Een slimme thermostaat helpt je met geld besparen op je energierekening, maar dat niet alleen: je hoeft geen moeite te doen om je huis op de juiste temperatuur te krijgen! Een slimme thermostaat regelt deze zelf waardoor je wooncomfort meteen verbetert en je zorgen afnemen.

Door deze top 5 te gebruiken om de beste thermostaat te vinden heb je meteen nog een zorg minder. Lees dus snel door!

De 5 beste Slimme thermostaten in een oogopslag

  1. Google Nest Learning Thermostat - De beste slimme thermostaat op de markt: hij leert je gedrag kennen, waardoor er energie en geld bespaard wordt.
  2. Tado slimme thermostaat V3 - De beste koop: je houdt de luchtkwaliteit in de gaten via de app en stelt 25 warmte verschillende warmtezones in. Veelzijdigheid ten top.
  3. Honeywell Evohome slimme thermostaat - Met vier verschillende warmtezones en meegeleverde radiatorkranen is elke kamer in je huis heerlijk warm.
  4. Honeywell Lyric T6 thermostaat - Gemak dient de mens: zowel de app als de thermostaat is eenvoudig te bedienen.
  5. Netatmo Thermostaat - De meest voordelige koop uit ons lijstje.

Wat is een slimme thermostaat?

Slimme thermostaten verbinden je verwarmingssysteem – net als bijvoorbeeld je slimme verlichting met het internet, zodat je de temperatuur kunt wijzigen of je verwarming kunt uitschakelen via je smartphone, waar je ook maar bent. Bovendien hebben deze systemen erg handige functies zoals het automatisch aanpassen van de temperatuur als er een raam open staat of als de zon volop schijnt. ☀️

Sommige systemen zijn zelfs zelflerend waardoor de thermostaat de temperatuur aanpast afhankelijk van jouw dagelijkse routine. Hierdoor bespaar je niet alleen op energie, maar het maakt je dagelijkse leven vaak ook makkelijker.

OpenTherm

OpenTherm is een open standaard digitale interface voor moderne cv-ketels, oftewel de taal die cv-ketels spreekt met de thermostaat.

Bij traditionele verwarmingsinstallaties wordt een eenvoudig relais gebruikt om de ketel aan of uit te schakelen. Als de ketel aanstaat, verwarmt hij het water tot de vooraf ingestelde temperatuur, totdat de thermostaat aangeeft dat de verwarming moet worden uitgeschakeld.

Het resultaat is vaak dat je radiatoren op volle toeren draaien en vaak onnodig de ingestelde temperatuur worden overschrijden. Het gevolg is dat de thermostaat wacht tot de temperatuur daalt en dan de ketel weer in de hoogste versnelling zet. De gemiddelde temperatuur die wordt bereikt kan goed zijn, maar het kost veel energie deze te bereiken.

Je kunt dit vergelijken met een rijdende auto die een gemiddelde snelheid van 70 km/u heeft en deze snelheid bereikt door snel te accelereren naar 80 km/u, terug te rijden naar 60 km/u en dan de cyclus te herhalen. Dit is allesbehalve efficiënt.

Thermostaat aan de muur

Met OpenTherm krijg je een digitale interface naar de cv-ketel waarmee je slimme thermostaat de temperatuur van het water wijzigt. Dit wordt modulatie genoemd.

Omdat de meeste slimme thermostaten begrijpen hoe lang het opwarmen van je huis duurt, kunnen ze de warmte meten die nodig is om je huis op temperatuur te brengen. Van daaruit kunnen ze de ketel op de meest efficiënte manier instellen om zo de gewenste temperatuur te bereiken. 

In veel gevallen kunnen thermostaten de watertemperatuur op een lager niveau zetten, waarbij ze langere verwarmingstijden gebruiken om de ingestelde temperatuur te bereiken. 

Eenmaal op temperatuur kan OpenTherm de watertemperatuur verder verlagen om het natuurlijke warmteverlies door de muren, ramen, deuren en het dak van je huis in balans te brengen.

Belangrijk is dat het gebruik van OpenTherm betekent dat een boiler alleen de energie gebruikt die hij nodig heeft om de op dat moment benodigde warmte te leveren en op deze manier geld bespaart.

Het is overigens een goed idee om een energiemeter in huis te halen. Hiermee zie je precies welke apparaten de meeste energie verbruiken en maak je, indien nodig, aanpassingen in huis.

De beste slimme thermostaten op een rij

De Google Nest Learning Thermostaat is de Rolls Royce onder de slimme thermostaten. Deze slimme thermostaat leert van jouw gedrag en past zich daarop aan. 

Hij heeft een geofencing functie waarmee hij ervoor zorgt dat je huis altijd op de juiste temperatuur is wanneer je thuis komt.

Geofencing werkt met GPS: je kunt gebieden in en rondom je huis afbakenen en zodra je door zo’n gebied heen gaat, wordt er een signaal naar de thermostaat gestuurd om een actie te ondernemen.

Hierdoor bespaar je energie, want de temperatuur wordt automatisch verlaagd als je het huis verlaat.Als je een modulerende CV-ketel hebt, bespaar je bovendien nog meer. De Nest stuurt de boiler namelijk aan en warmt het water nog even extra op als dit nodig is.

De Nest sluit je aan op je WiFi-netwerk, je download de app en vervolgens bedien je de thermostaat via de app op je telefoon. Bovendien krijg je elke maand een overzicht van de verbruikte energie waardoor je precies weet hoeveel energie je verbruikt.

Deze thermostaat ziet er tevens mooi uit en heeft een groot, duidelijk scherm. Dat mag natuurlijk ook gezegd worden!

Nest thermostaat aan de muur

Gebruiksgemak

Het idee achter deze thermostaat – en de aanwijzing zit in de naam – is dat de thermostaat leert terwijl je hem gebruikt. Terwijl je de warmte omhoog of omlaag draait, registreert de thermostaat de tijden op de dag dat je het prettig vindt dat je huis warm is, maar hij registreert ook de tijden dat je deze omlaag draait.

Je kunt ervoor kiezen om de Nest thermostaat een schema te laten leren, of je stelt zelf een schema in.

Vanaf het startscherm van de Nest app (voor iOS of Android) stel je de temperatuur in. Temperatuurwijzigingen worden gemaakt tot de volgende wijziging van het instelpunt en worden in het algoritme opgenomen.

Je kunt ook wijzigingen aanbrengen vanaf de thermostaat door de draaiknop te draaien om de temperatuur aan te passen. De gemaakte wijzigingen worden direct naar de CV-ketel gestuurd waardoor het opwarmen meteen begint.

Nest leert hoe lang het duurt om de door jou ingestelde temperatuur te bereiken en laat je dit op het scherm zien. Vanaf de app schakel je dan ook True Radiant in, waarmee je leert hoe lang het duurt voordat je huis is opgewarmd.

Zo kan Nest de verwarming eerder aanzetten zodat je huis warm is wanneer het nodig is, alsook de verwarming uitschakelen voordat het te warm wordt.

Hoewel het een tijdje duurde voordat de functie eenmaal goed functioneerde, vond ik de True Radiant functie echt de moeite waard was.

Om te helpen met geld te besparen, heeft de Nest Thermostaat een Eco-modus,die de temperatuur reduceert tot een ingesteld niveau als er niemand thuis is. Het detectiesysteem maakt gebruik van bewegingssensoren en daarnaast ook de telefoons van bewoners om te bepalen of er iemand thuis is en zorgt altijd voor een aangename temperatuur.

Sunblock” is daarnaast een handige functie die gebruik maakt van eenlichtsensor op de thermostaat om te detecteren wanneer de zon ondergaat. Hierdoor kan de Nest Thermostaat compenseren zodat je huis niet te koud wordt op een heldere winterdag.

Farsight” is verder uniek voor de Nest Thermostaat. Het gebruikt de bewegingssensor om beweging te detecteren en laat op dat moment ook informatie op het scherm zien, inclusief de huidige temperatuur, het huidige weer of een klok. 

Voordelen:

  • Deze slimme thermostaat leert jouw gedrag, zodat er energie wordt bespaard tijdens het verwarmen van je huis
  • Hij ziet er stijlvol uit

Nadelen:

  • Er hangt een stevig prijskaartje aan deze thermostaat

Als één van de eerste bedrijven die slimme thermostaten op de markt bracht, heeft Tado zich bewezen als een van de meest flexibele en eenvoudig te bedienen systemen op de markt. 

Met de nieuwste versie van de Tado Thermostaat (V3+) is er enige consternatie ontstaan over het feit dat je nu moet betalen voor een aantal van de energiebesparende functies. Bij de vorige versies waren alle functies nog gratis.

Deze abonnementskosten zijn alleen van toepassing op mensen die de huidige V3+ kit kopen. Het betaalde bedrag gaat naar de verdere ontwikkeling van de software. Gezien de kwaliteit van het systeem en de manier waarop het kan worden uitgebreid met slimme radiatorkranen, lijken de kosten mij een eerlijke ruil. 

De Smart Thermostat kan zo een hele woning aansturen, maar kan ook ingezet worden als een externe sensor als je slimme radiatorkranen toevoegt aan het systeem. Op deze manier creëer je verschillende zones in je huis.

De thermostaat werkt volledig op batterijen. De drie AAA-batterijen gaan tot twee jaar mee en je krijgt een waarschuwing in de app als ze bijna leeg zijn.

Om de thermostaat aan te sluiten op het internet heb je een internetbrug nodig, waardoor het systeem ook te koppelen is met de Apple HomeKit. De internetbridge wordt via USB gevoed en wordt via ethernet op je router aangesloten. Ik vind het zelf een beetje omslachtig en had ingebouwde WiFi makkelijker gevonden.

Gebruiksgemak

Elke kamer wordt in de app en op het scherm weergegeven met een eigen vakje, compleet met de huidige kamertemperatuur en de ingestelde temperatuur. Dat maakt het veel gemakkelijker om in één oogopslag te zien wat de temperatuur in elke kamer is.

Als je een kamer selecteert dan kun je de temperatuur individueel wijzigen. Temperaturen worden aangepast in 1/10 van een graad (18,1 °C, 18,2 °C, enzovoorts). Dit is aan een kant erg flexibel, maar het maakt het wel een beetje lastig om de gewenste temperatuur te bereiken. 

Naast het gebruik van de app – welke je in de App Store of in de Google Play Store download – bedien je de thermostaat ook aan de bovenkant van het kastje. Het is maar net wat je zelf makkelijker vindt!

Je kunt hoe dan ook voor elke kamer een schema opstellen waarbij je de gewenste temperatuur instelt, de tijd vanaf wanneer de wijziging van toepassing is en hoe lang de wijziging moet duren.

Je kunt voor elke dag hetzelfde schema hebben, of elke dag een ander schema. Deze schema’s zijn wederom in te stellen via de app of via het apparaat zelf.

Thermostaat aan de muur met smartphone ernaast

Zo laat je bijvoorbeeld eerst je slaapkamer opwarmen en later pas de woonkamer. Dit is vooral handig in de koude wintermaanden zodat je in de ochtend wakker wordt in een warme slaapkamer en vervolgens je kop koffie drinkt in een warme huiskamer.

De Tado-app waarschuwt je verder wanneer je het huis verlaat of als er een raam openstaat. Vervolgens krijg je de vraag of je de verwarming uit wilt schakelen. Als je een upgrade doet naar Auto-Assist dan is deze functie geautomatiseerd, dus je verwarming gaat omlaag als iedereen naar buiten gaat of als er een raam of deur open staat. 

Raamdetectie kan per kamer worden geconfigureerd, wat erg handig is. Ik heb bijvoorbeeld altijd mijn raam een stukje open in de slaapkamer, maar niet genoeg om warme lucht te laten ontsnappen waardoor de verwarming in de winter best een paar uur aan mag.

De V3+ app heeft ook een functie die “Air Comfort” heet. Deze geeft een indicatie van de luchtkwaliteit in je huis met behulp van metingen van je thermostaat. 

Voordelen:

  • Dit systeem is uit te breiden met radiatorknoppen
  • De luchtkwaliteit wordt weergegeven via de ComfortAir functie in de app

Nadelen:

  • Om de thermostaat te verbinden met het internet maak je gebruik van een bridge, wat een tikje omslachtig is

Bij een slim meerzone-verwarmingssysteem – zoals de Evohome – is niet alleen de hoofdthermostaat aangesloten, maar ook alle thermostatische radiatorkranen.Er worden er vier meegeleverd.

Met de Evohome synchroniseert de hoofdthermostaat – welke een touchscreen-paneel heeft – via WiFi met een ketel-relaisschakelaar om de totale maximumtemperatuur te regelen. Bovendien stel je ook specifieke doeltemperaturen voor elke afzonderlijke zone in.

Dit gebeurt met behulp van de Evohome-radiatorkranen, die de huidige ventielen vervangen.

Deze radiatorkranen zijn ontworpen voor een systeem dat in 2014 live ging en dat zie je ook. Het zijn niet de meest moderne radiatorkranen, maar ze functioneren in ieder geval goed. Je regelt de temperatuur via de app, de radiatorkranen of via een spraakassistent, maar je kunt ze ook handmatig aanpassen met het kleine draaiknopje aan de bovenkant. 

De radiatorkranen zijn ook sensoren. Ze meten zelf de temperatuur in de kamer; zo kun je nauwkeuriger een gewenste temperatuur in een bepaalde ruimte bereiken – in plaats van te vertrouwen op de temperatuur die je centrale thermostaat aanneemt.

De zones worden ingesteld wanneer het systeem voor het eerst wordt geïnstalleerd. Je kunt in totaal tot 12 zones instellen.  

Gebruiksgemak

Het uitgangspunt van een Evohome systeem is dat het op schema’s draait. Als je eenmaal al je zones hebt ingesteld, zal een planningswizard daadwerkelijk een planning voor je opstellen, gebaseerd op de kamertypes. Dit is echter niet heel passend. Je kunt veel beter je eigen schema’s instellen en hierdoor de thermostaat je eigen routine laten volgen.

Je doet dit zowel via de app als vanuit de controller. Ik vind persoonlijk de app veel makkelijker te gebruiken dan het scherm zelf. Deze app download je via de App Store of in de Google Play Store.

Er zijn ook een aantal ingebouwde snelmodi om grote veranderingen gemakkelijker te maken, zoals de eco-modus die de temperatuur in elke kamer 3 graden laat dalen als je de deur uit gaat, alsook een weekendschema.

Als er wijzigingen worden doorgevoerd, bijvoorbeeld als de temperatuur omlaag gaat, hoor je de motor van de radiatorkraan draaien. Deze is behoorlijk luidruchtig. Dit valt overdag wanneer je bezig bent en de TV of radio aan hebt staan niet zo op, maar ‘s nachts, wanneer het stil is en je probeert in slaap te komen, kan dit als storend worden ervaren.

De radiatorkranen hebben verder ingebouwde raamdetectie die de verwarming uitschakelt in een kamer waar een open raam wordt gedetecteerd. 

In tegenstelling tot de Nest Lerende Thermostaat die leert hoe je de verwarming ingesteld wilt hebben, houdt de Evohome zich aan schema’s en handmatige veranderingen. Het merkt geen patronen op in je veranderingen: hij is niet zelflerend.

Er zijn ook geen geofencing-functies, zoals het laten uitschakelen van de verwarming als er niemand thuis is, of het aanzetten van de verwarming bij het naderen van je huis. Daarentegen bedien je de thermostaat wel via verschillende spraakassistenten wat je leven weer een stuk makkelijker maakt!

Voordelen:

  • Er worden radiatorkranen meegeleverd waardoor je individuele zones instelt

Nadelen:

  • Dit systeem is niet zelflerend waardoor je zelf aanpassingen maakt

Met de Honeywell T6 slimme thermostaat bedien je de thermostaat op de muur of via de app. Hoewel de functies van de thermostaat vrij eenvoudig zijn, biedt de app nog veel meer functionaliteit. Deze app download je via de App Store of in de Google Play Store.

De Honeywell T6 biedt ondersteuning voor meerdere gebruikers zodat je je geen zorgen hoeft te maken als iemand anders de bediening van de verwarming overneemt.

Iedereen in je huis kan de app downloaden en een gebruikersaccount aanmaken, wat betekent dat de verwarming niet wordt uitgeschakeld zodra één persoon de geolocatie-radius verlaat.

Via de Honeywell-app kun je de Full Schedule-modus inschakelen, waarmee je met volledige flexibiliteit verschillende temperaturen op verschillende tijdstippen van de dag kunt instellen. 

Houd er echter rekening mee dat als je de Full Schedule-modus inschakelt, de geolocatie-instellingen worden uitgeschakeld. Als je geen volledige planning wilt, dan heeft deze thermostaat drie modi voor je verwarming: Home, Away en Sleep.

Je configureert deze instellingen via de app. Net als bij de meeste andere slimme thermostaten leert de Lyric T6 de thermische eigenschappen van jouw huis kennen en hoe lang het duurt om deze op te warmen.  

De T6 heeft ook een Holiday-modus, waarmee je de verwarming uitschakelt als je voor een langere tijd weg bent. Vervolgens wordt de verwarming weer automatisch ingeschakeld voor je terugkeert.

Gebruiksgemak

Honeywell heeft met de T6 een ongelooflijk responsieve en intelligente slimme thermostaat ontworpen. Terwijl de concurrentie op de markt voor slimme thermostaten vrij groot is, biedt de Lyric T6 een geweldige eenvoudig te gebruiken app met flexibele planningsfuncties en het effectieve gebruik van geofencing-technologie. 

Iedereen die gebruik maakt van de thermostaat kan deze bedienen via de app via een eigen gebruikersprofiel

Eén van de nadelen van de thermostaat is het onvermogen om schema’s in te stellen met ingeschakelde geofencing-instellingen; het is het één of het ander. Als je beide functies tegelijkertijd zou kunnen inschakelen, zou dit het product drastisch verbeteren. Het enige andere kleine nadeel is dat de T6 volledig bedraad is.

Voordelen:

  • Zowel de app als de thermostaat zijn eenvoudig te bedienen
  • Elke gebruiker kan de app downloaden en een eigen profiel opstellen

Nadelen:

  • Dit systeem is volledig bedraad
  • De schema's die je instelt zijn niet te gebruiken in samenwerken met geofencing

Functionaliteit

De Netatmo thermostaat is een van de meest flexibele en voordelige thermostaten op de markt. 

Hij ondersteunt Apple HomeKit, Google Home, Amazon Echo en je kunt het systeem uitbreiden met extra Netatmo producten, waaronder multiroom control via de nieuwe Netatmo Smart Radiator Valves.

De thermostaat-eenheid is volledig draadloos en communiceert direct met het relais. Aangezien het relais fysiek op je ketel moet worden aangesloten met behulp van de netspanning, laat je dit idealiter doen door een vakman. 

Vervolgens installeer je de app op je smartphone en beantwoord je een eenvoudige vragenlijst over je dagelijkse routine. Hierbij stelt hij automatisch een schema voor je in. Je download deze app in de App Store of via de Google Play Store.

Het schema zou makkelijk te wijzigen moeten zijn, maar mij is het een paar keer voorgekomen dat ik de app opnieuw heb moeten starten voordat de functie werkte.

Net als bij andere slimme verwarmingssystemen kun je met de handmatige planning verschillende instellingen voor elke dag instellen. Met de planning kun je tijdsperiodes instellen.

Standaard zijn er drie profielen: Comfort (19 °C); Nacht (17 °C; en Eco (16 °C). Je kunt echter je eigen temperaturen creëren of de gebruikte temperaturen voor elk van deze profielen aanpassen. Terwijl de meeste mensen zich comfortabel voelen bij 19 °C, trek ik mijn geitenwollen sokken aan! 🥶

Daarnaast zijn er twee speciale modi: Away en Frost-Guard. Beide stellen een constante temperatuur in totdat je ze uitschakelt. Away is standaard ingesteld op 12 °C en is bedoeld voor als je weg bent maar wilt voorkomen dat je huis te koud wordt. Frost-Guard is ingesteld op 7 °C, en is ideaal voor als je een langere tijd weg bent, zoals een paar weken.

Gebruiksgemak

Het gebruik van de mobiele app is eenvoudig. Vanuit de app kun je snel de temperatuur omhoog of omlaag draaien. Je voert dezelfde actie uit vanaf de thermostaat door op de bovenkant te klikken om de temperatuur te verhogen en op de onderkant om de temperatuur te verlagen. 

Het duidelijke E-inktscherm van de thermostaat geeft de huidige en ingestelde temperaturen weer, maar is geen touchscreen. Het gebruik van E-inkt betekent dat deze informatie de hele tijd op het scherm verschijnt en weinig stroom verbruikt (de drie AAA-batterijen moeten een jaar meegaan). In een donkere kamer is het scherm echter moeilijk af te lezen, omdat het niet verlicht is.

Gelukkig is er ook nog de app. Een handige functie in de hiervan is de optie om een datum en tijd in te stellen voor het beëindigen van de Away-modus of de Frost Guard-modus. Als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, stel je de verwarming zo in dat deze weer aangaat als je (bijna) thuis bent. Zo kom je thuis is een warm huis.Helaas heeft Netatmo echter geen geofencing ingebouwd.

Thermostaat op tafel

Voor het koppelen met andere apparaten staat de koppelingscode op een sticker in de doos.

De Amazon-Echo (Alexa) ondersteuning werkt ook prima. Dit biedt dezelfde spraakcommando’s als bij HomeKit, en temperatuurveranderingen gebeuren net zo snel. Een recente update heeft ondersteuning voor de Smart Radiator Valves toegevoegd zodat je je stem kunt gebruiken om de temperatuur in elke kamer te regelen, of zelfs kunt vragen wat de temperatuur in een zone is.

Er is ook Google Assistant ondersteuning voor de Google Home toegevoegd. Dit werkt op een vergelijkbare manier als Siri en Alexa, waarbij het systeem snel reageert op spraakopdrachten. Google Home ondersteunt ook de Smart Radiator Valves, zodat je de instellingen per kamer kunt aanpassen.

Voordelen:

  • Erg voordelig geprijsd
  • Het systeem in uit te breiden met slimme radiatorkranen

Nadelen:

  • De app is niet altijd even stabiel

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Welke slimme thermostaat de beste is voor jou en je huishouden hangt af van de eisen die je eraan stelt. Hoe meer geld je wilt besparen op energie, hoe meer mogelijkheden de thermostaat zal hebben. Wil je alleen een slimme thermostaat voor het gebruiksgemak, dan zullen de aankoopkosten lager liggen.

Compatibiliteit

Het is belangrijk dat je nieuwe slimme thermostaat kan samenwerken met je cv-ketel. Een modulerende thermostaat zal je het meeste geld besparen, terwijl je ook altijd goed zit met een aan/uit thermostaat. 

Kom er dus eerste achter wat voor verwarmingssysteem je gebruikt, en pas daarop je zoektocht naar een thermostaat aan.

Functies

Een slimme thermostaat kan heel veel functies hebben. Denk bijvoorbeeld aan geofencing, waardoor de thermostaat weet wanneer je thuis bent en wanneer je het huis verlaat, zodat de temperatuur hierop kan worden aangepast. 

Als de thermostaat dan ook nog zelflerend is, dan maakt deze een routine waardoor er nog meer bespaard wordt omdat de thermostaat als het ware pro-actief is. 

De thermostaat weet bijvoorbeeld dat je om 17:00u thuis komt van je werk, en begint het huis te verwarmen om 16:30u zodat het warm is als je binnen komt. Hetzelfde geldt als je in de ochtend om 8.30u het huis verlaat: de thermostaat verlaagt de temperatuur al om 8:00u gaan zodat er geen energie verloren gaat.

Gebruiksgemak

Een slimme thermostaat wordt vaak gekocht voor het gebruiksgemak. Het warmhouden van je huis wordt niet alleen goedkoper door de efficiëntie van het slimme systeem, maar de bediening ervan is een stuk makkelijker en zelfs leuker dan aan een knop aan de muur draaien.

De meeste apps geven je inzicht in het energieverbruik en hebben andere handige functies, zoals bijvoorbeeld het aan kunnen zetten van je verwarming als je nog niet thuis bent waardoor je thuis komt in een warm huis.

Helaas werken niet alle apps naar behoren. Het is vaak niet mogelijk om de app voor de aankoop uit te testen: lees daarom reviews van gebruikers en je krijgt een goed idee van de gebruiksvriendelijkheid van de app.

Installatierisico's

Het is mogelijk zelf je nieuwe thermostaat te installeren, maar je moet wel weten wat je doet. Fouten kunnen grote gevolgen hebben zoals het niet naar behoren functioneren van je verwarming. Weet je niet zeker of je het zelf kunt? Laat je thermostaat dan installeren door een vakman.

Design

Het is belangrijk hoe de thermostaat is vormgegeven: je wilt geen lelijk, groot apparaat aan je muur. Iedereen heeft een persoonlijke voorkeur en thermostaten zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten.

Budget

Er zijn al slimme thermostaten verkrijgbaar vanaf zo’n €50. Voor de duurste modellen betaal je rond de €300, maar dan heb je wel een technisch hoogstandje met alle mogelijke functies. Een slimme thermostaat bespaart je hoe dan ook altijd geld op de lange termijn.

Veelgestelde vragen over slimme thermostaten

Wat is een modulerende thermostaat? 

Een modulerende thermostaat past het vermogen van de cv-ketel aan naar de warmtebehoefte.

Hoe werkt een thermostaat?

Een thermostaat stuurt commando’s naar de cv-ketel zodat deze opgestart wordt. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, schakelt hij zichzelf weer uit.

Slimme of normale thermostaat kopen? 

Met een slimme thermostaat kun je veel geld besparen op energieverbruik doordat je via de bijbehorende app precies je verbruik bij kunt houden. Dat niet alleen: een slimme thermostaat zorgt ervoor dat je huis op de meest efficiënte manier wordt verwarmd.

Wat is OpenTherm?

OpenTherm is de universele taal tussen cv-ketels en thermostaten.

Conclusie

Hopelijk heb ik je geholpen met het maken van een keuze en ben je nu wat wijzer op het gebied van slimme thermostaten. Of je nu de Google Nest Thermostaat kiest, of de Netatmo: je huis is straks heerlijk warm!

Mocht je vragen hebben, dan kun je hieronder een bericht achterlaten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?