Hakken, snijden, mixen, raspen, kneden…. Tegenwoordig neemt een keukenmachine deze klusjes van je over! Een keukenmachine is tijdsbesparend, ruimtebesparend en geldbesparend. De vraag is dan ook: wat is de beste keukenmachine?

Er zijn ruim 300 verschillende keukenmachines verkrijgbaar – om maar even een beeld te schetsen van hoeveel opties je eigenlijk hebt. Om de zoektocht naar die enigmatische beste keukenmachine gemakkelijker voor je te maken, heb ik een top vijf voor je samengesteld.

De 5 beste keukenmachines in een oogopslag

 1. Magimix Cuisine Systeme 4200XL - De beste keukenmachine uit deze top 5 kost wat, maar je krijgt er een krachtige én multifunctionele machine met wel 30 jaar garantie voor terug!
 2. Philips Viva Collection HR7530/00 - Onze beste koop is redelijk geprijsd en heeft veel handige opzetstukken, accessoires en functies.
 3. Bosch Multitalent 8 MC812S820 - Bak je graag? Deze keukenmachine heeft accessoires en functies voor allerlei soorten deeg.
 4. Magimix Cuisine Systeme 5200XL - De ruime inhoud en slimme motor die zich aan de ingrediënten aanpast maken dit de beste keukenmachine voor professioneel gebruik.
 5. Philips Daily Collection HR7320 - Als je een fijne keukenmachine voor een lage prijs zoekt, ben je bij dit model van Philips aan het juiste adres.

Wat is een keukenmachine?

Een keukenmachine gebruik je om te kloppen, kneden en mixen. De meeste keukenmachines kunnen ook snijden en raspen.

Door een keukenmachine aan te schaffen heb je dus geen kleine keukenapparaten zoals een hakmolen of blender meer nodig. Je bespaart met de aanschaf hiervan zodoende niet alleen geld, maar ook ruimte.

Denk bijvoorbeeld aan het maken van beslag voor wafels. Wie houdt er nu niet van een verse wafel in de ochtend? Je maakt vervolgens je wafels met het beste wafelijzer en je dag begint als een feestje.

Een keukenmachine garandeert het vereenvoudigen en versnellen van het bereidingsproces van je ingrediënten. Of die belofte ook waar gemaakt wordt, is afhankelijk van hoe degelijk zo’n machine in elkaar gezet is. Om jou de zorgen te besparen, heb ik de vijf meest degelijke keukenmachines voor je op een rij gezet.

gesneden groente

De beste keukenmachines op een rij

Functies

Van mayonaise, tot pesto en gehakt; van taartdeeg tot rauwkost – deze keukenmachine van Magimix doet het allemaal.

Het is de ultieme droom onder keukenmachines; het stereotype dat je zo vaak op televisie tegenkomt. Hij raspt en snijdt in vooraf instelbare diktes, wat je op zijn beurt regelt door het gebruik van de verschillende rasp- en snijschijven.

Eiwitten kloppen is eveneens een eenvoudig klusje met de meegeleverde eiwitklopper. Dit is een van de elementen die je lang niet bij alle keukenmachines tegenkomt, zoals je zult zien bij de volgende items in onze lijst.

Het stalen mes gebruik je uiteraard om ingrediënten mee te hakken en mixen, terwijl je met het kneedmes allerlei soorten deeg kneedt.

Hoewel dit laatste ook over langere perioden zeer goed gaat met deze machine, moet je wel even rekening houden met het gebruik van 950 watt. Hierdoor kan bij erg langdurig gebruik de motor afslaan.

± 1150 watt was daarom wellicht een betere keuze geweest voor dit apparaat – in ieder geval wat betreft het langduriger kneden van deeg.

De snelheid van de draaibewegingen wordt verder – afhankelijk van wat je bereidt – automatisch aangepast. Ten slotte heeft dit apparaat een roerfunctie, een continue-functie en pulsactie ingebouwd.

Gebruiksgemak

Er worden drie verschillende mengkommen met verschillende inhouden meegeleverd met deze keukenmachine. Je kunt je vast inbeelden in welke situaties dat bij jou persoonlijk goed van pas komt!

Voor het wat grotere en grovere werk zoals kneden kun je bijvoorbeeld de mengkom van 3 liter gebruiken. Voor het maken van sausjes zoals mayonaise heb je niet zoveel ruimte nodig, dus dan volstaat de kleinere mengkom van 1,2 liter.

Magimix 4200 accessoires

De Magimix 4200XL is verder eenvoudig in gebruik. Je vindt de bediening op de voorkant van het apparaat en het bestaat uit drie simpele toetsenstopauto en pulse.

Let wel op: als de machine op “auto” staat en je klikt de kan en deksel vast, dan begint de motor meteen met lopen. Dit is niet per sé onveilig aangezien de deksel er al op zit, maar wel even schrikken.

Alle accessoires van deze keukenmachine kunnen ten slotte direct in de vaatwasser, maar wel op lage temperatuur. Meer dan 40 °C kunnen ze niet verdragen.

Voordelen:

 • Kwalitatief goede machine met 30 jaar garantie op de motor
 • Veelzijdige machine met vele functies

Nadelen:

 • Kneedfunctie kan niet heel lang aan één stuk worden ingezet
 • Er hangt een stevig prijskaartje aan

Functies

Met meer dan 31 functies zijn er bijna geen limieten op wat je bereidt met deze keukenmachine: gerechten zoals ontbijt, diner en dessert, brood, sausjes, gemalen koffiebonen, enzovoorts.

Daarnaast pers je met deze keukenmachine ook gemakkelijk een sinaasappeltje: er wordt namelijk een citruspers meegeleverd. 

Voor het wat robuustere werk gebruik je de multifunctionele toebehoren om ingrediënten te hakken, pureren en malen met het S-mes. Snijden en hakken doe je daarnaast met de 2- in-1-schijf.

Een van deze snijschijven is zelfs speciaal ontworpen om de perfecte frietjes te kunnen snijden. 🍟

Philips Viva met accessoires

Gebruiksgemak

De Philips Viva Collection HR7530 is niet alleen eenvoudig in elkaar te zetten, maar ook eenvoudig in gebruik. Je vindt de draaiknop waarmee je alles bedient aan de voorkant van het apparaat.

Je kunt drie snelheden instellen; om noten te hakken heb je bijvoorbeeld meer kracht nodig dan wanneer je een avocado pureert. Daar heeft Philips rekening mee gehouden.

Daarnaast kun je ook gemakkelijk pulseren via de draaiknop. De grote vultrechter zorgt ervoor dat je niet teveel voor hoeft te snijden.

De mengkom van 2,1 liter is helaas te klein om grote hoeveelheden ingrediënten in te mixen en te snijden. Voor een klein gezin is deze mengkom echter waarschijnlijk voldoende.

Alle onderdelen kunnen verder de vaatwasser in. Dat scheelt je weer een hoop afwaswerk. Na de uitneembare onderdelen weer uit de afwasser te hebben gehaald, kun je deze samen met het compacte apparaat zelf kwijt in een lade of kast zonder hier veel ruimte aan kwijt te zijn.

Voordelen:

 • Erg vriendelijk geprijsd
 • Er wordt ook een citruspers meegeleverd

Nadelen:

 • Mengkan aan de kleine kant
 • De motor is soms te krachtig voor het fijnere werk

Functies

Met de grote mengkom van 3,9 liter en de krachtige motor van 1250 watt is deze keukenmachine ideaal voor het kneden van zwaarder deeg zoals koekjesdeeg en deeg voor taartbodems. Deze degen nemen best wat ruimte in beslag en hebben kracht nodig om goed gekneed te worden.

De Bosch MC812S820 maakt verder gebruik van het universele WaveCut-mes. Dit mes snijdt dankzij het grote snijvlak en de getande rand extra nauwkeurig door alle ingrediënten heen.

Je kiest bij gebruik uit vijf standen en je krijgt de optie om met intervallen snijden. Er is ook een pulse-functie aanwezig.

Je bent overigens niet gebonden aan het maken van enkel en alleen eten: met het blender opzetstuk maak je lekker smoothies of shakes en met de citruspers maak je de gezondste sappen.

Onderhoud

Het vergt wat oefening om deze machine te “begrijpen” en ik raad je dan ook aan om in plaats van eerst de handleiding te lezen, juist eerst een filmpje te kijken op YouTube! De bovenstaande video is hier een voorbeeld van.

Alle onderdelen kunnen in de vaatwasser. Wees voorzichtig met het opbergen van de onderdelen; wordt geen opbergsysteem meegeleverd en veel van de meegeleverde accessoires zijn scherp.

De meeste onderdelen kun je in de kan bewaren, maar ze passen er niet allemaal in. Houdt hier dus rekening mee bij aanschaf en zorg dat je een plekje hebt om de accessoires op te bergen.

Voordelen:

 • Heeft erg ruime mengkom
 • Maakt niet veel geluid
 • Zeer krachtige motor

Nadelen:

 • Deze machine kan in het begin wat lastig zijn in gebruik
 • Aan de grote kant dus neemt veel ruimte in beslag

Functies

De mogelijkheden van deze Magimix machine zijn bijna grenzeloos. Door de vele accessoires en de krachtige motor van 1100 watt is deze keukenmachine uitermate geschikt voor intensief gebruik. Hij pakt elk karwei moeiteloos aan.

Hij past naar gelang van de ingrediënten de snelheid altijd automatisch aan, dus daar kun je in principe niet fout mee gaan. Er zijn geen programma’s of verschillende snelheden waar je uit kunt kiezen: dat doet deze machine helemaal zelf.

Deze machine wordt geleverd met maar liefst drie mengkommen van verschillende grootte. De grootste is 3,6 liter en is groot genoeg voor 8 porties.

Daarnaast is de motor krachtig genoeg om zwaardere degen te kneden en maak je met de gladste purees en met de smoothiekit de gezondste smoothies. 🍉🥝🍍

https://youtu.be/QuL9WHoCk7c

Gebruiksgemak

Zoals alle Magimix keukenmachines, is ook dit apparaat eenvoudig in gebruik. Je vindt de bediening aan de voorkant. Je kunt wederom kiezen uit stopauto en pulse. Ook hier geldt dat de motor meteen aanslaat als de kan en deksel vast worden geklikt terwijl de machine op de auto-stand staat.

Zoals eerder genoemd past de machine zijn snelheid automatisch aan. Erg handig, want zo worden je ingrediënten nooit te fijn of blijven ze nooit te grof.

Ben je klaar met de Magimix? Dan kun je bijna achterover leunen: alle toebehoren zijn vaatwasbestendig, dus je hoeft ze alleen in de vaatwasser te stoppen en je bent klaar.

Er wordt tevens een handige opbergdoos meegeleverd waar je alles na het vaatwasprogramma in kunt doen. Gebruik deze ook: de meeste toebehoren zijn immers vlijmscherp.

Voordelen:

 • Deze keukenmachine is enorm veelzijdig
 • De snelheid wordt automatisch aangepast

Nadelen:

 • Het is een groot, zwaar apparaat
 • Er hangt een stevig prijskaartje aan

Deze keukenmachine heeft dan ook 19 functies waaruit je kunt kiezen. Je maakt moeiteloos sauzen, soepen, maar verwerkt ook deeg en je hakt moeiteloos harde en zachtere ingrediënten.

Wil je meringue maken, dan klop je met deze keukenmachine je eiwitten tot perfectie. Wil je iets pureren voor je kleintje? Geen probleem: hierbij komt de blend-functie tot zijn recht.

Gebruiksgemak

Zoals alle Philips keukenmachines is ook deze machine eenvoudig in gebruik. Er wordt gewerkt met kleurcoderingen zodat het haast onmogelijk is om de fout in te gaan.

Je bedient deze machine via de grote draaiknop aan de voorkant van het apparaat: er zijn drie snelheden waaruit je kunt kiezen

Philips Daily met accessoires

Er wordt geen opbergdoos meegeleverd voor de accessoires, maar de meeste kun je kwijt in de mengkan als deze niet gebruikt word. Het snoer heeft overigens wel een opbergmogelijkheid.

De toebehoren kunnen allemaal in de vaatwasser. Hoe sneller je deze dus inruimt, hoe sneller je – hopelijk! – op de bank kunt ploffen na je uitgesloofd te hebben in de keuken.

Gezien het compacte formaat kun je naderhand alles opbergen in een kast of lade zonder deze in zijn geheel kwijt te zijn aan het apparaat.

Voordelen:

 • Het is een erg compact apparaat
 • Erg gebruiksvriendelijk
 • Zeer vriendelijk geprijst

Nadelen:

 • Aan de luidruchtige kant

Keukenmachines, hoe maak je de beste koop?

Er zijn een aantal eigenschappen waar een keukenmachine altijd aan moet voldoen:

 • Hij moet stevig en stabiel zijn. Je wilt niet dat de keukenmachine je hele aanrecht over springt terwijl je aan het mixen bent.
 • Veiligheid. Dit is een hele belangrijke eis en gelukkig zijn de meeste keukenmachines van tegenwoordig veilig. De motor hoort te stoppen zodra je het deksel eraf haalt. Je mag de messen ook niet aan kunnen raken tijdens gebruik, dus de afstand tussen de opening en messen moet groot genoeg zijn. Verder is het handig om een goed opbergsysteem te hebben, want de toebehoren zijn vlijmscherp.

Bovenstaande eigenschappen zijn echt de minimale eisen waaraan een goede keukenmachine aan moet voldoen. Er zijn natuurlijk nog andere eigenschappen die belangrijk zijn.

Restafval

Er mogen geen stukjes groente/fruit/wat je ook maakt, onder het deksel achterblijven. Dit is niet alleen zonde van het eten, maar levert ook weer meer schoonmaakwerk op.

Onderhoud

Je onttrekt je hier simpelweg niet aan: het schoonmaken van de keukenmachine en zijn toebehoren is geen leuk karweitje, maar het moet gebeuren. Het kost tijd en je moet voorzichtig zijn als je je niet wilt snijden aan de vlijmscherpe toebehoren.

Sommige onderdelen kunnen in de vaatwasser en dat scheelt je veel tijd en frustratie. De meeste fabrikanten raden desondanks toch een handwasbeurt aan. De vaatwasser gebruikt nou eenmaal agressievere producten om te reinigen dan een flesje afwasmiddel en daarnaast kun je zelf de temperatuur van het kraanwater beheren.

De onderdelen zullen langer mooi en functioneel blijven als je ze met de hand afwast, maar zo af en toe de vaatwasser gebruiken kan geen kwaad en bespaart je tijd. Het is hoe dan ook een handige optie om te hebben.

keukenmachine onderdelen in de vaatwasser

Functies

De meeste keukenmachines kunnen allemaal mixen, kneden, hakken, raspen en snijden. Is dit het enige waar je een de machine voor gaat gebruiken, dan heb je keuze genoeg.

Wil je ook af en toe een sapje kunnen maken, kijk dan of er een citruspers mee wordt geleverd.

Gebruik je hem vooral om brood mee te maken, te kneden dus, let dan op de grootte van de mengkom en het vermogen. Sommige degen zijn dik en zwaar: het vergt veel kracht om deze te kneden.

Wattage en/of motorsterkte

Hoe groter het vermogen van de motor is, hoe krachtiger de keukenmachine. Wil je vooral deeg kneden, dan is het verstandig om een keukenmachine met een hoger wattage te kiezen.

Hetzelfde geldt voor hardere ingrediënten: om deze fijn te hakken is meer kracht nodig dan voor bijvoorbeeld het pureren van een banaan. Denk dus goed na over waar je de keukenmachine vooral voor gaat gebruiken en pas hier je wattage-eisen op aan.

Veelgestelde vragen over keukenmachines

Wat kun je met een keukenmachine doen?

Met een keukenmachine kun je groente hakken, vlees malen, groente en fruit snijden en raspen, maar ook ingrediënten mixen. Sommige keukenmachines kunnen zelfs deeg kneden en eiwitten kloppen.

Wat is het verschil tussen een keukenmachine en een food processor?

Niets. “Food processor” is de Engelse term voor keukenmachine.

Wat zijn de beste keukenmachine merken?

In de keuken van restaurants kom je vaak Magimix en KitchenAid tegen. Dit zijn betrouwbare merken en deze staan voor kwaliteit. Uiteraard zijn er ook andere merken waar je van op aan kunt, zoals bijvoorbeeld Philips, Bosch, Kenwood en Moulinex.

Welke keukenmachine gebruikt Rudolph van Veen?

Rudolph van Veen is in zijn uitzendingen gespot met een KitchenAid mixer.

Conclusie

De wereld van de keukenmachines kan best overweldigend zijn en daarom hebben ik dit artikel voor je geschreven. Ik hoop dat je nu een duidelijk overzicht hebt en dat deze je helpt bij het kiezen van de beste keukenmachine.

Heb je zelf een van de bovenstaande keukenmachines en/of een onmisbare tip voor ons? Laat dan hieronder een berichtje achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?