De baard: het meest mannelijke boegbeeld? De meningen verschillen hierover en dat is maar goed ook, want anders zou het maar een saaie boel zijn! Veel mannen die ervoor kiezen een baard te laten staan, willen deze goed verzorgen.

Dat doe je met een baardtrimmer. Ik ben op onderzoek gegaan en heb de vijf beste baardtrimmers voor je op een rij gezet.

De 5 beste baardtrimmers in een oogopslag

 1. Philips series 9000 BT9810/15 - Duurzaam, gebruiksvriendelijk en betrouwbaar. Niets voor niets de beste baardtrimmer op de markt.
 2. Remington MB4050 Crafter Beard kit - Alles wat je nodig hebt om je baard netjes mee te houden voor een vriendelijke prijs.
 3. Philips series 7000 BT7510/15 - Nooit meer haartjes in de wasbak dankzij het afzuigsysteem van deze Philips baardtrimmer.
 4. Philips series 5000 BT5515/15 - Hou je stoppelbaard in shape met deze baardtrimmer.
 5. Panasonic ER-GB44-H503 - Deze baardtrimmer is ideaal voor mensen met een beperkt budget.

De geschiedenis van de baard

In de oertijd werd de baard oorspronkelijk gegroeid om de kou tegen te houden, maar vanaf 3000 voor Christus werden baarden beschouwd als status-symbolen en kregen ze meer functionaliteit dan alleen het beschermen tegen de kou.

In India bijvoorbeeld, had men lange baarden die voor stonden voor wijsheid en eer. Baarden werden goed verzorgd en pleegde een man overspel, dan werd zijn baard publiekelijk afgesneden!

De Grieken zagen hun baard als teken van moed en deze werden alleen geschoren tijdens periodes van rouw of tijdens het uitvoeren van straftaken.

Koning Lucius Tarquinius (535 voor Christus) moedigde zijn volk aan zich te scheren en introduceerde de eerste scheermesjes. De hygiëne van de mannen verbeterde en de eerste barbieren vestigden zich in de straten van Oud Rome.

Pas in de 19e eeuw ontstonden er groepen die simpelweg de voorkeur gaven aan een baard, of deze juist af scheerden omdat ze een baard niet mooi vonden.

De populariteit nam in het begin van de 20ste eeuw weer af en droegen veel mannen alleen maar een snor of een sik. Denk bijvoorbeeld aan Einstein of Stalin.

Albert Einstein

Van 1920 tot 1960 zag je eigenlijk helemaal geen mannen met baarden meer. Pas vanaf de beginjaren 60 kwamen baarden weer in. Deze trend werd veroorzaakt door groepen zoals de Beatles en de Beach Boys. Opnieuw lijken baarden weer in opkomst en daarmee ook de producten die bij de verzorging nodig zijn.

De beste baardtrimmers op een rij

Deze baardtrimmer heeft maar liefst 30 standen om uit te kiezen: van 0,4 tot 10 mm. Dankzij de meegeleverde trimkam gebruik je deze baardtrimmer ook voor extra lange baarden. Er wordt ook een handig reisetui meegeleverd.

Hoewel je deze baardtrimmer niet mee onder de douche neemt, spoel je hem wel volledig af na gebruik. Daarnaast gebruik je deze baardtrimmer met of zonder snoer, de keuze is aan jou. Gebruik je hem zonder snoer, dan laadt hij binnen een uur op. Als hij volledig opgeladen is, heeft hij een gebruiksduur van maar liefst 2 uur.

Baardtrimmer afspoelen onder de kraan

Je hebt ook de optie om hem snel op te laden: 5 minuten in de lader en je verzorgt je baard zonder je te hoeven haasten. Is de batterij bijna leeg, dan word dit aangegeven op de baardtrimmer waardoor je hem op tijd op kunt laden.

Bovendien weegt deze baardtrimmer met zijn 239 gram erg weinig waardoor hij erg fijn in de hand ligt. Kortom: robuust, betrouwbaar en gemakkelijk in gebruik en ideaal voor iedereen die de hoogste eisen stelt aan zijn baardtrimmer.

Voordelen:

 • Ook geschikt voor langere baarden
 • Hij heeft een gebruiksduur van 2 uur
 • De mesjes zijn van metaal en daardoor duurzaam

Nadelen:

 • Er hangt een stevig prijskaartje aan

Als je op zoek bent naar een complete set om je baard mee te verzorgen, dan ben je bij de Remington MB4050 aan het juiste adres. Dankzij de meegeleverde opzetstukken is deze baardtrimmer geschikt voor baarden van elke lengte.

Je werkt zelfs je bakkebaarden en je snor bij met de meegeleverde precisietrimmer. Het kapkleed is daarnaast ook een handig accessoire: je plakt deze met de zuignappen op de spiegel en wikkelt de andere kant om je nek. Hierdoor worden alle baardharen opgevangen in het kleed waardoor je wasbak schoon blijft.

Remington in gebruik boven kapkleed voor spiegel

Opladen doe je het apparaat in vier uur. Je hebt ook de mogelijkheid om hem te gebruiken met snoer. Gebruik na het trimmen de beste baardolie en je verzorgingsroutine is compleet!

Als je naar de reviews kijkt zijn de meeste gebruikers goed te spreken over deze baardtrimmer. Je krijgt uitstekende kwaliteit voor een goede prijs. Deze set is ook ideaal om als cadeau te geven: het is een ontzettend complete set die geschikt is voor elke lengte baard.

Kortom: een complete set voor mensen die op zoek zijn naar een baardtrimmer met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Voordelen:

 • Dankzij alle accessoires is dit een erg complete set die zowel geschikt is voor jezelf of om als cadeau te geven
 • Deze baardtrimmer heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Nadelen:

 • De oplaadtijd van 4 uur wordt soms als lang ervaren

Het interne afzuigsysteem is niet de enige goede eigenschap van deze baardtrimmer. Je hoeft ook niet moeilijk te doen met verschillende opzetstukken, want de baardtrimmer zelf beschikt over een mechanisme waarmee je zelf de trimlengte bepaald. Het enige extra opzetstuk wat je erbij krijgt, is een precisietrimmer. Ideaal voor je bakkebaarden, je neklijn en je wangen.

Deze baardtrimmer heeft 20 verschillende standen waarbij de minimale kniplengte 10 mm is en de maximale kniplengte 0,5 mm. Hierdoor is hij geschikt voor korte baarden en stoppelbaarden. Hij heeft een gebruiksduur van 100 minuten en je laadt hem in een uurtje weer volledig op.

Bediening van de baardtrimmer

Het enige nadeel wat er regelmatig benoemd wordt, is dat deze baardtrimmer soms als luidruchtig wordt ervaren. Ook is het opvangbakje voor de haartjes soms lastig schoon te maken. Wat mij betreft weegt dat laatste niet op tegen het volledig schoon moeten maken van de wasbak.

Kortom, ben je de haartjes in de wasbak beu en ben je op zoek naar een baardtrimmer van goede kwaliteit, dan bied de Philips 7000 series BT7510/15 de oplossing voor jou.

Voordelen:

 • Geen haartjes meer in de wasbak dankzij het afzuigsysteem
 • Hij is eenvoudig in gebruik

Nadelen:

 • Deze baardtrimmer wordt soms als luidruchtig ervaren
 • Het opvangbakje is lastig schoon te maken

Je spoelt deze baardtrimmer bovendien af onder de kraan. Hij is helaas niet waterdicht genoeg voor het gebruik onder de douche. Je laadt deze baardtrimmer volledig op in een uurtje en je gebruikt hem anderhalf uur tot de volgende oplaadbeurt.

Ben je hem vergeten op te laden? Ook geen probleem: gebruik hem terwijl hij aan het opladen is. Je krijgt er ook een precisietrimmer bij waarmee je je kaaklijn en wangen netjes houdt. De standaard zorgt ervoor dat hij altijd netjes ergens in je badkamer staat te pronken. Ga je op vakantie? Gebruik dan de meegeleverde opbergetui.

Bediening van de baardtrimmer

Dankzij het bescheiden gewicht van 140 gram ligt hij fijn in de hand en is hij gemakkelijk te bedienen.

Al met al een uitstekende baardtrimmer tegen een scherpe prijs. Ben je op zoek naar een goede baardtrimmer om je stoppelbaard mee bij te houden? Dan zou dit zomaar de juiste keuze voor je kunnen zijn.

Voordelen:

 • Hij is erg scherp geprijsd
 • Geen gedoe met opzetstukken
 • Dit model ligt fijn in de hand

Nadelen:

 • Hij heeft geen afzuigsysteem waardoor je zelf de wasbak schoon moet maken

Een goede baardtrimmer voor een paar tientjes, is dat mogelijk? Ja! Deze Panasonic baardtrimmer is erg vriendelijk geprijsd en komt goed uit de test. Je krijgt er een oplader, onderhoudsolie, een reinigingsborsteltje, een opbergzakje en een instelbare opzetkam bij deze baardtrimmer.

Hij heeft een gebruiksduur van een uur, wat in principe genoeg moet zijn voor ongeveer zes uitgebreide trimbeurten. In de praktijk lijkt dat helaas niet zo en laad je hem na vier trimbeurten weer op. Dit is overigens geen probleem: de meeste mensen zetten hun baardtrimmer na gebruik meteen terug in de oplader.

Met het draaiwieltje stel je de trimlengte eenvoudig in. Hierdoor heb je geen extra opzetstukken nodig. Door de maximale trimlengte van 10 mm is deze baardtrimmer geschikt voor korte tot middelgrote baarden.

Baardtrimmer in gebruik met schuim

Na gebruik spoel je hem eenvoudig af onder de kraan. Deze baardtrimmer is waterdicht waardoor je hem zowel droog als nat gebruikt. Dat is ideaal voor wanneer je je baard wilt trimmen tijdens het douchen.

Ik lees helaas bij gebruikerservaringen terug dat hij soms de kortere haren mist, waardoor hij minder ideaal is voor een hele korte baard. Iets meer nauwkeurigheid was welkom geweest. Aan de andere kant: voor de prijs scoort hij goed.

Ben je op zoek naar een goede maar goedkope baardtrimmer en heb je een korte tot middelgrote baard? Zoek dan niet verder, want dit is de ideale baardtrimmer voor jou.

Voordelen:

 • Erg prijsvriendelijk
 • Goed scheerresultaat

Nadelen:

 • Minder nauwkeurig op kleine, korte haren

Hoe koop ik de beste baardtrimmer?

De ene baard is de andere niet en daarom is niet elke baardtrimmer geschikt voor elke baard. Ik leg je hieronder uit waar je op let bij de aankoop van een goede baardtrimmer.

Trimlengte

Zoals eerder gezegd: elke baard is anders. Een baardtrimmer kiezen waarmee je je baard op de juiste lengte kan trimmen is misschien wel de belangrijkste eigenschap van je baardtrimmer. Het is erg frustrerend als je je baard net niet op de juiste lengte kunt trimmen.

Laat hem daarnaast ook met je meegroeien. Als je baard nu kort is, is het handig als je er ook langere baarden mee kunt trimmen. Misschien wil je over een paar maanden een langere baard. Met de juiste baardtrimmer trim je zowel korte als lange baarden. 🧔

Afzuigsysteem

Er is niets vervelender dan je haasten en daarna ook nog de stofzuiger erbij moeten pakken omdat er overal haar ligt, want zeg nou zelf: de meeste losse haartjes beperken zich niet tot de wasbak.

Waar ze ook vallen, het kost tijd om al die haartjes op te ruimen. Daarom zijn er baardtrimmers verkrijgbaar met een afzuigsysteem! Deze vangen de haren op in een bakje wat je later schoon maakt. Scheelt ook weer boze huisgenoten of partners.

Baard trimmen bij de barbier

Snoerloos of met snoer?

Oplaadbare baardtrimmers zijn de meest verkochte baardtrimmers als het gaat om de keuze in stroomvoorziening. Een snoerloze baardtrimmer zet of hang je na gebruik in de houder, hij laadt op en je gebruikt hem de volgende keer weer: helemaal draadloos.

Een draadloze baardtrimmer geeft je meer flexibiliteit. Bovendien zijn er vaak geen stopcontacten in badkamers waardoor het simpelweg lastig is om een baardtrimmer met snoer te gebruiken.

Er zijn ook baardtrimmers die op batterijen werken. Vaak zijn dit AA-batterijen. Dit is niet echt economisch voor thuisgebruik, maar wel ideaal voor op vakantie. Geen gesleep met opladers en oplaadsnoeren.

Waterbestendigheid

Veel mannen vinden nat scheren en trimmen fijner, omdat droog scheren irritatie kan veroorzaken. Trimmen onder de douche is dan ook ideaal.

Niet alle baardtrimmers zijn echter waterbestendig. Neem daarom je baardtrimmer niet mee onder de douche als je niet zeker weet of je baardtrimmer hiertegen bestand is!

Accessoires

Verschillende opzetstukken, borstels, schaartjes en andere accessoires maken het gebruik van je baardtrimmer veelzijdiger. Vraag jezelf wel af in hoeverre je de meegeleverde accessoires gebruikt. Je betaalt een meerprijs voor alle extra's en als je deze niet gebruikt, is het dat alleen zonde van je geld.

Man met bril en langere baard

Veelgestelde vragen over baardtrimmers

Hoe lang gaat een baardtrimmer mee? 

Hoe lang een baardtrimmer mee gaat, hangt van de mate van het gebruik af. Als je je baardtrimmer niet veel gebruikt, gaat hij langer mee dan wanneer hij elke paar dagen wordt gebruikt. Wees er daarnaast voorzichtig mee. Hoewel de meeste baardtrimmers best tegen een stootje kunnen, komt het de levensduur niet ten goede.  

Wat is het verschil tussen een baardtrimmer en een tondeuse? 

Een tondeuse gebruik je om je hoofdhaar mee te gebruiken en is niet bedoeld om baardhaar mee te trimmen; daar zijn de mesjes vaak niet sterk genoeg voor. Een baardtrimmer gebruik je ook niet voor je hoofdhaar.

Hoe werkt een baardtrimmer? 

Een baardtrimmer knipt als het ware de uiteinden van je baard af. Een baardtrimmer is preciezer dan wanneer je het met de hand zou doen. 

Conclusie

Misschien ben je op zoek naar een baardtrimmer of een goed scheerapparaat voor jezelf, of wil je iemand eentje cadeau doen. Hoe dan ook hoop ik dat onze top vijf en de bijbehorende koopgids je geholpen heeft bij het kiezen van een nieuwe baardtrimmer.

Bedankt voor het lezen! Ik hoor graag hieronder of dit artikel je heeft geholpen.

Was dit artikel behulpzaam?