Thuis echt lekkere koffie zetten begint met een goede koffiemolen. Ja, de koffiebonen zijn ook erg belangrijk, maar zelfs de beste bonen verliezen hun kracht wanneer ze in een slechte koffiemolen terecht komen.

Ben jij op zoek naar een nieuwe koffiemolen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dan zit je hier aan het goede adres. Lees hier het handige overzicht met de top 5 beste koffiemolens inclusief een koopgids, zodat jij de beste keuze kan maken.

De 5 beste koffiemolens in een oogopslag

 1. Baratza Encore - Ideale koffiemolen voor de thuisbarista die de hoogste eisen stelt!
 2. Solis Scala 166 - Dankzij de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding uitgeroepen tot beste koop!
 3. Sage the Smart Grinder Pro - Altijd de beste gemalen koffie dankzij de timer.
 4. De’Longhi KG89 - Als het deksel niet op zijn plaats zit, werkt de koffiemolen niet. Ideaal voor als je kleine kinderen hebt en je hoge eisen stelt aan veiligheid.
 5. Hario Skerton Plus - Ideaal om mee te nemen, want hij is compact van formaat en heeft geen elektriciteit nodig.

Tips voor het kopen van een koffiemolen!

Het kopen van een koffiemolen is een flinke investering. Er zijn een paar dingen waar je goed op moet letten:

 • Geen mesjes, maar maalschijven. Koffie malen met mesjes kan vergeleken worden met koffie malen in een blender en dat is een no-go. De mesjes breken de koffiebonen in ongelijken stukken en vanwege de hoge draaisnelheid, branden de bonen ook sneller aan. 
 • Goede kwaliteit koffiebonen. Het allerbelangrijkste voor het zetten van lekkere koffie is dat je goede koffiebonen koopt. Doe daarom onderzoek naar het verschil tussen arabica- en robusta koffiebonen.
 • De zetmethode: Iedere zetmethode kent een andere maalgraad voor een optimaal resultaat. Voor een goede pistonmachine heb je vooral een fijne maling nodig, voor een cafetière juist niet. Koop daarom een koffiemolen die de perfecte maling creëert voor jouw kopje koffie.
Verse koffie in een glas, vooraanzicht

Welke koffiebonen zijn het meest geschikt?

Een koffiemolen maalt alle koffiebonen. Wat de beste koffiebonen zijn, hangt volledig af van jouw persoonlijke voorkeur. Wel is het belangrijk dat de koffiebonen vers zijn. Koop je koffiebonen daarom liever niet in een supermarkt. Je weet niet hoe lang de koffiebonen al in de schappen staan.

Er zijn arabicabonen en robustabonen, en melanges hiervan. De robustaboon is voor veel mensen te bitter. Deze boon is daarentegen wel geschikt voor hele sterke espresso's en wordt ook in verschillende blends gebruikt.

De arabicaboon is het meest populair. Deze koffieboon wordt het meest verkocht en ook het meest gebruikt in verschillende melanges. De arabicaboon is de meest veelzijdige boon van de twee.

De beste koffiemolens op een rij

De binnenkant is wat duurzamer ontworpen dan de buitenkant. De conische maalschijven in de Baratza Encore zijn van metaal. Hiermee creëer je een gelijkmatige maling zonder dat de bonen verbranden.

Het eenvoudige design sluit aan bij de simpele bediening. De Baratza Encore is namelijk erg makkelijk te gebruiken. Er zit maar één knop op de machine: de aan-en-uitknop. De machine begint direct met malen als je hem aan zet, en stopt wanneer je de knop weer uit zet.

De 40 maalstanden zijn ook makkelijk in te stellen door aan de schijf te draaien onder het bonenreservoir. Hier mee kun je eindeloos experimenteren met de maalgraad.

Extra functies: Deze machine wordt geleverd met een thermische overbelastingsbeveiliging die de motor beschermt tegen oververhitting als gevolg van overmatig gebruik. Hij herkent ook verstoppingen en stopt daardoor snel genoeg om beschadigingen aan de onderdelen te voorkomen.

Dankzij deze beveiliging gaat deze koffiemolen lang mee en is het een duurzame aankoop. Bovendien ziet deze koffiemolen, ondanks zijn plastic behuizing, er niet goedkoop uit. Hij staat mooi in je keuken en je hoeft hem niet te verbergen.

Ook schoonmaken is een eitje. Alle onderdelen verwijder je eenvoudig, dus alles is gemakkelijk af te wassen en af te spoelen. Zorg ervoor dat alle onderdelen goed droog zijn voordat je ze weer gebruikt.

Of je nou een grote hoeveelheid koffie wilt malen, of slechts genoeg voor één kopje espresso – met de Baratza Encore zit je altijd goed.

Voordelen:

 • Heeft maar liefst 40 maalstanden
 • Dit model is bijzonder gemakkelijk in gebruik

Nadelen:

 • De plastic behuizing is niet erg robuust
 • Er is geen timer aanwezig

Het handige aan de Solis Scala is dat de machine een ingebouwde timer heeft. Hiermee stel je in hoeveel kopjes je wil bereiden. De machine stopt daarna automatisch wanneer hij de juiste hoeveelheid koffie heeft gemalen.

De bediening is ook makkelijk te begrijpen. Stel de maalgraad in met de schijf onder het bonenreservoir. Draai vervolgens aan de knop aan de zijkant, om in te stellen voor hoeveel kopjes koffie je maalt. Druk daarna op de start/stopknop, en voilá! 

De maalgraad is in te stellen op 15 verschillende standen. Voor ervaren barista’s is dit waarschijnlijk niet genoeg, maar het is perfect beginnende thuisbarista’s die een goede machine willen voor een klein prijsje.

Voordelen:

 • De ingebouwde timer haalt veel raadwerk uit dit klusje
 • De prijs-kwaliteitverhouding is ideaal bij dit model

Nadelen:

 • Dit model heeft slechts 15 maalstanden, waardoor maalresultaten al snel iets onregelmatiger worden

Door de grote hoeveelheid maalstanden is de maalgraad perfect in te stellen van espresso tot cafetière-koffie. Dit doe je via de linker draaiknop, terwijl je op het scherm afleest hoeveel koffie gemalen wordt, hoelang dit duurt en uiteraard welke maalstand je hebt geselecteerd.

De conische maalschijven van RVS zorgen voor een gelijkmatig resultaat. Hoewel RVS redelijk slijtvast is, genereert het – net als veel ander metaal – warmte. Een beetje is geen ramp, maar tijdens langdurig gebruik kan dit de smaak van de koffie ten nadele komen. Voor een leek is dit echter moeilijk op te merken, maar voor een professionele barista kan dit een dealbreaker zijn.

Er wordt verder zowel een opvangbak bijgeleverd als een piston. Je kunt kiezen om je koffie dus in de bak op te vangen, of in de piston, net zoals in een echte koffiewinkel. Je kunt de koffie zelfs direct in het koffiefilter laten vallen.

Ten slotte heeft deze koffiemaler een timer. Hij stopt dus zelf nadat hij de hoeveelheid koffie voor het ingestelde aantal kopjes koffie heeft gemalen.

Voordelen:

 • Met maar liefst 60 maalstanden tot je beschikking, maak je koffie naar iedereens smaak
 • Wordt geleverd met zowel een opvangbak als piston, maar je kunt er ook een filter onder zetten

Nadelen:

 • Hij is aan de prijzige kant

Qua gebruiksgemak zit het dan ook wel goed met dit apparaat. Daarnaast is hij ook nog eens veilig: als de deksel van het reservoir niet goed vastzit, zal het apparaat niet aanspringen.

Voor een espresso is deze machine echter niet heel erg geschikt. De koffiemaling is vaak ongelijkmatig en met 12 maalstanden zijn de mogelijkheden beperken.

Daarnaast zijn platte maalschijven ook beter geschikt voor het maken espresso; deze zijn vaak in staat nét iets fijner te malen dan conische schijven.

Voor wie het dus graag simpel houdt en gewoon een lekkere, iets grovere koffie wilt zetten is dit een topkeuze.

Voordelen:

 • Hij is zeer vriendelijk geprijsd
 • Door de ingebouwde veiligheidsmaatregel start hij niet tenzij de deksel stevig op het reservoir zit

Nadelen:

 • De maling is ongelijkmatig doordat er slechts 12 maalstanden zijn
 • Meer geschikt voor bijvoorbeeld filterkoffie of percolatorkoffie

Veel handmolens werken met mesjes, wat erg slecht is voor de koffiebonen. De Skerton PLUS werkt met conische keramische maalschijven. Dit zorgt voor een gelijkmatige maling waarmee je heerlijke koffie zet. 

Het kleine ontwerp heeft wel een nadeel, namelijk dat het bonenreservoir erg klein is waardoor je niet veel koffie tegelijk kunt zetten.

Ook zijn je opties beperkt tot 5 maalstanden. Daarom is de Hario Skerton PLUS misschien iets minder geschikt voor thuis, maar perfect voor wie op reis ook met vers gemalen koffie een opkikker wilt zetten. 

Voordelen:

 • Dit handmatige koffiemolen heeft geen elektriciteit nodig
 • Keramische maalschijven genereren geen hitte tijdens het malen
 • Hij is bijzonder compact en dus makkelijk mee te nemen

Nadelen:

 • Het bonenreservoir is erg klein
 • Hij heeft slechts 5 maalstanden

Handmatige koffiemolen met koffiebonen, bovenaanzicht

Koopgids: Hoe kies je de beste koffiemolen?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van een koffiemolen. In deze koopgids gaan we dieper in op de prijs, de maalstanden, de maalschijven en het bonenreservoir.  Zo help ik je bij het maken van de beste keuze.

Elektrisch of handmatig

Er zijn handmatige koffiemolens, maar een elektrische koffiemolen behoort ook tot de mogelijkheden. Het voordeel van een elektrische koffiemolen is dat je er geen kracht voor hoeft te gebruiken. Met een druk op de knop worden je beste koffiebonen gemalen.

Een elektrische koffiemolen heeft vaak meer mogelijkheden dan een handmatige koffiemolen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende maalstanden en snelheden.

Toch zijn er mensen die de voorkeur geven aan een handmatige koffiemolen. Als je zelf maalt, heb je er uiteindelijk meer controle over. Geen van de twee is beter, maar hou er wel rekening mee dat een elektrische koffiemolen vaak meer kost.

De prijs

Wist je dat sommige koffiemolens op de markt meer dan €1000 kosten? Dat geldt natuurlijk alleen voor professionele machines, maar ook tussen koffiemolens voor eigen gebruik kan de prijs erg verschillen.

Zo kosten de meeste koffiemolens tussen de €30 en €300. Over het algemeen geldt: hoe duurder de koffiemolen, hoe meer extra functies hij bevat. 

Bedenk dus van tevoren in welke prijsklasse je wilt zoeken. Afhankelijk daarvan kun je de verschillende modellen gaan vergelijken op de functies, zoals degenen die we nu gaan bespreken.

Het aantal maalstanden

Het aantal maalstanden is een van de belangrijkste factoren bij het kopen van een koffiemolen. De maalstand bepaalt namelijk de maalgraad van de gemalen koffie. Dat staat voor hoe grof of hoe fijn de koffiebonen gemalen kunnen worden.

De maalgraad is ontzettend belangrijk voor de smaak van je koffie. Iedere zetmethode heeft weer een andere maalgraad nodig voor het beste resultaat. Voor een espresso wil je een fijne maling, voor een cafetière-koffie mag het juist een grove maling zijn.

De meeste koffiemolens kunnen makkelijk een grove maling creëren. Het echte verschil in kwaliteit zie je bij een fijne maling. Deze is bij goedkope machines vaak minder gelijkmatig.

Let ook goed op hoe deze maalstanden aangepast kunnen worden. Veel koffiemolens gebruiken hierbij een trapsysteem. Dat is in principe erg handig maar het geeft minder ruimte om met de maalgraad te experimenteren.

Als je al wist wat de maalgraad is ben je waarschijnlijk een ervaren koffiedrinker! In dat geval kun je beter voor een koffiemolen met een hoog aantal maalstanden gaan. 

Wil je graag meer leren over de maalgraad? Lees dan ons uitgebreide artikel over het bepalen van de juiste maalgraad voor je koffie.

Koffiebonen close-up

Het soort maalschijven

Zoals eerder genoemd is het malen van koffie met mesjes in principe een echte no-go. Maar ook tussen de maalschijven onderling zijn er een aantal verschillen.

Allereerst komt dat door het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Sommige schijven zijn gemaakt van keramiek en sommige van metaal.

Keramiek is duurzamer dan metaal maar daartegenover staat dat het weer een stuk duurder is. Het grootste voordeel van keramiek is dat het minder warmte vasthoudt waardoor de bonen niet snel zullen verbranden.

Ook telt de vorm mee. Sommige metalen maalschijven zijn kegelvormig (conisch). Deze conische maalschijven voeren hitte beter af waardoor oververhitting geen probleem meer is.

Dan zijn er ook nog platte metalen maalschijven. Deze warmen sneller op, maar ze zouden wel een meer gelijkmatige maling creëren.

Al met al komen deze maalschijven het beste uit de verf. Ze zijn goedkoper dan de keramische schijven en ze zullen de bonen niet verbranden. Het is dus niet voor niets dat je dit soort maalschijven in de meeste machines zult terugvinden.

Het bonenreservoir

In principe is een groot bonenreservoir een voordeel. Daardoor kun je namelijk meer koffie zetten voordat je hem moet bijvullen. Een koffiemolen met een bonenreservoir van ongeveer 250 gram is vaak voldoende.

Een ruim bonenreservoir lijkt handig, maar je moet niet vergeten dat bonen na verloop van tijd minder goed gaan smaken. Koffiebonen bewaren op een passende manier is dan ook van groot belang.

Het is daarom belangrijk dat het reservoir van goede kwaliteit is. Zo weet je zeker dat het luchtdicht kan worden afgesloten waardoor ze wat langer zullen meegaan en je versgemalen bonen heerlijk blijven smaken.

Sommige koffiemolens zoals de bovengenoemde Solis Caffisima hebben zelfs een UV-bestendig reservoir. Daardoor blijven de bonen extra lang vers en zullen ze hun smaak niet zo verliezen.

Koffiemolen en kop koffie, bovenaanzicht

Het maken van de keuze

Welke koffiemolen het beste voor je is hangt af van jouw individuele voorkeuren. Hoe wil je jouw bonen malen en vervolgens koffie zetten? Wat is je budget? En ben je van plan om te experimenteren?

Denk eens na over deze vragen en gebruik de koopgids om jezelf te informeren over de verschillende functies die er zijn. Ga aan de hand daarvan na wat voor jou belangrijk is en kijk welke koffiemolen hier het beste op aansluit!

Heb je bijvoorbeeld minder maalstanden nodig maar wil je wel graag een timer? Dan is de Solis Scala een goed idee. Wil je de professionele kwaliteit in huis halen? Denk dan eens aan de Solis Caffisima 1611. 

Heb je al deze extra’s niet nodig en drink je graag een filterkoffie? Dan zit je goed met de Domo DO442KM of de Haris Skerton Plus. 

Conclusie

De beste koffiemolen is de Baratza Encore. Deze machine biedt veel mogelijkheden, maar door het simpele ontwerp is hij ook zeer geschikt voor beginners.

Wat uiteindelijk belangrijk is, is dat de koffiemolen voldoet aan jouw wensen. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Gebruik dan onze koopgids om meer te leren over de verschillende functies.  

Ik hoop dat dit je geholpen heeft met het kiezen van de beste koffiemolen. Heb je al een koffiemolen in huis? Dan horen wij graag wat jouw tips voor het kiezen van een koffiemolen zijn! 😄

Was dit artikel behulpzaam?