselresten op. Hierdoor wordt het probleem alleen maar erger!

Dit was bij mijn airfryer het probleem. Deze tips zijn dus ook voor mezelf weer een goede reminder: maak regelmatig schoon, zodat oude voedselresten niet verbranden. 😅

#4 Te volle airfryer

Als de airfryer te vol zit, raakt het voedsel direct het verwarmingselement. Hierdoor ontstaat mogelijk rook. Vaak zie je aan de zijkant van de bak of het mandje een streepje. Die geeft aan hoe vol de airfryer kan.

#5 Oververhitting

Staat de airfryer te lang aan of kan hij niet goed ventileren? Dan raakt de airfryer oververhit. Hierdoor ontstaat rook!

#6 Beschadigd verwarmingselement

Een andere reden dat er rook uit de airfryer komt, is een beschadigd verwarmingselement. Dit is een probleem waar je zelf weinig aan kunt doen. Neem altijd contact op met de fabrikant of een professional.

Is de airfryer niet meer te maken en zoek je een nieuw apparaat? Dat is vervelend, maar kan helaas gebeuren. Kies in dat geval voor de beste airfryer die aan al je wensen voldoet, zodat je weer heerlijke maaltijden kunt bereiden.

Airfryer met eten ernaast

Wat moet je doen als een airfryer rookt?

Schrik niet als er opeens rook uit de airfryer komt. Zoals je al gelezen hebt, is de kans groot dat de rook komt door overtollig vet of etensresten. Met deze stappen is alles zo opgelost:

 1. Schakel de airfryer tijdelijk uit, zo voorkom je dat er meer rook ontstaat. Haal de stekker uit het stopcontact, zodat de machine niet opeens aanspringt.
 2. Bedenk wat de oorzaak kan zijn van de rook. Staat de temperatuur te hoog en verbrandt het eten? Zet de temperatuur dan lager. Is de airfryer te vol? Haal er dan wat uit. Weet je nog niet wat de oorzaak is? Ga dan verder met de volgende stappen.
 3. Laat de airfryer ongeveer 20 minuutjes afkoelen. Sla deze stap over als je weinig tijd hebt. Gebruik in dat geval wel ovenwanten en doe voorzichtig, want de airfryer kan nog warm zijn!
 4. Haal het eten uit de airfryer en leg dit even op een bordje ernaast.
 5. Haal het mandje en de pan eruit en controleer deze op schade. Zoek naar tekenen van brandplekken, gesmolten plastic of andere schade.
 6. Is er geen zichtbare schade? Maak de airfryer dan schoon met een keukenpapiertje. Verwijder overtollige olie, vet en etensresten, want deze veroorzaken waarschijnlijk de rook. Veeg ook het warmte-element schoon.
 7. Plaats alles terug, zet de airfryer aan en bereid de maaltijd weer verder. Let goed op of er nog steeds rook uit de machine komt.
 8. Rookt de airfryer na het schoonmaken nog steeds of was er zichtbare schade? Neem dan contact op met de fabrikant of een professional.

Hoe voorkom je rook in de airfryer?

Voorkomen is beter dan genezen. Volg daarom de onderstaande tips om rook uit een airfryer in de toekomst te voorkomen. ⬇️

 • Probeer producten met een hoog vetpercentage, zoals speklapjes, shoarma en gehaktballen in de airfryer te vermijden.
 • Bereid eten op een lagere temperatuur. Dit kost wat meer tijd, maar zorgt ook voor minder rook.
 • De airfryer schoonmaken is erg belangrijk. Maak de airfryer na elk gebruik kort schoon met een keukenpapiertje en zorg dat alle kruimels en restjes eruit zijn.
 • Maak de airfryer eens in de paar maanden (of weken, afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt) grondig schoon. Gebruik hiervoor afwasmiddel en neem heel de airfryer van top tot teen mee. Vergeet ook niet het verwarmingselement schoon te maken.
 • Als je toch vettig voedsel wilt bereiden en geen zin hebt om de airfryer elke keer schoon te maken, leg dan wat aluminiumfolie of bakpapier op de bodem. Druk dit goed aan en zorg dat de lucht langs de zijkanten nog goed kan circuleren. Pas wel op dat dit materiaal niet tegen het verwarmingselement komt, want ook hierdoor kan rook ontstaan.
 • Er zijn ook speciale siliconen bakplaten of bakmatten voor de airfryer. Deze zijn speciaal ontworpen voor de airfryer en daarom ook een beter alternatief dan aluminiumfolie of bakpapier. Er komt minder vet en viezigheid in het airfryer mandje komt, maar de lucht goed blijft circuleren door de gaatjes. Hierdoor hoef je de airfryer minder vaak schoon te maken.

Conclusie

Een rokende airfryer is een vervelend probleem, maar gelukkig makkelijk te voorkomen. Hopelijk weet je nu waarom de airfryer rookt en wat je in dat geval moet doen. Hou je airfryer in ieder geval goed schoon en let op vette producten.

Door de airfryer goed te onderhouden, geniet je jarenlang van heerlijke, gezonde maaltijden. Bedankt voor het lezen en veel succes met je airfryer!

Was dit artikel behulpzaam?