Een goede hapjespan is enorm breed inzetbaar en daarmee haast onmisbaar in de keuken. Ze lijken een beetje op een koekenpan, maar hebben een hogere rand en een deksel. In dit artikel vind je niet alleen de beste hapjespannen, maar je leest ook waar je op let bij de aankoop van een goede hapjespan.

Als echte kookfanaat kan ik niet meer zonder een hapjespan. Ik gebruik het voor gebakken aardappeltjes, vleesgerechten, maar ook Oosterse gerechten zoals verschillende curry's en rijstgerechten! Lees dus gauw verder als je meer wilt weten over hapjespannen.

Wat zijn de beste hapjespannen van 2024?

Dit zijn de top 5 beste hapjespannen op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie:

Beste hapjespan van 2024

1. Beste koekenpan: Samuel Groves Tri-Ply Stainless Steel

1. Beste koekenpan: Samuel Groves Tri-Ply Stainless Steel

Belangrijke specificaties:

2. Beste koekenpan: Samuel Groves Tri-Ply Stainless Steel

De Samuel Groves Tri-Ply roestvrijstalen anti-aanbakpan is een topper in zijn categorie. Met zijn driedubbele metalen constructie en compatibiliteit met verschillende kookplaten, samen met de mogelijkheid om tot 250ºC in de oven te gebruiken, is het een veelzijdige en duurzame keuze. Volgens T3 is het "de beste anti-aanbakpan die er is" en wordt het geprezen om zijn gelijkmatige warmteverdeling en veerkrachtige anti-aanbaklaag. De toegevoegde waarde van een gietijzeren garantie, makkelijk schoonmaken en milieuvriendelijke verpakking verhoogt nog meer de aantrekkingskracht. Daarnaast maken de concurrerende prijs en uitgebreide garantie, die reparatie, opnieuw coaten en polijsten dekken, het tot een aantrekkelijke optie voor velen. Zoals T3 zegt, "het is een plezier om te gebruiken en te bezitten in de keuken."

In een marktvergelijking werd de Made In Stainless Clad koekenpan benoemd als de beste algehele keuze door Food & Wine, waarbij de uitzonderlijke prestaties, waarde en gelijkmatige oppervlaktetemperatuur benadrukt werden. Dit benadrukt de concurrentiekracht van de Samuel Groves pan in een segment gedomineerd door roestvrijstalen koekenpannen. Expert Reviews benadrukt het belang van investeren in een robuuste, duurzame pan en geeft een prijsklasse aan van £20 tot £60 voor kwaliteitsopties, wat overeenkomt met de concurrerende prijs van de Samuel Groves pan. Bovendien benadrukt het artikel het belang van materiaal- en duurzaamheid van de anti-aanbaklaag, een kracht van de Samuel Groves pan. Het is duidelijk dat de Samuel Groves pan gunstig concurreert in zowel de anti-aanbak- als de roestvrijstalen categorie, en een veelzijdige oplossing biedt voor diverse kookbehoeften.

Hoewel de Samuel Groves Tri-Ply roestvrijstalen anti-aanbakpan uitblinkt op veel vlakken, is het essentieel om de overwegingen die in de beoordelingen benadrukt worden, te noemen. Het is cruciaal om zorgvuldig om te gaan met geschikte keukengerei om de integriteit van de anti-aanbaklaag te behouden, zoals benadrukt wordt in de artikelen. Bovendien benadrukken de gezondheidsrisico's die verband houden met op PTFE gebaseerde coatings het belang van het kiezen van PFOA-vrije opties. Deze overwegingen zijn universeel in de categorie van anti-aanbakpannen en dienen als essentiële herinneringen voor gebruikers om de levensduur en veiligheid van hun kookgerei te maximaliseren.

Tot slot is de Samuel Groves Tri-Ply roestvrijstalen anti-aanbakpan een veelzijdige, hoogwaardige optie op de markt voor anti-aanbakpannen. Zijn robuuste constructie, gelijkmatige warmteverdeling, concurrerende prijs en uitgebreide garantie maken het een aantrekkelijke keuze voor zowel beginnende als ervaren koks. Hoewel het de aandacht deelt met topconcurrenten in de categorie roestvrijstalen koekenpannen, positioneren zijn onderscheidende kenmerken en concurrerende prijs het als een sterke concurrent in het segment van anti-aanbakpannen. Het is inderdaad "een plezier om te gebruiken en te bezitten in de keuken," en biedt een overtuigende balans tussen prestaties en waarde.

Voordelen Samuel Groves Tri-Ply Stainless Steel
 • Driedubbele metalen constructie voor duurzaamheid en veelzijdigheid
 • Ovenbestendig tot 250ºC voor extra gemak
 • Concurrerende prijsstelling en uitgebreide garantie voor waarde en gemoedsrust
Nadelen Samuel Groves Tri-Ply Stainless Steel
 • Vereist deskundige zorg met geschikte keukengerei om de integriteit van de antiaanbaklaag te behouden
 • Gezondheidszorgen met betrekking tot op PTFE gebaseerde coatings, waarbij het belang van het kiezen van PFOA-vrije opties wordt benadrukt

3. Tefal Expertise Frying Pan

3. Tefal Expertise Frying Pan

Belangrijke specificaties:

Diameter: 28 cm
Type pan bodem: Antikleeflaag

De Tefal Expertise Koekenpan is een uitblinker in de competitieve wereld van kookgerei en biedt uitzonderlijke eigenschappen die aansluiten bij veeleisende thuiskoks. Met een duurzame titanium antiaanbaklaag is deze pan ontworpen voor optimale kookprestaties. De toevoeging van de Thermospot-technologie onderscheidt het, en biedt een visuele indicatie voor de ideale kooktemperatuur, wat zorgt voor precisie in culinaire avonturen. Daarnaast blinkt de pan uit in veelzijdigheid door zijn compatibiliteit met alle warmtebronnen, inclusief inductie, en zijn ovenveiligheid tot 175 graden Celsius. Het bakelieten handvat met een roestvrijstalen inzet zorgt niet alleen voor een stevige grip, maar weerspiegelt ook de aandacht van de pan voor zowel functionaliteit als veiligheid. De Tefal Expertise Koekenpan is vaatwasmachinebestendig, wat zijn aantrekkingskracht verder verhoogt met handig onderhoud. Als een garantie van kwaliteit biedt Tefal een levenslange garantie op de antiaanbaklaag en een garantie van 2 jaar op het hoofdlichaam en de deksels van de pan.

Volgens een recensie op Amazon is "de Tefal Expertise Koekenpan, 21 cm, een duurzaam antiaanbak kookgerei ontworpen voor optimale kookprestaties." Dit onderstreept het streven van de pan naar duurzaamheid en hoogwaardige prestaties, in lijn met de verwachtingen van veeleisende thuiskoks. De metalen gebruiksvoorwerpbestendige titanium antiaanbaklaag van de pan is nog een lovende eigenschap, waarbij de veerkracht en geschiktheid voor regelmatig gebruik worden benadrukt.

In vergelijking met andere opties op de markt onderscheidt de Tefal Expertise Koekenpan zich door zijn alomvattende benadering van gebruikerservaring en veiligheid. Terwijl de T-fal koekenpannen een scala aan materialen en formaten bieden, onderscheidt de nadruk van de Tefal Expertise Koekenpan op innovatieve technologieën zoals Thermospot hem. De toevoeging van de Thermospot-technologie dient als een duidelijk navigatie-instrument voor het bereiken van de perfecte kooktemperatuur, een eigenschap die opvallend afwezig is bij veel concurrenten. Daarnaast is de levenslange garantie op de antiaanbaklaag van de Tefal Expertise Koekenpan een bewijs van zijn blijvende kwaliteit en een geruststelling voor gebruikers.

Met een prijs van €169,00 positioneert de Tefal Expertise Koekenpan zich als een premium optie op de markt en biedt een uitgebreid pakket van duurzaamheid, prestaties en veiligheid. Hoewel dit het in een hogere prijscategorie plaatst in vergelijking met sommige concurrenten, rechtvaardigen de geavanceerde functies, waaronder de Thermospot-technologie en de levenslange garantie op de antiaanbaklaag, de investering voor degenen die op zoek zijn naar een eersteklas koekenpan.

Tot slot komt de Tefal Expertise Koekenpan naar voren als een overtuigende keuze voor mensen die duurzaamheid, prestaties en veiligheid in hun kookgerei prioriteren. Zijn innovatieve eigenschappen, zoals de Thermospot-technologie en de metalen gebruiksvoorwerpbestendige titanium antiaanbaklaag, positioneren hem als een koploper in de wereld van koekenpannen. Hoewel de prijs een overweging kan zijn voor prijsbewuste consumenten, maken de uitzonderlijke eigenschappen en langetermijnvoordelen van de pan het een waardevolle investering voor degenen die op zoek zijn naar een betrouwbaar en hoogwaardig keukenessentieel.

Voordelen Tefal Expertise Frying Pan
 • Duurzame titanium antiaanbaklaag voor optimale kookprestaties
 • Thermospot-technologie biedt een visuele aanwijzing voor de ideale kooktemperatuur, waardoor precisie wordt gegarandeerd
 • Veelzijdige compatibiliteit met alle warmtebronnen, inclusief inductie, en ovenveiligheid tot 175 graden Celsius
Nadelen Tefal Expertise Frying Pan
 • Hogere prijs in vergelijking met sommige concurrenten

4. Milieuvriendelijk met Thermolon-coating: GreenPan Venice Ceramic Non-Stick Frying

De GreenPan Venice Keramische Anti-aanbakpan is een opvallende milieuvriendelijke optie voor kookgerei, met de innovatieve Thermolon-technologie. Gemaakt van gerecycled aluminium en gifvrije keramiek, deze koekenpan heeft een duurzame geanodiseerde aluminium constructie en een roestvrijstalen handvat, waarbij gerecyclede materialen zijn gebruikt voor een milieubewust ontwerp. De anti-aanbaklaag, Thermolon Infinity Professional, versterkt met diamanten, biedt uitzonderlijke duurzaamheid en gezonder koken. "De voordelen zijn onder andere een verscheidenheid aan sets en pannentypes, de toewijding aan duurzaamheid en een beperkte garantie van 2 jaar," waardoor het een overtuigende milieuvriendelijke keuze is voor bewuste consumenten. Het is echter belangrijk om op te merken dat de keramische anti-aanbaklaag niet onverwoestbaar is, en hoewel het een garantie van 2 jaar biedt, wordt extra zorg aanbevolen om de kwaliteit te behouden.

GreenPan's toewijding aan duurzaamheid en gezond koken komt naar voren in het gebruik van milieuvriendelijke materialen en energiezuinig ontwerp. De compatibiliteit van de pan met inductiekookplaten, dankzij de Magneto-technologie van GreenPan, en de oven- en vaatwasmachinebestendigheid maken het een veelzijdige toevoeging aan elke keuken. Het enkelvoudige roestvrijstalen handvat draagt niet alleen bij aan de duurzaamheid, maar zorgt ook voor veiligheid in de oven, waardoor de praktische bruikbaarheid wordt verbeterd.

In vergelijking met traditionele anti-aanbaklagen onderscheidt de Thermolon Infinity Professional coating van de GreenPan Venice Keramische Anti-aanbakpan zich door zijn uitstekende duurzaamheid en milieuvriendelijke samenstelling. Het gebruik van gerecycled roestvrij staal en aluminium versterkt verder zijn milieuvriendelijke geloofsbrieven, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor degenen die op zoek zijn naar duurzaam kookgerei. Het is echter vermeldenswaardig dat hoewel de pan een garantie van 2 jaar biedt, de anti-aanbaklaag niet onder de garantie valt, waardoor gebruikers voorzichtig moeten zijn om de anti-aanbakeigenschappen te behouden.

In de wereld van anti-aanbakpannen onderscheidt de GreenPan Venice Keramische Anti-aanbakpan zich door zijn milieuvriendelijke ethos en geavanceerde anti-aanbaktechnologie. Zijn duurzame materialen en energiezuinig ontwerp maken het een overtuigende keuze voor milieubewuste individuen die op zoek zijn naar hoogwaardig kookgerei. Hoewel het zorgvuldig onderhoud vereist om de levensduur van de anti-aanbaklaag te waarborgen, positioneert zijn milieuvriendelijke samenstelling en duurzame constructie het als een topkandidaat op de markt.

Tot slot blinkt de GreenPan Venice Keramische Anti-aanbakpan uit als een milieuvriendelijke en duurzame optie voor kookgerei, met uitstekende duurzaamheid en gezondere kookeigenschappen. Gebruikers moeten echter bedachtzaam zijn met de onderhoudsvereisten van de anti-aanbaklaag om ten volle te kunnen genieten van de voordelen. Zijn duurzame ontwerp en geavanceerde anti-aanbaktechnologie maken het een sterke concurrent op de markt, vooral voor degenen die milieubewustzijn prioriteren in hun culinaire activiteiten.

Voordelen GreenPan Venice Ceramic Non-Stick Frying
 • Variëteit aan sets en pannentypes
 • Toewijding aan duurzaamheid
 • 2-jarige beperkte garantie
Nadelen GreenPan Venice Ceramic Non-Stick Frying
 • Keramische antiaanbaklaag is niet onverwoestbaar
 • Extra zorg wordt aanbevolen om de kwaliteit te behouden

5. Green Earth Frying Pan

5. Green Earth Frying Pan

Belangrijke specificaties:

Ik ben enthousiast over de Ozeri 10-Inch Green Earth Frying Pan, die zich onderscheidt als een milieuvriendelijke en betaalbare anti-aanbakpan. Met zijn vijflaagse constructie, inclusief aluminium en keramiek, staat deze pan bekend om zijn efficiënte verwarming en anti-aanbakvermogen. Zoals The Spruce Eats benadrukt, is hij perfect voor het bereiden van kleine gerechten zoals roerei, ideaal voor het ontbijt. De Bakelight handgreep zorgt voor een koele grip tijdens gebruik, wat de veiligheid en het gemak verbetert. Dankzij zijn compatibiliteit met gas- en inductiekookplaten is hij veelzijdig voor verschillende keukenopstellingen. Let wel op met metalen keukengerei, want de pan is hier gevoelig voor.

De verwarmingscapaciteit van de pan is het meest geschikt voor laag tot middelhoog vuur, wat zorgt voor optimale prestaties en duurzaamheid. Het is belangrijk op te merken dat hoewel hij vaatwasmachinebestendig is, mensen met hard water moeten oppassen voor kalkaanslag. Ondanks zijn milieuvriendelijke kenmerken en indrukwekkende prestaties, is het belangrijk om te overwegen dat aparte aanschaf van een deksel nodig is, wat de totale kosten verhoogt. Met een prijs van ongeveer $27 is hij echter een betaalbare optie binnen het assortiment van milieuvriendelijke anti-aanbakpannen.

De Ozeri Stone Earth Frying Pan-serie, waar de Green Earth Frying Pan toe behoort, wordt geprezen om zijn niet-giftige, steenafgeleide coating uit Duitsland, die zorgt voor eersteklas anti-aanbakprestaties zonder schadelijke chemicaliën. De pannen zijn gemaakt van dik aluminium, wat zorgt voor gelijkmatige warmteverdeling en efficiënt koken met minder olie, aldus The Kitchen Mastery. Dit sluit aan bij de groeiende vraag naar gezondere kookopties zonder concessies te doen aan smaak of kwaliteit.

In vergelijking met zijn concurrenten, zoals de Caraway Ceramic-coated en Butter Pat Joan Cast Iron Skillet, onderscheidt de Ozeri 10-Inch Green Earth Frying Pan zich door zijn milieuvriendelijke samenstelling en betaalbare prijs. Hoewel hij niet PTFE-vrij is, voegen de krasbestendige coating en gelijkmatige warmtegeleiding aanzienlijke waarde toe aan zijn aantrekkingskracht. De Stone Earth Frying Pans van Ozeri bieden een overtuigende optie voor degenen die op zoek zijn naar niet-giftige, duurzame kookgerei met eersteklas anti-aanbakprestaties.

Het is echter belangrijk om rekening te houden met de beperkingen van de pan, met name het potentieel voor de PTFE-coating om onder sterke hitte af te breken tot schadelijke verbindingen, zoals benadrukt door The Kitchen Mastery. Bovendien kan het ontbreken van een PTFE-vrije garantie sommige consumenten afschrikken die de voorkeur geven aan gifvrij kookgerei. Daarnaast kunnen de noodzaak van een aparte dekselaankoop en de gevoeligheid voor kalkaanslag kleine ongemakken veroorzaken voor gebruikers.

Kortom, de Ozeri 10-Inch Green Earth Frying Pan is een prijzenswaardige keuze voor mensen die op zoek zijn naar een milieuvriendelijke, anti-aanbakpan tegen een betaalbare prijs. Zijn efficiënte verwarming, anti-aanbakprestaties en compatibiliteit met verschillende kookplaten maken hem een veelzijdige toevoeging aan elke keuken. Potentiële kopers moeten echter de niet-PTFE-status afwegen tegen de concurrentievoordelen en zorgvuldig hun voorkeuren voor gifvrij kookgerei overwegen voordat ze een aankoop doen.

Voordelen Green Earth Frying Pan
 • Milieuvriendelijk en kosteneffectief antiaanbak kookgerei
 • Efficiënte verwarming en antiaanbakvermogen
 • Bakelieten handvat zorgt voor een koele grip en compatibiliteit met gas- en inductiekookplaten
Nadelen Green Earth Frying Pan
 • Gevoelig voor metalen gebruiksvoorwerpen en potentieel voor het afbreken van de PTFE-coating onder sterke hitte
 • Aparte aankoop nodig voor een deksel, gevoeligheid voor mineraalophoping, en niet PTFE-vrij

Hoe kies je de beste hapjespan?

Een hapjespan, gietijzeren koekenpan of grillpan: wat voor pan je ook koopt, een pan moet duurzaam zijn. Je wilt geen pan kopen die je na een jaar al moet vervangen. Hoelang een pan meegaat, hangt vooral af van het materiaal waar deze van gemaakt is.

Materiaal

Er zijn verschillende materialen geschikt voor pannen. Aluminium is een van de meest gebruikte materialen: het is licht, duurzaam en geleidt warme uitstekend. Er zijn ook pannen verkrijgbaar in gietijzer. Ook deze zijn erg populair en staan bekend om hun duurzaamheid. Redditgebruiker Wkvdz vindt gietijzeren pannen het beste:

"Gietijzer is the bomb. En juist NIET schoonmaken met zeep of afwasmiddel, want dan poets je je zorgvuldig door de tijd opgebouwde antiaanbaklaag er in één keer weer uit. Gewoon afwassen met alleen heet water, en ze gaan een leven lang mee. Ze kosten ook nog eens geen drol en je kunt ze overal op gebruiken; gas, inductie, barbecue, oven…"

Wkvdz, Reddit

Anti-aanbaklaag

Een hapjespan met een anti-aanbaklaag biedt veel gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat je eten minder snel aanbrandt, maar ze zijn ook eenvoudiger schoon te maken.

Tegenwoordig maak je je bovendien geen zorgen meer over schadelijke stoffen in anti-aanbaklagen zoals Teflon. Teflon is nu volkomen veilig en de giftige stof PFOA is inmiddels verboden bij de productie van pannen.

Formaat

Welk formaat pan geschikt voor je is, is afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden. Woon je alleen, dan heb je niet zo'n grote pan nodig als wanneer je dagelijks voor een gezin van vijf personen kookt.

Het meest gangbare formaat voor een hapjespan is een diameter van 24 centimeter, maar ze zijn ook verkrijgbaar in grotere en kleinere formaten.

Handvat

Het materiaal van het handvat varieert van houten handvatten tot kunststof handvatten of zelfs metalen handvatten. Het handvat moet bij voorkeur hittebestendig zijn, waardoor je hem zonder risico op verbranden vast houdt.

Sommige mensen geven de voorkeur aan houten of metalen handvatten vanwege hun esthetische waarde, terwijl anderen de voorkeur geven aan hittebestendige kunststof handvatten.

De ergonomie van het handvat is ook essentieel voor het comfort tijdens het koken. Is het handvat comfortabel vast te houden? Biedt het een goede grip om te voorkomen dat de pan uit de handen glijdt?

Gebruiksgemak

Wat voor pan je ook gebruikt, een pan moet fijn in gebruik zijn. Sommige hapjespannen kunnen zelfs in de oven, maar niet allemaal. Dit wordt aangegeven op de verpakking van je hapjespan.

Hou er rekening mee dat de meeste deksels van hapjespannen niet in de oven kunnen. Een pan met een handvat van plastic wil je ook niet in de oven zetten – zo verpest je niet alleen de pan, maar ook meteen de oven.

De meeste hapjespannen zijn tegenwoordig vaatwasbestendig. Dit wilt niet meteen zeggen dat het een goed idee is om je pan altijd in de vaatwasser te reinigen.

Door de hoge temperaturen en de agressieve ingrediënten van vaatwastabletten, gaat je pan minder lang mee wanneer je deze altijd in de vaatwasser reinigt. Het is daarom een goed idee om je hapjespan zoveel mogelijk met de hand af te wassen.

Elektrische hapjespan

Een elektrische hapjespan gebruik je niet op je fornuis, maar verwarmt zichzelf met behulp van elektriciteit. Wanneer je geen plaats meer hebt op je fornuis of in je keuken in het algemeen, dan biedt een elektrische hapjespan de uitkomst.

Deze gebruik je waar je maar wilt: thuis op het aanrecht bij het dichtstbijzijnde stopcontact, in de tuin of zelfs op de camping. Zolang er stroom is, kun je deze hapjespan gebruiken.

Hapjespan op gasfornuis, vooraanzicht

Welk merk maakt de beste hapjespannen?

Er zijn een paar merken die uitblinken in het maken van hapjespannen.

Tefal

Tefal staat bekend om innovatieve en duurzame anti-aanbaklagen, zoals de Titanium Excellence coating in de Expertise-serie. Deze zorgt voor langdurige non-stick prestaties en eenvoudige reiniging. De hapjespannen van Tefal bieden evenwichtige warmteverdeling en zijn veelzijdig op diverse kookoppervlakken, waaronder inductie.

GreenPan

Als je eco- en gezondheidsbewust kookgerei zoekt, is GreenPan een uitstekende keus. Hun hapjespannen met keramische anti-aanbaklaag zijn vrij van schadelijke stoffen zoals PFOA en PFAS. Gebruikers prijzen GreenPan vanwege de effectieve non-stick eigenschappen, het gemakkelijke schoonmaken en het stijlvolle ontwerp.

Stellar

Stellar hapjespannen, gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal, bieden gelijkmatige warmteverdeling en zijn geschikt voor alle kookoppervlakken, inclusief inductie. Met duurzame non-stick coating en ovenbestendigheid zijn ze ideaal voor dagelijks koken en gespecialiseerde bereidingen.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste hapjespan?

Op dit moment is nog niet bekend wat de Consumentenbond de beste hapjespan vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk! Wel hebben ze de beste koekenpan getest en hierbij stond de GreenChef pan op nummer 1.

Veelgestelde vragen over hapjespannen van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?