Misschien zat je vanochtend aan je kopje koffie en dacht je dat het wel eens tijd werd voor iets nieuws. Je bent waarschijnlijk al bekend met bijvoorbeeld cappuccino’s en espressi (of espresso’s), maar er zijn nog veel meer koffiesoorten die je kunt maken of bestellen.
Inhoudsopgave
Dus, zin in wat anders? Ontspan, maak jezelf comfortabel (en pak er meteen een kop koffie bij!) en scroll omlaag!
Dit artikel gaat over de manieren waarop koffie gebrouwen en geserveerd kan worden! We bespreken hier dus niet de verschillende soorten koffiebonen.
Laten we eerst de basistypen behandelen. Zo hebben we:
- Zwarte koffie: Koffie die rechtstreeks vanuit de machine wordt geserveerd na het brouwen zonder dat er iets aan wordt toegevoegd om de smaak te veranderen.
- Koffie met melk en/of suiker of zoetstof: In feite gewoon zwarte koffie waarvan de smaak milder, voller en/of zoeter wordt gemaakt met de voorgenoemde toevoegingen.
- Espresso: Een zetmethode en koffie die zeer fijn gemalen en verpakt is. Hieraan wordt een kleine hoeveelheid water toegevoegd. De hoeveelheid water bepaalt – naast de koffiebonen die je gebruikt – de sterkte en smaak van de espresso.
Hier valt nog niks nieuws te zien, toch? Er zijn echter ook nog verschillende methoden waarmee je je kop koffie kunt bereiden:
- Cold brew (koude koffie): Een methode om koffie te zetten zonder gebruik te maken van heet water. In plaats daarvan wordt koud water en een langere zetperiode gebruikt om de afgewerkte koude koffiedrank te maken. Deze wordt bijna altijd met ijsblokjes (ofwel van water of van koffie) geserveerd.
- Filterkoffie: Een methode om koffie te zetten waarbij koffie in een papieren filter wordt gedaan, waarna er heet water op wordt gegoten zodat het in de koffiepot eronder kan druppelen.
- Cafetière: Koffie gemaakt met een cafetière die de koffie met behulp van een plunjer perst om zo de afgewerkte drank te scheiden van het koffiedik.
- IJskoffie: Net iets anders dan coldbrew koffie. IJskoffie wordt namelijk door middel van een warme zetmethode bereid en vervolgens weer afgekoeld voor het opdienen.
- Mokkapot: Koffie gebrouwen in een mokka-pot, die water door de koffie laat stromen met behulp van stoom onder druk. Niet te verwarren met een percolator.
- Percolator: Lijkt op de mokka-potmethode. Dit is echter een zetmethode waarbij heet water door de koffiedrab wordt gecirculeerd met behulp van de zwaartekracht om de gewenste sterkte te bereiken.
- Vacuümkoffie: Een zetmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van twee kamers waar dampdruk en luchtledigheid het uiteindelijke kopje koffie produceren.
Met dit in gedachten gaan we nu écht in op de verschillende koffiesoorten die op hun beurt onder de bovengenoemde categorieën vallen! Wie weet zit er wel iets tussen voor je volgende ochtendkoffie, de volgende keer dat je bezoek krijgt of jezelf wilt verwennen op een terrasje.
#1 Espresso en variaties hierop
- Ristretto: Een espresso gemaakt met dezelfde hoeveelheid koffie en de halve hoeveelheid water.
- Lungo: Het tegenovergestelde van een ristretto. Hierbij wordt juist meer water gebruikt dan bij een normale espresso.
- Doppio: Een dubbele espresso geserveerd in een klein koffiekopje (demitasse).
- Espresso con panna: Espresso met een toefje (verse) slagroom.
- Cortado: Een espresso die “bijgesneden” (“Cortado” staat voor “kort”) is met een beetje warme melk om de zuurheid te verminderen.
- Espresso Romano: Een scheutje espresso geserveerd met een schijfje citroen ernaast.
- Guillermo: Twee scheuten hete espresso over limoenschijfjes gegoten, soms met ijsblokjes geserveerd.
- Café con hielo: De ijskoffie-versie van espresso waarbij 50ml espresso wordt geserveerd met ijsblokjes.
- Caffe gommosa: Een espresso over een enkele marshmallow gegoten.
- Affegato: Een doppio geserveerd over een bolletje vanille-ijs.
#2 Koffiesoorten met melk of (meer) water
- Cappuccino: Espresso gemaakt met warme melk en gestoomd melkschuim.
- Latte: Espresso gemaakt met gestoomde melk in een 1:3 tot 1:5 verhouding met een beetje schuim.
- Macchiato: Een espresso gemaakt met een kleine hoeveelheid geschuimde melk, vergelijkbaar met een cappuccino, maar dan nét wat sterker.
- Flat white: Een espresso die lijkt op een latte met alleen getextureerde melk.
- Café au lait: Sterke koffie gemaakt met verhitte melk in een 1:1 verhouding.
- Caffe Americano: Een espresso waarbij heet water wordt toegevoegd aan de espresso waardoor een koffie ontstaat die qua sterkte vergelijkbaar is met gewone druppelkoffie, maar niet qua smaak.
- Breve: Espresso geserveerd met melk en room in een 1:1 verhouding.
- Antoccino: Een enkel scheutje espresso geserveerd met gestoomde melk in een 1:1 verhouding.
- Café Zorro: Een dubbele scheut espresso met water in een 1:1 verhouding.
- Espressino: Een drankje gemaakt van espresso, gestoomde melk en cacaopoeder.
- Coffee Vienna: Koffie of espresso gemaakt met slagroom met soms toegevoegde melk.
... stopt niet bij het drinken ervan! Je kunt bijvoorbeeld koffiedik gebruiken voor allerlei huishoudelijke taken. Je bemest er zelfs je tuin mee!
#3 Ongewone koffiesoorten
- Black tie: Een dubbele scheut espresso gecombineerd met traditionele Thaise ijskoffie en gezoete gecondenseerde melk.
- Cafe bombon: Deze in Spanje populaire drank is een espresso gemaakt met gezoete gecondenseerde melk.
- Cafe Cubano: Deze van oorsprong Cubaanse koffiedrank is een espresso waaraan demerarasuiker (een soort basterdsuiker) is toegevoegd.
- Cafe creama: Een lungo-achtige espressodrank, voornamelijk geserveerd in Zwitserland, Oostenrijk en Noord-Italië vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw.
- Eikoffie: Een Vietnamese drank gemaakt met eierdooiers, suiker, gecondenseerde melk en robusta koffie.
- Cà phê đá: Een koffiedrank afkomstig uit Vietnam die letterlijk “ijskoffie met melk” betekent. Deze wordt gemaakt door zwarte koffie te mengen met gezoete gecondenseerde melk in proporties van 1:4 tot 1:2. Dit mengsel wordt vervolgens over ijs gegoten.
- Eiskaffee: Een Duitse drank gemaakt met ijskoffie en vanille-ijs.
- Galao: Deze van oorsprong Portugese drank bestaat uit een espresso gemengd met geschuimde melk en wordt geserveerd in een hoog glas.
- Irish Coffee: Koffie gecombineerd met whisky en room en soms gezoet met suiker of zoetstof.
- Kopi susu: Koffie gemaakt met gezoete gecondenseerde melk die vervolgens wordt afgekoeld zodat het koffiedik naar de bodem van het glas zinkt.
- Turkse koffie: Een traditionele drank die geserveerd wordt in het Midden-Oosten. Hiervoor wordt fijngemalen koffie ondergedompeld in water, waardoor er zoveel mogelijk schuim ontstaat (ook wel Griekse koffie genoemd).
- Bulletproof koffie: 1 kopje zwarte koffie, 2 eetlepels boter en 1 eetlepel kokosolie gemengd tot het een romig geheel is.
- Chai Latte: Espresso gemengd met gekruide thee en gestoomde melk.
- Koffie met likeur: Koffie gebrouwen en of gemengd, of apart gedronken naast ± 25ml likeur. Wordt soms geserveerd met room.
- Mokka: Soms café mokka genoemd. Deze is vergelijkbaar met een latte; er wordt alleen chocoladesiroop aan toegevoegd.
“The powers of a man's mind are directly proportioned to the quantity of coffee he drinks...”
Sir James Mackintosh
Conclusie
En, heb je wat inspiratie kunnen opdoen uit deze lijstje? ☕ Natuurlijk zijn er andere manieren om de koffiesoorten onder te verdelen en wellicht zijn er nog wel andere koffiesoorten die ons ontglipt zijn. Drink je liever cafeïnevrije koffie? Dat kan natuurlijk ook.
Uiteraard is de smaak van je koffie niet alleen afhankelijk van de bereidingswijze. Ook de koffiemachine en hoe je je koffiebonen bewaart doen er toe!
Ken jij nog een paar die hier niet benoemd zijn? Laat het ons vooral even weten!