Een goede bureaustoel is een must als je veel zittend werk doet. Zonder een goede stoel krijg je al snel rug- nek- en schouderklachten. Dat niet alleen: het beïnvloedt zelfs je stemming! De beste bureaustoel voor jou is daarom erg belangrijk. Waar je op let bij de aankoop hiervan, lees je hieronder.  🖥️

De 5 beste bureaustoelen in een oogopslag

  1. Ahrend 2020 Verta - De beste bureaustoel op de markt: voldoet aan de NPR-norm waardoor je de hele dag comfortabel en ergonomisch zit.
  2. Interstuhl Prosedia W8rk 172IV - Een bureaustoel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding die voldoet aan de (N)EN 1335-norm.
  3. Schaffenburg 1335 NEN - Prijsvriendelijke bureaustoel die voldoet aan de (N)EN 1335-norm.
  4. CLP Fire gaming stoel - Deze bureaustoel is ideaal voor gamers: comfortabel en vriendelijk geprijsd.
  5. Tectake Bureaustoel - De ideale oplossing voor mensen met een beperkt budget, maar toch een goede bureaustoel willen hebben.

Bureaustoelen met certificering

Als je elke dag acht uur op je bureaustoel zit, is het een goed idee om een bureaustoel te kopen die aan bepaalde normen voldoet. Dat gezegd hebbende: af en toe staan is altijd een goed idee. Het helpt pijnklachten voorkomen en helpt bij een beter postuur. Overweeg daarom een goed zit-stabureau zoals een bureau van Fully Jarvis.

Daarnaast koop je een bureaustoel met een certificaat.Stoelen met een (N)EN 1335- of een NPR 1813-norm, worden ook wel stoelen genoemd die aan de Arbonormen voldoen. 

(N)EN 1335

Heb je een (N)EN 1335-bureaustoel, dan betekent dit dat je een bureaustoel hebt die voldoet aan de eisen die door Europa zijn opgelegd. De (N) staat voor Nederland, wat betekent dat de stoel ook voldoet aan de Nederlandse eisen

Stoelen met deze norm zijn geschikt voor mensen met een lengte van 151 en 192 cm. Deze stoelen voldoen door de (N)EN 1335-norm ook meteen aan de Arbowet- en regelgeving.

NPR 1813

Een bureaustoel die voldoet aan de NPR richtlijn, voldoet ook automatisch aan de (N)EN1335-norm, want de NPR 1813 is een aanvulling op de (N)EN 1335-norm. NPR staat voor Nederlandse Praktijk Richtlijn en is afgesteld op de langere lengte van de Nederlander.

Een bureaustoel met de NPR 1813-norm is een paar graden meer instelbaar dan een bureaustoel met de (N)EN 1335-norm. Een hoek van 90 graden is niet altijd goed! Denk hierbij aan de instelbaarheid van de kantelbare zitting. Een bureaustoel met deze norm wordt net als een stoel met de (N)EN 1335-norm, ook als Arbo-verantwoord gezien.

Thuiskantoor met tafel, bureaustoel en kast

De beste bureaustoelen op een rij

Het is lastig om uit te leggen wat ik bedoel zonder je zelf in de stoel te laten zitten, maar je voelt dat de stoel van topkwaliteit is. Met een paar drukken op de knop aan de onderzijde, stel ik de stoel helemaal in naar mijn eigen wensen.

Niet alleen de rugleuning stel ik in, maar ook de armleuning en de zitting zijn instelbaar. Bovendien beweegt de stoel mee met mijn bewegingen. Hierdoor zit ik altijd in de meest optimale positie.

Daarnaast zorgt de stof in de rugleuning ervoor dat je niet in no-time zit te zweten, wat vaak het geval is bij bureaustoelen van mindere kwaliteit.

Er is zelfs aandacht besteed aan de wielen. Deze voelen zacht waardoor ze geen krassen maken op je harde vloer.

Wat ik bij andere stoelen bovendien veel tegenkom, is dat armleuningen soms in de weg zitten. Zelfs daar is aan gedacht: de armleuningen zitten aan de onderkant van de stoel bevestigd. Door de plaats van de armleuningen, bots je nooit met je ellebogen tegen de armleuningen aan.

Kortom: als je op zoek bent naar een robuuste stoel van goede kwaliteit die je helemaal naar jouw voorkeuren instelt, dan is deze stoel ideaal voor jou. Houd wel rekening met het stevige prijskaartje.

Voordelen:

  • De stoel beweegt met je mee waardoor je altijd in de optimale houding zit
  • Krassen op je harde vloer zijn verleden tijd
  • De stoel is volledig instelbaar en voldoet hiermee aan de NPR-norm

Nadelen:

  • Er hangt een stevig prijskaartje aan deze stoel

Gelukkig is het in elkaar zetten van deze stoel erg simpel. Zonder eerst de stoel in te stellen naar persoonlijke voorkeur, ga ik erop zitten en voel wederom dat dit een robuuste stoel is.

De rugleuning zit niet vast in één positie, waardoor het zitvlak kantelt als ik beweeg. De stoel beweegt met me mee: hierdoor zit ik altijd in een actieve houding.

Deze bureaustoel voldoet aan de (N)EN 1335-norm. Hij is geschikt om 8 uur lang op te zitten en de armleuningen, rugleuning en de zitting stel je in naar je eigen voorkeur.

De hoogte stel je in met de hendel onder de zitting. Aan de onderkant vind je ook meteen een knopje om de zitting te verstellen. De armleuningen stel je in met de knop onder de armleuning.

Bovendien is de rugleuning van netbespanning gemaakt, waardoor je niet snel zweet. De fabrikant is zo zeker van de kwaliteit van het totaalplaatje dat er maar liefst vijf jaar garantie op deze bureaustoel zit. 

Ben je op zoek naar een goede, betrouwbare bureaustoel en vind je het niet erg om deze zelf in elkaar te zetten? Dan is de Interstuhl Prosedia W8RK 172IV de ideale stoel voor jou.

Voordelen:

  • Je krijgt maar liefst vijf jaar garantie op deze bureaustoel
  • Deze bureaustoel voldoet aan de (N)EN 1335-norm

Nadelen:

  • Je moet deze bureaustoel zelf monteren

Deze bureaustoel heeft een lendesteun. Dit is een extra kussen ter hoogte van je onderrug waardoor je onder in je rug extra steun hebt. Dit hebben niet alle stoelen en is wat mij betreft erg welkom. 

De wielen zijn zacht en maakt geen krassen, dus ze zijn geschikt voor harde en zachte ondergronden.

Ik stel de bureaustoel in met de hendel aan de onderkant van de stoel. De zitting is niet kantelbaar, maar de rugleuning en de armleuningen zijn instelbaar. Ik zit prima, de stoel voelt robuust én comfortabel. De rugleuning is niet van ademend materiaal gemaakt, waardoor ik me afvraag of dit in de zomer niet snel te warm wordt.

Deze stoel heeft een maximaal gebruikersgewicht van 110 kilo. Dit is iets om rekening mee te houden als je aan de zwaardere kant bent.

Zit je onder dit gewicht, dan hoef je je nergens zorgen om te maken. De fabrikant geeft maar liefst tien jaar garantie op deze bureaustoel. Bovendien voldoet ook deze stoel aan de (N)EN 1335-norm.

Deze stoel is ideaal voor je als je op zoek bent naar een goede bureaustoel met een lendesteun die niet alleen comfortabel is, maar ook nog eens een vriendelijke prijs heeft.

Voordelen:

  • Deze bureaustoel geeft je extra steun in je onderrug
  • Je krijgt maar liefst tien jaar garantie op deze stoel

Nadelen:

  • Hij is niet geschikt voor mensen die zwaarder zijn dan 110 kg

Een goede bureaustoel voorkomt dat je pijnklachten krijgt en ik ben dan ook erg benieuwd naar hoe deze stoel zit!

Deze stoel wordt geleverd in een flatpack: hij moet dus nog in elkaar worden gezet. Dit is eenvoudig en zo gepiept. Zodra hij in elkaar staat zie ik dat hij alleen in de hoogte te verstellen is. De rugleuning is kantelbaar, maar deze zet je niet vast. De armleuning kun je ook niet instellen.

De stoel zit goed, maar ik vraag me af of ik met mijn 1,70 meter te lang ben voor deze stoel. Mijn hoofd steekt namelijk uit en de hoofdsteun zit tegen mijn bovenrug aan. Ik heb er verder geen last van, maar de hoofdsteun biedt op deze manier geen steun

Ik vraag mijn zoontje erin te gaan zitten en die past er met zijn 1,45 meter wéll goed in. Deze bureaustoel is geschikt voor mensen tot 120 kilo en is daarmee toch een stoel die bedoeld is voor (kleine?) volwassenen.

Playstation controllers voor tv

Ik zet de console aan en ga wat spelletjes spelen. De stoel zit prima, maar na een uur krijg ik toch wat pijn in mijn schouders. De armleuningen zijn te hoog voor mij. Mijn zoontje daarentegen heeft heel wat uren in de stoel doorgebracht en ik krijg hem er bijna niet meer af!

Deze stoel voldoet niet aan de Arbonormen en is daarmee niet ergonomisch. Ik raad hem dan ook niet aan voor volwassenen die voor langere tijden zitten, of dit nu om te gamen is of om te werken. 

Als je daarentegen op zoek bent naar een prijsvriendelijke bureaustoel voor kortstondige gaming-sessies, of als je aan de kleinere kant bent (of een stoel voor je kind zoekt), dan is dit een uitmuntende keuze!

Voordelen:

  • Deze bureaustoel is erg prijsvriendelijk
  • De stoel is eenvoudig in elkaar te zetten

Nadelen:

  • Deze stoel is niet ergonomisch genoeg voor heel lange zitsessies
  • Deze stoel voldoet niet aan de Arbo-normen

De rugleuning is gemaakt van een mesh-materiaal wat overmatig gezweet voorkomt. Dit is vooral prettig in de zomer.

Ik besluit aan het werk te gaan. De eerste paar uur zit ik prima, maar na ongeveer drie uur krijg ik last van mijn rug, gevolgd bij pijnlijke schouders. Ik vermoed dat dit komt doordat de armleuningen te hoog voor me zijn, maar ik kan niet experimenteren omdat ze niet instelbaar zijn.

Ook de rugleuning biedt niet enorm veel steun. Persoonlijk denk ik dat deze stoel prima is voor incidenteel gebruik. Ben je op zoek naar een ergonomische bureaustoel die je naar jouw voorkeuren instelt, dan kun je beter een ander model uit de top 5 kiezen!

Voordelen:

  • Deze stoel ziet er stijlvol uit
  • Hij is comfortabel

Nadelen:

  • Dit is geen ergonomische stoel, waardoor hij niet geschikt is om erg lang op te zitten

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Als je uren achtereen op je bureaustoel zit, is het een goed idee om in een geschikte stoel te investeren en goed te kijken naar wat voor stoel het beste bij jou past. Doe je dit niet, dan heb je kans op schouder- nek- en rugklachten. De beste monitor, op de juiste hoogte, helpt hier overigens ook bij.

De vraag is: wat maakt een bureaustoel de beste bureaustoel? Daar lees je meer over in de koopgids.

Jouw lichaamslengte

Nederlanders staan bekend om hun lengte, maar dat betekent natuurlijk niet dat iedereen 1,90 meter is. Stoelen moeten daarom ook geschikt zijn voor een redelijk breed scala aan lichaamslengtes.

De stoelen met de (N)EN 1335- en NPR 1813-norm voldoen aan verschillende eisen die de Arbo stelt. Deze stoelen hebben verschillende instellingen die belangrijk zijn om de stoel om jouw lichaamslengte en persoonlijke voorkeur af te stellen.

Een juiste houding voorkomt pijnklachten en vergroot je comfort. Dit is vooral erg belangrijk als je hele dagen op je bureaustoel zit, of dit nu thuis of op kantoor is.

Ben je juist bijzonder lang, dan is een bureaustoel die specifiek aan de NPR 1813-norm voldoet ideaal voor je: deze norm houdt rekening met langere mensen.

Wat voor stoel je ook besluit te kopen: kies een stoel die in hoogte verstelbaar is. Een verstelbare zithoogte is een must, want niemand heeft precies dezelfde lengte of houding. Er is geen enkele bureaustoel die voor de hele bevolking kan cateren. Een stoel die in hoogte verstelbaar is, maakt de ervaring in ieder geval comfortabeler.

Aantal zituren

Gebruik je je bureaustoel een paar keer week, dan stel hier er lagere eisen aan dan wanneer je er elke dag vijf dagen per week voor een lange tijd op zit. Een extra dikke zitting is dan wenselijk. Als je niet veel op je bureaustoel zit maar hij in je woon-leefruimte staat, is het design misschien zelfs belangrijker dan het comfort die de stoel biedt.

Als je juist veel gebruik maakt van de stoel, is het de moeite waard om in een goede ergonomische stoel te investeren. Dit betekent misschien dat het geen voordelige aankoop wordt, maar je hebt hier op lange termijn veel voordeel van. 

Een goede bureaustoel waar je veel en lang op zit gaat niet alleen langer mee, maar zorgt ervoor dat je in een betere lichaamshouding zit en daardoor minder pijnklachten krijgt.

Mechanismes

Het is belangrijk dat je niet constant in dezelfde houding zit als je werkt. Door actief te zitten en zodoende af en toe te bewegen, voorkom je pijnklachten. Het mechanisme van een stoel bepaalt hierbij hoe actief je zitpositie is in de stoel. Ergonomische bureaustoelen zijn daarom vaak dynamisch, niet statisch.

Gasdrukveer

Een gasdrukveer zorgt ervoor dat je de hoogte van je stoel in kunt stellen. Je trekt aan de hendel en je gewicht zorgt ervoor dat de stoel naar beneden zakt. Wil je hoger zitten, dan sta je op en trek je aan de hendel en de stoel gaat omhoog.

Permanent contact

Hier zit de zitting in een vaste positie, maar de rugleuning beweegt wel mee. Hierdoor wordt je rug constant ondersteunt. Je kunt bij deze stoelen de rugleuning ook in een bepaalde houding vast zetten. Deze stoelen hebben ook vaak een verstelbare lendensteun.

Kantelbaar of floating tilt

Deze stoel heeft een mechanisme waardoor de stoel steeds in dezelfde houding kantelt. Wanneer de zitting beweegt, beweegt de rest van de stoel ook mee. Hierdoor zit je altijd in een natuurlijke positie. Bij sommige stoelen zet je de positie vast. Hierdoor zit je constant in dezelfde positie. 

Schommelmechanisme

Deze stoel kantelt alleen dynamisch naar voren en achter. Hierdoor kun je ‘schommelen’ in je stoel. Er is geen tegendruk, waardoor je bij deze stoel zelf je balans moet vinden. Let dus op dat je niet te ver naar achteren leunt!

Bureaustoel in klaslokaal

Beschikbare budget

Als jouw budget geen grenzen kent, kies je waarschijnlijk voor de meest ergonomische stoel je kunt vinden. De meeste mensen hebben helaas geen onbeperkt budget. Gelukkig zijn er bureaustoelen verkrijgbaar in alle prijsklassen!

Er zijn zo ook goedkopere bureaustoelen verkrijgbaar die instelbaar zijn. Probeer de stoel uit en als deze oncomfortabel is, stuur je deze simpelweg weer terug en probeer je een andere. Dit klinkt misschien omslachtig, maar een goede bureaustoel is belangrijk.

De hele dag zitten?

Werk je op kantoor, dan betekent dit vaak dat je veel zit: vaak uren achter elkaar. Dit is niet alleen slecht voor je houding, maar ook voor je algemene gezondheid. Je krijgt sneller pijnklachten en je conditie gaat achteruit.

Maak er daarom een gewoonte van om elk uur even op te staan, een rondje te lopen of even te strekken. Maak in je pauze een wandeling in plaats van op een andere stoel in de kantine te gaan zitten. Loop naar het park en nuttig je lunch daar, of loop naar het café om de hoek en haal daar je middagmaal.

Zelfs wanneer je de beste bureaustoel hebt, kun je pijnklachten krijgen. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk te bewegen.

Veelgestelde vragen over bureaustoelen

Wanneer is een bureaustoel ergonomisch?

Een ergonomische bureaustoel moet in te stellen zijn naar jouw wensen. Denk hierbij aan de rugleuning, de zitting en de armleuningen. Geen enkel persoon is hetzelfde. Daarom is het belangrijk dat je de stoel kunt instellen naar gelang je lengte en je wensen. Juist die eigenschap maakt een stoel ergonomisch.

Welke bureaustoel is goed bij rugklachten?

Heb je last van rugklachten, dan is het belangrijk dat je een bureaustoel koopt waarvan je de zitting, rugleuning en armleuningen in kunt stellen. Alleen op die manier stimuleert deze de juiste zithouding. Koop je een stoel die je niet in kunt stellen, dan loop je het risico je klachten te verergeren.

Hoe lang gaat een bureaustoel mee?

Een goede bureaustoel gaat acht tot tien jaar mee. Het is daarentegen een goed idee om regelmatig te controleren of alles schroeven en bouten nog goed vast zitten. Indien nodig, draai je deze weer aan.

Conclusie

Een goede ergonomische bureaustoel voorkomt lichamelijk klachten en is vooral erg belangrijk als je lang zit, zowel thuis als op het kantoor. De Ahrend 2020 is een voorbeeld van zo'n goede nieuwe bureaustoel.

Welke bureaustoel je ook kiest, ik hoop dat de bovenstaande top 5 het maken van een keuze iets gemakkelijker voor je heeft gemaakt. Heb je nog suggesties of vragen? Laat die dan hieronder achter. ⤵️ Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?