Heerlijk, een bord vol bitterballen, maar na een aantal rondes bitterballen en patat wordt de airfryer er niet schoner op. Helaas niet mijn favoriete bezigheid, maar ik moet mijn airfryer schoonmaken! Ik leg je hieronder uit hoe ik dat doet!

Haal de stekker van je airfryer uit het stopcontact en laat het apparaat afkoelen. Verwijder vervolgens het mandje en de pan, en was deze met warm water en een mild afwasmiddel of plaats ze in de vaatwasser als ze vaatwasserbestendig zijn. Veeg de binnenkant van de airfryer schoon met een vochtige doek om vet en voedselresten te verwijderen.

Dit heb je nodig om je airfryer schoon te maken

Een kliederboel kan de beste airfryer overkomen. Daar gaan we nu wat aan doen! Om goed van start te gaan met het schoonmaken van de airfryer, verzamel ik eerste alle benodigdheden. Geen zorgen, het zijn er niet al te veel en de meeste dingen heb je vaak al in huis.

  • Een vieze airfryer
  • Een sponsje
  • Theedoek of handdoek
  • Microvezeldoek
  • Een reinigingsmiddel: een speciale airfryerreiniger, natuurazijn, citroensap of een mild vaatwasmiddel

Dat reinigingsmiddel kies je dus uit het lijstje. Elk middel heeft weer zijn eigen voor- en nadelen: een speciale airfryer reiniger werkt erg goed, maar kost ook wat meer, terwijl je natuurazijn, citroensap en vaatwasmiddel vaak alin huis hebt liggen.

Natuurazijn en citroensap hebben ook een nadeel: je moet erg goed wassen en naspoelen om zeker te weten dat er geen resten of nasmaak in je airfryer achterblijven. Kijk dus naar wat jou het beste lijkt als je een reinigingsmiddel kiest.

Kunnen airfyer-onderdelen in de vaatwasser?

Soms zijn de onderdelen van een airfryer vaatwasbestendig. Het is echter een goed idee om zoveel mogelijk met de hand af te wassen. Een vaatwasser gebruikt agressieve reinigingsmiddelen en hoge temperaturen, waardoor het materiaal sneller slijt.

Omdat elk onderdeel van de airfryer weer andere eigenschappen heeft, vereist dat ook een andere aanpak. Zodoende maak je de airfyer in deze drie stappen schoon en eindig je met een brandschoon apparaat.

Stap 1: Frituurmand en binnenpan schoonmaken

We beginnen met het zwaarste onderdeel van de klus: de frituurmand en de binnenpan van de airfryer. Deze onderdelen worden het snelst en meest vies omdat hier al het bakken gebeurt.

Begin pas met schoonmaken wanneer alle onderdelen volledig zijn afgekoeld. Laat de frituurmand eerst een kwartier ondergedompeld weken in een mengsel van warm water en jouw reinigingsmiddel voor de airfryer.

Is de binnenpan erg vies? Dan kun je deze als voorbehandeling samen met de frituurmand laten weken. Als het kwartier voorbij is haal je de mand en pan uit het water en ga je boenen.

Om te boenen gebruik je de zachte kant van de spons. 🧽 Doe daar wat van het reinigingsmiddel op en poets tot de onderdelen schoon zijn. Is het gelukt? Spoel dan de frituurmand en de binnenpan af.

Nu zijn de onderdelen schoon, maar nog nat. Plaats natte onderdelen nooit terug in het apparaat! Gebruik de handdoek of theedoek om de onderdelen af te drogen. Om zeker van je zaak te zijn kun je de onderdelen ook op een druiprek zetten om aan de lucht te drogen.

De onderkant van het mandje schoonmaken

Het schoonmaken van de onderkant van het airfryer-mandje vraagt om een specifieke aanpak. Draai het mandje om en gebruik een harde borstel om etensresten en aangekoekt vuil te verwijderen. Wees hierbij voorzichtig dat je niet de anti-aanbaklaag van de pan beschadigt. Spoel het mandje daarna grondig af om alle zeepresten te verwijderen.

Twee schuursponsjes met bloemetjes

Stap 2: Verwarmingselement reinigen

Je bakt het voedsel niet direct op het verwarmingselement, maar er vallen nog wel eens kruimels en dergelijke door het mandje. Daarom is het goed om het verwarmingselement op zijn tijd ook een goede schoonmaakbeurt te geven.

Dompel het verwarmingselement niet onder. Zorg dat het volledig afgekoeld is en begin daarna met het schoonmaken. Daar gebruik je een zachte spons voor.

Gebruik warm water en maak de spons hiermee vochtig. Knijp de spons goed uit en voeg een klein beetje reinigingsmiddel toe. Poets het verwarmingselement voorzichtig schoon met de zachte kant van de spons.

Gebruik nooit de harde, schurende kant van de spons, die meestal groen is. Dit kan het element beschadigen. Ben je klaar? Droog dan het verwarmingselement af met een theedoek en plaats het pas terug wanneer het volledig droog is.

Let op: wacht 30 minuten na gebruik

Wacht na het gebruik van je airfryer altijd minimaal 30 minuten met schoonmaken. Zo weet je zeker dat alle onderdelen voldoende zijn afgekoeld en voorkom je brandwonden of schade aan de onderdelen. Veiligheid staat voorop, ook bij het onderhoud van je keukenapparatuur.

Stap 3: Buitenkant van de airfryer schoonmaken

Naarmate je de airfryer gebruikt en langer hebt staan zal ook de buitenkant van het apparaat wat spatjes olie en andere restjes oplopen. Gelukkig is dit het makkelijkste deel van de airfryer om schoon te maken!

Ik gebruik altijd een vochtige, uitgeknepen theedoek om de buitenkant te reinigen. De zachte kant van een spons kun je ook gebruiken, maar een schuurspons laat krassen achter. Of je nou een goedkope airfryer of een luxe model hebt; krassen wil je liever niet.

Gebruik een klein beetje reinigingsmiddel en poets de boel schoon. Wanneer de buitenkant weer blinkend is, droog je het apparaat weer met een droge theedoek of handdoek. Zijn alle onderdelen schoon en droog? Plaats ze dan weer terug in de airfryer. 

De klus is nu geklaard! Geniet van patat, kroketjes en meer. 🍟 Wat kan er in de airfryer, vraag je je af? De bekende frituursnacks, ovensnacks en een hele hoop meer! Je kunt er zelfs cheesecake in maken. Eet smakelijk.

Bitterballen in een mandje

Met welk middel kun je een airfryer het beste schoonmaken? 

Er zijn speciale schoonmaakmiddelen voor de airfryer die erg doeltreffend zijn. Je kunt echter ook citroensap, natuurazijn of vaatwasmiddel gebruiken. Ga je voor een van de eerste twee middelen, spoel dan wel je airfryer onderdelen extra goed na om een bijsmaak te voorkomen.. 

Hoe vaak moet ik mijn airfryer reinigen? 

Dit hangt ook af van hoe vaak je de airfryer gebruikt. Maak de airfryer na ongeveer 10 – 15 keer gebruiken grondig schoon. Gebruik je de airfryer eens per week, dan reinig je de airfryer ongeveer een keer per drie maanden.

Conclusie

Nu deze zware taak is volbracht kun je weer genieten van een heerlijke airfryer snack of maaltijd! Hoe ging het schoonmaken van je airfryer? Liep je ergens tegenaan? Laat het ons weten in een reactie. 👇

Was dit artikel behulpzaam?