Een koelkast is tegenwoordig onmisbaar in onze keuken en als deze stuk gaat, moet deze meteen vervangen worden. De beste koelkast van tegenwoordig is daarbij tot veel meer in staat dan alleen koelen. Daar lees je hieronder alles over!

De 5 beste koelkasten in een oogopslag

 1. LG GSX960NSVZ Door Cooling - Deze koelkast is voorzien van alle gemakken die je kunt bedenken! De inhoud is lekker ruim, de vochtigheidsgraad is instelbaar en je ziet door het glas wat er in de koelkast zit.
 2. Samsung RS68N8941B1/EF Family Hub - Op zoek naar de beste Amerikaanse koelkast? Deze Samsung is ruim genoeg voor het hele gezin en heeft ook handige smart functies!
 3. LG GBB62PZGFN - De ruime koel- en vriesinhoud in combinatie met de handige no-frost functie maken dit de beste koelvriescombinatie!
 4. Smeg FAB5ORCR - Functie en vorm komen samen bij dit pronkstuk van een koelkast in retro stijl.
 5. Bosch KTRNW3A - De snelle koelfunctie en het compacte ontwerp maken deze koelkast van Bosch de beste compacte koelkast.

De ontwikkeling van de koelkast

De eerste koelkast werd ontwikkeld en op de commerciële markt gebracht in 1834. Daarna maakte Ferdinand Carré in 1859 verdere verfijningen waardoor deze steeds populairder werd. 

Koelkasten waren echter verre van standaard in particuliere woningen. Men bewaarde voedsel in een eenvoudige houten kist met blokken ijs en isolatiemateriaal: dit was goedkoop en effectief. 

Dit verklaart de oorsprong van de term “ijskast” die we vandaag de dag nog steeds gebruiken.

Carl von Linde speelde vanaf de jaren 1870 een sleutelrol in de ontwikkeling van koelkasten. Pas in de jaren dertig van de vorige eeuw werd de koelkast een vast onderdeel in de keuken van particuliere huishoudens.

De beste koelkasten op een rij

Een koelvriescombinatie is er om je voedingswaren en dranken te koelen. Het houdt je melk gekoeld, je biertjes koud en je afhaalpizza eetbaar – en waarschijnlijk niet veel meer, toch?

Welnu, deze Ferrari onder de koelkasten bewijst het tegendeel. Deze LG-koelkast  is met zijn vele leuke, futuristische functies helemaal klaar voor de toekomst.

Hij kan ijs crushenkoud water tappen en heeft een flessenrek dat witte wijn op de perfecte temperatuur houdt – en je hoeft niet eens de deur te openen om te checken hoeveel melk je nog hebt.

Functionaliteit

Deze Amerikaanse koelkast is een roestvrijstalen model die zeker de beste plaats in je keuken verdient. De horizontale handgrepen houden de deurkanten schoon en alhoewel het lijkt alsof hij vier deuren heeft, zijn het er maar drie.

De bovenkant heeft eigenlijk een dubbele laag: je kunt op deze manier gemakkelijk bij de flessen en andere spullen die in de deur zijn opgeslagen. Hoewel dit niet echt tijdsbesparend is, bespaart het wel energie doordat je niet de gehele koelkast hoeft te openen. Er ontsnapt hierdoor minder koude lucht, wat voor mij een erg geruststellende gedachte is.

Wanneer je de grote deur van zo’n hoge, grote koelkast opent, valt de koude lucht er gewoon uit. Als je de deur van je vriezer open doet, terwijl je op blote voeten bent, weet je precies wat ik bedoel. 🥶

Het luxueuze uiterlijk verdient echter de klemtoon. Deze wordt versterkt door de buitenkant van de linkerdeur, die bestaat uit dubbel glas. Als deze deur dicht is, lijkt het een beetje alsof er een spiegel in de deur zit en hoewel je het als spiegel kunt gebruiken, is het geen spiegel

https://youtu.be/VCQ71igTmeM

Klop twee keer op dit glas en je ziet de LED-verlichting in de koelkast aanspringen! Zo zie je meteen de binnenkant van de koelkast.

Oké, ik ken niet veel mensen die uren naar hun koelkast staren en of deze functie nu echt wordt gebruikt om te zien hoeveel melk en vlees je nog hebt weet ik niet, maar het kloppen wekte bij mij na een tijdje een haast Pavloviaanse conditioneringsreactie op. 

Ik klopte en ik werd meteen blij. Daarmee is het in ieder geval een leuke functie, maar een ander hoofddoel van de functie is energiebesparing. Je raakt immers geen koude lucht kwijt omdat je de deur niet hoeft te openen.

Het strakke bedieningspaneel vind je op de smallere deur van de vriezer. Hier vind je ook de ijsblokjes- en koud waterdispenser. Daarvoor wordt dit model aangesloten op de waterleiding: je hoeft niets bij te vullen, maar je moet hierom wel rekening houden met de locatie van de koelkast.

Als je de deuren dan uiteindelijk tóch open doet, wordt je begroet door twee goed verlichte en goed ingerichte compartimenten. Hij biedt meer dan 400 liter bruikbare koelruimte, verdeeld over vier planken, drie laden, vijf deurvakken en een wijnrek

De vier plateaus in de koelkast zijn van glas en niet in hoogte verstelbaar. Doordat ze niet verstelbaar zijn, leidt dit tot met problemen twee liter flessen, maar het laagste vak in de deur biedt hier de oplossing voor. Je kunt hier gemakkelijk meerdere twee-liter flessen kwijt!

Dan is er ook nog een handige, ondiepe lade. Deze gebruik ik zelf voor de wat kleinere spulletjes zoals bijvoorbeeld kleine bakjes met druiven en ander fruit. Aan de bovenkant vind je het Fresh Balancer-vak van LG. Dit heeft een regelbare vochtigheidsgraad om een optimale vochtigheidsgraad voor fruit of groenten te bereiken.

De koelkast maakt bovendien gebruik van een Pure N Fresh-geurfilter waardoor je koelkast altijd fris ruikt. Deze vervang je elke zes maanden om deze frisse geur te behouden.

LG kloppen op het raam

Het vriesvak mag er dan compact uit zien, maar heeft toch een bruikbare ruimte van 196 liter. Dit is verdeeld over twee lades, vier schappen en twee deurvakken. De bovenste plateaus zijn iets korter door de ijsmechanisme op de deur, maar hier heb ik zelf geen probleem mee.

De verlichting komt overigens ook dichtbij perfectie: de langwerpige ledjes aan de zijkanten vullen het vriesvak uitzonderlijk goed met helder, wit licht. Dit geldt overigens ook voor het koelgedeelte.

Verder maakt de koelkast gebruik van de LG Inverter Linear Compressor, welke bekend staat om zijn geluidsarme, trillingsarme en energiezuinige prestaties.  Met een geluidsniveau van 37 dB is deze koelkast dan ook erg stil.

Om het plaatje af te maken bedien je de koelkast ook via een bijbehorende LG ThingQ app: deze vind je in de Google Play Store en in de App Store. Je leest er de temperatuur mee af en past deze eventueel aan. Bovendien krijg je een melding als iemand de deur per ongeluk open heeft laten staan. Als er onverhoopt een storing optreedt, dan krijg je hier ook een melding van.

Er is altijd wel een temperatuur verschil tussen de verschillende compartimenten, vooral bij zulke hoge en grote koelkasten als deze. Dankzij LG’s Multi-Air Flow koelingssysteem is de bovenste plank slechts 5,5 ºC, terwijl de onderste lade ± 3 ºC is. Dat is een klein verschil voor zo’n groot en hoog compartiment. Bovendien bleef de temperatuur stabiel.

Voordelen:

 • Met deze koelkast kun je zowel ijsblokjes maken als koud water schenken
 • Door twee keer op de deur van de koelkast te kloppen zie je wat er zich in de koelkast bevind

Nadelen:

 • Deze koelkast is prijzig

Hij heeft een schat aan zowel slimme als meer traditionele functies, maar is de koel-vriescombinatie eigenlijk wel goed in zijn basiswerk van koelen en invriezen? Ik heb het voor je uitgezocht.

Functionaliteit

Aan de buitenkant zie je dat hij mooi afgewerkt is: het is simpelweg een prachtige koelkast.

In de deur van het vriesgedeelte vind je een ingebouwde water- en ijsdispenser. Dit is daarentegen niet het eerste wat me opvalt. Je kunt namelijk moeilijk om het grote scherm op de deur heen. Hier vind je de slimme functies van de koelkast. Hierover zometeen meer.

De koelkast is aan de binnenkant uitgerust met camera’s. Deze camera’s nemen foto’s van de inhoud van je koelkast en sturen ze naar je smartphone, zodat je deze foto’s zelfs in de winkel kunt bekijken. Handig, als je net als ik je boodschappenlijstje vaak op tafel laat liggen. 

Als je thuis bent, voer je de houdbaarheidsdata van je verse producten in op het scherm. Je krijgt vervolgens een melding als deze bijna verlopen. De ingebouwde tablet heeft ook een scala aan andere toepassingen, waaronder receptinspiratie, het afspelen van tv-programma’s en muziek, het schrijven van notities en het organiseren van je agenda.

Ik plak altijd briefjes op mijn koelkast. Briefjes met daarop wat ik niet mag vergeten in de winkel, afspraken en soms ook foto’s. Deze briefjes vind ik regelmatig op de grond. Met deze koelkast heb je echter geen briefjes meer nodig; je gebruikt gewoon de tablet.

Deze koelkast met vriesvak heeft ook een aantal meer traditionele functies. De vriezer is bijvoorbeeld van de “No-Frost”-variant, waardoor je hem nooit handmatig hoeft te ontdooien. Dit is echt een klus die ik altijd uitstel, dus ik ben erg blij met deze functie.

Er zijn ook supercool- en snelvriesmodi. Deze zijn ontworpen om een krachtige stoot van koel- of vrieskracht te geven wanneer je de koelkast of vriezer hebt volgeladen met veel vers voedsel. Deze functies zijn handig, maar kosten wel veel energie. Gebruik ze dus niet teveel.

De vakantie-modus helpt je om energie te besparen door de koelkast op een warmere en zuinigere stand te zetten wanneer je op vakantie bent en hij minder vol is dan normaal.

Er klinkt daarnaast ook een alarm als iemand per ongeluk de deur open laat staan en er is ook een alarm om je te waarschuwen als de interne temperatuur te warm wordt. Het gebeurt hier regelmatig dat de deur van de vriezer open blijft staan waardoor de vriezer extra hard heeft moeten werken, wat extra energie kost. Dit alarm is dan ook meer dan welkom.

De koelkast heeft overigens een enorme bruikbare ruimte van 383 liter, wat genoeg zou moeten zijn voor zo’n 15 tassen vol met boodschappen! Niet dat ik ooit zoveel boodschappen doe, maar het is toch ideaal om zoveel ruimte te hebben. In de vriezer zorgen vier plateaus, twee laden en twee deurvakkenvoor 210 liter bruikbare opslagruimte.

Smartfunctie

Ijsblokjesmaker Samsung

Om toegang te krijgen tot de smart functies via je smartphone moet je de SmartThings app downloaden en een account aanmaken. Omdat ik andere Samsung apparaten in huis heb, had ik deze app al. Wat betreft de koelkast geeft de app je niet zoveel mogelijkheden.

Je kunt functies als supercool, fast-freeze en de ijsmaker aan of uit zetten, maar je kunt de temperatuur in de koelkast of vriezer niet aanpassen. De kwaliteit en dekking van de interne camera’s is vrij goed, maar de beelden zijn een beetje donker en niet alles is zichtbaar, zoals de groenteladen en de inhoud van de deur.

Je vindt de SmartThings app in de Google Play Store en in de App Store.

Voordelen:

 • Via het scherm op de koelkast heb je veel mogelijkheden zoals het kijken van tv en het luisteren naar muziek
 • Door de No-Frost functie hoef je deze koelkast handmatig te ontdooien

Nadelen:

 • De app biedt niet veel mogelijkheden

Hij heeft ook een instelling waarmee je eten supersnel invriest en je kunt met deze functie bovendien je het koelgedeelte voor korte duur extra koud instellen. Dit kost overigens wel veel energie, dus gebruik deze functie spaarzaam.

Een andere functie waar ik wederom blij mee ben, is het alarm dat je waarschuwt wanneer de deur van de koelkast open is gelaten of wanneer de temperatuur in de vriezer boven het veilige niveau stijgt.

De koelkast bevat 277 liter aan bruikbare ruimte; dat is genoeg een groot huishouden. Wij bestaan uit twee volwassenen en drie jonge kinderen, en wij hadden ruimte in overvloed

De ruimte is verdeeld over vijf plateaus (waarvan één in hoogte verstelbaar), een flessenrek, een lade voor fruit en groenten, een koellade voor vlees en vis, en vier deur-rekken. In de vriezer zorgen drie heldere kunststof laden voor een respectabele 107 liter bruikbare ruimte. Opnieuw groot genoeg voor een groter huishouden.

Deze koelvriescombinatie koelt snel en helpt zo de levensduur van je voedsel te maximaliseren. Hetzelfde geldt voor de vriezer, waar het snel invriezen helpt om de smaak en de versheid van je voedsel te behouden. De aanbevolen instellingen werkten voor mij prima.

Freshzone Lg Koelkast

Een ander groot voordeel van deze koelkast is het energieverbruik: deze ruime koelkast is
is extreem efficiënt voor zijn grootte. Jaarlijks betaal je maar €44,39 aan energiekosten: dat is de helft minder dan bij de grote Amerikaanse modellen. 

Uiteraard heeft deze koelvriescombinatie een stuk minder ruimte en bovendien minder functies,maar als je op zoek bent naar een simpele koelvriescombinatie met veel inhoud, dan is dit model ideaal.

Bovendien is hij met een geluidsniveau van 36 dB ook stiller dan andere koelvriescombinaties, dus zelfs als je hem in een open keuken hebt staan, word je door het gezoem van de compressor niet gestoord.

De deurrekken zijn echter minder ideaal: grote flessen hebben de neiging om te vallen. Het is een beter idee om deze neer te leggen als dit kan. Verder is de indeling niet bepaald flexibel: je kunt bijvoorbeeld niet de hoogte van de plateaus verstellen.

Voordelen:

 • Hij heeft een No-Frost vriezer wat betekent dat je de vriezer niet handmatig hoeft te ontdooien
 • Als je per ongeluk de deur open laat staan, gaat er een alarm af
 • Je krijgt genoeg ruimte voor een groot gezin met dit model

Nadelen:

 • Deze koelvriescombinatie heeft weinig extra functies

Functionaliteiten

Ook deze koelvriescombinatie maakt gebruik van de No-Frost functie waardoor je nooit meer zelf handmatig hoeft te ontdooien.

Bovendien gaat er een alarm af als je per ongeluk de deur open laat staan. Het alarm is helaas aan de zachte kant, dus als je koelkast in een gesloten keuken staan en je laat de deur open staan, dan is de kans groot dat je het alarm niet hoort.

Dit verandert echter niks aan de inhoud: het koelgedeelte heeft een bruikbare inhoud van 315 liter, wat zeker groot genoeg is voor een groter huishouden. De ruimte is verdeeld over vier plateaus (waarvan twee in hoogte verstelbaar), een lade voor fruit en groente, een lade voor vlees en vis en drie deurrekken. Het vriesvak bevat een verrassend grote 97 liter bruikbare ruimte.

Zowel het koelgedeelte als het vriesgedeelte doen goed hun werk. Op een warme dag blijven de temperaturen stabiel: je maakt je dus geen zorgen over temperatuurschommelingen als we een keer kunnen genieten van mooi weer in Nederland.

Je stelt overigens de temperatuur in via de analoge draaiknop aan de binnenkant van de koelkast. Ook dit sluit mooi aan op de vintage-look van het geheel.

https://youtu.be/IQNPdf3QCdI

Meer vooruitstrevend is de energiezuinigheid. Doordat het een grote koelkast is, ben je echter natuurlijk altijd meer aan stroom kwijt dan bij een tafelmodel koelkast. Deze retro koelkast is daarnaast niet de meest stille koelkast, en met 44 dB zul je hem in de woonkamer horen zoemen. Daardoor is hij niet ideaal voor een open keuken. 

Deze koelkast daarentegen wél geschikt voor mensen die niet graag lang bezig zijn met de schoonmaak: je kunt overal makkelijk bij en bent daardoor in een mum van tijd klaar.

De lades schuiven overigens niet heel soepel en grote flessen passen helaas niet in de deurrekken waardoor je ze weg moet leggen. Omdat de koelkast verder een ruime inhoud heeft, is verlichting ook belangrijk en hier ben ik wat teleurgesteld in. Ik kan niet alles achterin de koelkast goed zien. 

Voordelen:

 • Deze koelvriescombinatie is een pronkstuk in jouw keuken
 • Met een inhoud van 315 liter is hij groot genoeg voor een groter huishouden

Nadelen:

 • Met een geluidsniveau van 44 dB is deze koelvriescombinatie aan de luidruchtige kant
 • Flessen passen niet goed in de deurrekken

Functionaliteiten

Deze kleine koelkast koelt snel af waardoor je erg snel kunt genieten van een fris blikje cola wat je buiten de koelkast hebt bewaard.

Hij heeft verder weinig extra functies. Zo heeft hij geen open-deur alarm of een supercool functie. Hij is daarentegen met zijn 39 dB-geluidsniveau wel stil, waardoor je er geen last van zult hebben. 

Hij beschikt over 135 liter bruikbare ruimte en heeft geen vriesvak. Deze ruimte is verdeeld over drie plateaus (waarvan één in hoogte verstelbaar), een lade over de volle breedte en drie deurvakken.

Hoewel hij – zoals gezegd – geen superkoude functie heeft, zullen alle verse boodschappen die je in de koelkast doet snel afkoelen tot de aanbevolen 5 °C, zelfs als hij al vol zit. Alles blijft dus lekker vers.

Verse Groenten

Als het eten eenmaal is afgekoeld, blijft het perfect gekoeld, zelfs als je keuken in de zomer opwarmt of tijdens de kille winternachten afkoelt. Hij houdt een stabiele temperatuur aan en dat is wel zo handig met het wisselvallige weer van ons kikkerlandje! 

Ik vond deze koelkast makkelijk om schoon te houden, omdat veel onderdelen uitneembaar zijn en er weinig plaatsen zijn waar kruimels zich kunnen verzamelen. De lade is gemakkelijk te verwijderen en met een sopje af te wassen. 

Je stelt met de draaiknop de temperatuur in. Dit kan wat lastig zijn, want de draaiknop heeft vijf standen en het is moeilijk om af te lezen waar het pijltje nu precies heen wijst. Ik kreeg het beste resultaat op ongeveer 70% van het maximum.

Daarnaast vond ik de koelkast wat slecht verlicht en als je te hard aan de lade trekt, vliegt deze eruit. Dit zijn natuurlijk geen grote problemen, maar ik had iets meer verwacht van een Bosch koelkast.

Voordelen:

 • Deze koelkast koelt erg snel zonder extra vermogen nodig te hebben
 • Hij is eenvoudig te reinigen

Nadelen:

 • De koelkast is slecht verlicht
 • De lade heeft geen stop waardoor deze er helemaal uitkomt als je te hard trekt

Een goede koelkast, hoe maak je de beste koop?

Het is geen wonder dat een nieuwe koelkast kopen geen makkie is: er zijn maar liefst 1000 koelkasten om uit te kiezen. Hierdoor zie je door de bomen het bos niet meer! Er zijn een aantal punten waar je op let als je een nieuwe koelkast koopt, want wat voor mij een ideale aankoop is, kan voor jou de minst ideale zijn.

Iedereen is anders en heeft andere omstandigheden, de beschikbare ruimte is anders en onze budgetten verschillen ook van elkaar. Kortom: iedereen stelt verschillende eisen aan een koelkast.

Hieronder heb ik een handige koopgids voor je geschreven, om je op deze manier een beetje op weg te helpen met je keuze.

Type koelkast

Er zijn verschillende koelkasten verkrijgbaar. Elke soort heeft zo zijn voor- en nadelen.

Amerikaanse koelkast

Dit zijn grote, ruime koelkasten, vaak met een ijsblokjes dispenser in de deur.

Ze zijn er in meerdere varianten, waarvan de twee meest voorkomende de “side by side” is. Deze versie heeft twee deuren naast elkaar.

De “French door” versie heeft het koelgedeelte boven in, en het vriesgedeelte onderin. Het voordeel van deze koelkasten is dat ze erg veel ruimte bieden.

Daarentegen zijn de beste Amerikaanse koelkasten aan de prijzige kant en vergen veel ruimte in je keuken. 

Mintgroene Vintage Ijskast

Koel-vriescombinatie

De meest populaire koelkast. Vaak vind je het koelgedeelte bovenin en het vriesgedeelte bovenin, maar dit kan ook andersom zijn. Het zijn in ieder geval twee gescheiden gedeelten. Koelvriescombinaties zijn er in alle prijsklassen, en ze zijn verkrijgbaar als inbouwkoelkast of als vrijstaande koelkast. 

Tafelmodel

Dit is een koelkast van een klein formaat, ook wel een studenten koelkast genoemd. De standaard hoogte is altijd 85cm en de breedte is tussen de 45 en 60cm. Ze zijn verkrijgbaar als vrijstaande of inbouwkoelkast. Deze koelkasten zijn ideaal als extra koelkast, als je klein woont, of voor op kantoor. 

Retromodel

Bij deze koelkasten gaat het echt om stijl. Vaak hebben ze de stijl uit de jaren 50 en vallen daarom op in je keuken. Het zijn echte pronkstukken. Bovendien zijn ze te verkrijgen in verschillende soorten en maten, en verschillende prijsklassen. Helaas zijn retro-koelkast wel aan de prijzige kant. 

Koelkast In Keuken

Netto inhoud koelkast

Let hier goed op! Een grote koelkast hoeft niet per se een ruime inhoud te hebben, waardoor je geen waar voor je geld krijgt. Een grote koelkast is ideaal voor een groot huishouden, maar een ruime inhoud is belangrijker. 

Inhoud van de vriezer

De meeste koelkasten hebben tegenwoordig ook een vriesgedeelte en voor sommige mensen is dit gedeelte minstens net zo belangrijk als het koelgedeelte. Voedsel in kunnen vriezen bespaart niet alleen tijd, maar ook geld. 

Ben jij van plan je vriezer veelte gebruiken? Kijk dan naar vooral de netto inhoud van het vriesgedeelte. Ook hier geldt namelijk dat een groot vriesgedeelte niet per definitie tot een grote netto inhoud leidt.

Klimaatklasse

De meeste koelkasten staan in de keuken, maar er zijn mensen die hun koelkast in de schuur, kelder of op zolder willen zetten. Als dit het geval is, is het verstandig om naar de klimaatklasse te kijken, want de temperaturen op andere plaatsen dan in de keuken kunnen sterk variëren. 

Er zijn vier klimaatklassen:

 • SubNormaal (SN): Deze plaats je in een omgevingstemperatuur van minimaal 10 °C en maximaal 32 °C
 • Normaal (N): Deze plaats je in een omgevingstemperatuur van minimaal 16 °C en maximaal 32 °C
 • SubTropisch (ST): Deze plaats je in een omgevingstemperatuur van minimaal 18 °C en maximaal 38 °C
 • Tropisch (T): Deze plaats je in een omgevingstemperatuur van minimaal 18 °C en maximaal 43 °C

Beschikbare ruimte

Voordat je naar koelkasten gaat kijken, meet je je beschikbare ruimte op. Je hebt natuurlijk weinig aan een koelkast die niet past. Afmetingen zijn nóg belangrijker als het gaat om een inbouw-koelkast. Meet de nis hiervoor nauwkeurig op.

Koud drinken

Energiegebruik

Methoden voor het bewaren van voedsel door middel van koeling bestaan al duizenden jaren, maar de moderne koelkast is een recente uitvinding.

Vandaag de dag vertegenwoordigt de vraag naar koeling en airconditioning bijna 20 procent van het wereldwijde energieverbruik, volgens een artikel in het International Journal of Refrigeration uit 2015.

Om zo min mogelijk aan deze 20% bij te dragen, kijk je naar het energieverbruik van de koelkast. Een koelkast staat altijd aan, dus het loont om een A+++ koelkast te kiezen. De koelkasten van nu zijn gelukkig allemaal redelijk zuinig, maar er zijn wel degelijk verschillen. Vaak geldt dat hoe groter je koelkast is, hoe meer energiekosten je betaald.

Door een energiezuinige koelkast te kiezen help je niet alleen je portemonnee, maar je draagt ook een steentje bij aan het milieu. 🌎

Functionaliteiten

Een koelkast hoeft eigenlijk maar één functie te hebben en dat is het koelen van je eten en drinken. Als hij dit goed doet, dan is zijn missie geslaagd. Uiteraard zijn er handige bijkomende functies.

Een van mijn favorieten hiervan is de No Frost-functie die automatisch de vrieslades voor je ontdooit. Je kent het wel: het duurt allemaal langer dan gepland. Je bevroren vlees ontdooit ongewild en je keuken komt onder water te staan. Als je een koelkast met een No Frost-functie koopt, voorkom je dit allemaal.

Een ijsblokjes-dispenser is ook een leuke extra; dit is erg fijn voor als je vaker cocktails maakt of graag een ijskoud glas cola wilt. In de praktijk blijkt echter dat dit soort functies niet vaak worden gebruikt. Denk dus goed na voordat je veel geld uitgeeft aan een koelkast met allemaal handigheidjes. 

Geluidsniveau

Vroeger maakte de koelkast zo’n hard, zoemend geluid. Hij sprong aan, en dan weer uit. Tegenwoordig hoor je ze bijna niet meer.

Mocht je daarentegen een open keuken hebben, dan is het toch verstandig om naar het geluidsniveau te kijken. Idealiter wil je dat dit onder de 46 dB is.

Onderhoud van je koelkast

Een koelkast is eenvoudig te onderhouden: je maakt deze aan de binnen- en buitenkant schoon met een vochtige doek. Vergeet niet de rubbertjes van de deuren mee te reinigen.

Zodra je ijsvorming gaat zien, is het overigens ook tijd om de vriezer te ontdooien en schoon te maken.

Bespeur je daarnaast nare geurtjes? Een koelkast kan door allerlei redenen muf gaan ruiken. Zet hiervoor een schoteltje met een door midden gesneden citroen in de koelkast. Op deze manier blijft je koelkast lekker fris ruiken!

Veelgestelde vragen over koelkasten

Hoe lang gaat een koelkast mee?

Een koelkast gaat gemiddeld 15 jaar mee.

Hoe werkt een koelkast?

Een compressor vernauwt de damp in de koelkast, verhoogt de druk hiervan en duwt deze naar de buitenkant van de koelkast. Hier verandert het in vloeistof. Het koelmiddel absorbeert vervolgens de warmte in de koelkast en koelt deze lucht af.

Hoe koud moet een koelkast zijn?

De ideale temperatuur van een koelkast ligt tussen de 3 °C en 4 °C.

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wijzer gemaakt in de wereld van de koelkasten en je daarmee geholpen bij het maken van een keuze. Of je nu voor de stijlvolle Smeg FAB50RCR gaat, of voor de grote Samsung RS68N8941B1, van een ding ben je zeker: meer kun je niet doen om je eten houdbaar te houden!

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je hieronder een berichtje achterlaten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?