Ik ben gek op espressomachines. Niet alleen omdat ze vaak gebruiksvriendelijk zijn, maar ook omdat de functies enorm uitgebreid zijn voor een compact apparaat. Als je net als ik elke dag koffie drinkt, wil je dan ook waarschijnlijk de beste espressomachine!

Je wilt in de ochtend als je haast hebt snel koffie zetten. Heb je wat tijd over, dan wil je misschien de koffie precies naar jouw smaak omzetten met verse bonen en misschien wel melkschuim. 🤤

Omdat ik wat ruimte overhield in de keuken én steeds meer van koffie ben gaan genieten, ging ik op zoek naar een espressomachine. Zo ben ik op mijn zoektocht bijvoorbeeld gestuit op de Siemens EQ9+.

De 5 beste espressomachines in een oogopslag

 1. Siemens EQ9+ TI923309RW - Dit is niet voor niets de beste volautomatische espressomachine uit deze top 5: je hebt keuze uit veel koffiespecialiteiten, handige extra functies en het apparaat is erg gebruiksvriendelijk.
 2. De’Longhi S ECAM Magnifica - Kort samengevat geeft deze espressomachine van De'Longhi je sterke koffie voor een milde prijs.
 3. Philips 5000 serie EP5335 LatteGo - Van espresso tot een latte macchiato en nog meer: met deze espressomachine heb je de ruimste keuze aan warme dranken.
 4. Philips 2200 Serie EP2331 LatteGo - Gaat jouw voorkeur uit naar eenvoudige bediening? Deze espressomachine is de meest gebruiksvriendelijke koop.
 5. Saeco PicoBaristo SM5460 - Voor kleine keukens en compacte huishoudens is dit apparaat de beste keuze.

Wat zijn de voordelen van een espressomachine?

Een espressomachine is iets voor jou als je meer controle wilt hebben over het koffiezetproces. Met al onze geteste modellen heb je meer het gevoel dat je de koffie echt zelf hebt gezet. Dat komt omdat je de temperatuur, sterkte, volume en natuurlijk de drank zelf kiest.

Zo heb je alle voordelen van een ingebouwde, professionele espressomachine en al het gebruiksgemak van kleine modellen.

Je bent wel meer tijd kwijt aan het onderhoud en schoonmaak van je machine dan met een Nespresso. Dat vind ik persoonlijk een kleine moeite als de koffie die je drinkt zoveel lekkerder is! 🤤 Lees verder als je wilt weten welk espresso apparaat de beste espresso maakt!

De beste espressomachines op een rij

Funtionaliteiten

De lijst met alle warme dranken waar je uit kunt kiezen is groot: van een sterke espresso tot latte’s en cappuccino’s. Je kunt uit maar liefst 10 koffiesoorten kiezen. Voor elke drank pas je de sterkte, temperatuur en volume geheel naar jouw smaak aanpassen. Dit bereik je natuurlijk met verse bonen.

Als je je warme drank helemaal hebt aangepast, kun je deze instellingen opslaan. Dat kan met tot 6 gebruikersprofielen. Zo weet het apparaat dat je op maandagochtend een extra sterke espressoshot nodig hebt… 😴

Wat extra handig is, zeker als je bezoek hebt, is dat de Siemens EQ9+ TI923309RW twee warme dranken tegelijk maakt. Dat zal de helft van de tijd schelen als je een drukke verjaardag hebt thuis! Dat stel je allemaal in op het kleurrijke LCD-scherm. Met de onderstaande draaiknop kies je de rest van de opties.

De melkopschuimer werkt in deze volautomatische espressomachine, jawel, automatisch. Dat kun je als voordeel ervaren als beginner, maar als nadeel als je een koffiekenner bent. Als je meer controle over het proces wil hebben is dit een nadeel.

Dat betekent niet dat het automatische melkopschuimer programma niet goed werkt. Je hebt namelijk de mogelijkheid om de hoeveelheid gebruikte melk te bepalen en er zijn verschillende melkprogramma’s die jouw melkdrankje persoonlijker maken.

scherm knoppen espressomachine

Onderhoud

De Siemens EQ9+ TI923309RW vraagt niet veel van je wat onderhoud betreft. Je zult natuurlijk wel het lekbakje en opvangbakje met de koffiedik regelmatig moeten verschonen.

Het zetsysteem is volledig uitneembaar, wat veel gepriegel scheelt. Je haalt deze delen simpelweg los en spoelt ze schoon met wat warm water.

Via de Auto Milk Clean-functie houdt het apparaat de pijpjes van het melkreservoir schoon. De Siemens blaast hiervoor een kleine stoom-shot naar buiten, waarmee melkrestjes worden verwijderd. Als je hierna je melkreservoir omspoelt, is hij weer klaar voor gebruik.

Via het display kun je een reinigingsprogramma instellen en starten. Om het apparaat op deze manier te ontkalken gebruik je een speciaal tabletje. De instructies op het scherm zijn gelukkig duidelijk genoeg zodat je makkelijk je machine kunt onderhouden.

Mocht je nou wel problemen ondervinden binnen de garantieperiode van 2 jaar, dan komt Siemens hem thuis bij je ophalen! Zij lossen het probleem dan op en brengen hem werkend terug.

Deze espressomachine is de ideale keuze voor iemand die de hoogste eisen stelt aan zijn koffie en maakt wat mij betreft de beste espresso.

Voordelen:

 • Met één druk op de knop zet je twee warme dranken
 • Met 62,5 db is het de stilste volautomatische espressomachine van Siemens
 • Automatische stoomreiniging en ontkalking
 • Volledig uitneembaar zetsysteem, wat deze makkelijk te reinigen maakt

Nadelen:

 • Geen stoompijpje, wel automatisch melkprogramma

Met een waterreservoir van 1,8 liter is deze espressomachine van gemiddeld formaat. Hierdoor past hij zonder al te veel te verschuiven in de meeste keukens. Dat is zeker prettig als je niet je hele keuken wilt omgooien!

Net als bij de meeste espressomachines uit onze lijst zet je binnen één druk op de knop jouw favoriete kop koffie. Als je meer controle wil over de smaak dan kan dat zeker. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit extra sterk tot extra licht aroma en drie verschillende temperatuurinstellingen.

Wat ik heb gemerkt is dat de gebruikersinterface wat lomp werkt. De knopjes zijn van plastic waardoor deze niet fijn zijn om in te drukken. Dat neem ik echter absoluut voor lief met alle functies én de prijs ervan in mijn achterhoofd.

Met het handmatige stoompijpje kun je romige melkschuim maken. Dat vergt wat oefening, maar als je dat eenmaal onder de knie hebt zul je niet anders willen.

Verder is deze espressomachine voorzien van een afsluitbaar koffiereservoir voor het behoud van smaak en aroma en een automatisch reinigingsprogramma.

Onderhoud

Het onkalkingsknopje op het apparaat geeft aan wanneer het tijd is om te ontkalken. De’Longhi adviseert om uitsluitend ontkalkingsmiddel van het bedrijf zelf te gebruiken omdat andere stoffen de interne buisjes kunnen beschadigen.

Wat speciaal is aan deze espresso machine is dat je de hardheid van je kraanwater kan testen met het bijgeleverde reageerstrookje. Deze stel je in op je volautomatische espressomachine, zodat het apparaat beter in staat is te berekenen wanneer ontkalken nodig is.

Voordelen:

 • Voordelige prijs ten opzichte van andere modellen met dezelfde functies
 • Veel instellingen om je kopje koffie naar jouw smaak aan te passen
 • Automatisch ontkalkings- en reinigingsprogramma

Nadelen:

 • Géén automatische melkopschuimer
 • De plastic delen van de machine krassen snel

Met deze Philips 5000 serie geniet je van 6 verschillende warme dranken die elk met één druk op de knop worden gezet. Elk warm drankje heeft een apart knopje. Zo ben je nóg sneller in het zetten van je koffie.

Dat betekent niet dat de warme dranken maar op één manier bereid kunnen worden met deze volautomatische espressomachine! Via de knoppen en het schermpje kun je de hoeveelheid, sterkte en temperatuur van je drankje instellen.

Het display werkte in eerste instantie niet altijd even soepel. Omdat het scherm zo klein is, is het niet altijd even overzichtelijk bij welke instelling je bent. Na een klein weekje van gebruik ben je daar gelukkig zo overheen.

Het afneembare melksysteem in de LatteGo mixt met hoge snelheid melk en lucht in de melkopschuimkamer. Op deze manier kun je romige melkschuim toevoegen aan je latte.

Onderhoud

Het melkreservoir is erg onderhoudsvriendelijk; de 2 onderdelen spoel je simpelweg schoon onder de kraan. Net als de Philips 2000 serie geeft deze machine aan wanneer hij ontkalkt moet worden én begeleidt hierbij.

Ook beschikt deze espressomachine over het AquaClean waterfilter. Kalkaanslag krijgt hierdoor weinig kans! Deze filter zorgt er – zoals je inmiddels waarschijnlijk doorhebt – voor dat je gedurende de eerste 5000 kopjes niet hoeft te ontkalken.

Door via het display in te voeren hoe hard jouw water is, kan de machine nauwkeurig berekenen wanneer je hem wél moet ontkalken.

Op het display kun je de Quick Clean functie gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het tuitje waar de melk normaal gesproken uitkomt wordt schoongespoeld met warm water.

Waar je wat meer op moet letten is het lekbakje wat zich vult met water. Als je een beetje zoals ik bent, merk je niet op wanneer deze vol zit. 😅 Dit is een kwestie van het lekbakje regelmatig legen en weer omspoelen. Je bent hoe dan ook niet veel tijd kwijt aan onderhoud!

Voordelen:

 • Gebruikersvriendelijk mede dankzij zijn snelheid
 • Erg onderhoudsvriendelijk
 • Veel verschillende instellingen om je kopje koffie te personaliseren
 • Je kan 6 verschillende warme dranken zetten

Nadelen:

 • De lekbak kan snel vol raken
 • Waterreservoir gaat snel leeg

Géén tierelantijntjes, géén onnodig moeilijke namen voor bepaalde functies. Dit apparaat is op zijn best als hij doet wat hij moet doen: snel en gemakkelijk warme dranken zetten.

Functionaliteit

De vormgeving van deze espressomachine zit iets anders in elkaar dan de andere geteste machines. Er is geen echt scherm, maar zachte knoppen die oplichten wanneer ze worden ingedrukt. Op dit apparaat heb ik dan ook géén display gemist, omdat de knoppen een uitstekende vervanging zijn.

Door één druk op deze zachte knoppen kun je al genieten van je lievelingskoffie. Via My Coffee Choice kun je de koffiesterkte en hoeveelheid van je drankje naar jouw wensen aanpassen. Je kiest eenvoudig uit drie verschillende instellingen.

Je kiest uit twee koffievarianten: espresso of koffie. Via het melkreservoir kun je kiezen om daarvan een cappuccino of latte macchiato van te maken.

In dit espresso apparaat zitten duurzame keramische molens met 12 verschillende maalstanden. Deze standen gaan van ultrafijn tot extra grof. Deze molens maken de beste gemalen koffie.

touchscreen espressomachine

Onderhoud

Het melk- en waterreservoir zijn erg onderhoudsvriendelijk: je spoelt ze simpelweg schoon onder de kraan. De machine geeft via het touchscreen zelf aan wanneer deze moet worden ontkalkt.

Je wordt hier in het begin zeker mee geholpen: via het AquaClean waterfilter zal kalkaanslag niet veel kans krijgen!

Als de machine aangeeft dat dit filter moet worden vervangen, hoef je de volgende 5000 kopjes je machine niet te ontkalken. Daarnaast word je water gefilterd. Zo ben je verzekerd van zuiver en helder water.

Voordelen:

 • Je reinigt het melksysteem in 15 seconden
 • Je zet tot 5000 kopjes zonder ontkalken
 • De sterkte en hoeveelheid van je drankje is makkelijk aan te passen.
 • Je krijgt 12 maalstanden voor je koffiebonen
 • Het bonenreservoir is luchtdicht, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de versheid

Nadelen:

 • Het apparaat maakt veel geluid tijdens het opwarmen en koffiezetten
 • Deze espressomachine heeft geen stoompijpje, maar wel een melkopschuimer.

Funtionaliteit

Deze halfautomatische espressomachine van Saeco biedt maar liefst 10 koffiespecialiteiten aan met één druk op de knop. Ook zijn er 5 verschillende aromasterktes en 10 maalstanden om de koffiesterkte te bepalen.

Door het geïntegreerde melkreservoir kun je met één druk een cappuccino of latte macchiato maken. Het melkreservoir schuimt de melk twee keer op, zodat er een vollere schuimlaag achterblijft op de juiste temperatuur.

Er is echter nog meer dat aangepast kan worden: de sterkte van de koffie en de temperatuur. De machine slaat deze instellingen vanzelf op, zodat je die de volgende keer weer kan drinken!Omdat dit ons best geteste instapmodel is, zijn er een aantal functies die bij deze machine niet aanwezig zijn: 

 • Je kunt geen gebruikersprofielen opslaan die op uitgebreidere modellen wel beschikbaar zijn. Dat is niet per sé een gemis, omdat het opslaan van de koffie-instellingen op deze Saeco ook goed werkt.
 • Het apparaat geeft ook niet aan of het water- of bonenreservoir moet worden bijgevuld. 

Als je dat door de vingers kunt zien en onthoudt dat je wel veel aanpassingsmogelijkheden hebt voor je warme dranken, blijft deze Saeco PicoBaristo zeker een goede keuze.

knoppen espressomachine

Onderhoud

Dankzij het AquaClean waterfilter, die ook in de geteste Philipsmodellen aanwezig is, hoef je na 5000 kopjes pas te ontkalken. Dat scheelt dus zeker wat tijd!

Het display geeft ook aan hoeveel procent van het AquaClean filter is verbruikt. Zo kom je niet voor verassingen te staan en kan je deze tijdig vervangen.

De PicoBaristo spoelt verder de water- en melkbuisjes ook automatisch schoon, wat heel gunstig is als je niet zit te wachten op constante schoonmaakbeurten.

Voordelen:

 • Veel aanpassingsmogelijkheden van je koffie
 • Je kunt jouw gepersonaliseerde warme drank opslaan, zodat je deze kunt blijven drinken
 • Het display is makkelijk te gebruiken

Nadelen:

 • Het bonenreservoir is aan de kleine kant
 • Mist een aantal luxe-functies die waarover duurdere modellen wel beschikken

Espressomachines, hoe maak je de beste koop?

We schrijven dit soort artikelen zodat je meer vat krijgt op alle mogelijkheden van espressomachines. Toch kan het lastig blijven om een goede keuze te maken. Daarom lichten we hier nog een aantal zaken uit waar je op kunt letten.

Automatisch vs. half-automatisch

Volautomatische espressomachines doen alles voor je, bij een halfautomatische espressomachine machine maal je zelf de koffiebonen. Ze hebben allebei zo hun voor- en nadelen.

Halfautomatische espressomachines

Je maalt zelf de koffie, plaatst het filter, stampt de koffie aan en vervolgens druk je op de startknop. Er zijn daarmee nog steeds een handvol stappen en je hebt controle over hoe jij je koffie maakt.

Je bepaalt de maalgraad, wanneer de koffie start en stopt en hoe sterk je de koffie wilt. Dit laatste bepaal je door de hoeveelheid bonen, hoe je deze maalt en hoeveel water er wordt gebruikt.

Hoewel er nog steeds een handvol stappen zijn, geven ze je een hoge mate van controle over de koffie. Je bepaalt de maalgraad, je bepaalt wanneer de koffie start en stopt en je kiest zelf hoeveel of hoe weinig koffie je gebruikt.

Met halfautomatische espressomachines ben je de baas. Halfautomatische machines zijn het meest voorkomende type espressomachine in koffiespeciaalzaken en bij liefhebbers thuis.

Het nadeel van een halfautomatische espressomachine is dat ze minder gebruiksvriendelijk zijn en dat je moet leren hoe je de lekkerste koffie zet, en dit kost tijd.

Drie handen met een kopje koffie, bovenaanzicht

Volautomatische espressomachines

Realistisch gezien lijken automatische espressomachines erg op halfautomatische machines. Je maalt de koffie, tamponeert de koffie en drukt op de knop.

Het grootste verschil zit in de watertoevoer: je drukt niet meer op de knop om de watertoevoer te stoppen. De machine maakt gebruik van een interne timer die de watertoevoer na een bepaalde tijd afbreekt – meestal is dit 25 - 30 seconden.

Dat is handig, want je kunt even wat anders gaan doen zonder dat de hele vloer onder de espresso zit. Er ligt ook minder druk op je, want jij hoeft het perfecte moment om de watertoevoer te stoppen, niet te kiezen.

Het betekent echter ook dat je wat controle verliest over hoeveel water er wordt gebruikt. Hoewel bijna alle koffiezaken een espresso in 25 - 30 seconden zetten, kan dat bereik van 5 seconden een groot verschil in smaak betekenen.

Een volautomatische koffiemachine is gebruiksvriendelijker dan een halfautomatische koffiemachine, maar daar staat wel tegenover dat je wat controle over de smaak van je koffie verliest.

Koffiemachine met 2 mensen op de achtergrond

Wat is voor jou belangrijk?

Opschuimen van melk

De geteste espressomachines in dit artikel kennen twee manieren om melk te bereiden. Elke manier heeft zo zijn voor en nadelen. We zetten ze op een rijtje:

 • Het melkreservoir werkt automatisch, waardoor je zelf minder tijd kwijt bent aan het bereiden van de melk. Als je graag veel controle hebt over de melk, is dit echter een nadeel. Afhankelijk van het geteste model kun je de mate van opstoming, temperatuur en de hoeveelheid van de melk instellen. Let wel: wat gebruikt wordt, moet natuurlijk ook worden schoongemaakt. Sommige machines doen dit automatisch en bij sommige is het een kwestie van het omspoelen onder de kraan.
 • Met een stoompijpje ga je handmatig aan de slag. Als je dit onder de knie hebt, heb je controle over de smaak, dichtheid en textuur van je melkschuim. Als je hier nog niet echt wegwijs mee bent, loop je het risico je latte of espresso te verpesten.
Gestoomde Melk, vooraanzicht

Reinigings- en ontkalkingsprogramma

Bedenk voor de aankoop van een espressomachine hoeveel tijd je kwijt wil zijn aan het onderhoud.

Elk ander apparaat heeft wel een soort automatisch reinigingsprogramma, of dat dat nou voor het melkreservoir, de zeteenheid, de opvangbakken of het waterreservoir is.

De geteste espressomachines van Philips gebruiken bijvoorbeeld de welbekende AquaClean filters, waardoor je tot 5000 kopjes koffie niet hoeft te ontkalken.

Lees je hoe dan ook goed in over de behoeften en mogelijkheden van jouw apparaat. Let bijvoorbeeld op welke onderdelen in de vaatwasmachine kunnen en welke niet; of je zeteenheid uitneembaar is; of je de schoonmaakcyclus van het apparaat kunt aanpassen, enzovoorts.

Coolblue heeft een onderhoudsgids gemaakt die nog dieper ingaat op de behoeften van verschillende espressomachines.

Welke warme drank wil je zetten?

Als je huishouden eigenlijk alleen espresso of zwarte koffie drinkt, dan is een machine met stoompijpje overbodig.

Mocht je echter vaker gasten over de vloer krijgen die liever melk in hun koffie drinken, dan is het melkreservoir de beste keuze. Dit is sneller én makkelijker.

Budget

Er zijn al halfautomatische espressomachines te koop voor een paar honderd euro, maar de prijzen voor de topmodellen lopen op tot duizenden euro's. Als jouw budget ver reikt, dan ligt het misschien voor de hand dat je een duurdere machine kiest.

Gelukkig zijn er ook goedkopere machines verkrijgbaar die de lekkerste koffie voor je maken. Een halfautomatische espressomachine is vaak prijsvriendelijker dan een volautomatische espressomachine.

Koffiebonen

Je kunt de beste koffiemachine kopen, maar zonder de beste koffiebonen zet je niet de lekkerste koffie. Daarom leg ik je hieronder iets meer uit over koffiebonen.

Als je ooit naar een wijnproeverij bent geweest, dan weet je hoezeer het klimaat en de bodem de smaak van de druiven, en dus het eindproduct, beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor koffiebonen.

Hoewel ze meestal in een tropisch klimaat worden geteeld, kunnen er tussen landen grote verschillen in smaak zijn, en natuurlijk worden er ook veel verschillende soorten koffiebonen geteeld.

De beste koffie wordt meestal op grote hoogte en in een tropisch klimaat verbouwd. Daarom domineert Brazilië al heel lang de koffiemarkt. Veel koffiesoorten uit deze regio hebben 'zware' smaak met een vleugje chocolade en specerijen, waardoor ze ideaal zijn voor espresso's.

Het nabijgelegen Columbia produceert daarentegen meestal zachtere koffies met lichte karameltonen, waardoor je ze vaak tegenkomt in populaire koffieketens.

Afrika is ook een grote koffieproducent: in de meeste supermarkten vind je bonen uit Ethiopië en Kenia. Het eerstgenoemde land heeft een gevarieerd klimaat, wat betekent dat het veel verschillende soorten koffiebonen kan produceren, en het laatstgenoemde land produceert veel populaire variëteiten die rijpen door de felle zon.

De enige manier om erachter te komen welke boon je het lekkerst vindt, is natuurlijk door ze allemaal te proberen. Je kunt vaak proefverpakkingen kopen.

Bovendien verkopen onafhankelijke koffiewinkels soms bonen in kleine hoeveelheden, evenals meer ongebruikelijke soorten zoals Aziatische en Pacific-gekweekte koffie.

Arabica of robusta?

Naast de verschillende regio's waar koffie wordt verbouwd, zijn er ook veel verschillende variëteiten, maar de belangrijkste twee die je over de hele wereld geserveerd zult zien, zijn arabica en robusta.

Beginners geven vaak de voorkeur aan arabica, met zijn zachtere smaak en licht suikerachtige, fruitige tonen, terwijl degenen die 's morgens een grotere kick nodig hebben de voorkeur zullen geven aan de sterkere robusta, die twee keer zoveel cafeïne en een sterke, nootachtige smaak biedt.

Kop koffie met zak bonen ernaast, op houten ondergrond. Vooraanzicht

Conclusie

Dat was behoorlijk wat informatie, maar ik heb dit zo overzichtelijk mogelijk voor je gemaakt. Zo kun je een betere keuze maken over de espressomachine die je dagelijks zult gebruiken. Of je nu de volautomatische espressomachine Siemens EQ9+ TI923309RW gebruikt om het lekkerste kopje koffie mee te zetten, of de Saeco PicoBaristo SM5460: genieten doe je zeker!

Check onze #1   →

Als je vragen hebt over de geteste modellen, dan hoor ik dat graag beneden in de reacties. 👇

Was dit artikel behulpzaam?