Je haar verzorgen stopt niet bij shampoo! Het is belangrijk dat je je haar beschermt en laat herstellen van alle invloeden van buitenaf. Dat is waar de haarconditioner zijn entree maakt. Als je op zoek gaat naar een conditioner, krijg je echter meer dan 2000 zoekresultaten. 😯 Daarom heb ik voor jou de vijf beste conditioners op een rij gezet!
Inhoudsopgave
- De 5 beste conditioners in een oogopslag
- Waarom conditioner gebruiken?
- Snelle behandeling, direct resultaat
- Bescherming tegen handdoekschade
- Voor elk haartype een voordeel
- Het voorkomt en vermindert klitten
- De Curly Girl Method
De 5 beste conditioners in een oogopslag
- Olaplex No. 5 Bond Maintenance Conditioner - Geef je haar weer glans en kracht met de beste conditioner. Voorheen alleen te vinden in salons, nu ook te koop in de winkel.
- Olaplex No. 6 Bond Smoother Leave-In Conditioner - Bespaar tijd, maar geef je haar toch het beste van het beste met deze leave-in conditioner van Olaplex.
- L'Oréal Paris Elvive Dream Lengths Conditioner- Lang haar wat er mooi uit ziet, glanst en niet pluist? Dat kan met deze conditioner van L'Oréal.
- Novex My Curls Mystic Black Leave-in Conditioner - Geef je krullen de beste verzorging die er is met de conditioner van Novex.
- Naïf Natuurlijke Herstellende Haarconditioner - Alleen natuurlijke ingrediënten en toch effectief. Deze natuurlijke conditioner is ideaal voor elk haartype.
Waarom conditioner gebruiken?
Overdag wordt je haar blootgesteld aan allerlei invloeden en zelfs in shampoo zitten ingrediënten die niet goed zijn voor je haar (een shampoo bar is beter voor je haar!). Het gebruik van een conditioner is daarom altijd goed voor je haar, maar wat zijn de voordelen van een goede conditioner? Hieronder heb ik ze voor je op een rijtje gezet.
Snelle behandeling, direct resultaat
Je hoeft de beste conditioner niet lang te laten zitten. Hoe gek het ook klinkt, een paar minuten is echt voldoende.
Heb jij ook wel eens met je conditioner in je haar geslapen en het daarna uitgewassen? Dat is niet nodig! Je spoelt het er na een paar minuten uit of laat het zitten tot je volgende douchebeurt. Zodra je haar droog is, voelt het zachter aan!
Heb je echt geen tijd om die paar minuten te wachten, kies dan voor een goede leave-in conditioner. Je stapt in de douche, wast je haar, droogt jezelf af, gebruikt leave-in conditioner en klaar is Kees. Uitspoelen niet nodig!
Bescherming tegen handdoekschade
Ja, je leest het goed: handdoekschade. Nat haar is erg kwetsbaar en het ruw drogen met een handdoek kan leiden tot breuk en beschadiging van de haarschubben.
Het gebruik van een conditioner helpt deze schade te verminderen. Nog beter is het om geen handdoek te gebruiken en je haar als het ware uit te knijpen.
Voor elk haartype een voordeel
Je vindt tegenwoordig voor elk type haar een conditioner. Zo zijn er conditioners voor futloos haar: deze laten het haar glanzen zonder het te verzwaren. Conditioners voor beschadigd haar helpen het haar herstellen, terwijl conditioners voor krullen deze mooi uit laten komen.
Zelfs wanneer je de beste haarverf gebruikt voor je haar, heeft het na de behandeling extra verzorging nodig. Ook voor geverfd haar is er speciale conditioner.
Het voorkomt en vermindert klitten
Je kent het wel: je hebt niet genoeg tijd besteed aan het borstelen van je haar, of misschien met een staart geslapen, te veel wax gebruikt en nu heb je (weer) klitten. Een goede conditioner helpt bij het ontklitten van het haar. Vooral bij kinderen voorkomt dit een hoop tranen.
De Curly Girl Method
Hoewel goed volumepoeder je haar extra volume geeft, wat soms handig is wanneer je krullen hebt, doet het niet wat conditioner doet wanneer je de 'Curly Girl Method' volgt.
Conditioner speelt een grote rol in de Curly Girl Method. Dit is een methode om je haar op een natuurlijk manier te laten krullen, zonder je haar te wassen met standaard shampoo. Je gebruikt alleen de beste conditioner. Je leert er meer over in de onderstaande video.
De beste conditioners op een rij
Met het gepatenteerde ingrediënt bis-aminopropyl diglycol dimaleate dat op moleculair niveau werkt, gaan de Olaplex formules op zoek naar verbroken bindingen in het haar. Dit is schade die wordt veroorzaakt door chemische, thermische en mechanische invloeden. Denk aan de zon, hard borstelen of zelfs je haar drogen met een ruwe handdoek.
De Olaplex No. 5 Bond Maintenance Conditioner was voorheen alleen in salons verkrijgbaar. Het is een succesvolle conditioner die je haar probleemloos herstelt. Ook hydradeert deze conditioner het haar, waardoor het glanst en gezonder oogt.
Dit gebeurt allemaal zonder gewicht toe te voegen. Je haar verliest daarom geen volume. Je merkt vrijwel na het eerste gebruik meteen al resultaat. Je betaalt wel een premium voor dit product, maar daar staat kwaliteit en resultaat tegenover.
Deze conditioner is bovendien vrij van kleurstoffen, sulfaten, parabenen, gluten en noten. Ook is hij geschikt voor veganisten en is hij dierproefvrij. Mijn haar werd zichtbaar gezonder van deze conditioner, al na het eerste gebruik, en dat zonder mijn geweten te testen!
Deze conditioner is geschikt voor alle haartypen, is fijn in gebruik en heeft een heerlijke, subtiele geur. Ben je op zoek naar een conditioner die de resultaten geeft die het belooft? Dan is de Olaplex No. 5 zeker iets voor jou.
Voordelen:
- Deze conditioner is geschikt voor elk haartype
- Hij heeft een prettige geur
- Je ziet vrijwel meteen resultaat
- Is dierproefvrij en bevat geen parabenen en sulfaten
Nadelen:
- Dit is geen prijsvriendelijk product
Deze conditioner van Olaplex spoel je niet uit, maar breng je aan op nat of droog haar, wanneer jij denkt dat je haar een boost kan gebruiken. Ik ben persoonlijk een fan van leave-in conditioners: ze besparen, net als een droogshampoo, veel tijd en je ziet meteen resultaat.
Mijn haar pluist behoorlijk veel en deze conditioner heeft dat probleem volledig opgelost. Geen pluizende, uitpuilende haren meer! Mijn haar voelt glad aan en glanst als nooit tevoren.
Het ziet er hierdoor gezonder uit. Je ziet dat de conditioner verzorgende eigenschappen heeft. Helaas is het een vrij kleine fles: hij bevat maar 100 ml. Hoewel je er niet veel van nodig hebt, is de kleine fles niet echt economisch. Zeker niet als je naar de prijs kijkt.
Als je daarentegen op zoek bent naar een leave-in conditioner van hoogstaande kwaliteit en ben je bereid hier diep voor in de buidel te tasten, dan ben je bij deze conditioner aan het juiste adres.
Voordelen:
- Je bespaart tijd met deze conditioner
- Je ziet vrijwel meteen resultaat
- Hij ruikt lekker fris
- Is dierproef-, sulfaat- en parabeenvrij
Nadelen:
- Deze conditioner is niet prijsvriendelijk
Het eerste wat me opvalt aan deze conditioner is de geur. Hij ruikt echt heerlijk. Fris en zoet tegelijk, niet overheersend, maar erg prettig. De geur blijft na het uitspoelen goed in mijn haar zitten, maar is niet te sterk.
Het is een fles die je op zijn kop weg zet. Ik ben hier een voorstander van, want als ik ergens een hekel aan heb, is het moeilijk doen met shampooflessen onder de douche. Sinds ik laatst een volle fles shampoo op mijn voet heb laten vallen, ben ik een stuk voorzichtiger geworden. Deze fles is ideaal!
Het product zelf is dik en romig en voelt fijn aan. Het spoelt gemakkelijk uit en mijn haar voelt superzacht aan. Het maakt mijn haar zeker niet zwaarder, wel glanzender. Daar ben ik blij mee. Minder gelukkig word ik van het feit dat deze conditioner niet dierproefvrij is. 😞
Is dit geen criterium voor jou en zoek je een voordelige, maar effectieve conditioner die speciaal ontwikkeld is voor lang haar? Probeer dan zeker deze conditioner van L'Oréal.
Voordelen:
- De geur is heerlijk
- Gemakkelijk aan te brengen
- Deze voordeelverpakking is gunstig geprijsd
Nadelen:
- Ze nemen meteen veel ruimte in beslag omdat je er meteen zes krijgt
- Niet dierproef-, sulfaat- en parabeenvrij
Deze conditioner is ideaal voor krullend haar, maar dat betekent niet per definitie dat het ongeschikt is voor andere haartexturen. Krullend haar is van nature droger. Vocht moet harder werken om de hele haar te bedekken, waardoor het haar sneller pluist.
Door het ingrediënt baobabzaad-olie worden de ingrediënten extra snel geabsorbeerd. Het staat ook bekend om zijn hydraterende en herstellende eigenschappen.
Ook deze conditioner ruikt heerlijk. Het is een mix tussen kruidig en fruitig en overheerst niet. Het is een vrij dikke substantie. Ik had iets teveel gebruikt en hierdoor voelde mijn haar wat vettig aan, dus wees voorzichtig met je doseringen!
Behalve dat mijn haar wat vettig aanvoelde, voelde mijn haar toch niet echt zwaar aan. Mijn haar voelde zacht en glansde. De slag die ik in mijn haar heb, zag er nog mooier uit zonder er iets voor te hoeven doen.
Heb je futloze krullen en zoek je hiervoor een – bovendien dierproefvrije! – oplossing? Zoek dan niet verder, deze conditioner is ideaal.
Voordelen:
- Deze conditioner spoel je niet uit, wat tijd scheelt
- Hij is dierproefvrij en bevat geen sulfaten en parabenen
- Hij ruikt lekker kruidig
Nadelen:
- Je gebruikt gemakkelijk teveel product
Tubes zijn gemakkelijk in gebruik, omdat je ze op zijn kop bewaard. Je hoeft niet moeilijk te doen met een glibberige fles in de douche.
Het product is romig en voelt goed aan. Je hebt er best veel van nodig, maar dat vind ik niet erg. Het ruikt fris, maar de geur is niet enorm aanwezig. Na een paar minuten spoel ik de conditioner uit.
Als mijn haar droog is, voelt het heerlijk zacht aan. Niet zwaar en toch glanzend. Lijnzaadolie is hier de verantwoordelijke voor: het staat bekend om zijn verzachtende eigenschappen, maar het werkt ook anti-statisch.
Persoonlijk was ik onder de indruk van deze conditioner. Ik raad hem dan ook zeker aan als je op zoek bent naar een natuurlijk product zonder sulfaten, parabenen en dierenleed.
Voordelen:
- Deze conditioner is volledig natuurlijk
- De verpakking is gemaakt van gerecycled materiaal
- Is dierproefvrij en bevat geen sulfaten en parabenen
Nadelen:
- Het is niet de meest prijsvriendelijke conditioner
- Voor een goed resultaat heb je een flinke dosis nodig
Hoe koop ik de beste conditioner?
Wat de beste conditioner voor mij is, hoeft niet de beste conditioner voor jou te zijn. Elk haar is anders en reageert daarmee ook anders op de verschillende ingrediënten.
Er zijn verschillende soorten conditioners voor verschillende type haar. Denk aan conditioners voor gekleurd haar, beschadigd haar, droog haar en ga zo maar door.
Type conditioners
De meeste conditioners hebben ontzettend veel ingrediënten. Als ik deze aan je uit zou leggen, dan zou het een behoorlijk scheikundig verhaal worden. Daarom leg ik de soorten conditioners en hun bijbehorende ingrediënten aan je uit.
Vochtinbrengende conditioners
Vochtinbrengende conditioners zijn conditioners die vocht in je haar helpen vasthouden en/of toevoegen. Dit soort conditioners hebben ingrediënten zoals bevochtigingsmiddelen, vetalcoholen, lichte oliën zoals aloë of jojoba, en vaak vitamines zoals panthenol.
Heb je krullend haar, dan is een vochtinbrengende conditioner een must. Krullend haar is van nature droger, waardoor het sneller pluist. Gebruik je een vochtinbrengende conditioner, dan heb je hier minder snel last van.
Wat ook wel interessant is om te weten, is dat argaanolie, een veel gebruikt ingrediënt in conditioner, ook wordt ingezet voor andere doeleinden. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat het effectief is tegen verschillende huidproblemen.
Oliën en/of polymeren die een afsluitend laagje vormen op het haar zijn ook vaak te vinden in vochtinbrengende conditioners. Ze helpen bij het vasthouden van vocht in de binnenkant van de haarschacht.
Ingrediënten die je in een vochtinbrengende conditioner zou kunnen vinden zijn onder andere shea butter, natuurlijke oliën, glycerol, propyleenglycol, panthen, olerithritol, natrium PCA, hyaluronzuur, sorbitol, fructose, vetalcoholen, polyquaterniumpolymeren en kationogene oppervlakteactieve stoffen (zoals cetrimoniumchloride, dicetyldimoniumchloride).
Intensieve conditioners
Intensieve conditioners en herstellende conditioners zijn vaak bedoeld voor droog en beschadigd haar met bijvoorbeeld gespleten haarpunten, nadat het chemisch behandeld is. Ze bevatten aanzienlijke hoeveelheden proteïnen, gehydrolyseerde proteïnen en aminozuren, die door de bovenste laag van het haar kunnen dringen.
De ingrediënten worden hieronder geabsorbeerd. Vervolgens voegen ze kracht toe aan de bestaande complexe proteïne-gebaseerde composiet binnenin de haarschacht. Deze ingrediënten kunnen zich ook hechten aan de oppervlakte van het haar. Zie het geheel als een pleister: ze beschermen de zwakkere, beschadigde gedeeltes van het haar.
Goede conditioners bevatten ook oliën of vetzuren. Deze ingrediënten verzachten het haar en maken het elastischer. Ook voorkomen ze pluizig haar.
Belangrijke ingrediënten in intensieve conditioners zijn bijvoorbeeld eiwitten, gehydrolyseerde proteinen, aminozuren, plantaardige oliën, minerale oliën, siliconen (dimethicone) en esters (glycerylstearaat, isopropylpalmitaat) en vetzuren (kokosvetzuur, stearinezuur, laurinezuur).
Parabenen en sulfaten
Parabenen en sulfaten zijn veelvoorkomende ingrediënten in haarverzorgingsproducten. Ze zijn niet altijd direct slecht voor je haar, maar natuurlijk zijn ze niet. Sulfaten bestaan uit zouten of esters van zwavelzuur.
Sulfaten bestaan daarnaast uit twee delen: een gedeelte wat olie oplost en een gedeelte wat water oplost. Samen zorgen ze ervoor dat het product schuimt en je haar reinigt. Soms zitten er zoveel sulfaten in bijvoorbeeld een shampoo, dat je haar er droog van wordt.
Juist om deze reden is het belangrijk om een conditioner na het wassen te gebruiken. Je herstelt de (natuurlijke) vetten die verloren zijn gegaan door het gebruik van shampoo met sulfaten. Conditioner zorgt er ook voor dat je haar makkelijk doorkambaar is.
Sulfaten vind je overigens meestal niet in conditioners, want een conditioner heeft geen reinigende eigenschappen. Sulfaten vind je vooral in shampoo, gezichtsreinigers en andere huid- en haarverzorgingsproducten die reinigen.
Parabenen doen eigenlijk niets voor je haar, maar zorgen dat het product langer meegaat. Zo blijven emulsies romig, de geur blijft prettig en het product blijft langer houdbaar. Parabenen imiteren de werking van oestrogeen en daarom zijn er wetenschappers die zich zorgen maken over de veiligheid van hiervan.
Hier is echter geen bewijs voor, en het gebruik van parabenen in huid- en haarproducten is vooralsnog veilig.
Is mijn conditioner geschikt voor veganisten?
Conditioners die geschikt zijn voor veganisten bevatten geen dierlijke ingrediënten. Je herkent veganistische producten ook aan aan verschillende keurmerken.
Het is vrijwel onmogelijk om alle ingrediënten te bespreken, maar veel voorkomende dierlijke ingrediënten zijn onder andere weipoeder, melkpoeder, caseïne, botervet of boterolie, lactose, vitamine D3, albumine, ei-eiwit, schellak (E903), karmijn of cochenilerood (E120), gelatine (E441), bijenwas (E901), natriumribonucleotiden (E635).
Dierproefvrije producten
Dierproefvrije producten zijn producten die niet op dieren getest zijn. Ook als een product enkel een ingrediënt bevat dat op dieren getest is, mag het zich niet classificeren als dierproefvrij.
In de EU is het door de wet verboden om op dieren te testen. Dit is buiten Europa anders. Om in bijvoorbeeld China te mogen verkopen, moet cosmetica op dieren worden getest. Doet de fabrikant dit niet, dan mag het product niet verkocht worden.
Als een merk zijn producten daarom in China besluit te verkopen, dan is het merk daarmee niet (meer) dierproef vrij. Een goede website waar je controleert of jouw producten dierproefvrij zijn vind je hier.
Wat is beter, een leave-in conditioner of een wash-out conditioner?
Beide producten zijn fijn in gebruik. Het is lastig te zeggen welke beter is, omdat dit vooral afhankelijk is van je persoonlijke voorkeur. Een conditioner die je niet uitspoelt is erg prettig als je weinig tijd hebt, maar je haar toch een boost nodig heeft.
Een conditioner die je uitspoelt is vaak wat intensiever en geeft een beter resultaat, maar dit is sterk afhankelijk van het product. Experimenteren is dan ook altijd een goed plan.
Veelgestelde vragen over conditioner
Je gebruikt conditioner elke keer nadat je je haar wast.
Hoelang een conditioner in moet trekken verschilt per product, maar vaak is een paar minuten voldoende. Voor de precieze tijd lees je de instructies op de verpakking van het product.
Een shampoo wast en verzorgt het haar, terwijl een conditioner het haar alleen verzorgt. Een conditioner bevat geen reinigende eigenschappen.
Conclusie
Hopelijk heb je met behulp van de bovenstaande top vijf een fijne conditioner gekozen. Of dit nu een leave-in conditioner is zoals de Olaplex No. 6 is of de L'Oréal Paris Elvive Dream Lengths, je haar wint zijn glans in no-time terug.
Heb jij nog een ultieme tip voor mooi haar? Laat het ons dan hieronder weten. Bedankt voor het lezen! 💈