Zelf je haar verven is de ideale oplossing als je niet elke maand de kapsalon wilt bezoeken en toch een fris nieuw kleurtje wilt. Er zijn verschillende soorten haarverf voor thuisgebruik en om je te helpen bij het maken van een keuze, heb ik de beste haarverf voor je op een rijtje gezet.

De 5 beste haarverven in een oogopslag

 1. L'Oréal Paris Colorista Washout Haarverf - Pink - Een tijdelijk heftig kleurtje? Kies dan Colorista van L'Oréal.
 2. SYOSS Color Oleo Intense 5-92 Stralend Rood - Dit product kleurt niet alleen je haar, maar geeft het ook de beste verzorging.
 3. Poly Blonde Intensive Bond Superplus - Ga voor blond of bereid je haar voor op een andere kleur door deze ontkleuring te gebruiken.
 4. Just For Men Just for Men Middenbruin - Laat je baard er egaler uitzien met deze verf.
 5. L'Oréal Paris Magic Retouch Uitgroei Camoufleerspray - Deze spray biedt de ideale oplossing voor tijdelijke dekking van uitgroei.

Hoe kies ik een nieuwe haarkleur?

Een nieuwe haarkleur is een persoonlijke keuze. Laat je niet overweldigen door de vele kleuren en volg deze 5 handige tips. Ze zijn bedoeld om je te helpen je bij het vinden van de beste haarkleur voor jou.

Een haarkleur kiezen is nooit gemakkelijk, of je nu vaker je haar verft of voor het eerst de sprong waagt. Je keuze zal grotendeels afhangen van je natuurlijke huidskleur en je oorspronkelijke haarkleur.

Allergietest: altijd!

Doe altijd een allergietest voordat je je haar gaat verven. Hiermee voorkom je pijnlijke gevolgen of zelfs risicovolle allergische reacties. Hoe je de test uitvoert, hangt af van het product. Lees daarom altijd de instructies op de verpakking.

Warme kleuren voor warme huidskleuren

Zoals je misschien al eerder hebt gehoord, speelt huidskleur een belangrijke rol bij welke haarkleuren bij je passen. Mensen met een warmere huidskleur kunnen gemakkelijk warmere haarkleuren dragen, zoals goudblond of kastanjebruin.

Koele kleuren voor koele huidtinten

Mensen met een koelere of meer bleke huidskleur kiezen het beste voor koelere haarkleuren. Dit betekent dat je je helemaal kunt uitleven met de meest edgy kleuren, zoals een asblonde haarkleur op blauwe basis of een rode haarverf met paarse tint.

Wijk niet te ver af van natuurlijk

Als je haar er natuurlijk uitziet, ziet het er beter uit. Een goede regel is om binnen twee tinten van je natuurlijke haar te blijven. Je eigen haarkleur past altijd bij je huidskleur. Als je bijvoorbeeld te donker gaat, dan loop je de kans op een 'bleke' uitstraling.

Dit betekent natuurlijk niet dat een heftig haarkleurtje zoals knalroze, blauw of paars niet leuk is. Het is jouw keuze en als jij knalroze haar wilt, dan maakt die keuze jou juist wie je bent.

Kleine stapjes

Voor een dramatische kleurverandering moet je echt je tijd nemen. Als je van donker naar blond wilt gaan, probeer dan eerst een meer neutrale kleur en bouw dan op naar de kleur die je uiteindelijk wilt.

Hou er ook rekening mee dat de meest drastische kleurveranderingen ook het meeste van je haar vergen. Vooral blonderen beschadigd je haar. Gebruik daarom elke dag een goede leave-in conditioner. Hiermee herstel je de schade aan je haar. Dagelijks je haar borstelen met een goede haarborstel helpt bij het verwijderen van losse haren.

Blonde vlecht, achterzijde

Jouw keuze

Je hoeft je natuurlijk niet te houden aan de bovenstaande tips. Het gaat er tenslotte om wat jij wilt en dat maakt jou uniek. Zelfs als je een erg lichte huidskleur hebt en je wilt zwart haar: ga ervoor! De bovenstaande tips zijn alleen richtlijnen.

De beste haarverf op een rij

Hij is beschikbaar in allerlei heftige kleurtjes zoals paars, turquoise, oranje, rood en deze pastelroze kleur. Hier geldt wel dat hoe lichter de verf is, hoe lichter je eigen haar moet zijn om de kleur op de verpakking te bereiken.

Wil je dat je haar lila of pastelroze wordt, dan zul je je haar eerst moeten ontkleuren. Dit doe je bijvoorbeeld met de bleach behandeling van Colorista. Volg de gebruiksaanwijzing nauwkeurig en zodra je haar lichter is, breng je de haarverf aan. Op deze manier bereik je het beste resultaat.

Je hoeft je haar natuurlijk niet te ontkleuren. Er is bijna altijd wel een zichtbaar effect. Als je donkerder haar hebt, krijg je hoogstwaarschijnlijk een roze gloed over je haar. Het resultaat is overigens niet te voorspellen en is sterk afhankelijk van jouw haarkleur en haartype.

De Colorista serie van L'Oreal is erg populair. Het product is gemakkelijk aan te brengen en heeft een korte inwerktijd en als je je haar ontkleurt, het gewenste resultaat.

Ben je op zoek naar een tijdelijke maar heftige kleur, dan biedt Colorista van L'Oréal zeker de juiste oplossing.

Voordelen:

 • De serie van Colorista heeft veel leuke, heftige kleurtjes
 • De semi-permanente verf is verzorgend

Nadelen:

 • Voor de beste resultaten ontkleur je je haar (als je donker haar hebt)
 • Het effect is tijdelijk

Syoss heeft een enorm assortiment aan kleuren om uit te kiezen, waarvan deze – stralend rood – één van de meest populairste is. Deze kleur is geschikt voor donkerblond tot middenbruin haar. Is je haar lichter of donkerder, dan komt het resultaat niet overeen met de kleur op de verpakking.

Je brengt deze verf aan op droog, ongewassen haar en laat het vervolgens een half uur inwerken. Na de inwerktijd spoel je het goed uit. Daarna breng je de meegeleverde conditioner aan.

De verf heeft overigens geen chemische geur en ruikt lekker fris. De conditioner heeft dezelfde, frisse geur, maar is niet overheersend of sterk. Na de behandeling ruikt je haar niet alleen heerlijk, maar ziet het er ook verzorgd en glanzend uit.

Hou er rekening mee dat je twee verpakkingen nodig hebt bij schouderlang haar. Is je haar nog langer, koop er dan drie. Alles wat je overhoudt moet helaas de vuilnisbak in. 😔

Ben je op zoek naar haarverf die je haar een mooie, volle en intensieve kleur geeft zonder je haar te beschadigen? Kies dan zeker voor de haarverf van Syoss.

Voordelen:

 • Deze haarverf bevat geen ammoniak 
 • Deze haarverf ruikt heerlijk fris
 • Syoss heeft een groot assortiment aan kleuren

Nadelen:

 • Als je haar wat langer is, heb je meerdere verpakkingen nodig
 • Deze haarverf is permanent, wat niet altijd gewenst is

Dit is ook precies wat dit product van Schwarzkopf doet: het maakt je haar tot acht tinten lichter. Of je nu je haar wilt blonderen omdat je, tja, blond haar wilt, of je wilt het blonderen omdat je er een andere lichte kleur overheen wilt zetten, dit product doet het voor je.

De inwerktijd hangt volledig af van je eigen haarkleur. Laat je het te lang intrekken, dan bestaat de kans op serieuze beschadiging. Volg daarom de instructies nauwkeurig. Heb je donkerder haar, dan kun je hem beter bijvoorbeeld twee keer gebruiken in plaats van één keer heel lang te laten zitten.

Men bereikt goede resultaten bereikt met deze kit. Het is gemakkelijk aan te brengen en uit te spoelen. Zoals de meeste ontkleuringen, ruikt het niet enorm lekker, maar het is goed te doen.

Ben je op zoek naar een goede ontkleuring, kies dan zeker deze kit van Schwarzkopf!

Voordelen:

 • Dit product heeft niet de chemische geur zoals andere ontkleuringsproducten dit soms hebben
 • De resultaten zijn goed

Nadelen:

 • Je brengt het product eenvoudig aan, maar het is belangrijk je aan de inwerktijd te houden om beschadiging te voorkomen

Deze verf is een gel die je eenvoudig aanbrengt en vervolgens een paar minuten laat intrekken voordat je het onder de douche weer uitspoelt. Het geeft een natuurlijk resultaat en prima grijsdekking.

Weet je niet zeker welke kleur je moet kiezen? Kies dan altijd een lichtere kleur. Is de kleur te licht, dan kun je er altijd nog voor kiezen om donkerder te gaan. Andersom is dit lastiger. Over kleur gesproken: veel keuze krijg je helaas niet. Je kiest uit licht-, midden- en donkerbruin.

Deze haarverf wordt ook regelmatig gebruikt voor het verven van wenkbrauwen. De verf is hier niet voor bedoeld, maar het werkt prima. Hieronder wordt uitgelegd hoe je dit product gebruikt als verf voor je wenkbrauwen.

Deze haarverf is daarom niet alleen geschikt voor baarden en snorren, maar ook voor wenkbrauwen. Hiermee bedoel ik natuurlijk zowel vrouwelijke als mannelijke wenkbrauwen!

Ben je op zoek naar een goede manier om de look van je baard of je snor (of je wenkbrauwen) te verbeteren, probeer dan zeker deze haarverf van Just For Men!

Voordelen:

 • Dit product is enorm eenvoudig in gebruik
 • Heeft geen lange inwerktijd nodig
 • Ook te gebruiken voor wenkbrauwen

Nadelen:

 • Er is geen groot assortiment aan kleuren

Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor er altijd wel een goede kleur voor jou bij zit. Het droogt bovendien snel en blijft goed zitten tijdens je dagelijkse bezigheden.

Een flesje bevat genoeg voor 25 applicaties. Hier geldt natuurlijk wel dat hoe meer uitgroei je hebt, hoe meer je van het product nodig hebt.

Het is overigens wel even oefenen geblazen. Het is in het begin lastig om niet je gezicht en de spiegel mee te sprayen, maar als je het eenmaal door hebt dan is het klusje zo gepiept. Het dekt goed, maar laat je haar ietwat stug aanvoelen.

Voordelen:

 • Dit product biedt een snelle oplossing om je uitgroei mee te verbergen

Nadelen:

 • Het is in het begin lastig om aan te brengen

Hoe koop ik de beste haarverf?

Kleurbehandelingen in een salon kosten een hoop geld. Salonbehandelingen zijn de moeite waard als je je look volledig wilt veranderen, maar voor degenen die één kleur willen of die vervelende grijstinten willen bijwerken, is zelf je haar verven een prima optie.

De huidige permanente haarverfproducten zijn gemakkelijk te gebruiken en bieden een snelle en goedkope manier om je haar een nieuw kleurtje te geven zonder de kosten en het gedoe van een bezoek aan de kapper.

Wat voor soort haarverf het beste voor jou is, hangt af van jouw behoeften. Ik beschrijf hieronder waar je op let bij het kopen van haarverf.

Kleur

Sommige mensen verven hun haar om grijze haar te dekken, andere mensen willen een compleet nieuwe kleur, en weer andere mensen willen hun natuurlijke haarkleur benadrukken.

Op de verpakking van de haarverf zie je het resultaat van de kleur. Het resultaat is afhankelijk van je eigen haarkleur: dit is vooral het geval bij semi-permanente haarverf. Kijk hier daarom goed naar.

Halflang blauw haar, achterzijde

Ontkleuren

Wil je bijvoorbeeld knalroze haar, maar is jouw haar van nature donkerbruin, dan moet je je haar eerst blonderen. Doe je dit niet, dan is het resultaat donkerder en zeker geen knalroze.

Het haar een lichtere kleur geven is lastig en dit betekent vaak dat je je haar eerst moet ontkleuren. Dit is een erg intensieve behandeling en hoewel het thuis gedaan kan worden, raad ik je aan erg voorzichtig te zijn.

Laat je het blondeermiddel te lang inwerken, dan kan dit grote gevolgen voor je haar hebben – en dan heb ik het over chemische reacties zoals verbranding. Weet je niet zeker of je zelf je haar kunt ontkleuren, doe dit dan niet en laat dit bij de kapper doen.

Zodra je haar ontkleurt is, ziet je haar eruit alsof het blond is, maar dit kan gele tinten hebben. Het is daarom belangrijk om je haar een paar keer met een goede zilvershampoo te wassen. Een zilvershampoo neutraliseert de gele tinten in je haar.

Vervolgens breng je je knalroze – of welke kleur dan ook – haarverf aan en volg je de instructies op de verpakking. Hou er rekening mee dat je haar lichter verven veel onderhoud vereist. Dit betekent regelmatig ontkleuren, en regelmatig opnieuw verven.

Dit hele proces vergt veel van je haar. Verzorg je haar goed en gebruik daarom niet alleen een goede conditioner, maar ook een goed haarmasker.

Verschillende soorten haarverf

Er zijn drie verschillende soorten haarverf; elk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Permanente kleuring

Een permanente kleuring bevat waterstofperoxide en ammoniak. Dankzij deze ingrediënten is het mogelijk om je haarkleur met verschillende tonen te veranderen. Dit komt omdat ammoniak en waterstofperoxide je natuurlijke pigmenten verwijderen.

Een permanente kleuring bevat bovendien veel pigmentatie. Het verandert de haarstructuur en zorgt voor een compleet nieuwe kleur. Met een permanente haarverf bereik je het beste resultaat als je een grote kleurverandering wilt.

Voordelen:

 • Ideaal voor grote kleurveranderingen
 • Veel kleuren om uit te kiezen
 • De kleur gaat lang mee

Nadelen:

 • Om uitgroei te voorkomen, moet je de behandeling elke drie tot vier weken herhalen
 • Er is een grotere kans op allergische reacties
 • Het beschadigt je haar

Semi-permanente haarverf

Een semi-permanente haarverf legt als het ware een laagje met kleur op de haar. Er worden minder agressieve ingrediënten gebruikt, maar daar staat tegenover dat de kleur minder lang mee gaat.

Een semi-permanente haarverf bevat geen ammoniak, maar wel waterstofperoxide en pigmenten. Ze veranderen je haarkleur zonder de structuur van de haar te wijzigen. Hierdoor richt het minder schade aan.

Een semi-permanente haarverf bevat bovendien niet genoeg pigmenten voor grote kleurveranderingen. Van middenbruin naar zwart haar gaan is bijvoorbeeld wel mogelijk, maar dit vervaagt snel.

Voordelen:

 • Geeft minder kans op allergieën
 • Is minder schadelijk voor het haar

Nadelen:

 • De kleur gaat minder lang mee
 • Niet geschikt voor grote kleurveranderingen

Natuurlijke haarverf

Zoals het woord al aan geeft: een natuurlijke haarverf bevat vooral natuurlijke ingrediënten. Dit zijn vooral pigmenten van plantaardige oorsprong, denk bijvoorbeeld aan henna en haar bekende donkerrode kleur.

De natuurlijke ingrediënten zijn bovendien vaak verzorgend en laten het haar glanzen. Helaas blijft het effect minder lang zichtbaar en moet je het product regelmatig gebruiken om resultaat te blijven zien.

Een goede shampoo wast een natuurlijke haarverf er bovendien zo weer uit.

Voordelen:

 • Is het minst schadelijk voor het haar
 • Leidt het minst snel tot allergische reacties
 • Werkt ook verzorgend

Nadelen:

 • Je moet het product regelmatig gebruiken om het effect te behouden
 • Grote kleurveranderingen zijn niet mogelijk

Hoe gebruik ik haarverf?

Laat je je haar bij de kapper verven, dan heb je in de meeste gevallen het beste en meest langdurige resultaat, maar daar staat wel tegenover dat je diep in de buidel moet tasten. Daarom is zelf je haar verven een verleidelijke keuze.

Het is erg belangrijk de instructies op de verpakking nauwkeurig te volgen. Hoe je het product mengt, verschilt vaak per merk. Zorg er daarnaast ook voor dat je oude kleding en handschoentjes draagt.

Het is bovendien een goed idee om een laagje vaseline of andere barrièrecreme onder je haarlijn aan te brengen. Dit voorkomt dat je vlekken op je huid krijgt, als je per ongeluk knoeit.

In de meeste verpakkingen vind je ook een klein borsteltje of kammetje waarmee je de verf in het haar verdeelt. Gebruik deze en brengt de verf van wortel tot punt. Heb je lang of veel haar, dan is het soms een goed idee om je haar in segmenten te verdelen, waardoor je niets overslaat.

Als de verf is aangebracht op je haar, masseer je het product nog even goed in. Vervolgens kun je een badmuts op zetten of je haar met folie bedekken. Hierdoor voorkom je dat je haar tegen je huid aan komt en vlekken maakt.

Elke haarverf heeft een andere inwerktijd nodig. Hiervoor volg je de instructies op de verpakking. Spoel het haar goed uit. Het is normaal dat het water een kleurtje heeft: blijf net zolang spoelen tot het water weer helder is.

Veelgestelde vragen over haarverf

Hoe krijg je haarverf van je huid? 

Als er wat haarverf op je huid terecht is gekomen, doe dan wat azijn op een wattenschijfje en laat het even intrekken. Vervolgens veeg je de vlek zo weg.

Hoelang moet haarverf intrekken? 

Hoe lang haarverf moet intrekken is afhankelijk van het product en jouw haarkleur. Lees voor de precieze tijd de instructies op de verpakking van de haarverf.

Hoelang duurt een allergische reactie op haarverf? 

Een allergische reactie kan soms wel weken duren. Zodra je merkt dat er een allergische reactie ontstaat, spoel je je haar met lauw water. Als je je zorgen maakt, raadpleeg dan altijd een arts. 

Conclusie

Haarverf is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het modebeeld. Van pastelroze tot natuurlijk bruin, je komt van alles tegen – en zo ook in de schappen.

Bedankt voor het lezen! Laat je het ons weten als je nog tips of vragen hebt omtrent haarverf? ⤵️

Was dit artikel behulpzaam?