Beslag mixen of deeg kneden is niet alleen een tijdrovende klus, maar ook lichamelijk inspannend. Een handmixer is daarom geen overbodige luxe voor de bakkers onder ons. Lees hier waar je op let bij aankoop van de beste handmixer!

Handmixers, keukenmachines, keukenmixers, foodprocessors en staafmixers

Er zijn veel verschillende keukenmachines verkrijgbaar die je helpen met de vaak tijdrovende klusjes in de keuken. De ene is goed in pureren, terwijl de andere goed is in het mixen van beslag en weer een andere is een echte alleskunner. Welke jij nodig hebt, hangt af van waarvoor je hem het meeste gebruikt.

Handmixer

Een handmixer is ideaal om beslag mee te maken, eiwitten mee te kloppen en andere vloeistoffen te mixen. Sommige handmixers worden geleverd met deeghaken, waardoor je er ook mee kneedt. Een handmixer is klein van formaat en daarom makkelijk op te bergen.

Keukenmixer

Eenkeukenmixer is net als de handmixer ideaal om beslag mee te maken, te kloppen en deeg mee te kneden. Een goede keukenmixer heeft vaak een grote kom en is krachtiger dan een handmixer, waardoor deze geschikt is om grotere hoeveelheden mee te mixen. Als je veel en vaak bakt, is een keukenmixer ideaal voor jou!

Sommige keukenmixers zijn uit te breiden door extra hulpstukken te kopen. Hierdoor worden ze veelzijdiger. Het nadeel van een keukenmixer is dat deze veel ruimte in beslag neemt en er vaak een stevig prijskaartje aan hangt.

Foodprocessor

Een foodprocessor is een echte alleskunner. Je raspt, snijdt, hakt en mixt met een foodprocessor. Soms krijg je er handige accessoires bij. Denk aan bijvoorbeeld een opzetstuk en een kan waarmee je smoothies en sappen maakt. 

Een foodprocessor is dus een veelzijdig apparaat, maar neemt veel ruimte in beslag. Wat ze precies kunnen, hangt af van het merk en het model wat je hebt. Vaak geldt dat hoe meer ze kunnen, hoe duurder ze zijn.

Staafmixer

Een goede staafmixer is ideaal om mee te pureren. Je dompelt deze onder in de vloeistof die je bijvoorbeeld in een pan hebt zitten, en gebruikt de staafmixer tijdens het koken. Met een staafmixer maak je de gladste soepen, maar je hij is ook handig om bijvoorbeeld babyvoeding mee te maken.

Hakmolen

Een hakmolen is ideaal als je veel salades maakt en daarom veel fruit klein hakt. Ook hakt hij vlees klein en sommige hakmolens crushen ijs en noten. De meeste hakmolens kunnen echter niet meer dan alleen hakken.

Opgestapelde stokbroden vooraanzicht

De 5 beste handmixers in een oogopslag

 1. Kitchenaid 5KHM9212EER Keizerrood - Deze handmixer is multifunctioneel dankzij de vele hulpstukken.
 2. Braun HM5100WH - Een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en eenvoudig te bedienen.
 3. AEG SM3300 - Dankzij de bijbehorende kom mix je zowel grote als kleine hoeveelheden.
 4. Bosch MFQ4070 - Mixen, kneden, en pureren. Deze handmixer kan het allemaal.
 5. Inventum CHM425B - De ideale handmixer voor mensen met een beperkt budget.

De beste handmixers op een rij

Wat ik persoonlijk erg fijn vind aan deze handmixer, is dat hij langzaam opstart. Hierdoor krijg je geen grote wolk bloem in je gezicht als je bijvoorbeeld beslag mixt. Dat houdt je keuken ook netjes! Het snoer is met zijn 1,5 meter ook lekker lang, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt.

Hij heeft negen verschillende snelheden en de accessoires zijn vrij zwaar, wat betekent dat ze van goede kwaliteit zijn en tegen een stootje kunnen. Je wast de hulpstukken allemaal af met de hand en je bergt ze op in het meegeleverde katoenen zakje. Hierdoor raak je ze niet kwijt.

Voordelen:

 • Dankzij de vele hulpstukken is deze handmixer erg veelzijdig
 • Je krijgt behoorlijk veel bewegingsvrijheid
 • Hij start langzaam op, waardoor al je ingrediënten in de kom blijven

Nadelen:

 • Deze handmixer mag wat kosten

De accessoires klikken eenvoudig in de gaatjes en als je op de grote knop boven op het apparaat drukt, klikken ze weer los. Met de grote draaiknop stel kies je een van de negen snelheidsopties.

Hoewel de hulpstukken allemaal vaatwasbestendig zijn, raad ik het reinigen in de vaatwasser altijd af. Je hulpstukken gaan langermee als je ze met de hand af wast. Een vaatwasser wast op erg warme temperaturen en gebruikt bovendien erg agressieve reinigingsmiddelen: hierdoor slijten ze sneller. 

Deze handmixer is fijn om te gebruiken. Hij is vrij zwaar, maar dit betekent dat deze handmixer robuust is en tegen een stootje kan. Dat is erg prettig als je kinderen hebt die graag meehelpen in de keuken. 😬 Bovendien heeft hij een lekker lang snoer, waardoor je veel werkruimte hebt.

Voordelen:

 • Deze handmixer is eenvoudig in gebruik
 • Het snoer is lekker lang
 • Hij voelt erg robuust aan

Nadelen:

 • Hij heeft weinig accessoires

Gebruiksgemak

Deze handmixer klik je in een houder, waardoor je hem met de bijbehorende kom gebruikt.

Hierdoor transformeer je als het ware je handmixer in een keukenmixer waarmee je grotere hoeveelheden mixt, klopt en kneedt.

Keukenmixers zijn prijzig en nemen veel ruimte in beslag. Dit is dan ook voor veel mensen de reden om er geen te kopen. Daarom is deze AEG SM3300 dan ook zo’n handig apparaat: hij is niet alleen prijsvriendelijk, maar je haalt hem zo uit elkaar waardoor hij niet veel ruimte eist

Hij ligt fijn in de hand en hij is bovendien eenvoudig in gebruik. Het enige nadeel is dat de gardes en de deeghaken de bodem van de kom niet raken bij het mixen van kleine hoeveelheden. Hierdoor wordt je beslag niet goed gemixt. 

Dit is prima op te lossen door hem van de standaard af te halen, maar dit is een handeling die ervoor zorgt dat het allemaal net wat langer duurt. Doe je de kom iets voller, dan mixt en kneedt hij prima. Ik ben dan ook erg onder de indruk van dit systeem!

Voordelen:

 • Deze handmixer is zowel geschikt om grote als kleine hoeveelheden mee te verwerken
 • De standaard neemt werk uit handen
 • Hij is voordelig geprijsd

Nadelen:

 • Als je kleine hoeveelheden verwerkt, dan komen de deeghaken of garde niet op de bodem van de kom. Hierdoor moet je de mixer loskoppelen en zelf verder mixen.

 • Gardes
 • Kneedhaken
 • RVS staafmixervoet
 • Mengbeker met deksel
 • Handleiding

Gebruiksgemak

Deze handmixer is ideaal als je vaak pureert: er wordt een staafmixervoet meegeleverd. Deze gebruik je om bijvoorbeeld gladde soepen mee te maken, maar ook babyvoeding of dikke sappen of shakes. Je krijgt er ook een beker met een deksel bij waardoor je je creatie eenvoudig mee neemt. 

Hij heeft verder vijf verschillende snelheden en is eenvoudig te bedienen met de knop op het apparaat.

Hij voelt vrij zwaar in de hand en ik kan me voorstellen dat je last krijgt van je polsen als je hem lang achter elkaar gebruikt. Doordat hij zwaar is, voelt hij wel erg robuust aan.

Deze handmixer doet wat hij moet doen, goed. Hij is ideaal voor als je een veelzijdige handmixer zoekt, maar deze niet teveel gebruikt. Ik denk dat hij te zwaar is om bijvoorbeeld dag in, dag uit te gebruiken.

Voordelen:

 • Met deze handmixer kun je zelfs pureren
 • Er zit ook een beker met een deksel bij waardoor je je creaties eenvoudig mee neemt.

Nadelen:

 • Door zijn gewicht van 1,4 kilogram is deze handmixer aan de zware kant

Gebruiksgemak

Het eerste wat me bij deze handmixer opvalt, is de erg lage prijs! Hij voelt minder stevig aan dan de andere handmixers die ik in mijn handen heb gehad, maar dat wilt natuurlijk niet zeggen dat hij niet duurzaam is. Dat is iets wat de tijd uit zal wijzen. 

Hij wordt geleverd met gardes en deeghaken die je er eenvoudig in klikt. Als je vervolgens op de grote knop boven op het apparaat klikt, vallen ze er weer uit.

Deze handmixer heeft vijf snelheden wat voldoende is voor de meeste mensen. Je vindt een schuifknopje bovenop de mixer: hier stel je de snelheid in. Deze mixer heeft ook een turbostand.

De meeste handmixers hebben een vermogen tussen de 400 en 500 watt. Deze handmixer heeft een vermogen van 250 watt. Hij is daarmee niet erg krachtig en minder geschikt voor grotere hoeveelheden. Hij zal ook meer moeite hebben met de dikkere degen zoals bijvoorbeeld volkorendeeg.

Voordelen:

 • Deze handmixer is ideaal voor mensen met een klein budget

Nadelen:

 • Hij voelt minder robuust aan
 • Door zijn lage vermogen is hij minder geschikt om grotere hoeveelheden te verwerken

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Niet alle handmixers zijn hetzelfde, maar ze hebben wel allemaal hetzelfde doel voor ogen: mixen, kneden en kloppen. Toch zitten er onderling verschillen in de apparaten…

Waar gebruik je de handmixer voor?

Als je je handmixer alleen incidenteel gebruikt, stel je er niet zoveel eisen aan als wanneer je deze bijna elke dag gebruikt. Klop je elke ochtendeitjes voor het ontbijt, dan is het een goed idee om een robuuste handmixer te kopen: deze gaan langer mee en kunnen beter tegen een stootje.

Naast mixen en kloppen, zijn er handmixers te krijgen waar je ook een staafmixergedeelte bij krijgt. Deze zijn vaak handig als je ook veel pureert. Denk bijvoorbeeld aan het pureren van babyvoeding.

Houd er rekening mee dat een handmixer niet ontworpen is om grote hoeveelheden te mixen of zware degen mee te kneden. Het vermogen van de meeste handmixers ligt rond 450 watt: ze zijn simpelweg niet krachtig genoeg.

Als je veel degen kneedt, zoals bijvoorbeeld brood- of pizzadegen, dan gebruik je liever een goede keukenmixer. Deze mixen en kneden langer zonder de motor te overbelasten.

Bolletje deeg en deegroller, vooraanzicht

Accessoires

Gebruik je je handmixer vooral om beslag mee te maken? Misschien af en toe een keer om een deeg te kneden? In dat geval volstaat een simpele handmixer met gardes en deeghaken. 

Maak je veel soepen of pureer je veel babyvoeding? Dan is het handig als je een staafmixervoet bij je handmixer krijgt. In sommige gevallen krijg je er zelfs een beker met een deksel bij. Hierdoor neem je je creatie mee, of bewaar je hem eenvoudig in de koelkast. 

Gebruiksgemak

Bijna alle handmixers zijn eenvoudig in gebruik. Vaak klik je de hulpstukken simpelweg in de daarvoor bestemde openingen en met een druk op de knop zet je de handmixer aan.

Soms moet je even wennen aan het klikmechanisme of soms werkt het wat stroever. Hoe meer je je handmixer gebruikt, hoe belangrijker het gebruiksgemak is. Het is daarom belangrijk om voor je aankoop reviews te lezen om te zien hoe andere mensen het product ervaren. 

Budget

Niet iedereen heeft hetzelfde budget, maar gelukkig zijn er handmixers verkrijgbaar die bij elk budget passen. Over het algemeen geldt dat hoe meer de handmixer kan, hoe meer je ervoor betaalt. 

Een duurdere handmixer is vaak duurzamer. Er zijn sterkere materialen gebruikt die meer weerstand bieden tegen veelvuldig gebruik dan een goedkopere handmixer. Houd dit in gedachten als je veel gebruik maakt van je handmixer.

Handmixer, vooraanzicht

Veelgestelde vragen over handmixers

Waar gebruik je een handmixer voor? 

De meeste handmixers gebruik je om te mixen, kloppen en kneden. Hierdoor zijn ze ideaal om beslag mee te maken, maar er zijn ook handmixers waarmee je bijvoorbeeld kunt pureren: deze worden geleverd met meerdere hulpstukken.

Waar moet een goede handmixer aan voldoen? 

Het is belangrijk dat de handmixer de juiste hulpstukken heeft. Denk hierbij aan gardes en kneedhaken. Daarnaast moet de handmixer fijn in de hand liggen, duurzaam zijn en een  motor hebben die sterk genoeg is voor de klus waar je hem voor gaat gebruiken.

Wat is het verschil tussen een staafmixer en een handmixer? 

Een staafmixer is bedoeld om mee te pureren, terwijl een handmixer is ontworpen om mee te mixen, kneden en te kloppen.

Conclusie

Hopelijk heeft de bovenstaande top vijf je op weg geholpen met het kiezen van een goede handmixer. Of je nu voor een KitchenAid handmixer gaat, of een AEG met een kom: jouw beslag of deeg wordt tot in de perfectie verwerkt.

Heb je nog tips of vragen? Laat deze dan hieronder achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?