De airfryer is hét alternatief voor de frituurpan. Wat kan er in de airfryer worden bereid en is het gezonder? In dit artikel neem ik je mee in de bijna eindeloze opties van dit wonderlijke apparaat.

Een gezondere vervanging van de frituurpan die géén frituurlucht achterlaat. Als dát geen droom die uitkomt is, weet ik het ook niet!

Friet & snacks

Dit is het eerste wat te binnen schiet: alles wat normaal in de frituurpan gaat. Friet, kroketten, frikandellen en andere snacks zijn met één druk op de knop klaar.

Tegenwoordig is het zo dat bijna alle friet en snacks die geschikt zijn voor de oven, ook in de airfryer kunnen.

Daarnaast zijn er ook snacks en friet speciaal voor de airfryer op de markt. Zowel de airfryer als oven gaart het eten door middel van warme lucht. Friet en snacks die specifiek voor de airfryer bedoeld zijn, worden op een speciale manier voorgebakken. Dit zorgt voor een optimaal krokant resultaat. Dat wordt smullen!

Maak je airfryer regelmatig schoon. Doe je dit niet, dan kan dit de smaak beïnvloeden. Toch liever een ouderwetse frituurpan? Ga dan meteen voor de béste frituurpan!

Kroketten op bord

Gegrilde groenten

Toch op de gezonde tour? Dat kan ook heel goed met de airfryer. Vooral harde groenten komen in de airfryer goed tot hun recht. Denk hierbij aan broccoli, pompoen en bloemkool. 

Bij zachte groenten, zoals aubergine en courgette, bestaat het risico dat ze zompig worden en aan het mandje blijven plakken. Indien je een grillplaatje hebt bij de airfryer, kun je de zachte groentes beter daarop grillen.

Het is vooral belangrijk dat je het mandje niet tot aan de rand vult. Zo zorg je ervoor dat alle groenten goed doorgaren.

Aardappels

Naast frietjes kunnen verse aardappels ook goed in de airfryer. Hele (gekruide) roseval aardappeltjes kun je bijvoorbeeld ook grillen in de airfryer, wat tot een heerlijk resultaat leidt!

Ook kun je voor aardappelpartjes of -schijfjes kiezen. Een knapperig resultaat is hoe dan ook gegarandeerd.

Vlees

Door de circulatie van gloeiend hete lucht komt vlees heerlijk uit de airfryer. Het smaakt soms net als vlees van de barbecue of grill. Zit jij ook al te watertanden bij de gedachte?!

Voor de zekerheid kun je gebruik maken van een vleesthermometer. Zo weet je in ieder geval zeker dat het vlees precies op de juiste temperatuur komt en ver genoeg doorgaart. Dit is met name bij kip en varkensvlees erg belangrijk.

Vlees op een grillplaat

Kip

Kip krijgt zijn eigen paragraafje, want iedereen weet hoeveel verschillende delen van de kip er zijn en hoe graag we ons hieraan vergrijpen.

Vleugeltjes, hele kip, bouten of filet: kip uit de airfryer is hemels. Laat deze een poosje goed marineren met je favoriete kruiden waarna je alles laat intrekken en voilá, het beste resultaat is gegarandeerd.

Het zal je ook nog verbazen hoeveel vet er van zo’n kippetje af druipt! Dat scheelt natuurlijk ook nog eens ontzettend veel in calorieën. Vanaf nu heb jij je eigen rotisserie aan huis!

Vis

Dit is zelfs voor de beste airfryer een iets lastigere omdat de vis snel plakt aan het mandje in de airfryer. Je kunt vis daarom het beste “en pappilotte” bereiden. 

Dit is in feite een pakketje van vis, kruiden en citroen in een bakpapiertje. In aluminiumfolie kan natuurlijk ook. Hoe dan ook zorg je ervoor dat alle sappen in de vis blijven en het niet vast blijft plakken aan het mandje van de airfryer.

Vleesvervangers

Ook de vegeterariërs onder ons kunnen prima uit de voeten met een airfryer. Of je nu voor vegaburger, kaasschijf of falafel gaat, alles wordt lekker knapperig in de airfryer. Voor een optimaal resultaat kun je de vleesvervangers licht insmeren met wat olie. Dan wordt het geheel nóg knapperiger.

Brood

Ooit gedacht dat je brood zou bakken in de vervanging van de frituurpan? Ja, het kan echt! Afbakbroodjes worden superknapperig in de airfryer. 

Zelfs huisgemaakt brood kun je erin bakken. Dan moet je het deeg echter wel zelf kneden en laten rijzen voor je dit brood afbakt.

Gebak

Zelfs dit is mogelijk! Gewapend met een cakeblik of taartvorm voor in de airfryer kun je je helemaal uitleven. Let wel: zo’n vorm is écht nodig. Vloeibaar beslag valt namelijk meteen door het mandje heen.

Een knapperige korst is in ieder geval gegarandeerd. De taarten zullen wel iets kleiner zijn dan je gewend bent; er past nu eenmaal niet zoveel in een gemiddelde airfryer. Een voordeel hiervan is dat je de volgende dag gewoon een nieuwe taart of cake kunt bakken! 🤤

Conclusie

Eigenlijk kun je alles wat je normaal in een oven zou bereiden, ook in de airfryer doen. Ik raad je aan om hiermee te experimenteren om te zien wat jouw voorkeur krijgt. Het enige wat niet zal lukken zijn recepten met vloeibaar beslag, omdat dit direct door het mandje heen valt – tenzij je een vorm hebt die in de airfryer past.

Ga je ook de mogelijkheden van de airfryer verkennen? Laat het mij hieronder weten! Ik ben heel benieuwd naar jullie creaties!

Was dit artikel behulpzaam?