Op zoek naar de beste energiemeter voor jouw huis? In dit artikel helpen we je stap voor stap om de ideale energiemeter te vinden die past bij jouw specifieke behoeften. Ontdek welke energiemeters uitblinken, zodat je jouw energieverbruik effectief kunt beheren en optimaliseren.

Wat zijn de beste energiemeters van 2024?

Dit zijn de top 5 beste energiemeters op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Beste energiemeters van 2024

1. Beste energiemeter: Energiemeter Verbruiksmeter Elektriciteitsmeter P1 Meter

1. Beste energiemeter: Energiemeter Verbruiksmeter Elektriciteitsmeter P1 Meter

Belangrijke specificaties:

Ik heb hier de Energiemeter Verbruiksmeter, een superhandig hulpmiddel om inzicht te krijgen in het energieverbruik van al mijn apparaten thuis. Met al die stijgende energierekeningen is het echt belangrijk om te weten waar al dat hoge energieverbruik vandaan komt, en deze energiemeter kan me daarbij helpen.

Een van de beste dingen aan deze energiemeter is dat hij supersimpel te installeren is. Gewoon plug and play! Ik steek de stekker van een apparaat in de energiemeter en stop hem in het stopcontact, en hop, hij begint met meten. Het gebruiksgemak is echt top.

De energiemeter heeft ook nog eens 7 verschillende instellingen, waardoor ik een compleet overzicht krijg van het energieverbruik van mijn apparaten. Ik kan het verbruik meten in watt, de kosten in euro's, het ampère verbruik en het voltage. Al die gegevens worden weergegeven op het lcd-scherm van de meter. En als klap op de vuurpijl is er ook nog een kostenmodus, waarmee ik precies kan zien hoeveel geld mijn apparaat verbruikt.

Wat ik echt geweldig vind aan deze energiemeter is dat hij van hoge kwaliteit is. Hij is echt stevig en gaat lang mee. Wat wel jammer is, is dat er geen interne verlichting is. Hierdoor kan ik de meter moeilijk aflezen in het schemerdonker. Dat kan soms echt lastig zijn, vooral als ik het energieverbruik wil meten op momenten dat het donker is.

Een ander minpuntje is de handleiding. Die is echt te beknopt en de lettertjes zijn te klein. Hierdoor is het installatieproces en het begrijpen van de instellingen soms best lastig.

Maar ondanks die kleine minpuntjes ben ik echt blij met de Energiemeter Verbruiksmeter. Het is zo handig om inzicht te krijgen in mijn energiekosten en het energieverbruik van mijn apparaten. Het product werkt echt goed en de metingen lijken accuraat te zijn.

Vergeleken met andere energiemeters op de markt springt deze Energiemeter Verbruiksmeter er echt uit door zijn eenvoudige installatie, veelzijdige meetmogelijkheden en betrouwbare prestaties. Ja, er zijn wel een paar kleine nadelen, zoals het ontbreken van interne verlichting en een beknopte handleiding, maar de voordelen van dit product wegen daar zeker tegenop. Het helpt me om geld te besparen en draagt bij aan een duurzamere wereld. 🌍

Voordelen Energiemeter Verbruiksmeter Elektriciteitsmeter P1 Meter
 • Eenvoudige installatie met plug and play methode
 • Verschillende meetmogelijkheden voor een totaaloverzicht van het energieverbruik
 • Hoge kwaliteit en duurzaamheid van het product
Nadelen Energiemeter Verbruiksmeter Elektriciteitsmeter P1 Meter
 • Geen interne verlichting, moeilijk af te lezen in het schemerdonker
 • Beknopte handleiding met kleine lettertjes

2. HomeWizard Wi-Fi Energie Monitor

2. HomeWizard Wi-Fi Energie Monitor

Belangrijke specificaties:

De Wi-Fi Energie Monitor - P1 Meter - Inzicht in je stroomverbruik via App is een super handig apparaatje dat je gewoon in je slimme meter kunt plaatsen. Hiermee krijg je meteen een beter beeld van je stroomverbruik, teruglevering en gasverbruik. Het mooie is dat het werkt met alle slimme meters en je super nauwkeurige gegevens geeft, tot op de seconde! De installatie is echt een eitje en de bijbehorende app is lekker overzichtelijk. Je krijgt gedetailleerde grafieken van je energieverbruik, live, per dag, per week, per maand en zelfs per jaar. En het toffe is dat je ook meteen ziet wat het je allemaal kost.

Wat ik echt top vind aan de P1 Meter, is dat ie werkt met zowel de modernste slimme meters als de oudere slimme meters met een lagere SMR-versie. Met de moderne slimme meters krijgt de P1 Meter zelfs direct stroom vanuit de meter, dus geen gedoe met een adapter. En die app kan ook nog eens je energiekosten precies berekenen op basis van jouw eigen tarieven. Ja, echt waar, inclusief saldering!

Maar nu komt het: je kunt de P1 Meter ook combineren met de HomeWizard Wi-Fi kWh-meter op je zonnepanelen. Hoe vet is dat?! Zo kun je dus precies zien wat je van het net gebruikt, hoeveel je teruglevert en wat je nou écht zelf verbruikt. Voor mensen met zonnepanelen is dit echt een uitkomst, want zo houd je mooi overzicht over je totale energieproductie en je stroomverbruik in huis.

De P1 Meter geeft je real-time metingen met industriële precisie, omdat het direct communiceert met je slimme meter via de P1-poort. Al moet ik wel zeggen dat de installatie soms wat verwarrend kan zijn, zoals een van de gebruikers in een review opmerkte. Maar gewoon goed de instructies volgen en geduldig blijven tijdens het koppelen met de Wi-Fi, dan komt het helemaal goed.

Oh, nog iets om in gedachten te houden: sommige functies van de P1 Meter, zoals het analyseren van je sluipverbruik, vragen om een maandelijks abonnement van €0,50. Dat kan misschien een minpuntje zijn voor mensen die op zoek zijn naar een volledig gratis oplossing. En trouwens, dit is een product van het merk HomeWizard, dus je kunt het ook goedkoper vinden bij die specifieke leverancier.

Kortom, de Wi-Fi Energie Monitor - P1 Meter - Inzicht in je stroomverbruik via App is echt een super handig apparaatje om meer inzicht te krijgen in je energieverbruik. Je krijgt gedetailleerde grafieken, het werkt met elke slimme meter en je kunt het zelfs combineren met de HomeWizard Wi-Fi kWh-meter voor extra functionaliteit. Natuurlijk zijn er een paar kleine dingetjes om op te letten, zoals dat abonnement en mogelijke verwarring tijdens de installatie, maar al met al is het gewoon een waardevolle tool voor energiemonitoring. 💡

Voordelen HomeWizard Wi-Fi Energie Monitor
 • Compatibel met zowel moderne als oudere slimme meters
 • Mogelijkheid om te combineren met de HomeWizard Wi-Fi kWh-meter op zonnepanelen
 • Geeft gedetailleerde grafieken en nauwkeurige metingen van energieverbruik
Nadelen HomeWizard Wi-Fi Energie Monitor
 • Sommige functies vereisen een maandelijks abonnement
 • Installatie kan enige verwarring veroorzaken
 • Kan goedkoper verkrijgbaar zijn bij de specifieke leverancier

3. Energiemeter – Verbruiksmeter – Energieverbruiksmeter

3. Energiemeter – Verbruiksmeter – Energieverbruiksmeter

Belangrijke specificaties:

Ik wil je graag voorstellen aan de Energiemeter - Verbruiksmeter - Energieverbruiksmeter - P1 Meter - KWh Meter - Elektriciteitsmeter, een must-have voor huishoudens die bewust willen omgaan met energieverbruik en kostenbeheersing. Met de groeiende bezorgdheid over energiekosten en milieu-impact, biedt deze energieverbruiksmeter een effectieve oplossing om inzicht te krijgen in het stroomverbruik van apparaten in huis.

Het stijlvolle design en de eenvoudige bediening maken deze energiemeter aantrekkelijk voor gebruikers die op zoek zijn naar een gebruiksvriendelijk apparaat. Het grote blauwe LCD-display toont maar liefst 7 parameters en berekeningen, waaronder verbruik in kilowatturen (kWh) en kosten in euro's. Met de ingebouwde smart geheugenchip worden meetwaarden en meetinstellingen opgeslagen, zelfs nadat de stroommeter uit het stopcontact wordt getrokken, waardoor je jouw verbruik continu kunt volgen.

Een opvallend kenmerk van deze energiemeter is de bescherming tegen overbelasting dankzij de ingebouwde nauwkeurige stroomsensor. Dit zorgt voor een veilige en nauwkeurige meting van het energieverbruik. Bovendien biedt de meter 7 verschillende modi, waardoor je kunt kiezen welke parameter je op het display wilt zien, zoals tijd, wattage, kosten, spanning, stroom, vermogensfactor en prijsweergave.

De energiemeter is universeel te gebruiken en wordt geleverd met een digitale Nederlandstalige handleiding, wat handig is voor Nederlandstalige gebruikers die de meter moeiteloos willen installeren en gebruiken. Het apparaat is echter niet geschikt voor Belgische plugs, een belangrijk aandachtspunt voor potentiële kopers in België.

In termen van gebruiksscenario's, is deze energiemeter ideaal voor huishoudens die hun energieverbruik willen monitoren, energie willen besparen en de CO2-uitstoot willen verminderen. Het biedt een praktische benadering om inzicht te krijgen in de energievreters in huis en helpt bij het identificeren van potentiële kostenbesparingen.

Een mogelijke beperking van deze energiemeter is het maximale toegestane vermogen van 3840W, wat mogelijk beperkend kan zijn voor zwaardere elektrische apparaten. Het is belangrijk voor gebruikers om het vermogen van hun apparaten te controleren om ervoor te zorgen dat ze binnen de specificaties van de meter vallen.

Al met al biedt de Energiemeter - Verbruiksmeter - Energieverbruiksmeter - P1 Meter - KWh Meter - Elektriciteitsmeter een waardevolle oplossing voor huishoudens die hun energieverbruik willen beheren en kosten willen minimaliseren. Met zijn gebruiksvriendelijkheid, nauwkeurige meting en diverse weergaveopties, is het een krachtige tool voor bewust energiegebruik. 🌿

Voordelen Energiemeter – Verbruiksmeter – Energieverbruiksmeter
 • Stijlvol design en eenvoudig in gebruik
 • Groot blauw LCD-display met 7 parameters en berekeningen
 • Bescherming tegen overbelasting en 7 verschillende modi voor weergaveopties
Nadelen Energiemeter – Verbruiksmeter – Energieverbruiksmeter
 • Niet geschikt voor Belgische plugs
 • Maximaal toegestaan vermogen van 3840W kan beperkend zijn voor zwaardere elektrische apparaten

4. Energiemeter Verbruiksmeter Energie -Energiekostenmeter

4. Energiemeter Verbruiksmeter Energie -Energiekostenmeter

Belangrijke specificaties:

Ik heb hier de Energiemeter, een handig apparaat waarmee je gemakkelijk het stroomverbruik van je huishoudelijke apparaten kunt meten. Met deze meter bespaar je kosten, omdat je precies kunt zien hoeveel energie je apparaten verbruiken en zo onnodig hoge energierekeningen kunt voorkomen. Daarnaast draag je ook nog eens bij aan een duurzamere wereld.

De installatie van de energiemeter is super simpel dankzij de plug and play methode. Je steekt gewoon de stekker van het apparaat dat je wilt meten in de energiemeter en steekt deze in het stopcontact, en dan begint het meten gelijk. Op het lcd-scherm kun je in één oogopslag zien hoeveel wattage je apparaat verbruikt, hoeveel het kost in euro's, het ampère verbruik en het voltage. Het scherm is lekker groot en goed leesbaar.

Wat ik echt top vind aan de Energiemeter is dat het van hoge kwaliteit is en stevig aanvoelt. Het doet gewoon wat het moet doen en voldoet aan mijn verwachtingen. En de prijs is ook nog eens heel gunstig.

Sommige gebruikers hebben wel een paar verbeterpunten genoemd. Zo heeft de meter geen batterij om de waardes op te slaan, dus je moet je metingen opschrijven voordat je de meter uit het stopcontact haalt. Het zou ook handig zijn als de kWh prijs kon worden opgeslagen, zodat je deze niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren. Daarnaast willen mensen graag dat het scherm verlicht is en vinden ze de positie van de totale kosten op het scherm een beetje onlogisch.

Al met al is de Energiemeter een handig en kostenbesparend apparaat waarmee je inzicht krijgt in het stroomverbruik van je huishoudelijke apparaten. Het is makkelijk te installeren en het grote lcd-scherm zorgt voor duidelijke weergave van de meetresultaten. Ondanks een paar verbeterpunten doet de meter wat hij moet doen en is de prijs-kwaliteitverhouding echt goed.

Voordelen Energiemeter Verbruiksmeter Energie -Energiekostenmeter
 • Handig apparaat om stroomverbruik van huishoudelijke apparaten te meten
 • Kostenbesparende oplossing door inzicht in verbruik en voorkomen van hoge energiekosten
 • Bijdrage aan een duurzamere wereld
Nadelen Energiemeter Verbruiksmeter Energie -Energiekostenmeter
 • Geen batterij om waardes op te slaan, metingen moeten genoteerd worden voordat de meter uit het stopcontact wordt gehaald
 • KWh prijs moet elke keer opnieuw ingevoerd worden
 • Geen displayverlichting en onlogische positie van totale kosten in het display

5. George Napoli Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter

5. George Napoli Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter

Belangrijke specificaties:

Wat ik echt tof vind aan de George Napoli Energiemeter is de ingebouwde geheugenchip. Hierdoor worden alle meetwaarden en instellingen opgeslagen, zelfs als ik de energiemeter uit het stopcontact haal. Zo kan ik altijd mijn verbruik blijven volgen, zelfs als ik het apparaat verplaats. En niet te vergeten, de meter is super nauwkeurig en beschermd tegen overbelasting. Als het totale vermogen hoger is dan wat de meter aankan, dan krijg ik dat meteen te zien op het LCD-scherm en hoor ik een pieptoon.

Het gebruik van de George Napoli Energiemeter is echt een eitje. Ik steek gewoon de stekker van het apparaat dat ik wil meten in de energiemeter en de energiemeter steek ik in het stopcontact. De meter begint meteen te meten en ik kan kiezen uit zeven verschillende modi om het verbruik van het apparaat te bekijken. Ik kan onder andere de tijd, het vermogen, de kosten, de spanning en de frequentie bekijken.

Uit reviews van andere gebruikers blijkt dat de George Napoli Energiemeter echt super nauwkeurig is, met een afwijking van slechts 0,000. Mensen zijn echt positief over hoe makkelijk het apparaat te bedienen is en het feit dat de meter alle instellingen onthoudt, zelfs als je hem uit het stopcontact haalt. En de achtergrondverlichting op het display wordt ook heel handig gevonden, vooral in donkere ruimtes.

Een klein minpuntje is dat de George Napoli Energiemeter niet geschikt is voor Belgische stekkers. Dus als je in België woont, moet je daar wel rekening mee houden bij de aanschaf.

Al met al is de George Napoli Energiemeter echt een super handig en gebruiksvriendelijk apparaat dat mij helpt om inzicht te krijgen in het stroomverbruik van al mijn apparaten. Met de verschillende modi kan ik efficiënt besparen op mijn energiekosten door te zien wat mijn apparaten precies verbruiken. De nauwkeurigheid, het handige display en de ingebouwde geheugenchip maken dit echt een betrouwbare keuze voor iedereen die zijn energieverbruik wil verminderen.

Voordelen George Napoli Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter
 • Geeft inzicht in het stroomverbruik van verschillende apparaten
 • Kan helpen bij het besparen op energiekosten en het verminderen van milieu-impact
 • Duidelijk LCD-display met achtergrondverlichting voor eenvoudig aflezen in donkere ruimtes
Nadelen George Napoli Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter
 • Niet compatibel met Belgische stekkers

Hoe kies je de beste energiemeter?

Iedereen in Nederland krijgt een slimme energiemeter aangeboden. Dit wordt gedaan door de netwerkbeheerder (energieleverancier) en kost jou helemaal niets. Daarom heb ik het in de koopgids alleen maar over de individuele energiemeters die in het stopcontact gaan.

Deze energiemeters kunnen echter wel slim zijn, maar geven je niet het overzicht dat een slimme energiemeter je biedt. Combineer het met de beste slimme stekker en je bent klaar!

Meetnauwkeurigheid

Bij het kiezen van een energiemeter is nauwkeurigheid cruciaal. Zoek naar een meter met een hoge precisie, vaak aangeduid als een kleine foutmarge in de metingen, bijvoorbeeld ±1%. Dit zorgt dat de gegevens over je energieverbruik betrouwbaar zijn.

Let op de specificaties: een goede energiemeter moet in staat zijn om zowel lage als hoge verbruiksniveaus nauwkeurig te registreren. Controleer of de meter voldoet aan relevante standaarden en certificeringen, zoals die van de International Electrotechnical Commission (IEC).

Gebruiksgemak

Het spreekt voor zich dat de energiemeter eenvoudig in gebruik moet zijn. Hier hoort ook een eenvoudige installatie bij. Elke verpakking vertelt je dat de energiemeter eenvoudig in gebruik is. Lees daarom vooral reviews: deze zijn meer berust op de waarheid dan de informatie op de verpakking.

Functionaliteiten

Niet elke energiemeter heeft dezelfde mogelijkheden. Zo stel je bij de ene energiemeter wel de precieze kosten in, en bij de andere niet. Het is natuurlijk eenvoudig om zelf uit te rekenen, maar wordt dit voor je gedaan, dan draagt dit uiteraard bij aan het gebruiksgemak.

De meeste energiemeters geven je ook een overzicht van het verbruik in Watt, voltages en het ampèreverbruik. Hierdoor krijg je een goed overzicht van wat het desbetreffende apparaat precies verbruikt.

Er zijn ook energiemeters die de CO2-emissie voor je bepalen. Op die manier hou je nog meer rekening met het milieu.

Kostenberekeningfunctie

Bij het kiezen van een energiemeter met een kostenberekeningsfunctie, let op de mogelijkheid om je energietarief in te voeren. Dit zorgt dat de meter nauwkeurig de kosten van je verbruik kan berekenen.

Zoek naar een energiemeter die zowel het actuele energieverbruik in kWh als de geschatte kosten weergeeft. Dit helpt je om direct inzicht te krijgen in de financiële impact van je energiegebruik.

Ouderwetse voltmeter, vooraanzicht

Dataopslag

Bij het kiezen van een energiemeter is de opslagfunctie voor gegevens essentieel. Zoek naar een meter die je energieverbruiksgegevens over een langere periode kan opslaan. Dit stelt je in staat om patronen en trends in je energieverbruik te analyseren.

Een goede energiemeter moet historische data kunnen bewaren, idealiter voor minimaal een maand. Dit helpt je om veranderingen in je energieverbruik te monitoren en te vergelijken.

Uiterlijk

Om heel eerlijk te zijn: ik ben nog geen mooie energiemeters tegengekomen. Het zijn vaak vrij grote apparaten die je in het stopcontact stopt. Vergeleken met een slimme thermostaat, is een energiemeter vaak niet verlicht en zien ze er wat lomp uit.

Vind je het belangrijk hoe een energiemeter eruit ziet? Kijk dan vooral naar de afmetingen, want hier kan onderling behoorlijk wat verschil in zitten.

Wanneer krijg ik een slimme meter?

Zoals eerder al benoemd, krijgt iedereen in Nederland een slimme meter aangeboden. Dit zou voor het einde van 2022 gebeurd moeten zijn. Na het ontvangen en accepteren van het aanbod per brief, plaatst de netwerkbeheerder de slimme meter. 1Netbeheer Nederland (n.d.). 'Slimme meter'

Weet je niet wie je netwerkbeheerder is? Geen probleem, ga naar eancodeboek en vul je adres in. Heb je nog geen aanbod gehad en wil je wel een slimme meter? Neem dan contact op met je netwerkbeheerder.

Behalve een slimme energiemeter, is het ook een goed idee om te investeren in slimme verlichting en slimme stekkers. Deze werken vaak samen met smart-speakers zoals Amazon Alexa of Google Home en hebben een app waarin je precies instelt wanneer je lampen aan of uit moeten.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste energiemeter?

Op dit moment is nog niet bekend wat de Consumentenbond de beste energiemeter vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Tweakers de beste energiemeter?

Op dit moment is nog niet bekend wat Tweakers de beste energiemeter vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Duurzaamthuis de beste energiemeter?

De beste energiemeter volgens Duurzaamthuis is de EcoSavers energiemeter mini. Deze compacte energiemeter stelt je in staat om het energieverbruik van je apparaten nauwkeurig te meten en te monitoren. Met een duidelijk display en eenvoudige bediening is het gemakkelijk om het stroomverbruik in kWh en de kosten te zien.

Veelgestelde vragen over energiemeters van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen