Zomerhitte kan een uitdaging zijn, vooral als je thuis probeert te ontsnappen aan de brandende zon. We kennen allemaal dat gevoel van binnenkomen in een oververhit huis, waar de lucht net zo warm aanvoelt als buiten. Je huis koel houden is daarom belangrijk.

Gelukkig zijn er slimme en effectieve manieren om je huis koel te houden, zonder voortdurend te vertrouwen op dure airconditioning. In dit artikel ontdek je praktische tips en trucs die je helpen om een oase van koelte in je eigen huis te creëren, zelfs tijdens de heetste zomerdagen.

Met deze 11 tips leer je hoe je op een effectieve manier de temperatuur in je huis naar beneden haalt.

Om je huis koel te houden in de zomer, gebruik zonwering zoals rolluiken of reflecterende gordijnen, zorg voor goede isolatie en ventilatie, en plaats ventilatoren strategisch. Overweeg het planten van bomen voor natuurlijke schaduw en houd ramen en deuren gesloten tijdens de warmste uren. Deze methoden helpen om de binnentemperatuur te verlagen zonder volledig afhankelijk te zijn van airconditioning.

#1 Zet 's ochtends je ramen open

Heerlijk als het warm is, maar ik vind het iets minder als die warmte naar binnen komt. Zodra het overdag warmer wordt is het belangrijk je huis goed te isoleren. Op die manier komt er geen warmte van buiten naar binnen én ontsnapt de koele lucht van binnen niet naar buiten. 

Wil je toch frisse lucht door je huis laten waaien? Zet dan ‘s nachts of vroeg in de ochtend je ramen open. Zo waait de warme lucht van de dag ervoor naar buiten en koelt je huis weer af.

#2 Houd deuren en gordijnen dicht

De meeste mensen vinden het, net als ik, heerlijk om ‘s ochtends in het zonnetje te zitten, maar als je je huis koel wil houden is het beter om de gordijnen ook overdag dicht te laten.

Kies dan vooral voor verduisterende gordijnen die het daglicht extra goed buiten houden. Zo blijft de warmte overdag ook buiten en kun je ‘s nachts ook vaak beter slapen.

Huis met deuren en ramen open

Voor de deuren in huis geldt hetzelfde: hou ze zo veel mogelijk dicht! Een open deur is eigenlijk een groot gapend gat in de muur dat in een mum van tijd veel warmte binnenlaat. 

Ook kiertjes onder de deur zijn een zwakke plek in de isolatie. Merk je dat je huis echt snel opwarmt? Leg dan een opgerold handdoekje tegen de onderkant van de deur! 

#3 Doe huishoudelijke taken in de avond

Net zoals koken zorgen ook veel andere huishoudelijke taken voor onnodige stijging van de temperatuur. Dit komt vooral door alle apparatuur die daarbij wordt gebruik. Denk bijvoorbeeld aan een stofzuiger of een wasdroger.

Daarom is het beter om deze taken ‘s avonds te doen. Zo kun je de warmte die ontstaat de volgende dag naar buiten laten waaien wanneer je ‘s ochtends eventjes de ramen openzet. 

#4 Kook buiten

Je hebt het misschien niet in de gaten, maar door binnen te bakken of koken creëer je veel extra warmte. Als je je huis goed isoleert, blijft deze warmte juist binnen hangen waardoor de temperatuur oploopt.

Buiten koken biedt daarvoor een oplossing. Hiervoor heb je geen luxe buitenkeuken nodig, een elektrische kookplaat of een barbecue is al genoeg!

Barbecue met worstjes erop

#5 Zet veel plantjes in huis

Veel plantjes in huis hebben is helemaal hip. Naast dat het er leuk uitziet zijn planten in huis ook erg goed voor het opnemen van warmte. 

Uit onderzoek van NASA blijkt dat veel plantjes bij een hoge temperatuur net als wij 'zweten'. Het vocht dat dan gecreëerd wordt verdampt door de hitte waardoor de lucht een beetje afkoelt!  

#6 Spuit water op je dak

Een slimme en makkelijke manier om je huis minder te laten opwarmen is door water op je dak te spuiten. Door een nat dak duurt het langer voordat de zonnestralen de dakpannen opwarmen.

Als je een plat dak hebt, is dit nog beter. Als je daar water op laat liggen van 1 tot 5 centimeter diep zal de zon lang bezig zijn met het verdampen van het water en blijft het binnen langer koel. 

#7 Wees creatief

Gebruik creatieve methoden om je huis te koelen zonder hoge kosten. Een effectieve truc is het plaatsen van een bak met ijs voor een ventilator. Dit zorgt voor een koele bries in de ruimte.

Een andere tip is het ophangen van natte lakens voor open ramen, wat helpt om de binnenkomende lucht te koelen.

Deze eenvoudige, maar effectieve methoden kunnen de gevoelstemperatuur in je huis met enkele graden verlagen, wat een groot verschil maakt tijdens hete zomerdagen.

#8 Gebruik zonwering

Om je huis koel te houden, is het essentieel om direct zonlicht te blokkeren. Kies voor externe zonwering zoals zonneschermen of rolluiken, die je aan de buitenkant van je ramen installeert. Deze schermen kunnen de temperatuur in je huis met wel 5 tot 10 graden verlagen.

Gebruik daarnaast verduisterende gordijnen of zonwerende folie aan de binnenkant van je ramen. Deze maatregelen reflecteren het zonlicht en voorkomen dat warmte je huis binnendringt, wat vooral effectief is aan de zuid- en westzijde van je woning.

#9 Kies voor zonnepanelen

Buiten dat ze goed zijn voor het milieu en – op de lange termijn – voor geldbesparing zorgen, zijn zonnepanelen ook nog eens goed tegen de hitte in huis! 

Zonnepanelen bieden namelijk een extra laag bovenop je dakpannen waar alle zonnestralen worden opgevangen en omgezet in energie. Deze ruimte tussen de zonnepanelen en de dakpannen werkt als een soort beschermlaag tegen de hitte waardoor je huis lekker koel blijft.

Zonnepanelen te duur?

Het klopt dat zonnepanelen een flinke investering zijn, maar daar staat tegenover dat je op de lange termijn juist geld bespaart. Gebruik dit handige rekenvoorbeeld van de Consumentenbond om uit te rekenen hoelang het duurt voordat je deze kosten hebt terugverdiend.

#10 Zet al je elektrische apparaten uit

Het uitschakelen van ongebruikte elektrische apparaten is een eenvoudige stap om de warmte in huis te verminderen. Apparaten zoals televisies, computers en keukenapparatuur geven warmte af, zelfs in stand-by modus.

Door deze apparaten volledig uit te schakelen, kun je de binnentemperatuur met 1 tot 2 graden verlagen. Dit is niet alleen goed voor het binnenklimaat, maar ook voor je energierekening en het milieu.

Denk eraan om stekkers uit het stopcontact te halen of gebruik een stekkerdoos met een schakelaar om meerdere apparaten tegelijk uit te schakelen.

#11 Ventilatie (laten) installeren

Een goed ventilatiesysteem is cruciaal voor een koel huis. Zorg voor een constante luchtstroom door natuurlijke ventilatie of mechanische ventilatiesystemen. Natuurlijke ventilatie werkt door ramen tegenover elkaar open te zetten, vooral 's nachts of vroeg in de ochtend wanneer de buitenlucht koeler is.

Mechanische ventilatiesystemen, zoals een balansventilatie, kunnen de binnentemperatuur met 2 tot 4 graden verlagen. Deze systemen vervangen warme binnenlucht door koelere buitenlucht en zorgen voor een gezond binnenklimaat zonder tocht.

Voor veel mensen is een mobiele airco de ideale oplossing. Doordat hij wieltjes heeft kan hij verplaatst worden van de ene naar de andere ruimte. Zo koel je overdag je woonkamer en ‘s nachts je slaapkamer.

De beste mobiele airco heeft ook een verwarmingsfunctie. Zo heb je in de winter ook nog plezier van dit apparaat. Wil je meer weten over hoe een mobiele airco werkt? Lees dan hier onze uitgebreide uitleg!

Split airco genomen. Wat een wereld van verschil. Hij hoeft helemaal niet zo laag ingesteld te worden. Als de ergste benauwdheid er maar af is. Kan in de winter ook nog gebruikt worden om energie efficient te verwarmen.

Gordijnen dicht helpt naar mijn idee maar weinig. ze worden door de zon opgewarmd en heb je een soort radiator voor je raam hangen. Beter maak je zonwering aan de buitenkant.

AdvancedEffort, Redditgebruiker

Veelgestelde vragen over het koel houden van je huis

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen over het koel houden van je huis.

Wat zijn de beste zonweringsmethoden om een huis koel te houden?

Externe zonwering zoals rolluiken, zonneschermen of luifels zijn zeer effectief. Ze blokkeren direct zonlicht en kunnen de binnentemperatuur tot 5 graden verlagen. Binnenzonwering, zoals reflecterende gordijnen, draagt ook bij, maar is minder effectief dan externe methoden. Combineer beide voor optimaal resultaat.

Kan het verven van muren in lichtere kleuren helpen om een huis koeler te houden?

Ja, lichtgekleurde muren reflecteren zonlicht en absorberen minder warmte dan donkere kleuren. Dit kan de temperatuur in je huis met enkele graden verlagen. Vooral buitenmuren verven in lichte tinten zoals wit of pastel kan een merkbaar verschil maken in het verminderen van warmteopname."

Welke invloed heeft het type verlichting op de warmte in een huis?

LED-verlichting is de beste keuze om warmte in huis te verminderen. In tegenstelling tot gloei- of halogeenlampen, produceren LED-lampen aanzienlijk minder warmte en zijn ze energiezuiniger. Het vervangen van oude lampen door LED's kan helpen de binnentemperatuur comfortabeler te houden.

Hoe effectief zijn ventilatoren in vergelijking met airconditioning voor het koelen van een huis?

Ventilatoren zijn effectief voor het creëren van een koel briesje en werken goed in mildere klimaten of bij lagere buitentemperaturen. Ze verbruiken minder energie dan airconditioning. Echter, voor intensieve verkoeling bij hoge buitentemperaturen is airconditioning effectiever, hoewel het meer energie verbruikt en duurder is in onderhoud."

Conclusie

Er zijn veel verschillende maatregelen die je kunt nemen om je huis koel te houden in de zomer. Van high-tech tot low-tech en van gratis tot prijzig. Zo zit er voor ieder huishouden wat tussen.

Heb jij tips om je huis koel te houden in de zomer? Deel ze met ons in de feedback! 👇

Was dit artikel behulpzaam?