Planten geven je huis een hele nieuwe uitstraling. Het voelt warmer en comfortabeler. Ze fleuren niet alleen je huis op, maar maken bovendien je leefomgeving gezonder door de lucht te zuiveren. Lees hier wat de beste luchtzuiverende planten zijn voor in huis en hoe je deze het beste verzorgt!
Inhoudsopgave
- Waarom luchtzuiverende planten kopen?
- Wat zijn de beste luchtzuiverende planten?
- Luchtzuiverende planten voor beginners
- Planten die iets meer liefde nodig hebben
- Klimop (Hedera helix)
- Aglaonema
Error: Product group not found.
Waarom luchtzuiverende planten kopen?
Niets voegt meer schoonheid en comfort toe aan ons huis dan weelderige bloemen en de groene bladeren van kamerplanten. Slaapkamers, badkamers, keukens en zelfs een pashokje wordt er gezellig van.
Het enige wat je nodig hebt is licht en water en je hebt een oase van rust en natuur in je huis. Meerdere studies hebben bewezen dat kamerplanten je gezonder en gelukkiger maken, en zowel psychologische als fysieke gezondheidsvoordelen bieden, waaronder:
- Verbetering van je stemming
- Vermindering van vermoeidheid
- Vermindering van stress en angst
- Verbetering van werkprestaties en focus
- Minder hoofdpijn door een verbeterde luchtkwaliteit
- Verbetering van de huid
Veel kamerplanten absorberen giftige stoffen zoals formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen, die worden aangetroffen in kunstmatige materialen waarvan bekend is dat ze verontreinigende stoffen afgeven aan de lucht in je huis. In feite zijn kamerplanten efficiënte luchtreinigers.
NASA heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de rol van kamerplanten bij het zuiveren van de lucht, in de hoop van deze voordelen te kunnen profiteren in toekomstige ruimtestations. Hun studies hebben aangetoond dat bepaalde kamerplanten uitzonderlijk goed zijn in het zuiveren van de lucht.
NASA raadt 15 - 18 kamerplanten aan voor een huis van 1.800 m². Hoewel niet iedereen ruimte heeft voor zoveel planten, kunnen zelfs een paar planten al effectief zijn.
Kamerplanten verbeteren de luchtkwaliteit ook op andere manieren. Planten geven waterdamp af aan de lucht, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt. Dit kan de gezondheid van de luchtwegen en de huid verbeteren. Dit kan een groot voordeel zijn voor mensen met ademhalingsproblemen, hoofdpijn en allergieën.
Planten verhogen ook het zuurstofgehalte in de lucht door kooldioxide te absorberen en zuurstof af te geven tijdens de fotosynthese. Een positief effect van deze verhoogde zuurstoftoevoer kan zijn dat onze stemming, energie en mentale focus verbetert. Planten zijn dus niet alleen mooi, maar ook effectief!
Error: Product group not found.
Wat zijn de beste luchtzuiverende planten?
We weten inmiddels wat de voordelen van kamerplanten zijn, maar wat zijn nu de beste luchtzuiverende planten en hoe verzorg je deze het beste? Welke luchtzuiverende planten zijn gemakkelijk in hun onderhoud en welke juist niet? Je leest het hieronder
Luchtzuiverende planten voor beginners
Deze planten zijn gemakkelijk in onderhoud en niet veeleisend. Daarom zijn ze ideaal voor de beginnende plantenliefhebber.
Graslelie (Chlorophytum comosum)
Graslelies groeien snel en zien er geweldig uit in hangmandjes. Ze planten zich bovendien snel voort, waardoor je al snel een hele familie aan graslelies in huis hebt. Soms geven ze zelfs mooie witte bloesems.
Er zijn meer dan 200 soorten graslelies en de meeste vinden het niet erg om af en toe vergeten te worden. Ze zijn erg makkelijk gezond te houden.
- Verzorging van de plant: Geef ze twee tot drie keer per week water.
- Niet giftig: Veilig voor kinderen en huisdieren
- Elimineert: Formaldehyde, xyleen
Dracaenas
Dracaena's zijn de droom van beginnende groenliefhebbers. Deze grote groep kamerplanten zijn er in alle vormen, maten en kleuren.
- Verzorging van de plant: Houd de potgrond vochtig, maar niet nat. Te veel water overleeft deze plant niet.
- Giftig voor huisdieren: Een kat of hond kan gaan braken, kwijlen of verwijde pupillen krijgen als ze dracaenas eten.
- Elimineert: Formaldehyde, xyleen, tolueen, benzeen, trichloorethyleen
Duivelsklimop (Epipremnum aureum)
Deze plant, ook duivelsklimop genoemd, komt het dichtst in de buurt van onverwoestbaarheid. Hij gedijt in verschillende omstandigheden en kan tot 2 meter lang worden. Men ziet hem ook als één van de meest effectieve luchtzuiveraars voor het verwijderen van giftige stoffen uit de binnenlucht.
- Verzorging van de plant: Water geven als de grond droog is.
- Giftig voor dieren: Houd deze plant buiten bereik van zowel katten als honden.
- Elimineert: Formaldehyde, xyleen, tolueen, benzeen, koolmonoxide, en meer
Areca palm (Chrysalidocarpus lutescens)
Deze kleine plant uit Madagaskar is zowel geschikt voor binnen als buiten. Als je een ruimte hebt met helder licht, vormen zijn sierlijk overhangende bladeren een mooie aanvulling op de kamer.
- Verzorging van de plant: Deze dorstige plant heeft veel water nodig tijdens de groei, maar minder in de winter.
- Niet giftig: Deze hoge planten en hun bladeren zijn niet giftig voor huisdieren.
- Elimineert: Benzeen, koolmonoxide, formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen, en meer
Planten die iets meer liefde nodig hebben
Onderstaande planten vergen iets meer verzorging en zijn daarom vooral geschikt voor mensen die groene vingers hebben (en meer tijd!).
Bergpalm (Chamaedorea seifrizii)
Deze stevige plant staat bekend om zijn gemakkelijke elegantie en hoogte. Hij houdt van fel, maar niet van direct zonlicht.
Bergpalmen geven ook een gezonde dosis vocht af aan de lucht, waardoor het een welkome aanvulling is in droge wintermaanden.
- Verzorging van de plant: Houd de grond vochtig. Plaats bamboepalmen op een plek waar de lucht vrij kan circuleren, en spray af en toe om spint te voorkomen.
- Niet giftig: Bamboepalmen zijn veilig voor huisdieren.
- Elimineert: Formaldehyde, benzeen, koolmonoxide, xyleen, chloroform
Klimop (Hedera helix)
Deze klimplant past zich goed aan. Verschillende variëteiten geven de voorkeur aan verschillende lichtsituaties, van helder, indirect licht tot ruimtes met weinig licht.
- Verzorging van de plant: Tijdens de groei veel water geven, maar in de winter niet te veel.
- Giftig voor dieren en mensen: Deze plant kan hij bij onder andere honden en ook mensen problemen veroorzaken. De chemische stoffen in het sap kunnen ook ernstige contactdermatitis veroorzaken, vooral bij mensen met een gevoelige huid.
Aglaonema
Deze groenblijvende vaste planten komen oorspronkelijk uit tropische bossen in Azië. De verzorging van deze planten vereist wat extra aandacht.
- Verzorging van de plant: Geef matig water en laat de aarde bijna opdrogen voordat je weer water geeft. Ze houden van een hoge luchtvochtigheid, regelmatig een beetje nevelen en om de paar jaar verpotten.
- Giftig voor dieren: Chinese groenblijvende planten zijn giftig voor honden.
- Elimineert: Benzeen, koolmonoxide, formaldehyde, trichloorethyleen, en meer
Specificaties van luchtzuiverende planten vergelijken
Error: Product group not found.
Nog meer manieren om de lucht in je huis te zuiveren
Naast kamerplanten zijn er nog andere manieren waarop je de lucht in je huis zuivert:
- Stofzuig regelmatig.
- Dweil regelmatig.
- Vermijd synthetische reinigingsmiddelen of luchtverfrissers.
- Verminder de vochtigheid in huis door goed te ventileren.
- Overweeg de aanschaf van een goede luchtreiniger.
- Overweeg een goede led-kweeklamp te gebruiken gedurende de wintermaanden.
De 5 beste luchtzuiverende planten op een rij
Error: Product group not found.
Veelgestelde vragen over luchtzuiverende planten
Welke planten hebben weinig licht nodig?
Om te kunnen overleven, heeft elke plant licht nodig. Er zijn echter planten die overleven zonder direct zonlicht. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de calathea, dieffenbachia en de bromelia.
Welke kamerplant is niet giftig voor katten?
Voorbeelden van kamerplanten die niet giftig zijn voor katten zijn de graslelie, de bromelia, nestvaren, calathea en de bananenplant.
Hoe vaak geef ik mijn kamerplant water?
Hoe vaak een kamerplant water nodig heeft, hangt van de plant af. Zo heeft een varen meer water nodig dan bijvoorbeeld een graslelie. Vetplanten hebben ook weinig water nodig. Hoe vaak je je kamerplant water geeft, hangt daarom van de plant af.
Conclusie
Luchtzuiverende planten helpen niet alleen bij het creëren van een gezondere leefomgeving, maar ze geven ook meer uitstraling aan je huis. Hopelijk weet je nu genoeg over luchtzuiverende planten om een weloverwogen keuze te maken. Bedankt voor het lezen, en vergeet niet ook meteen je slaapkamer op te fleuren met de beste slaapkamerplant!🪴🎍