Ben jij iemand die hele koffiebonen gebruikt voor het maken van koffie? Dan vraag je je misschien af hoe je het beste je koffiebonen bewaren kunt.
Inhoudsopgave
- Koffiebonen bewaren op 3 manieren
- 1) In hun eigen verpakking
- 2) Invriezen is ook een mogelijkheid
- 3) Koop niet teveel in één keer
Je koffiebonen bewaren op een goede, passende manier is dan ook niet geheel onbelangrijk bij het garanderen van de beste uitkomsten van je slow coffee-experimenten! ☕
Wat nou als je vooraf gemalen koffie gebruikt? Dat is natuurlijk ook prima, maar ik raad je aan om toch de overstap naar hele bonen te overwegen! Waarom? Dat kan een expert vrij kort en bondig uitleggen:
"Hele koffiebonen zullen in [normale] omgevingszuurstof binnen ongeveer 10-14 dagen muf beginnen te smaken, terwijl gemalen koffie al binnen ongeveer 24 uur muf zal beginnen te smaken."
Spencer Turer
Coffee Enterprises
Omdat je tijdens het koffie malen het blote oppervlak van de koffie vergroot (aangezien deze bij hele bonen in zijn eigen omhulsel blijft), zal deze zodanig aan meer zuurstof worden blootgesteld. De oxidatie van de gemalen koffie begint dan ook al binnen enkele uren na het malen!
Het gaat echter niet alleen om zuurstof of lucht in het algemeen. Ook vocht, hitte en licht hebben een negatieve werking op het aroma van koffie, zowel in gemalen als hele boon-vorm. Je zult dus hoe dan ook je koffie moeten bewaren op een manier die deze ook beschermt tegen vocht, hitte en licht.
Laten we er dan maar meteen induiken! Aangezien je voor het bewaren van koffiebonen niks speciaals nodig hebt, hoeven we daar al niet bij stil te staan.
Koffiebonen bewaren op 3 manieren
1) In hun eigen verpakking
Volgens Erika Vonie, Director of Coffee bij Trade, is de verpakking waarin de koffie geleverd wordt de beste plek om deze te bewaren. Bij het branden van koffie ontstaan namelijk gassen (meestal kooldioxide) in de bonen – en deze gassen willen ontsnappen.
“De meeste koffiezakken zijn ontworpen met een gasafsluiter, die het gas goed laat ontsnappen zonder lucht binnen te laten.” De originele verpakking is dus de best mogelijke bewaarplek voor je koffiebonen omdat deze alléén gas naar buiten laat gaan, en niet naar binnen.
Nog een pluspunt van de originele verpakking? Het beschermt de koffie tegen zonlicht. Als je de bonen toch in je eigen houder wilt houden, zorg er dan voor dat deze luchtdicht is en beschermd tegen zonlicht.
De bovengenoemde gassen uit de bonen kunnen dan op natuurlijke wijze naar buiten gelaten worden wanneer je de houder opent om je koffie te bereiden.
Je kunt verder verwachten dat de koffie voor ongeveer zes tot negen maanden vers blijft in zo’n verzegelde, met folie gevoerde ziploc-ventielzak volgens Spencer Turer.
Zelfs zakken met ventielen van mindere kwaliteit zullen de koffiebonen minstens drie maanden goed houden. Dat is al langer dan de meeste mensen een zak koffie in hun kast zullen hebben staan.
Je zult vooral bij gemalen koffie wel eens zien dat deze in vacuümverpakkingen wordt verkocht. Deze verpakkingsmethode tilt het beschermen van de koffie tegen de buitenlucht naar een hoger niveau: er wordt namelijk geen buitenlucht mee verpakt bij deze methode, wat bij een normale verpakkingsmethode onvermijdelijk is.
2) Invriezen is ook een mogelijkheid
Het invriezen van je koffiebonen heeft zo zijn voor- en nadelen. Koffie houdt namelijk wel van een stabiel klimaat, wat een vriezer absoluut te bieden heeft. Het invriezen van – in het bijzonder – gemalen koffie zou moeten helpen bij het vertragen van het verouderingsproces.
Dat komt doordat de koffie absoluut niet in het zonlicht staat; hij absoluut op een stabiele temperatuur gehouden wordt; en als hij in de oorspronkelijke verpakking zit, ook nog kan worden ontgast.
Koffiebonen zijn echter verrassend absorberend en nemen vocht en aroma’s op van de Chinese afhaalmaaltijden of ovenfriet in je vriezer.
Het invriezen van de bonen kan echter het verouderingsproces wel degelijk vertragen als je de koffie weken of maanden niet gaat gebruiken. Het is echter geen goed idee om koffie in te vriezen die je dagelijks wilt gebruiken.
De meeste Tupperware-achtige bakjes laten nog steeds kleine hoeveelheden zuurstof binnen, waardoor voedsel dat lang in de vriezer is bewaard zogeheten “vriesbrand” kan ontwikkelen. Als je je bonen koelt of invriest, zorg er dan ook voor dat je een echt luchtdichte container gebruikt.
Als je er ook eenmaal voor kiest om je koffie in te vriezen, verwijder dan snel zoveel als je nodig hebt voor niet meer dan een week per keer. Breng de rest terug naar de vriezer voordat condens zich kan vormen op de bevroren koffie.
3) Koop niet teveel in één keer
Kooldioxide is een bijproduct van het roosteren, zozeer zelfs dat een boon tijdens het proces ongeveer 20 procent groter wordt. Ongeveer twee weken na het branden beginnen de bonen diezelfde CO₂ uit te lekken, hetgeen bestanddelen met zich meebrengt die de koffie zijn smaak geeft.
Dit vertellen ik je om te benadrukken dat het belangrijk is simpelweg niet te veel koffie te kopen. Kortingen en andere voordeelsacties zijn natuurlijk hartstikke verleidelijk.
Met de bovengenoemde informatie in gedachten is het echter geen goed idee om je koffie in bulk in te slaan en deze vervolgens een half jaar in je vriezer te bewaren.
Schat dus goed in hoeveel koffie je bijvoorbeeld voor twee weken nodig hebt. Als twee zakken genoeg zijn, laat het daar dan ook bij.
Tóch teveel gekocht en vind je het zonde om het weg te gooien? Overweeg dan koffie te maken alleen zodat je naderhand het koffiedik gebruiken kunt, bijvoorbeeld om je planten te bemesten.
Conclusie
Dit zijn de voornaamste stappen die je kunt nemen om je koffiebonen te bewaren. Zo kun je naderhand nóg meer van hun aroma en smaak genieten. Voel je dus niet gehaast om je hele voorraad snel op te drinken voor deze muf wordt. Op die manier krijg je juist buikpijn van de koffie!
Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt – en dat je me dat ook laat weten in een reactie! Voel je ook vooral vrij om het artikel te delen met andere koffieliefhebbers … of iemand die je hoopt te bekeren tot koffieliefhebber. 😉