Ben je op zoek naar het beste koffiezetapparaat voor een kopje verse koffie, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan ben je zeker niet alleen. 

Volautomaten, pistonmachines, capsulemachines, enzovoorts – met zo veel verschillende type koffiezetapparaten is het moeilijk om het overzicht te bewaren. Maak je echter geen zorgen: daar ga ik je bij helpen! 💪

Hieronder vind je de tien beste koffiezetapparaten met korte beschrijvingen. Deze zijn onderverdeeld in vijf soorten: volautomaten, halfautomaten, capsulemachines, filterkoffiezetapparaten en koffiepadapparaten.

De koopgids

Onderaan de pagina vind je tevens onze koopgids. Hier lees je allerlei informatie over de verschillende typen koffiezetapparaat en hoe je een nieuw koffiezetapparaat kiest die het beste bij je past! Neem deze vooral door voordat je je keuze maakt!

Per type koffiezetapparaat zijn er twee categorieën: 

 • Best getest. Bij deze categorie gaat het om het apparaat dat het beste uit de test komt, ongeacht het prijskaartje.
 • Beste koop. Deze categorie beschrijft de machines met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Hieronder zie je alvast twee van de beste koffiezetapparaten. Wil je meer gedetailleerde informatie over alle apparaten weten? Lees dan de individuele mini-reviews!

De 10 beste koffiezetapparaten in een oogopslag

 1. Siemens EQ9 + S700 - Een volautomatische alleskunner.
 2. De’Longhi Magnificia SECAM 20.110B - Een budgettopper met barista functies.
 3. Rancilio Silvia - Een halfautomaat van hoge kwaliteit.
 4. De’Longhi Dedica EC685 - Voor een kleine prijs zet je met dit apparaat heerlijke koffie.
 5. Nespresso Expert & Milk - Het beste koffiezetapparaat met capsules.
 6. Dolce Gusto Genio 2 KP 1608 - Eenvoud staat bij dit apparaat voorop.
 7. Philips Cafe Gourmet HD5408/20 - Altijd een heerlijke kop koffie dankzij de aromatwister.
 8. Russell Hobbs Buckingham - De underdog van de filterkoffiezetapparaten, maar hij onderscheidt zichzelf met een aantal extra functies voor een lage prijs.
 9. Philips Senseo Quadrante HD7865/60 - Het enige Senseo-apparaat wat werkt met verse melk!
 10. Philips Original HD6553/70 - Dit apparaat is waar het voor Senseo allemaal mee begon: nog steeds populair!

De beste koffiezetapparaten op een rij

Daar staat wel een minder toegankelijk prijskaartje tegenover, maar wie het ervoor over heeft, koopt het beste koffiezetapparaat op de markt.

Ontwerp

Van buitenaf ziet het ontwerp er simpel en elegant uit. De behuizing is duurzaam roestvrij staal met een anti-vingerafdruk laagje waardoor hij niet vaak gepoetst hoeft te worden. 

Ook van binnen beschikt de Siemens EQ9+ S700 over hoogwaardige materialen. De conische, keramische maalschijven houden bijvoorbeeld geen warmte vast en zorgen voor een gelijkmatig maalresultaat.

Functionaliteiten

Wat erg handig is aan de EQ9+ S700, is dat hij twee koppen koffie tegelijk kan zetten. Met een ruim waterreservoir van 2,3 liter en een melkreservoir van 0,7 liter hoeft hij daarnaast niet snel te worden bijgevuld. 

Echte koffiekenners weten verder hoe belangrijk de temperatuur is bij het zetten van een kopje espresso. Daarom heeft de Siemens EQ9+ S700 een warmhoudplaat bovenop de machine gemonteerd, zodat je kopjes de koffie niet afkoelen.

Dat niet alleen: de machine beschikt ook over het zogeheten SensoFlow System. Dat houdt in dat het hele apparaat op temperatuur wordt gehouden zodat de koffie bij het zetten geen warmte verliest!

Siemens EQ bediening, vooraanzicht

Gebruiksgemak

De bediening is simpel: met een draai aan de grote knop scrol je door verschillende afbeeldingen op het lcd-scherm. Hier kun je zeven voorgeprogrammeerde koffievariaties kiezen: americano, cappuccino, espresso, espresso macchiato, flat white, lungo en een hele pot koffie. 

Naast de grote draaiknop zijn er een aantal kleine knopjes met ieder hun eigen functie. Helemaal links zit de aan-uitknop, daarnaast van links naar rechts is het als volgt: koffieprofiel, koffiesterkte, watertemperatuur, melkverhouding, intensiteit en hoeveelheid water.

Blijf je ‘s ochtends graag wat langer in bed liggen? Dan download je de handige Home Connect app (voor iOS of Android), waarmee je jouw machine op afstand bedient. Zo voeg je nieuwe recepten toe, vind je handleidingen terug en bewerk je de bovengenoemde instellingen.

Ik kon alleen geen optie vinden om de gebruikersprofielen direct vanuit de app aan te passen. Dat is dus een klein minpuntje.

Het koffieprofiel

Je kunt met de Siemens EQ9+ S700 tien verschillende profielen opslaan, zodat je favoriete instellingen onthouden worden. Dit is vooral handig wanneer je met meerdere mensen in huis woont. Heb je wat minder tijd, maar wil je toch je favoriete koffie? Dan hoef je alleen maar je profiel te selecteren.

Onderhoud

Het onderhoud van de machine is ook erg makkelijk. Het melksysteem heeft een ingebouwde reiniger die automatisch de leidingen doorspoelt na ieder gebruik. Het melkreservoir en zelfs de zetgroep zijn daarnaast makkelijk uit te nemen en zijn beiden vaatwasserbestendig.

Eens per kwartaal zal de machine tevens een ontkalkingsmelding geven. Hoe je de machine het beste kunt ontkalken, zie je in dit filmpje van Siemens: ⤵️

Voordelen:

 • Experimenteren met smaak is makkelijker door twee bonenreservoirs
 • Zet ook makkelijk twee koppen tegelijk

Nadelen:

 • Aan al die innovatie hangt een passend prijskaartje

De boiler is gemaakt van aluminium. Als dit niet goed onderhouden wordt, kan de machine eerder gaan roesten. De maalschijven zijn daarentegen wel gemaakt van duurzaam roestvrij staal. Door het conische ontwerp hiervan wordt hitte ook beter afgevoerd, wat een positieve invloed heeft op de smaak van de koffie.

Bediening De'Longhi vooraanzicht

Functionaliteiten

Met de Magnificia SECAM 20.110b zet je twee soorten koffie: espresso of lungo. Per soort krijg je ook de keuze of je één of twee kopjes zet.

Deze machine heeft verder helaas geen ingebouwd melkreservoir. In plaats daarvan heeft de machine een stoompijpje.

Ook de watertemperatuur is aanpasbaar. Hiervoor heeft de machine drie verschillende temperatuurinstellingen. Kijk het filmpje hier onder om te zien hoe je dit aanpast:

Gebruiksgemak

De bediening had niet eenvoudiger gekund. Zet de machine aan, klik op het knopje met je gewenste soort en hoeveelheid koffie, en de machine brouwt je koffie.

Met de grote knop in het midden pas je de maalgraad aan. Draai hem naar rechts en je koffie smaakt sterker; draai hem naar links en je krijgt een minder sterk resultaat.

Onderhoud

Het onderhoud van de Magnificia SECAM 20.110b is net zo makkelijk als de bediening. De machine heeft een automatisch reinigingsprogramma en er gaat een lampje branden wanneer het tijd is om het apparaat te ontkalken.

Daarnaast is de zetgroep uitneembaar. Spoel deze af met warm water onder de kraan om hem schoon te maken; deze is namelijk niet vaatwasserbestendig.

Voordelen:

 • Zet twee koppen koffie tegelijk met één druk op de knop
 • Staat je toe zelf de maalgraad in te stellen
 • Toegankelijk geprijsd

Nadelen:

 • Kunststof behuizing is minder duurzaam
 • Geen melkreservoir dat automatisch je melk opschuimt

Doordat Rancilio in eerste instantie het beste koffiezetapparaat produceerde voor professioneel gebruik, hadden ze de beschikking over grondstoffen van hoge kwaliteit.

Functionaliteiten

De Rancilio Silvia werkt met een single-boilersysteem. Daardoor kun je maar één taak tegelijk uitvoeren en dus bijvoorbeeld niet je melk stomen terwijl je koffie zet.

Het grootste nadeel van dit systeem is daarnaast dat het moeite heeft de temperatuur op pijl te houden. Dit kan vooral voor beginnende barista’s – die niet weten hoe ze hiermee moeten omgaan – een probleem worden. De juiste temperatuur is essentieel voor een goed kopje koffie.

Wil je weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Lees dan onze uitgebreide review over de Rancilio Silvia.

Rancilio koffiezetapparaat vooraanzicht

Helaas heeft de Rancilio Silvia geen geïntegreerde koffiemolen. Je moet dus zelf op zoek gaan naar de beste koffiemolen voordat je met de Rancilio Silvia aan de slag kunt gaan – of je kiest voor een koffiezetapparaat met bonen. 😉

Gebruiksgemak

Voor wie vaker met een halfautomatische machine werkt, is de bediening redelijk vanzelfsprekend

De middelste knop is de aan-uitknop. Aan de linkerkant zie je drie knopjes onder elkaar. Dat zijn de pompschakelaar voor het zetten van espresso, de pompschakelaar voor water uit het stoompijpje en het laatste knopje zet de machine in de stoomstand.

Ondanks dat de bediening simpel is kan het creëren van een perfect kopje koffie met de Rancilio Silvia iets lastiger zijn. Bij het gebruik van een halfautomaat moet je altijd even experimenteren met onder andere de maalgraad, de soort koffiebonen en met de temperatuur voordat je je perfecte kopje koffie hebt.

Onderhoud

Om te zorgen dat de Rancilio Silvia zo lang mogelijk mee gaat zijn er een aantal dagelijkse schoonmaaktaken die je moet doorlopen:

 • Veeg na gebruik het stoompijpje altijd schoon met een doek.
 • Verwijder koffieresten van de zetgroep met een borsteltje.
 • Blindfilteren met water.
Wat is blindfilteren?

Door een speciaal bijgeleverd bakje in de filterdrager te plaatsen wordt het water niet doorgelaten waardoor het terug de machine in loopt en in het wateropvangbakje komt. Dit schoonmaakproces is erg belangrijk om de leidingen schoon te houden.

Verder zal de Rancilio Silvia ongeveer om de 6 maanden ontkalkt moeten worden. Dat is een stuk minder dan je ziet bij veel andere halfautomatische koffiemachines.

Voordelen:

 • Gemaakt van duurzame materialen.
 • Zet espresso van hoge kwaliteit.

Nadelen:

 • Temperatuurschommelingen maken de bediening lastiger.
 • Er zit geen koffiemolen bij inbegrepen.

Hij is maar 15 centimeter breed en 30 centimeter lang. Daar heeft iedereen wel plek voor op het aanrecht.

Dit kleine formaat heeft helaas ook wat nadelen. Door het lichte gewicht – slechts  4,2 kilo – verschuift hij makkelijk wanneer je de filterdrager in de machine wil plaatsen. Dit kan gevaarlijk zijn vooral wanneer het water in de boiler al heet is.

Als je dit weet kun je hier echter rekening mee houden en bijvoorbeeld tegengewicht bieden met je vrije hand. Een antislip matje onder de machine plaatsen zou ook een oplossing kunnen zijn.

De'Longhi koffiezetapparaat op aanrecht, vooraanzicht

Een ander nadeel van het formaat is dat het waterreservoir redelijk klein is. Met 1 liter water kun je maximaal 25 kopjes espresso zetten, maar zodra je ook de stoomfunctie gebruikt zal het water sneller op zijn.

Functionaliteiten

De De’Longi Dedica EC685 heeft een aantal functies die het zetten het perfecte kopje espresso een stukje makkelijker maken. 

Zo kun je de temperatuur van de koffie aanpassen naar drie verschillende standen. Vervolgens zorgt het thermoblock-systeem ervoor dat het water op een constante temperatuur blijft, zonder schommelingen! Hoe je de temperatuur instelt, zie je in het onderstaande filmpje.

Easy Espresso System

Om het zetten van espresso nog gemakkelijker te maken kun je een Easy Serving Espresso-filter – oftewel ESE-filter – gebruiken. Plaats hierin een ESE-pad om zeker te zijn van een perfecte koffiemaling.

Gebruiksgemak

Het is altijd wennen om voor het eerst een halfautomatisch koffiezetapparaat te gebruiken, maar de meeste knopjes op de Dedica spreken voor zich.

De aan-uitknop zit onderaan de rechterkant. Vervolgens heb je drie knoppen aan de bovenkant; voor een single espresso, een dubbele espresso en voor de stoomfunctie. Draai aan de grote knop rechts om de toevoer naar het stoompijpje open te stellen.

Ook hierbij geldt: oefening baart kunst. Iedere halfautomaat heeft zo zijn trekjes, net zoals ieder mens zijn voorkeuren heeft qua smaak. Je kunt dus alleen tot het perfecte resultaat komen door zelf te blijven oefenen.

Onderhoud

Het is belangrijk om de machine goed te onderhouden door middel van dagelijks onderhoud. Maak bijvoorbeeld iedere dag het lekbakje schoon en zorgt ervoor dat je alle afneembare onderdelen van het stoompijpje na gebruik altijd afspoelt met water.

De Dedica heeft ook een schoonmaakindicatie voor wanneer de machine ontkalkt moet worden. 

Dit doe je door ontkalkingsmiddel aan het water in het reservoir toe te voegen. Vervolgens zet je de machine in stoomstand en laat je het water via het stoompijpje in een bak lopen, totdat het waterreservoir leeg is.

Voordelen:

 • Het compacte design past overal tussen
 • Heeft enkele handige functies voor beginners

Nadelen:

 • Waterreservoir moet vaak bijgevuld worden
 • De voorinstellingen maken het lastiger om te experimenteren

Ontwerp

Het design van de Nespresso Expert & Milk is gebaseerd op echte oude espressomachines, zoals je ze tegenkomt in een koffiewinkel. Daarom is het model erg breed en niet erg lang. 

Het ziet er super-de-luxe uit maar helaas is de behuizing is gemaakt van kunststof. Dit beschadigt sneller en is minder duurzaam dan metaal.

Doordat het een van de grootste Nespresso-apparaten is, heb je echter wel veel ruimte in het waterreservoir: 1,4 liter om precies te zijn. Daar kun je wel 35 kopjes espresso mee zetten. Je zult wel de opvangbak eerder moeten legen; deze is na twaalf capsules namelijk al vol.

Ondanks dat de machine zo groot is maakt hij toch erg weinig geluid. Met slechts 52,9 decibel is het een van de stilste Nespresso-apparaten. Zo kun je ook ’s ochtends een kopje koffie drinken zonder de buren lastig te vallen.

Nespresso vooraanzicht, in gebruik
🚨 Let op!

Gebruik in een Nespresso-apparaat altijd echte Nespressocapsules. Doe je dit niet, dan kun je de machine beschadigen.

Functionaliteiten

Wat de Nespresso Expert & Milk zo geliefd maakt is het aantal extra functies

Allereerst de soorten koffie – waar de meeste Nespresso-apparaten slechts een lungo of een espresso kunnen zetten, maakt de Expert & Milk ook in een handomdraai een ristretto of een americano.

Met de ingebouwde Aeroccino kun je daarnast allerlei melk creaties maken met slechts één druk op de knop! Het nadeel van de Aeroccino is dat je wel altijd zelf de melk bij de koffie zal moeten schenken. In onze koopgids over de 5 beste Nespresso-apparaten lees je hier meer over.

Gebruiksgemak

Zoals bij ieder Nespresso-apparaat is ook het gebruik van de Expert & Milk erg makkelijk. 

 1. Zet de machine aan en plaats een kopje op de houder.
 2. Draai de linker knop naar de gewenste kopgrootte.
 3. Draai eventueel de rechter knop naar de gewenste temperatuur.
 4. Druk één keer op de aan-uitknop en het brouwen begint.

Je kunt jouw Nespresso Expert & Milk ook bedienen via de Nespresso app. Zo kun je zorgen dat jouw kopje koffie al klaar staat voordat je uit bed rolt! 😴

Onderhoud

Zelfs het beste koffiezetapparaat heeft onderhoud nodig. Naast het standaard onderhoud zoals het legen van de opvangbak, het afspoelen van het afneembare waterreservoir en het afwassen van de Aeroccino, moet je de Expert & Milk ook ontkalken.

Dit geeft de machine zelf aan doordat het onderhoudslampje naast de aan-uitknop gaat branden. Ook kun je via de app een notificatie krijgen als je deze hebt geïnstalleerd.

Hoe je de Nespresso Expert & Milk kunt ontkalken zie je in de onderstaande video.

Voordelen:

 • Zet prima koffie in een handomdraai
 • Laat je experimenteren met kopgroottes en temperatuur

Nadelen:

 • Relatief kleine opvangbak is snel vol
 • Gebruik van de Aeroccino maakt het zetproces wat langer

De behuizing van de Dolce Gusto Genio 2 is gemaakt van een mix tussen mat en glanzend kunststof. Wederom is dat minder duurzaam dan metaal maar het ziet zeker er niet minder mooi uit.

In vergelijking met andere apparaten van Dolce Gusto heeft de Genio 2 een redelijk onopvallend design. Met een breedte van slechts 16 centimeter past bovendien hij altijd wel ergens tussen.

Met een waterreservoir van 1 liter kan de Genio 2 verder ongeveer 25 kopjes espresso zetten. Dat is meer dan de gemiddelde Dolce Gusto machine.

Functionaliteiten

Met de Dolce Gusto Genio 2 kun je zelf de waterhoeveelheid aanpassen in 7 verschillende stappen. Daarmee bepaal hoe sterk de koffie die je drinkt wordt. Je past de smaak van de koffie aan door de waterhoeveelheid aan te passen.

Helaas heeft de Genio 2 geen melkopschuimer. Je kunt wel melkcreaties zetten doormiddel van de melkcapsules die ze verkopen. Voor de gemiddelde persoon smaakt dat prima, maar je hebt niet de mogelijkheid om de smaak of de textuur zelf aan te passen.

Krups Dolce Gusto Genio 2 Kp1608 Bediening

Gebruiksgemak

De Dolce Gusto Genio 2 is erg gemakkelijk om te gebruiken.  Zet eerst de machine aan en wacht tot het rode lampje rondom de aan-uitknop groen wordt. Nu is het apparaat klaar voor gebruik.

Open de capsulehouder door de grote hendel aan de voorkant omhoog te heffen en plaats je gewenste capsule er in. Nadat de capsulehouder gesloten is, kun je de kopgrootte aanpassen. Dat doe je door de kleine hendel omhoog of omlaag te bewegen. 

Als je de goede kopgrootte gevonden hebt beweeg je dezelfde hendel naar rechts voor een warme drank, of naar links voor een koude, en de machine begint met koffie zetten. Zo zet je het lekkerste kopje koffie.

De hendel springt automatisch terug naar het midden wanneer hij klaar is met koffie zetten. Je kunt dit ook handmatig doen als je wil dat hij eerder stopt met koffie zetten. Zoals veel koffiemachines, maakt dit apparaat ook gebruik van automatische uitschakeling.

Wacht vervolgens met het legen van de capsulebak, totdat de aan-uitknop stopt met knipperen. Daarna kun je de capsulehouder legen en uitspoelen.

Onderhoud

De Dolce Gusto Genio 2 heeft verder geen schoonmaakindicatie. Je moet dus zelf in de gaten houden wanneer hij ontkalkt moet worden. Het is aan te raden dit iedere drie of vier maanden te doen. Hoe je dat doet zie je op het filmpje hier onder:

Voordelen:

 • Zet snel en gemakkelijk een kop koffie
 • Pas zelf de kopgrootte aan naar je eigen wens

Nadelen:

 • Melk uit een capsule smaakt minder goed dan verse melk
 • Weinig functies om mee te experimenteren

Het waterreservoir heeft een inhoud van 1 liter. Daarmee zet je ongeveer acht koppen koffie. Het reservoir en de koffiekan hebben een handige maataanduiding waarop je precies kunt aflezen hoeveel kopjes koffie je zet.

Functionaliteiten

De Philips Cafe Gourmet HD5408/20 is zo populair vanwege het Boil and Brew-systeem. Dat houdt in dat het water eerst gekookt wordt voordat het door de gemalen koffie stroomt. Daarbij daalt de temperatuur tot 93 °C; de perfecte temperatuur voor het zetten van koffie.

Om te zorgen dat de koffie na het zetten niet afkoelt zit er een warmhoudplaat onder de kan. De aroma twister in de koffiekan zorgt er vervolgens voor dat de koffie in beweging blijft waardoor de aroma’s evenwichtig door de koffie verspreid worden en de smaak lang goed blijft.

Philips Café Gourmet vooraanzicht

Een andere handige functie is het druppelstopsysteem. Hiermee kun je alvast een kopje koffie inschenken voordat de koffie volledig is gezet. Verder schakelt de machine zichzelf na 30 minuten automatisch uit – een pluspunt wat betreft duurzaamheid.

Gebruiksgemak

Je zou bijna zeggen dat het gebruik van de Philips Cafe Gourmet HD5408 niet makkelijker kan. Draai de filterhouder naar buiten en plaats het filter en de gemalen koffie erin. Vul de koffiekan met de gewenste hoeveelheid water en schenk dit water in het reservoir.

Zet dan de machine aan – de Cafe Gourmet HD5408 heeft maar één knop dus dat kan niet missen – en het apparaat begint met koffie zetten. Voor een volle kan duurt dit ongeveer 10 minuten, maar als je tussendoor al graag een kopje koffie inschenkt is dat dus geen probleem.

Kijk het filmpje hier onder om te zien hoe snel en makkelijk je een kopje koffie kunt zetten met de Cafe Gourmet:

Onderhoud

Het onderhoud van de Philips Cafe Gourmet HD5408/20 is net zo makkelijk als het gebruik. Alle uitneembare onderdelen zoals de koffiekan en het filter zijn namelijk vaatwasserbestendig.

Helaas heeft het apparaat echter geen schoonmaakindicatie dat aangeeft wanneer hij ontkalkt moet worden. Dit moet je dus zelf in de gaten houden.

Voordelen:

 • Zet een grote hoeveelheid koffie zonder smaakverlies
 • Alle onderdelen kunnen makkelijk in de vaatwasser

Nadelen:

 • Het hoge ontwerp past niet in iedere keuken
 • Geen mogelijkheden voor melkcreaties

Ontwerp

De behuizing is gemaakt van kunststof en de koffiekan is gemaakt van glas. In principe ziet het design er niet heel oogverblindend uit maar door het compacte formaat past hij wel makkelijk overal tussen.

Het waterreservoir is redelijk groot. Met 1,25 liter zet je rond de tien kopjes koffie, wat goed van pas komt wanneer je bezoek hebt bijvoorbeeld.

Russell Hobbs koffiezetapparaat vooraanzicht

Functionaliteiten

Waar andere gebruikers van de Russell Hobbs Buckingham zo lovend over zijn is het aantal premium functies dat dit apparaat biedt. Hij heeft bijvoorbeeld een ingebouwde timer. Zo kun je ’s ochtends wakker gemaakt worden met de geur van heerlijke koffie.

Verder kun je ook kleinere hoeveelheden koffie zetten, van een tot vier koppen. Veel andere filterkoffiezetapparaten hebben deze functie niet waardoor je altijd veel koffie overhoudt.

Tip!

Geen fan van filterkoffie? Dat komt waarschijnlijk door de gemalen koffie die je koopt in de supermarkt. Wil je heerlijke filterkoffie zetten? Probeer dan eens zelf gemalen koffie te maken door verse bonen te malen!

Gebruiksgemak

De Russell Hobbs Buckingham heeft een stuk meer knoppen dan de Cafe Gourmet HD5408/20 wat het zetten van een kop koffie iets ingewikkelder maakt.

Het begint zoals gewoonlijk met het vullen van het waterreservoir en het plaatsen van de filter. Aan de zijkant van de machine vind je een bijgeleverd plastic schepje voor de koffiemaling. Hier mee kun je de filter vullen.

Druk daarna op de ronde knop in het midden en dan zal het apparaat beginnen met koffie zetten.

Onderhoud

Als kers op de taart heeft de Russell Hobbs Buckingham – zoals ik net al even liet doorschemeren – ook een ingebouwde reinigingsmodus. Dit koffiezetapparaat geeft alleen niet aan wanneer hij gereinigd moet worden, maar hij kan dus wel met één druk op de knop een schoonmaakronde beginnen.

Voordelen:

 • Zet ook met gemak een kleine hoeveelheid koffie
 • Ingebouwde timer, waardoor je precies afstemt wanneer je koffie klaar is

Nadelen:

 • Hoge aantal knoppen maakt de bediening wat lastiger.
 • Het is niet het meest aantrekkelijke design

Ontwerp

De Senseo Quadrante heeft een strak, maar toch elegant, vierkant ontwerp. Of je nu een klassieke boerderijkeuken hebt of een hele strakke, witte keuken: dit koffiezetapparaat staat overal mooi bij.

Het waterreservoir is met 1,2 liter net iets ruimer dan de klassieke Senseo en is gemaakt van hard kunststof. Je zet één of twee kopjes tegelijk.

Functionaliteit

Zoals bij alle andere Senseo-apparaten, staat gebruiksgemak bij dit koffiezetapparaat voorop. Je vult het reservoir met water, drukt op de knop en het apparaat warmt op. Vervolgens leg je een pad in de houder (of twee) en drukt wederom op de knop. Je koffie wordt nu gemaakt.

Er is geen mogelijkheid om de sterkte van je koffie aan te passen en het apparaat gebruikt geen verse melk om melkspecialiteiten te maken. Wel zijn er melkpads verkrijgbaar, maar deze leveren niet hetzelfde resultaat als verse melk.

Senseo Quadrante in de keuken, vooraanzicht

Gebruiksgemak

Zoals al eerder aangegeven: de hele range van Senseo-koffiezetapparaten is enorm gebruiksvriendelijk. Met een druk op de knop zet je een of twee kopjes koffie. Na 30 minuten schakelt het apparaat zichzelf uit.

Je stelt de sterkte van de koffie helaas niet zelf in, maar er zijn enorm veel koffiepads om uit te kiezen. Hierdoor is er toch genoeg variatie en de kans is groot dat je je favoriete smaak in het uitgebreide assortiment vindt.

Onderhoud

Ook het onderhoud van de Quadrante is eenvoudig. Het waterreservoir spoel je eenvoudig om en het lekbakje is gemakkelijk te verwijderen waardoor je deze snel even afwast.

Helaas beschikt de Senseo Quadrante niet over een lampje wat gaat branden als het apparaat ontkalkt moet worden. Dit doe je elke drie maanden.

Voordelen:

 • Dit koffiezetapparaat staat mooi in elke keuken
 • Experimenteer met verschillende smaken uit het koffie-assortiment van Senseo

Nadelen:

 • Geen waarschuwing als het apparaat ontkalkt moet worden
 • Je stelt zelf de sterkte niet in

Ontwerp

Het design van de Senseo Original is simpel en elegant. De kunststof behuizing is verkrijgbaar in grijs, rood, zwart en creme.

Met een inhoud van 0,7 liter kun je ongeveer vijf kopjes koffie zetten. Dat is in vergelijking met andere apparaten niet erg veel, maar voor wie slechts een paar kopjes per dag drinks zal dit geen probleem zijn.

Functionaliteiten

Ook de Senseo Original zet 2 kopjes koffie tegelijk. Net zoals andere Senseo-apparaten werkt deze machine met een Koffieboost- en Crema Plus-systeem. Hierdoor krijg je een intensere koffie met een extra romige cremalaag.

Zoals de naam al doet vermoeden is de Original het originele basisontwerp van Senseo, zonder allerlei functies erop en eraan. Daardoor lever je wel een aantal dingen in.

Zo heeft dit koffiezetapparaat geen melkopschuimer. De enige manier om een creatie met melk te zetten is door de daarvoor bedoelde melkpads te gebruiken.

⛔ Let op!

Gooi je gebruikte Senseo-pads altijd bij het restafval! Ze bevatten namelijk kunststof een daarom kunnen ze niet bij het GFT-afval.

Senseo Original, blauw in keuken

Gebruiksgemak

Waar de Senseo Original vooral punten mee behaalt is het gebruiksgemak. Door de bekende Senseo pads had dit niet makkelijker gekund.

Zet de machine aan en wacht tot het lampje rondom de aan-uitknop stopt met knipperen. Kies dan hoeveel kopjes je wil zetten en leg de juiste koffiepad in de bijbehorende houder. 

Open de machine met de hendel aan de voorkant en plaats de houder met de pad erin. Duw daarna hendel weer omlaag en klik op het knopje met het juiste aantal koffiekopjes. Zo simpel kan het zijn.

Onderhoud

Individuele onderdelen zoals het lekbakje en het waterreservoir zijn makkelijk uit te nemen en vaatwasserbestendig. Zo zullen de dagelijkse schoonmaaktaken niet veel tijd in beslag nemen.

Wel moet je zelf in de gaten houden wanneer de Senseo Original ontkalkt moet worden; zo ongeveer om de drie maanden. Hoe je dat doet, zie je in het filmpje hier onder:

Voordelen:

 • Zet een prima bakkie voor een vriendelijke prijs
 • Zijn simpliciteit zit in zowel gebruik als onderhoud

Nadelen:

 • Klein waterreservoir moet vaak worden bijgevuld
 • Geen optie om de smaak aan te passen

Koopgids: Welk koffiezetapparaat past bij mij?

In deze koopgids gaan wij je helpen bij het kiezen van het koffiezetapparaat dat het beste bij je past. Hier onder zie je een lijstje met verschillende typen koffiezetapparaat en de voor- en nadelen die iedere soort met zich meebrengt.

Volautomaat

Siemens EQ vooraanzicht

Volautomatische koffiezetapparaten zijn machines met verse bonen die koffie zetten zonder dat je zelf iets hoeft te doen. Het beste koffiezetapparaat is vaak een volautomaat.

De meeste apparaten schuimen ook verse melk voor je op waardoor je makkelijk een cappuccino of latte macchiato kunt bereiden.

Voordelen:

 • Kwaliteit van de koffie. Het grootste voordeel van volautomatische koffiezetapparaten is dat ze werken met verse ingrediënten waardoor de smaak van je koffie erg lekker is.
 • Gebruiksgemak. Hoe minder je zelf hoeft te doen, des te makkelijker het gebruik is. Vaak spreekt het bedieningspaneel van een volautomaat voor zich, waardoor je met één druk op de knop een kop koffie kan zetten.
 • Smaakinstellingen. Veel volautomatische koffiemachines bieden functies om de smaak van je koffie aan te passen naar je eigen wens. Hierbij geldt meestal wel dat hoe duurder de machine is, hoe meer opties je krijgt.

Nadelen:

 • Formaat. Vaak zijn volautomatische koffiezetapparaten van redelijk groot formaat. Hierdoor nemen ze veel ruimte in beslag op je aanrecht.
 • Schoonmaak. Het schoonmaken van een volautomatisch apparaat vergt veel aandacht. Alle individuele onderdelen zullen goed onderhouden moeten worden om er voor te zorgen dat je machine niet voortijdig mankementen vertoont. Een apparaat met automatisch reinigingsprogramma is daarom aan te raden.
Een volautomaat is een goed idee als:
 • je van vers gemalen bonen houdt en deze het liefst zelf uitkiest;
 • je niet veel handelingen zelf wilt verrichten;
 • je graag met instellingen speelt;
 • je een middelgroot tot groot budget hebt.

Halfautomaat

Rancilio vooraanzicht

Een halfautomatische koffiemachine – ook wel pistonmachine genoemd – is een apparaat waarmee je espresso’s zet zoals in een echte koffiewinkel. 

Je hebt enorm veel invloed op het eindresultaat omdat je veel handelingen handmatig uitvoert. Het beste resultaat krijg je door het malen van je eigen bonen. Het kan ook even duren voordat je de techniek onder de knie hebt.

Voordelen:

 • Smaak. De reden waarom je deze apparaten terug ziet in de koffiezaken is dat de smaak van de espresso ongeëvenaard is. Wie de toewijding heeft om het perfecte kopje espresso te creëren zal niets anders willen dan een halfautomatische koffiemachine. Je hebt alle aspecten van de smaak volledig in eigen hand.
 • Stoompijpje. Met een stoompijpje kun je de melk precies opschuimen zoals je het wilt. Ook hier moet je even oefenen voordat je de techniek perfect kunt uitvoeren, maar wederom geeft dit je het beste resultaat.
 • Aanpassing. Zoals gezegd heb je alle elementen van de smaak in eigen hand. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer halfautomaten die je softwarematig – zoals veel volautomaten – kunt bedienen. Zo kun je zaken als temperatuur, maling, enzovoorts, via een paar knoppen, touchscreen of een app bedienen.

Nadelen:

 • De prijs. Veel halfautomaten zijn prijzig en daarnaast zul je ook zelf een koffiemolen moeten aanschaffen. Alles bij elkaar kan dit oplopen tot in de honderden tot duizenden euro’s.
 • Gebruiksgemak. Als je niet bekend bent met een goede pistonmachine kan het erg lang duren voordat je een lekker kopje koffie kunt zetten. Je zult er veel tijd en moeite in moeten steken en daarom zijn ze niet erg gebruiksvriendelijk.
Een halfautomaat is een goed idee als:
 • je een passie hebt voor koffie en een echte fijnproever bent;
 • je graag veel invloed wilt hebben op het eindresultaat;
 • je het geduld hebt om de techniek onder de knie te krijgen.
Koffiezetapparaat met capsules, zij-aanzicht, schuin

Capsulemachine

Veel capsulemachines werken net als een volautomaat, maar dan zonder verse bonen. Er zijn veel verschillende soorten apparaten in een brede prijsklasse.

Met de uitgebreide keuze van capsules kun je veel smaken vergelijken om er achter te komen waar je van houdt.

Voordelen:

 • Gebruiksgemak. Apparaat aan, capsule erin en voilá! Zo makkelijk is het vaak. Goedkopere machines zetten makkelijk een espresso of lungo, maar ook de duurdere machines die een cappuccino kunnen bereiden zijn meestal niet moeilijk om te gebruiken.
 • Onderhoud. In tegenstelling tot de halfautomatische en volautomatische koffiezetapparaten is het onderhoud van een capsulemachine vaak kinderspel. Veel machines hebben een ingebouwde reinigingsmodus en enkele apparaten hebben ook een schoonmaakindicatie.

Nadelen:

 • Hoeveelheid. Vrijwel alle capsulemachines kunnen maar één kopje koffie tegelijk zetten. Niet handig wanneer je visite hebt dus. Ook kan het waterreservoir al na een paar kopjes leeg zijn waardoor het vaak moet worden bijgevuld.
 • Prijs. Hoewel sommige apparaten niet veel kosten om aan te schaffen, is het drinken van capsulekoffie toch erg duur. Een kopje Nespresso is ongeveer zes maal duurder dan het drinken van een filterkoffie.
Een capsulemachine is een goed idee als:
 • je van afwisseling houdt en graag verschillende soorten koffie drinkt;
 • je niet veel koffie tegelijkertijd wilt zetten;
 • je een apparaat wilt dat makkelijk te onderhouden is.
Philips Gourmet zij-aanzicht

Filterkoffiezetapparaat

Een filterkoffiezetapparaat staat bekend als de ouderwetse manier om koffie te zetten, maar met de nieuwe technologieën van tegenwoordig hoeft de smaak hier niet onder te lijden.

In tegenstelling tot de rest zijn deze apparaten juist gespecialiseerd in het zetten van een grote hoeveelheid koffie.

Voordelen:

 • Gebruiksgemak. Voor het zetten van een filterkoffie heb je weinig expertise nodig. Vaak hebben de machines een maataanduiding om de juiste hoeveelheid aan te geven en sommige apparaten hebben zelfs een ingebouwde timer. 
 • Hoeveelheid. Eigenlijk heeft iedereen wel een filterkoffiezetapparaat nodig, want zodra er bezoek langs heb je aan de andere apparaten vaak niet genoeg. 📏 Een machine zoals de Russel Hobbs Buckingham is daarnaast echter ook geschikt wanneer je geen bezoek hebt en juist een kleinere hoeveelheid wil zetten.

Nadelen:

 • Smaak. Hoewel het voor sommige mensen geen probleem is, is voor het merendeel de smaak het grootste nadeel. Dit komt meestal doordat er voorgemalen koffie uit de supermarkt gebruikt wordt in een filterkoffiezetapparaat. Je krijgt een beter resultaat door het malen van je eigen koffiebonen, maar dan nog kan de kwaliteit niet opboksen tegen een kopje koffie uit een halfautomaat.
 • Extra functies. Hoewel de makers hun best doen om de smaak van de koffie beter uit te laten komen, bijvoorbeeld door het Boil and Brew-systeem van Philips, heb je met een filterkoffie niet de mogelijkheid om de smaak echt aan te passen aan je eigen wens.
Een filterkoffiezetapparaat is een goed idee als:
 • je regelmatig een grote hoeveelheid koffie tegelijk wilt zetten;
 • je snel tevreden bent wanneer het gaat om de smaak van koffie;
 • je het liefst niet te veel geld uitgeeft aan een koffiezetapparaat.
Senseo Original zij-aanzicht

Senseo-apparaat

Senseo-apparaten zijn zo populair vanwege hun goede prijs-kwaliteitverhouding. Als je van de smaak uit de koffiepads houdt kun je voor weinig geld lekkere koffie zetten.

Ook zetten ze makkelijk twee koppen tegelijk, maar de meeste Senseo-apparaten werken niet met verse melk.

Voordelen:

 • Gebruiksgemak. Qua gebruik lijkt het Senseo-apparaat veel op een capsulemachine. Het apparaat gaat open, de pad erin en dan ben je eigenlijk al klaar. Er hoeven geen bonen gemalen te worden zoals bij een vol- of halfautomaat en daarom staat je kopje koffie een stuk sneller voor je klaar.
 • Prijs. Enkele Senseo-apparaten zijn al verkrijgbaar voor rond de € 50. Dat maakt ze zo aantrekkelijk.

Nadelen:

 • Smaak. Met de smaak van de Senseo is het een beetje een hit or miss. Of je houdt er van, of juist niet. Hoewel een aantal technologieën zorgen voor een goede cremalaag en evenwichtige verdeling van de smaak, als je er niet tevreden mee bent, krijg je geen mogelijkheid om iets aan te passen.
 • Melkpads. Alle Senseo-apparaten werken met melkpads. Dit zijn pads waarin melkpoeder zit zodat je toch nog een cappuccino kunt zetten. Zoals je je al kunt voorstellen komt dit resultaat bij lange na niet in de buurt bij een cappuccino uit een halfautomaat.
Een filter-Senseo-apparaat is een goed idee als:
 • je bekend bent met de smaak van Senseo en je daarvan houdt;
 • je een machine wilt die makkelijk te gebruiken en schoon te maken is;
 • je geen grote hoeveelheden tegelijk wilt zetten.

Koffie zetten met de hand

Naast de bovengenoemde koffiezetapparaten zijn er ook nog een aantal manieren om koffie te zetten met de hand. Dit kost over het algemeen wat meer tijd en moeite en wordt daarom ook wel 'slow coffee' genoemd. De meest voorkomende technieken zijn:

Slow coffee bereiding

Conclusie

Wat het beste koffiezetapparaat op de markt is, is echter voor iedereen verschillend. Ik hoop dat de koopgids je dan ook geholpen heeft met het vinden van een soort koffiezetapparaat dat het beste bij jouw huishouden past.

Wat is jouw favoriete koffiezetapparaat? Laat het ons weten in de reacties; dan nemen we het mee voor de volgende keer! 😄

Was dit artikel behulpzaam?