Staat de zon bij jou ook de hele dag op je slaapkamer en is het daardoor niet te harden in de zomer? Een ventilator geeft je een koel briesje, maar zet geen zoden aan de dijk. Zoek je echte verkoeling, dan biedt een mobiele airco een goede oplossing. Daarom ben ik voor jou op zoek gegaan naar de beste mobiele airco.

In onderstaand artikel heet ik je welkom in de wereld van de verkoeling en vind je een handige top vijf van de beste mobiele airco’s op een rij!

De 5 beste mobiele airco's in een oogopslag

 1. Trotec PAC 3500 SH - Hij is stil, zorgt voor heerlijke verkoeling én je gebruikt deze airco in huis tijdens de winter als verwarming! Dit is dan ook niet voor niets de beste mobiele airco uit deze top 5.
 2. AEG AXP354538CW Chillflex Pro - Deze beste koop maakt je ruimte verkoelen niet alleen simpel, maar staat ook nog eens stijlvol in de kamer! Bedienen doe je lekker vanuit je luie stoel met de afstandsbediening.
 3. Daitsu APD-12X F/C - Deze gebruiksvriendelijke mobiele airco verkoelt en verwarmt. 's Nachts lig je ook lekker koel dankzij de handige nachtmodus.
 4. De’Longhi PACN82 - Deze lichte airco bedien je makkelijk en heeft meer dan genoeg capaciteit om compacte ruimtes goed te verkoelen. Dat maakt deze De'Longhi de beste mobiele airco voor kleinere ruimtes!
 5. Fuave ACB07K01 - Zoek je een goede mobiele airco voor een klein prijsje? Dan is dit model van Fuave precies wat je zoekt.

Tips om het meeste uit je mobiele airco halen

Een mobiele airco werkt alleen optimaal in de ideale omstandigheden. Hieronder lees je hoe je kamer koeler wordt en hoe je energie bespaart.

Zet de mobiele airco op de juiste plaats

Je mobiele airco moet altijd in de buurt van een raam of andere opening staan; je moet immers de afvoerslang kwijt kunnen. De airco moet hierbij zo’n 30 tot 40 centimeter van de muur afstaan. 

Staat hij dichterbij, dan wordt de luchtcirculatie beïnvloed. Leg bovendien niets op het apparaat zelf, want ook dit verslechtert de luchtcirculatie en daarmee de effectiviteit van de mobiele airco.

Minimaliseer externe invloeden

Maak de kamer zo koel mogelijk zodat de airco minder hard hoeft te werken om de kamer af te laten koelen.

Als de zon de hele dag op je slaapkamer staat dan is het een goed idee om je ramen en gordijnen overdag dicht te houden. Als het in de avond afkoelt zet dan alle ramen open, zodat de koelere buitenlucht binnenkomt en wordt gecirculeerd.

De raamafdichtingset gebruiken

Mobiele airco’s hebben altijd een luchtafvoerslang die door het raam naar buiten moet om de warme lucht af te voeren. Om te voorkomen dat er warme buitenlucht naar binnenkomt en koele lucht verloren gaat, monteer je de afvoerslang daarom met een raamafdichtingset.

Daarnaast plaats je de slang zo recht mogelijk richting het raam. Als er te veel bochten zijn, is de airco minder efficiënt in het uitblazen van de warme lucht.

Zoals je hieronder in mijn reviews leest, worden deze sets lang niet altijd meegeleverd en hiermee neemt de efficiëntie van de airco écht af. Het is een goed idee om deze alsnog apart aan te schaffen als deze niet standaard wordt meegeleverd.

Je opties als je huis te warm is

Iedereen wordt altijd blij als het zonnetje schijnt: lekker de tuin in, het terras op of naar het strand. Helaas hebben deze zomerse temperaturen ook een nadeel: slapeloosheid. Soms wordt het zo warm in je slaapkamer dat je maar moeilijk in slaap kunt komen. Er zijn verschillende manier om je slaapkamer, of een andere kamer, te verkoelen.

Ventilatoren

Een ventilator koelt niet, maar heeft meestal wel verschillende snelheden. Hierdoor wordt de lucht verspreidt en een briesje gecreëerd: de gevoelstemperatuur gaat omlaag. Ventilators zijn gemakkelijk te verplaatsen en zijn beschikbaar in allerlei stijlen en modellen. Bovendien zijn ze voordelig.

Mobiele airco's

Mobiele airco's verlagen de temperatuur en ontvochtigen de lucht. Om de ruimte te verkoelen wordt er een koelmiddel en warmtepomp gebruikt: hierdoor daalt de temperatuur.

Deze lucht wordt weer teruggeblazen in de ruimte waardoor de daadwerkelijke temperatuur daalt. De warme lucht wordt via een afvoerslang naar buiten geblazen.

Mobiele airco’s zijn compact van formaat en hebben meestal wieltjes waardoor ze eenvoudig te verplaatsen zijn. Bovendien hebben sommige airco’s verschillende standen waardoor ze als ventilator kunnen functioneren, maar ook ruimtes kunnen verwarmen.

Split airco's

Een split airco is niet verplaatsbaar en daarmee een vast element. Het bestaat uit een binnen- en buiten unit. 

Sommigen zijn geschikt voor zelfinstallatie; sommigen vergen de hulp van een vakman. Een split airco verkoelt de ruimte en ontvochtigt deze niet alleen, maar ventileert en verwarmt de ruimte ook.

Aircoolers

Een aircooler verlaagt – net zoals de ventilator – de temperatuur niet, maar heeft een verkoelend effect. De omgevingslucht wordt gekoeld met koud water. De lucht die wordt uitgeblazen, is minder koel maar wel verfrissend. Luchtkoelers maken geen gebruik van een afvoerslang en zijn eenvoudig in gebruik.

Aeg Chillflex Pro 4 in huiskamer

De beste mobiele airco's op een rij

Het ontvochtigen is vooral handig als je in een oud en slecht geventileerd huis woont: je zal verstelt staan over het aantal liter vocht per dag wat je in de machine terug vindt!

Hij is geschikt voor ruimtes van maximaal 46m² aan en met zijn geluidsniveau 54 decibel kun je lekker slapen zonder wakker te worden van het geluid. Dit is dan ook echt een stille mobiele airco: ideaal voor op je slaapkamer.

Gebruiksgemak

Ik vond het makkelijk deze machine te bedienen: dit doe je via het panel aan de bovenkant van het apparaat. 

Heb je net als ik echter moeite met ‘s ochtends opstaan, dan bedien je deze airco óók vanuit je bed met de afstandsbediening. Deze heeft een digitaal display en werkt op infrarood.

De Trotec PAC 3500SH heeft alle gebruiksgemakken die je je kunt bedenken. Hij heeft een timer en zelfs een nachtmodus. In de nachtmodus bereikt de airco stapsgewijs de ingestelde temperatuur, zodat je in de ochtend volledig uitgerust wakker wordt.

Een hele handige functie is de “follow me” functie. Normaal gesproken meet het apparaat zelf de temperatuur van de kamer waarin deze staat waardoor hij harder of minder hard gaat werken, om de juiste temperatuur te bereiken. De Trotec heeft deze functie uitgebreid naar de afstandsbediening!

Schakel je deze functie in, dan meet de afstandsbediening de temperatuur en stuurt hij deze informatie met intervallen van drie minuten, naar het airco apparaat. Nu past de airco zichzelf aan de temperatuur van de plaats van de afstandsbediening.

Ligt de afstandsbediening in de zon, dan zal de airco harder gaan werken dan wanneer deze in de schaduw op je bed ligt. Zorg er dus voor dat je dit voorkomt. Zo ben je torenhoge energierekeningen (en energieverspilling!) te slim af.

Naast de koelfunctie heeft deze mobiele arco ook een verwarmfunctie. Als je in een ouder huis woont dat slecht geïsoleerd is, komt deze functie goed van pas in de avond wanneer het wat kouder is.

Persoonlijk vind ik het altijd te warm als ik de verwarming boven aan zet, maar te koud als ik deze niet aanzet. Met dit apparaat bereik je een aangename temperatuur tussen “te warm” en “te koud” in zonder de verwarming aan te zetten.

Dit apparaat is net als alle andere mobiele airco’s, ook een luchtontvochtiger. Als je huis vochtig is, kan een mobiele airco erg nuttig zijn. Een ander voordeel van deze functie: je wasgoed wordt sneller droog!

Trotec Airco 2

Resultaat

Ik heb de airco vlakbij mijn slaapkamerraam gezet zodat ik gemakkelijk de slang naar buiten kan hangen. Helaas wordt er geen raamafdichtingskit meegeleverd en ik heb het idee dat er hierdoor best wat koude lucht verloren gaat en warme lucht naar binnen komt.

Vanuit mijn bed besluit ik via de afstandsbediening alle functies uit te testen. De mobiele airco staat zo’n 3 meter vanaf mijn bed. Het is niet héél heet in mijn slaapkamer, dus om het apparaat echt goed uit te testen heb ik van tevoren mijn verwarming aangezet en de airco verteld me dat het maar liefst 28 °C in mijn slaapkamer is!

Om het af te laten koelen kan ik er natuurlijk voor kiezen om een raam open te zetten, maar voor deze review is het natuurlijk de bedoeling dat ik de airco ook écht uittest.

De ventilatorfunctie heeft drie standen en werkt prima, het briesje voelt fijn, maar koeler wordt het niet. Ik besluit even te wachten om de verwarmingsfunctie uit te proberen en ga meteen naar de koelfunctie. Ik besluit het apparaat in te stellen op 22 °C.

Ik doe de slaapkamerdeur dicht, zet de machine aan en wacht terwijl ik m’n boek lees. Vrij snel merk ik dat de lucht koeler aan het worden is en binnen een minuut of 20 heeft mijn slaapkamer de aangename temperatuur van 22 °C. Meer gebruiksgemak kan ik me niet inbeelden!

Uiteraard moet ik ook even de “follow me” functie uitproberen. Ik leg de afstandsbediening in de zon op de vensterbank en wacht. Binnen een paar minuten hoor ik de Trotec harder werken. Deze functie is vooral handig als je kamer wat groter is.

De ultieme test is natuurlijk ‘s nachts. Ik stel de nachtmodus in op 18 °C, ga wederom mijn boek lezen, gevolgd door een goede nachtrust. De machine is een stille mobiele airco en werkt prima. Kortom, ik ben zéér onder de indruk van de Trotec Pac 3500SH en deze airco is wat mij betreft de beste mobiele airco!

Voordelen:

 • Met deze airco verwarm je ook
 • Hij is gemakkelijk in gebruik
 • Heeft een handige "follow me" functie

Nadelen:

 • Er wordt geen raamafdichtingskit meegeleverd

Met het koelvermogen van 12000 BTU koel je bovendien een oppervlak van maximaal 42m². Daarnaast ventileert dit model en werkt hij ook als luchtontvochtiger.

Gebruiksgemak

Je bedient deze mobiele airco via de afstandsbediening of via het paneel aan de bovenkant van de machine. De bediening wijst zichzelf: de knoppen zijn makkelijk te interpreteren. De ventilator heeft drie standen en de airco stel je in door de gewenste temperatuur in te voeren. De rest gaat vanzelf.

Dit is een slim apparaat: als je gewenste temperatuur is bereikt, dan bepaalt deze airco zelf of hij moet koelen door middel van het koelelement of dat de ventilator volstaat. Op deze manier bespaar je energie.

De AEG Chillflex Pro heeft ook een nachtmodus die je helpt bij het bereiken van een goede nachtrust door de juiste temperatuur te behouden gedurende de nacht. Ik moet wel bekennen dat hij vrij luidruchtig is met een geluidsniveau van 64 decibel.

Helaas wordt er daarnaast geen raamafdichtingskit meegeleverd waardoor je raam altijd een stukje open blijft staan en er warmte binnenkomt en koude lucht verloren gaat. Gelukkig heb ik een dik gordijn waarmee ik de opening toch nog redelijk kon dichten, maar elegant ziet het er niet uit.

Aeg Chillflex Pro 2 in huiskamer

Resultaat

Deze airco heb ik op de vertrouwde plaats bij mijn slaapkamerraam gezet, met de slang uit het raam. Ik bedien hem vanuit mijn bed met de meegeleverde afstandsbediening. Het is niet heel erg warm in mijn slaapkamer en ik wil graag een temperatuur van 18 °C bereiken. Ik stel het apparaat in en wacht.

Het wachten wordt al snel beloond: binnen zo’n 8 minuten kruip ik onder de dekens omdat ik het koud begin te krijgen! Deze airco is zeer effectief waardoor de ingestelde temperatuur snel wordt bereikt. ❄️

Ik herhaal het hele proces voordat ik ga slapen. Ik maak me een beetje zorgen over het geluidsniveau: ik vond hem tot nu toe namelijk niet bepaald stil. Al snel blijkt dat mijn zorgen voor niets zijn want ik stel de nachtmodus in – waarin de AEG Chillflex Pro wat rustiger aan doet – en val snel daarna in slaap en word de volgende ochtend uitgerust wakker.

Persoonlijk denk ik dat het geluidsniveau wel belangrijk is, maar vergeet niet dat het geluid ook werkt als “white noise” wat je juist helpt bij het in slaap vallen.

Hij scoort hoog op gebruiksgemak dankzij de verschillende opties en de meegeleverde afstandsbediening. Ten slotte heeft mobiele airco wat mij betreft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding wat hem zodoende op zijn welverdiende tweede plaats zet.

Voordelen:

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Deze airco is zeer effectief en koelt erg snel

Nadelen:

 • Er wordt geen raamafdichtingskit meegeleverd
 • Aan de luidruchtigere kant

Bij deze krachtige mobiele airco wordt daarnaast standaard een raamafdichtingset meegeleverd. Dat is een zeer fijne accessoire, want zonder zo’n set ruil je redelijk veel frisse lucht in voor warme lucht in.

Gebruiksgemak

Je bedient deze mobiele airco via de knopjes aan de bovenkant van het apparaat of met de meegeleverde afstandsbediening. Je stelt simpelweg de gewenste temperatuur in en de machine doet de rest.

‘s Nachts gebruik je de nachtmodus waardoor je rustig slaapt en uitgerust wakker wordt in een slaapkamer die lekker koel is.

Daarnaast is de blaasrichting verstelbaar, wat erg fijn is als je weinig keuze hebt over de plekken waar je de airco kunt plaatsen.

Zoals ik hierboven al zei wordt de raamafdichtingskit meegeleverd, wat deze machine nog efficiënter maakt. Op die manier kon ik mijn gordijnen normaal laten hangen zonder de koele lucht te laten ontsnappen (en warme lucht naar binnen uit te nodigen).

Daitsu Apd 12x F:c Bedieningspaneel

Resultaat

Ik besloot deze mobiele airco in mijn huiskamer te zetten. Ik plaats hem bij het raam en gebruik de meegeleverde set om deze goed te dichten.

Om deze mobiele airco goed uit te testen, zet ik de thermostaat van de centrale verwarming op 28 °C. Het duurt even voordat de kinderen beginnen te klagen, maar na mijn voorstel om net te doen alsof we in een tropisch land zijn, is alles weer goed. Ze kleden zich allemaal om en zelfs de zonnebrillen komen tevoorschijn.

Ik stel de temperatuur van de mobiele airco in op 16 °C en daarmee verandert mijn huiskamer binnen een half uur van een tropisch eiland naar de zuidpool. 🥶 Daar zaten we dan met onze zonnebrillen en korte broeken!

Kortom: deze mobiele airco koelt je kamer zeer effectief en doet dit bovendien erg snel. Hij is vriendelijk in gebruik én er wordt een raamafdichtingset meegeleverd. Dit, en de meegeleverde afstandsbediening, vind ik zelf verre van een overbodige luxe en had graag gezien dat meer merken deze gewoon meeleverden.

De Daitsu APD-12X F/C heeft bovendien een prima prijs-kwaliteitverhouding. Hij is wat aan de duurdere kant, maar je krijgt een hoop voor het extra geld dat je erin steekt. Dit maakt hem voor mij de beste mobiele airco op het gebied van gebruiksgemak.

Voordelen:

 • Deze airco is makkelijk in gebruik
 • De bediening is erg gebruiksvriendelijk
 • Heeft een handige timerfunctie

Nadelen:

 • De afvoerslang moet uit een raam of deur naar buiten hangen

Hij is aan de luidruchtige kant met zijn geluidsniveau van 63 decibel, maar hopelijk heeft dit weinig invloed op mijn – of jouw – nachtrust en werkt geluid als een soort “white noise”.

Verder wordt hij geleverd met afstandsbediening, maar zonder afdichtingskit.

Gebruiksgemak

Deze mobiele airco bedien je vanuit je bed via de afstandsbediening of via het paneel bovenop de machine. Je stelt eenvoudig de gewenste temperatuur in en je gebruikt de De’Longhi PAC N82 ook als ventilator en luchtontvochtiger.

Met zijn gewicht van 30 kilogram is deze airco een beetje lichter dan de meeste mobiele airco's, waardoor hij meteen iets makkelijker te verplaatsen is. Dat doet de naam “mobiele airco” meteen eer aan.

Er wordt geen raamafdichtingset meegeleverd. Hierdoor verliest deze mobiele airco best wat efficiëntie. Gebruik je deze airco regelmatig, schaf dan een kit aan om ervoor te zorgen dat de airco efficiënt blijft werken.

Deze mobiele airco heeft overigens ook nog eens een timer en een nachtmodus, welke beide het gebruiksgemak verhogen.

Delonghi Pac N82 in woonkamer

Resultaat

De De’Longhi PAC N82 is prima voor mijn slaapkamer. Ik plaats hem bij het raam, maar ik kan het helaas niet goed afsluiten. Ik gebruik hiervoor opnieuw mijn gordijnen, maar het is niet ideaal. Het ziet er wederom niet mooi uit en bovendien gaat mijn gordijn kreuken.

Op de dag dat ik hem wil testen is mijn slaapkamer 27 °C. Ik stel het apparaat in op 20 °C, doe de deur dicht en ga een uur later weer naar boven. De temperatuur is gedaald tot 25 °C: we hebben het eindresultaat dus nog niet bereikt. Een paar uur later check ik nog eens, en ja hoor: het is met 20 °C aangenaam fris te noemen!

Het hele proces heeft zo’n drie uur in beslag genomen. Ik denk dat dit zo lang heeft geduurd omdat mijn slaapkamer al behoorlijk warm was, de zon erop stond en helaas was de mobiele airco minder efficiënt door het gebrek van een raamafdichtingskit.

Dit zijn zodoende niet de meest ideale omstandigheden – maar wel zo realistisch om hem in te testen. Niet iedereen zal een raamafdichtingskit aanschaffen en er zijn nu eenmaal kamers die pertinent in het zonlicht staan. Ook in zo’n conditie hoort een airco te presteren.

Al met al toch een fijne machine. Als hij eenmaal de juiste temperatuur heeft bereikt dan houdt hij deze temperatuur constant vast; het duurt gewoon even voor hij zo ver is.

Hij is verder bijzonder makkelijk te bedienen, maar het is jammer dat er geen raamafdichtingset bij wordt geleverd: hierdoor werkt hij minder efficiënt. Ik raad je dan ook écht aan om te investeren in zo’n kit.

Voordelen:

 • Gemakkelijk in gebruik
 • Er wordt een afstandsbediening meegeleverd

Nadelen:

 • Er wordt geen raamafdichtingset meegeleverd
 • Aan de langzame kant

Hij is overigens alleen geschikt om een kleinere ruimte mee te verkoelen. Hij heeft een maximaal koelvermogen van 7000 BTU waardoor hij kamers van maximaal 20 m² koelt. Dit is het oppervlak van een gemiddelde slaapkamer.

Er wordt net als bij voorgaande modellen een afstandsbediening en een afvoerslang meegeleverd.

Gebruiksgemak

Helaas wordt er geen raamafdichtingset meegeleverd waarmee je je raam goed af kunt sluiten, maar voor deze prijs vind ik het niet erg om mijn gordijn te gebruiken! Vergeet dus niet dat de afvoerslang naar buiten moet: hier kom je echt niet aan onderuit.

Deze goedkope mobiele airco is hierdoor wel wat minder efficiënt. Gebruik je deze airco dus regelmatig, dan is een raamafdichtingset zeker een goede investering.

Deze mobiele airco is eenvoudig te bedienen vanuit je luie stoel met de meegeleverde afstandsbediening, of via het paneel aan de bovenkant van het apparaat. Je stelt simpelweg de gewenste temperatuur in en laat de airco de rest doen.

Ik moet bekennen dat voor deze prijs, mijn verwachtingen niet zo hoog zijn, maar ik word aangenaam verrast! Het duurt om te beginnen zo’n anderhalf uur voordat de juiste temperatuur is bereikt. Dat is niet heel snel, maar dat is te verwachten zonder raamafdichtingskit.

Dit apparaat heeft geen toeters en bellenen heeft dan ook geen nachtmodus of verwarmingsfunctie. Ik vind dit geen ramp, maar voor degenen die in een slecht geïsoleerd huis wonen kan dit een dealbreaker zijn.

Helaas is hij met zijn geluidsniveau van 65 decibel ook niet de stilste mobiele airco. Dat zal door sommigen als storend ervaren worden, vooral in de nachturen.

Resultaat

Dit apparaat is één van de goedkoopste mobiele airco’s die ik ben tegengekomen en ondanks hij niet geschikt is voor grotere ruimtes, en misschien wat langzaam is in het bereiken van de gewenste temperatuur, vind ik het een goed apparaat.

Wat mij betreft heeft deze airco dan ook een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Het nadeel is dat er geen raamafdichtingset mee wordt geleverd en hierdoor is de mobiele airco minder efficiënt. Je koopt daarentegen bij elke retailer die mobiele airco’s verkoopt, gemakkelijk zelf zo’n raamafdichtingset.

Voordelen:

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Hij weegt maar 18 kilogram

Nadelen:

 • Het is aan de luidruchtige kant
 • Alleen geschikt voor kleinere ruimtes

Koopgids: Hoe koop ik de beste mobiele airco?

Wat voor mij de beste mobiele airco is, hoeft voor jou niet de beste airco te zijn. Dit hangt helemaal af van jouw persoonlijke omstandigheden.

Welke ruimte je wilt koelen bijvoorbeeld, is erg belangrijk. Huiskamers zijn vaak groter dan slaapkamers. Als je een mobiele airco zoekt voor je slaapkamer dan volstaan een airco met minder koelvermogen (BTU).

Daarentegen is het geluidsniveau van de machine belangrijker in de slaapkamer dan in de huiskamer. Je wilt natuurlijk geen airco in je slaapkamer die zoveel geluid maakt dat je er niet door kunt slapen.

Kijk ook naar het gewicht: een mobiele airco is zwaarder dan de meeste huishoudelijke apparaten en is niet bedoeld om continue verplaatst te worden.

Grootte van de kamer

Om de meeste efficiënte mobiele airco te kopen voor een koel huis, kijken je naar het BTU (British Thermal Unit), het koelvermogen. Hoe meer BTU, hoe groter het vermogen om te koelen. Hoe groter het vermogen, hoe groter het te koelen oppervlak mag zijn.

De hoeveelheid BTU kan op de volgende wijze worden geïnterpreteerd:

 • Gemiddeld: 7000 – 9000 BTU
 • Bovengemiddeld: 9000 – 12000 BTU
 • Hoog: 12000 – 14000 BTU
 • Zeer hoog: 14000+

Geluidsniveau

Ook dit is niet geheel onbelangrijk! De meeste mobiele airco’s worden gekocht om in de slaapkamer te plaatsen en hiermee de nachtrust te verbeteren. Stille mobiele airco's dragen zo bij aan je nachtrust.

Zelfs de beste mobiele airco die klinkt als een opstijgend vliegtuig helpt de situatie dan niet. Kijk dus goed naar het aantal decibel wat de machine produceert.

Verwarmingsfunctie

Wil jij de mobiele airco ook gebruiken om je kamer op te warmen? Dit is vooral handig in oudere huizen en als je de verwarming niet aan wilt zetten. Is dit het geval, dan kan een mobiele airco met een verwarmingsfunctie een uitkomst bieden.

De gewenste temperatuur instellen is eenvoudig: hier gebruik je meestal plus- of minknoppen voor, waarna het cijfer mee verandert op een lcd-schermpje.

De mobiele airconditioning zorgt er vervolgens voor dat de lucht in de ruimte waarin de airco zich bevindt, daalt of stijgt tot deze temperatuur. Wil je bijvoorbeeld dat je slaapkamer 18C graden is, dan stel je deze temperatuur in.

Gebruiksgemak

Ventilator in camper

Is de mobiele airco makkelijk te bedienen? Wil jij je mobiele airco kunnen bedienen vanuit je luie stoel, of misschien je bed? Dan is een afstandsbediening erg praktisch. Sommige mobiele airco’s hebben verschillende programma’s om uit te kiezen en zelfs een timer. Dit zijn bijkomende zaken die het gebruiksgemak verhogen.

Veelgestelde vragen over mobiele airco's

Kun je een mobiele airco gebruiken zonder de slang uit het raam te hangen?

Nee, want de warmte moet naar buiten worden geblazen. Als je de slang niet buiten hangt, wordt de warmte weer terug de kamer in geblazen, waardoor het niet afkoelt.

Hoeveel energie verbruikt een mobiele airco?

Het gebruik van een airco kostte in 2017 gemiddeld zo’n 22 cent per uur.

Waar staat BTU voor?

BTU staat voor British Thermal Unit die het maximale koelvermogen aangeeft. Hoe hoger het koelvermogen, hoe groter het oppervlak dat de airco kan koelen.

Hoe installeer ik een mobiele airco?

Een mobiele airco hoef je niet te installeren. Je zet deze bij het raam en hangt de buis uit het raam. Om de mobiele airco zo effectief mogelijk zijn werk te laten doen, gebruik je een raamafdichtingskit voor het raam. Deze moet wel geïnstalleerd worden, maar dit is zo gepiept.

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld van de mobiele airco’s. Of je nu voor de Trotec gaat of de De’Longhi: het wordt hoe dan ook koeler in de kamer waar deze mobiele airco wordt geplaatst.

Heb je nog vragen of misschien tips, laat dan hieronder een berichtje achter. 👇 Bedankt voor het lezen! Wil je meer lezen over mobiele airco's. Bekijk dan dit artikel over wat je moet doen als je mobiele airco niet werkt,

Was dit artikel behulpzaam?