Planten geven je huiskamer een warme uitstraling, terwijl goede slaapkamerplanten de lucht voor je zuiveren. Om je planten een extra boost te geven, is extra licht geen overbodige luxe. In dit artikel lees je over de beste led-kweeklamp en wat de voordelen van deze lampen zijn.

Wat zijn de voordelen van een led-kweeklamp?

Hoewel led-kweeklampen een betrekkelijk nieuwe introductie in de tuinbouw zijn, heeft NASA al tientallen jaren onderzoek naar led-lampen gedaan. Zijn led-lampen beter dan traditionele groeilampen? Dat hangt af van de plant waarvoor ze gebruikt worden.

Net als traditionele groeilampen produceren led-ampen licht dat planten nodig hebben. De meeste planten hebben lichtgolven van rood en blauw nodig. De chemische stoffen die de plantengroei regelen reageren verschillend op beide kleuren.

Fytochromen sturen bladgroei aan en reageren op rood licht, terwijl cryptochromen, die de lichtreactie van planten regelen, gevoelig zijn voor blauw licht. Je kunt een goede groei krijgen met slechts één van beide kleuren, maar gebruik van beide zal leiden tot gezondere planten met een snellere groei.

Zijn led-lampen beter? Over het algemeen wel. Ze gaan meer dan twee keer zo lang mee als andere lampen. Bovendien hebben ze minder energie nodig, wat op den duur geld bespaart.

Feit Electric Full Spectrum LED

Feit Electric Full Spectrum LED

array ( )

Feit Electric Full Spectrum LED

Feit Electric Full Spectrum LED

array ( )

Spider Farmer SF4000 LED Grow

Spider Farmer SF4000 LED Grow

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Amazon.nl', 'url' => 'https://www.amazon.nl/dp/B07TYMHB71', 'price' => 539.99, 'tag_line' => 'Op voorraad', ), )

Bekijk de laagste prijs

Hoe koop ik de beste led-kweeklamp?

Als je op zoek bent naar een nieuwe kweeklamp, loont het de moeite om led-lampen overwegen. Ze zijn energiezuiniger wat betekent dat ze niet alleen beter zijn voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Het probleem is dat de juiste soort lamp kiezen lastig is. Hieronder vertel ik je wat meer over kweeklampen en waar je op let tijdens de aankoop ervan.

Wat is een kleurenspectrum?

Planten zijn genetisch geprogrammeerd om te groeien met zonlicht, wat wij beschouwen als wit licht of geelachtig-wit licht. Dit licht ziet er wit uit, omdat het alle kleuren van een regenboog bevat. Als die kleuren allemaal met elkaar vermengd zijn, leidt dit tot de kleur wit.

Wetenschappers gebruiken golflengtegetallen in plaats van namen om naar de kleuren te verwijzen, wat een veel nauwkeurigere manier is om kleur te meten. Een rode kleur kan dus een golflengte hebben van 630 of van 660. Beide tinten zien er voor ons rood uit, maar het zijn eigenlijk verschillende kleuren.

Kweeklampen die traditionele fluorescentielampen gebruiken, noemen de kleur van de lamp koel wit (heeft meer blauw), of warm wit (heeft meer rood). Dat was handig voor fluorescentielampen, maar deze benamingen zijn minder relevant voor led-lampen.

Bij led is het nauwkeuriger om in termen van golflengte te spreken en het daadwerkelijke kleurenspectrum weer te geven.

Welke kleuren hebben planten nodig?

Planten gebruiken licht vooral voor fotosynthese en dit gebeurt met specifieke chemische stoffen in de bladeren. Voorbeelden van de belangrijkere chemische stoffen zijn chlorofyl A en B.

Wanneer je een absorptiespectrum (dit meet hoeveel licht er geabsorbeerd wordt) gebruikt, dan zie je duidelijk de pieken in de blauwe en rode gebieden, wat betekent dat deze kleuren voor fotosynthese gebruikt worden. Dit absorptiespectrum heeft geleid tot de onjuiste conclusie dat planten alleen blauw en rood licht nodig hebben. In het volgende kopje lees je waarom.

Blauw en rood

Het idee dat planten goed groeien met alleen blauw en rood licht is in feite een mythe. Fotosynthese is complexer en er zijn andere chemische stoffen bij betrokken, zoals caroteen en xanthophyll.

Een kleurenspectrum van het licht dat door het hele blad wordt geabsorbeerd laat zien dat planten in werkelijkheid een breder gamma golflengten gebruiken, waaronder groen.

Blauw en rood zijn belangrijk en deze kleuren vertegenwoordigen het meeste licht dat planten gebruiken, maar ook andere kleuren, waaronder groen en geel, worden voor fotosynthese gebruikt.

Specificaties van led-kweeklampen vergelijken

 Feit Electric Full Spectrum LEDFeit Electric Full Spectrum LEDSpider Farmer SF4000 LED GrowGardener's Supply Company Stack-n-Grow LightsGardener's Supply Company Stack-n-Grow Lights
Afmetingen
Gewicht
Kleur licht
Kleurtemperatuur

Wat doen de verschillende kleuren?

De NASA heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het licht dat planten gebruiken en ze hebben het volgende vastgesteld.

Rood licht (630 -660 nm) is essentieel voor de groei van stengels en voor de uitzetting van bladeren. Deze golflengte regelt ook de bloei, de rustperiode en de ontkieming van zaden.
Blauw licht (400 -520 nm) moet zorgvuldig gemengd worden met licht in andere spectra, want overmatige blootstelling aan licht in deze golflengte kan de groei van bepaalde plantensoorten verstikken. Blauw licht beïnvloedt ook het chlorofylgehalte dat in de plant aanwezig is en beïnvloedt de bladdikte.
Groen licht (500 - 600 nm) dringt door dikke bovenste bladertoppen om de bladeren in het onderste bladerdek te ondersteunen.

Zijn Lumen belangrijk?

Intensiteit is belangrijk, maar hoe meet je lichtintensiteit?

Een gebruikelijke manier om dit te doen is door het meten van lumen: dit is de helderheid van licht. Het probleem met lumen is dat je ermee meet hoe helder het licht aan het menselijk oog lijkt, en onze ogen zien groen en geel licht veel beter dan blauw en rood.

Een licht dat vooral blauw en rood produceert zal er voor ons niet helder uitzien en daarom een laag lumen getal hebben. Een geel-groen licht, dat hetzelfde aantal fotonen afgeeft, ziet er voor ons helder uit en heeft dus een hoog lumengetal.

Dit licht met hoge lumen heeft echter niet het optimale kleurenspectrum om planten te laten groeien. Lumen zijn geweldig om licht voor thuis uit te kiezen, maar meestal onbruikbaar voor het kiezen van led-kweeklampen.

Veel kamerplanten waar een persoon tussen staat en een pot vasthoudt. Vooraanzicht.

Kleurtemperatuur

Om je planten goed en sneller te laten groeien, is een kleurtemperatuur van minimaal 6.5k gewenst. Wil je je planten laten bloeien, dan is een kleurtemperatuur van 3.5k - 4.5k in het rode bereik aan te bevelen.

Afmetingen en gewicht

Wat de ideale afmetingen voor je kweeklampen zijn, hangt natuurlijk volledig af van hoeveel planten je hebt en hoe groot je planten zijn. Soms volstaan lampen op een standaard, maar vaak zijn deze te klein, waardoor een hangende led-kweeklamp een betere oplossing biedt.

Heb je een hanglamp, dan is het gewicht vaak belangrijker dan wanneer je staande lampen hebt. Heb je zware lampen, dan gebruik je bijvoorbeeld speciale ophanghaken die meer gewicht dragen dan andere haakjes.

De 5 beste led-kweeklampen op een rij

1. Beste led kweeklamp: Feit Electric Full Spectrum LED

1. Beste led kweeklamp: Feit Electric Full Spectrum LED

Belangrijke specificaties:

2. Beste led kweeklamp: Feit Electric Full Spectrum LED

2. Beste led kweeklamp: Feit Electric Full Spectrum LED

Belangrijke specificaties:

De Feit Electric Full Spectrum LED Grow Light-lamp springt eruit als een superieure full-spectrum verlichting voor binnenplanten en biedt een allesomvattende oplossing voor plantengroei. Deze LED-groeilamp is ontworpen om de groei van planten in zowel bodem- als hydrocultuurtuinen te bevorderen met zijn blauwlichtverrijkte golflengtes, wat een sterke fotosynthetische reactie bevordert. Met een indrukwekkende gemiddelde levensduur van 50.000 uur of 45 jaar, biedt het langdurig gebruik en wordt geprezen om zijn energie-efficiëntie en lage warmteproductie. De gelijkmatige lichtverdeling draagt verder bij aan zijn aantrekkingskracht, en zorgt voor consistente verlichting voor optimale plantontwikkeling.

Volgens Stephanie Koncewicz van This Old House staat de Feit Electric LED-groeiverlichting bekend om zijn full-spectrum verlichting, een cruciale factor voor de gezondheid en groei van planten. Het vermogen van het product om een gebalanceerd spectrum te leveren is een fundamenteel verkoopargument, dat aansluit bij de specifieke behoeften van planten gedurende hun groeifases. Deze eigenschap maakt het tot een topkeuze voor liefhebbers van binnentuinen die op zoek zijn naar een betrouwbare oplossing voor de verlichtingsbehoeften van hun planten. Zoals een klant opmerkt, "Het full-spectrum quantum board en het lage energieverbruik maken het tot een uitstekende keuze voor serieuze binnenkwekers."

In vergelijking met zijn tegenhangers biedt de Feit Electric LED-groeiverlichting een overtuigende combinatie van levensduur, energie-efficiëntie en optimale lichtverdeling, waardoor het zich onderscheidt van andere concurrerende modellen. Hoewel sommige alternatieven specifieke kenmerken of kostenvoordelen kunnen hebben, blinkt de Feit Electric LED-groeiverlichting uit in het bieden van een holistische oplossing, die voldoet aan de fundamentele behoeften van binnenplanten met zijn full-spectrum verlichting en verlengde levensduur.

De inzichten van Rachel Klein in Popular Mechanics werpen licht op het belang van het selecteren van de juiste groeilamp op basis van lichtspectrum, instelbaarheid en vermogen. De Feit Electric LED-groeiverlichting sluit aan bij deze belangrijke overwegingen, met een volledig spectrum, lage warmte en energiezuinige verlichtingsoplossing. Dit maakt het geschikt voor een breed scala aan binnentuinscenario's, van het koesteren van zaailingen tot het ondersteunen van de bloeifases van volwassen planten, waardoor het een veelzijdige en betrouwbare optie is voor liefhebbers van binnenplanten.

Hoewel de Feit Electric LED-groeiverlichting uitblinkt in het bieden van een superieure full-spectrum verlichtingsoplossing voor binnenplanten, is het essentieel om specifieke ruimte- en kosteneisen in overweging te nemen. Voor grotere kweekoperaties zijn alternatieven met een breder bereik of specifieke aanvullende functies wellicht meer geschikt. Echter, voor degenen die op zoek zijn naar een effectieve, langdurige en efficiënte oplossing voor het kweken van binnenplanten, is de Feit Electric LED-groeiverlichting een uitzonderlijke keuze, met een superieure full-spectrum verlichting die is ontworpen om robuuste plantengroei te ondersteunen. 🌱

Voordelen Feit Electric Full Spectrum LED
 • Volledig spectrum verlichting op maat gemaakt voor de groei van binnenplanten
 • Lange levensduur van 50.000 uur of 45 jaar
 • Energiezuinig en produceert weinig warmte
Nadelen Feit Electric Full Spectrum LED
 • Mogelijk niet geschikt voor grotere teeltactiviteiten met bredere dekkingsbehoeften

3. Optimaal voor grotere kamerplanten of kweektenten: Spider Farmer SF4000 LED Grow

Ik ben razend enthousiast over de Spider Farmer SF4000 LED-kweeklamp, een echte game-changer voor het kweken van planten binnenshuis, vooral voor grotere planten of kweektenten. Met zijn quantum board ontwerp en volledig spectrum verlichting valt deze energiezuinige marvel op met zijn indrukwekkende PAR-metingen en uitgestrekt dekkingsgebied voor zowel de groei- als bloeifase. Met 1212 Samsung LM301B diodes en een Mean Well driver levert hij hoogwaardig licht, vervangt hij 2000-watt LED-modellen en kan hij meerdere planten tegelijk aan. Zijn energie-efficiëntie, gelijkmatige lichtverdeling en diepe lichtpenetratie maken hem een uitstekende keuze voor kwekers. Zoals een recensie het zegt, "De voordelen zijn onder andere een groot dekkingsgebied, een zonachtig spectrum, solide ontwerp en diepe lichtpenetratie."

Met een prijs van $369,99 en een korting van 8% beschikbaar, biedt de SF4000 een groeidekking van 5 x 5 ft en een bloeiende dekking van 4 x 4 ft. Met zijn dimknop kan de lichtintensiteit eenvoudig worden aangepast, waardoor hij geschikt is voor alle groeifasen met zijn volledige spectrum, waaronder wit, blauw, rood en IR-licht. De solide constructie, veilige prestatiedriver en goede kwaliteit waterdichtheid versterken verder zijn aantrekkingskracht. Klanten zijn enthousiast over zijn prestaties, constructie, spectrum en snelle levering. Een gebruiker uitte tevredenheid over de aankoop, terwijl een ander het volledige spectrum, de constructie, discrete verpakking en snelle levering prees. Met een garantie van 5 jaar en snelle verzending is het geen wonder dat de Spider Farmer SF4000 LED-kweeklamp goed wordt ontvangen door klanten vanwege zijn prestaties en functies.

De efficiënte MeanWell driver van de SF4000 optimaliseert elektriciteitsverbruik, en de lamp wordt geleverd met een solide 3-jarige lokale garantie. Ondanks dat hij niet in de VS is gemaakt, wordt hij sterk aanbevolen voor de binnenkweek van cannabis, met een eenvoudig installatieproces en indrukwekkende lichtintensiteit. Bovendien zijn de Spider Farmer LED-kweeklampen ontworpen met hoogwaardige diodes van Samsung, waardoor ze een geschikte keuze zijn voor wie planten binnenshuis wil kweken. De samenwerking van het merk met Samsung, snelle verzendtijden en garanties tot 5 jaar versterken zijn aantrekkingskracht verder.

In de wereld van LED-kweeklampen steekt de Spider Farmer SF4000 uit als een eersteklas optie, met een groot dekkingsgebied, efficiënt energieverbruik en een volledig spectrum op maat voor alle groeifasen. Zijn solide constructie, snelle verzending en klanttevredenheid maken hem een overtuigende keuze voor het kweken van planten binnenshuis. Echter, tegen een hogere prijs, kunnen degenen die op zoek zijn naar een budgetvriendelijk alternatief andere opties binnen het Spider Farmer assortiment overwegen of kijken naar concurrerende merken. Desalniettemin is de SF4000 ongetwijfeld een uitstekende keuze voor wie optimale prestaties nodig heeft voor grotere planten binnenshuis of kweektenten.

Voordelen Spider Farmer SF4000 LED Grow
 • Grote dekkingsoppervlakte voor zowel de groei- als bloeifase
 • Energiezuinig met een dimknop voor eenvoudige aanpassing van lichtintensiteit
 • Hoogwaardig licht met 1212 Samsung LM301B diodes en een Mean Well driver
Nadelen Spider Farmer SF4000 LED Grow
 • Hogere prijs in vergelijking met budgetvriendelijke alternatieven

4. Gardener's Supply Company Stack-n-Grow Lights

4. Gardener's Supply Company Stack-n-Grow Lights

Belangrijke specificaties:

5. Gardener's Supply Company Stack-n-Grow Lights

5. Gardener's Supply Company Stack-n-Grow Lights

Belangrijke specificaties:

Ik ben enthousiast over het Stack-n-Grow Lights System van Gardener's Supply Company, een modulaire oplossing die speciaal is ontworpen voor binnentuinen. Het systeem maakt gebruik van krachtige, volledig spectrum T-5 lampen en heeft een stapelbaar ontwerp. Hierdoor kan ik de verlichting aanpassen aan de behoeften van mijn planten, wat zorgt voor flexibiliteit en schaalbaarheid. Met de mogelijkheid om tot 2 extra units toe te voegen, kan ik mijn groeiende plantencollectie moeiteloos uitbreiden. Ook ben ik blij met de snelle, gereedschapsvrije montage, de lichtgewicht maar stevige niveaus die tot 110 lbs kunnen dragen en de wandbeugels voor extra stabiliteit. Bovendien kan ik de hoogte en verticale groeiruimte tussen niveaus vergroten met Hoogte Extenders, waardoor het systeem zich aanpast aan verschillende plantlengtes.

Volgens de Real Simple review is de LBW LED Grow Light een topkeuze, vanwege het belang van volledig spectrum licht en het gemak van installatie. Het Stack-n-Grow Lights System, uitgerust met volledig spectrum T5 fluorescentielampen en de mogelijkheid om extra units toe te voegen, voldoet aan deze kritieke kenmerken voor effectieve plantengroei. Zoals een gebruiker opmerkte: "De Stack-n-Grow Lights zijn precies wat ik nodig had voor mijn binnentuin. Het volledige spectrum licht en de optie om meer units toe te voegen als mijn plantencollectie groeit, maken het perfect voor mijn behoeften."

In vergelijking met andere modellen biedt het Stack-n-Grow Lights System een uniek modulair ontwerp dat gemakkelijke uitbreiding mogelijk maakt, een functie die niet in alle groeilichtsystemen te vinden is. De nadruk op schaalbaarheid en aanpasbaarheid onderscheidt het, en het spreekt zowel beginnende als ervaren binnentuinders aan. De toevoeging van hoogte-extenders en de mogelijkheid om de verlichting aan te passen naarmate de planten groeien, onderscheidt dit systeem verder op de markt.

Hoewel het Stack-n-Grow Lights System uitblinkt in zijn modulaire en schaalbare ontwerp, benadrukt de Real Simple review ook het belang van factoren zoals ontwerp, helderheid en waarde. In dit opzicht hebben andere modellen, zoals de LBW LED Grow Light met een driepootstandaard, misschien een voorsprong qua gespecialiseerd ontwerp en veelzijdigheid. Ondanks dit blijft het Stack-n-Grow Lights System een sterke concurrent, vooral voor gebruikers die een uitgebreide, uitbreidbare oplossing zoeken voor binnentuinieren.

Samengevat biedt het Stack-n-Grow Lights System van Gardener's Supply Company een innovatieve en praktische benadering van verlichting voor binnentuinen, met een modulaire opstelling met volledig spectrum T-5 lampen, uitbreidbaarheid en eenvoudige montage. De aanpasbaarheid en schaalbaarheid maken het een ideale keuze voor individuen die een uitgebreid en aanpasbaar groeilichtsysteem zoeken voor hun binnenteeltbehoeften.

Voordelen Gardener's Supply Company Stack-n-Grow Lights
 • Modulaire en aanpasbare verlichtingsopstelling voor binnentuinieren
 • Mogelijkheid om tot 2 Add-On Units te stapelen voor het uitbreiden van plantencollecties
 • Inclusief hoogteverlengers voor aanpassing aan verschillende planthoogtes
Nadelen Gardener's Supply Company Stack-n-Grow Lights
 • Biedt mogelijk niet het gespecialiseerde ontwerp en de veelzijdigheid in vergelijking met andere modellen

Veelgestelde vragen over led-kweeklampen

Hieronder beantwoord ik een paar veelgestelde vragen over led-kweeklampen.

Hoe hoog moet een led-kweeklamp hangen?

Hoe hoger het wattage van de diodes de led-lichtjes, hoe hoger je de lamp hangt. Volg hiervoor altijd de instructies van de fabrikant, want dit kan bij elke kweeklamp anders zijn.

Waarom is een led-kweeklamp beter dan een gewone groeilamp?

Een led-kweeklamp is energiezuiniger en daardoor niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Bovendien heeft een led-kweeklamp meer kleuren, wat de groei van je planten bevordert.

Hoe lang gaat een led-kweeklamp mee?

Gemiddeld gaat een led-lamp 35.000 branduren mee.

Planten op witte achtergrond

Conclusie

Wil je goed voor je planten zorgen, dan is extra licht geen overbodige luxe. Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen bij het maken van een keuze. Laat zeker een reactie achter als je nog een goede tip hebt! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?