Een oogje houden op je gewicht is altijd verstandig. Je gewicht zegt niet alles over je algemene gezondheid, maar wel iets. Een gezond gewicht staat in verband met een betere algehele gezondheid. 🩺 Het is daarom handig een goede personenweegschaal te hebben. Lees hier alles over de vijf beste personenweegschalen!

De 5 beste personenweegschalen in een oogopslag

 1. Tanita RD-545 - Het paradepaardje onder de personenweegschalen.
 2. Withings Body Cardio Zwart - Een slimme weegschaal met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
 3. Medisana BS 436 Connect - Een prijsvriendelijke, slimme personenweegschaal.
 4. Soehnle Style Sense Safe 300 - Digitaal met grote, goed leesbare cijfers.
 5. Medisana PSD - Met deze analoge weegschaal haal je een stukje retro in huis.

Is je gewicht echt zo belangrijk?

Het getal op de weegschaal liegt niet. Maar als het om je gewicht gaat, zijn er nog veel meer factoren om rekening mee te houden. Tot ongeveer 30 jaar geleden was er geen 'officiële' norm voor wat een gezond lichaamsgewicht zou moeten zijn.

Pas toen de Body Mass Index (BMI) de eerste nationaal aanvaarde norm werd, leerde het publiek over overgewicht. In feite was het berekenen van de BMI (gebaseerd op het gewicht en de lengte van een persoon) de eerste manier waarop we zwaarlijvigheid konden "meten", in plaats van gewoon van een arts te horen dat je moet afvallen.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan wat zich heeft gericht op de relatie tussen BMI en ziekterisico. Als gevolg daarvan is er bijna een obsessie ontstaan voor de getallen op de weegschaal.

Je gewicht (en BMI) is belangrijk, maar alleen als onderdeel van je algemene persoonlijke evaluatie. Het is niet de enige factor die bepaalt of je gezond bent. Over het algemeen geldt wel dat een hoger BMI de kans op ziekten verhoogt.

Een ideaal BMI ligt tussen de 18,5 en 25, maar dit wordt door meer dan alleen vetpercentage beoordeeld. Ook je botdichtheid, de hoeveelheid water die je vasthoudt en vooral je spiermassa spelen een rol in je BMI.

De meeste slimme weegschalen van tegenwoordig vertellen je precies wat je BMI is. De slimste weegschalen maken ook onderscheid tussen verschillende soorten lichaamsweefsel. Hiermee kun je aan de slag en werken aan een gezondere levensstijl, waardoor de kans op ziektes en andere narigheid weer afneemt.

De beste personenweegschalen op een rij

Je downloadt deze app in de Google Play Store of in de App Store. Als eerste stop je batterijen in de weegschaal en vervolgens koppel je de weegschaal via Bluetooth aan je telefoon. Dit doe je via de app.

Dit is simpel en wijst zichzelf uit. Vervolgens volg je de instructies op het scherm van je smartphone en zie je meteen de resultaten. Deze weegschaal heeft ook handvaten die je vasthoudt om verschillende analyses uit te voeren.

Deze personenweegschaal maakt de meest uitgebreide analyse van alle weegschalen die ik heb geprobeerd. Hij meet BMI, lichaamsvet, spiermassa, spierkwaliteit, conditieniveau, botmassa, visceraal vetniveau, basale stofwisselingssnelheid, stofwisselingssnelheid, stofwisselingsleeftijd en lichaamswater.

Hij is enorm eenvoudig in gebruik: de app verteld je precies wat je moet doen en binnen een paar seconden krijg je een analyse op je telefoon te zien. In deze analyse zie je precies waar je aan moet werken.

De app voegt in dit geval veel toe: je hebt een goed overzicht van je gewicht en alle bijbehorende metingen van de afgelopen maanden en weken. Deze slimme personenweegschaal is dan ook ideaal voor topsporters die een beter inzicht in hun lichaam willen krijgen.

Hou er wel rekening mee dat er een heftig prijskaartje aan deze weegschaal hangt. Vind je dat niet erg en ben je op zoek naar het paradepaardje onder de personenweegschalen, dan is de Tanita RD-545 zeker iets voor jou.

Voordelen:

 • Deze personenweegschaal maakt ook segmentale metingen
 • Er zijn veel mogelijkheden
 • Hij is erg eenvoudig in gebruik

Nadelen:

 • De prijs ligt erg hoog

Deze slimme weegschaal meet niet alleen je gewicht, maar ook je het percentage water in je lichaam, botmassa, spiermassa en het percentage vet. Ook is er de mogelijkheid om een overzicht van de laatste weken te zien.

Deze weegschaal heeft ook een andere handige functie: het weer! Je ziet het huidige weer op het display. Hoeveel nut deze functie echt heeft weet ik niet, maar het is een leuke bijkomstigheid.

Withings of Nokia?

Withings werd op 26 april 2016 gekocht door het Finse bedrijf Nokia en werd een divisie van Nokia, bekend als Nokia Health. Het merk Withings bleef gebruikt worden tot juni 2017, toen het werd vervangen door het merk Nokia. 

Je kiest er voor om al deze informatie op het display van de weegschaal af te lezen, of via de app. De app heeft meerdere mogelijkheden en draagt bij aan de functionaliteit van deze slimme weegschaal.

Zo stel je bijvoorbeeld een streefgewicht in. Elke keer wanneer je op de weegschaal staat, zie je hoe dichtbij je bij je doel bent. Ook als je andere apps gebruikt, denk bijvoorbeeld aan MyFitnessPal, importeer je data naar de andere app.

Dit is een erg fijne weegschaal met een gebruiksvriendelijke app. Hij meet weliswaar niet in segmenten zoals de Tanita dit wel doet, maar deze weegschaal is daarentegen veel vriendelijker geprijsd.

Ben je op zoek naar een slimme weegschaal met veel mogelijkheden voor de amateur sporter en wil je bovendien niet teveel betalen? Dan is deze weegschaal een goede optie voor je.

Voordelen:

 • Deze weegschaal heeft een gebruiksvriendelijke app
 • Hij werkt met verschillende apps
 • Hij heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen:

 • Deze weegschaal meet niet in segmenten

Deze slimme weegschaal werkt met de VitaDock app van Medisana. Deze download je in de App Store of in de Google Play Store. Deze app is gebruiksvriendelijk en je leest er eenvoudig je metingen af.

Deze personenweegschaal meet geen segmenten, maar wel de percentages van het lichaamsvet, lichaamswater, het percentage spiermassa en botmassa. Dit is voldoende voor een goed overzicht.

De installatie wijst zichzelf uit: je volgt de aanwijzingen op de app. Gebruik je liever geen app, dan kies je ervoor om alle metingen op het display af te lezen. De instructies zijn erg eenvoudig te lezen.

De app werkt ook met andere slimme apparatuur van Medisana. Denk bijvoorbeeld aan de slimme bloeddrukmeter. Bekijk het bovenstaande filmpje om meer te weten te komen over hoe de app werkt.

Dit is een eenvoudige, slimme weegschaal. Helaas werkt het koppelen met de app niet altijd even snel, waardoor je het een paar keer opnieuw moet proberen. Niet handig als je haast hebt.

De metingen zijn verder nauwkeurig. Misschien niet zo uitgebreid als de duurdere modellen, maar als je op zoek bent naar een slimme weegschaal die basismetingen voor je uitvoert, dan is dit de juiste keuze.

Voordelen:

 • Deze slimme wegschaal is ideaal voor basismetingen
 • De app is gebruiksvriendelijk
 • De weegschaal is vriendelijk geprijsd

Nadelen:

 • Het koppelen met de app verloopt niet altijd even probleemloos

Nadat je 3 AAA-batterijen in de weegschaal hebt gestopt, doe je niets anders dan erop staan en na een paar seconden wordt je gewicht weergegeven. Na een paar seconden schakelt de weegschaal zichzelf weer uit. Daardoor gaan die batterijen een stuk langer mee.

Dankzij de roestvrijstalen buitenkant is deze weegschaal ideaal voor in de badkamer. Het display is enorm groot en de weergave van de cijfers – in kilo's of ponden – is erg duidelijk. Met je ogen knijpen zit er hier niet bij!

Ondergrond

Zorg er wel voor dat de weegschaal op een egaal oppervlak staat, anders zijn de metingen niet betrouwbaar. Dit geldt voor elke weegschaal.

Ben je op zoek naar een eenvoudige digitale weegschaal die er bovendien strak uit ziet? Kies dan voor de Soehnle Style Sense Safe!

Voordelen:

 • Eenvoudig in gebruik
 • Schakelt zichzelf uit
 • Ziet er mooi uit

Nadelen:

 • Dit is geen slimme weegschaal

Voor welke reden je dan ook voor een analoge weegschaal kiest: met dit model ben je verzekerd van een nauwkeurige meting. Deze weegschaal is voorzien van een antislip-laag, waardoor je niet snel uit glijdt. Hij is bovendien makkelijk schoon te maken.

Bij het eerste gebruik is de weegschaal misschien niet ge-ijkt. Dit betekent dat het wijzertje niet precies op nul staat. Dit los je op door aan het wieltje aan de onderkant te draaien.

Zodra het wijzertje op nul staat, is de weegschaal klaar voor gebruik en heb je er geen omkijken meer naar.

Ben je op zoek naar een goede, analoge weegschaal die er retro uitziet en nauwkeurig weegt? Dan is deze Medisana PSD zeker iets voor jou.

Voordelen:

 • Dankzij de antislip ondergrond, gebruik je deze weegschaal veilig in de badkamer
 • Deze weegschaal gebruikt geen batterijen
 • Hij is vriendelijk geprijsd

Nadelen:

 • Deze analoge weegschaal heeft geen andere mogelijkheden en meet alleen je gewicht

Hoe koop je de beste personenweegschaal?

Welke personenweegschaal het beste voor jou is, hangt helemaal af van jouw behoeften. Sta je af en toe een keer op de weegschaal omdat je nieuwsgierig bent naar je gewicht? Dan volstaat een simpele digitale of analoge weegschaal.

Ben je actief aan het afvallen en wil je een gezond gewicht bereiken? Of ben je misschien aan het trainen? Dan heb je waarschijnlijk meer aan een slimme personenweegschaal. Er zit daarentegen veel verschil in de metingen die een slimme weegschaal kan doen. Je leest er hieronder meer over.

Slimme personenweegschalen

Met een slimme weegschaal meet je niet alleen je gewicht, maar meet je bijvoorbeeld ook je spier- en botmassa en sommige weegschalen kunnen zelfs verschillende delen van je lichaam meten.

Denk aan de spiermassa in je armen, of het vetpercentage in je dijbenen. Deze metingen zijn voor enthousiaste sporters erg interessant. Over het algemeen geldt dat hoe meer een weegschaal meet, hoe duurder deze is.

Apps

Een slimme weegschaal heeft altijd een bijbehorende app. Via de app heb je een goed overzicht van je metingen. Op basis hiervan pas je eventueel je training aan, maar door je resultaten te zien stimuleer je jezelf ook om harder te werken. Het werkt motiverend.

Een app moet eenvoudig in gebruik zijn. Lees hiervoor de reviews online. Sommige goedkopere modellen hebben slecht vertaalde apps, waardoor je de metingen niet goed begrijpt. Andere apps zijn niet uitgebreid genoeg. Dit zijn zaken waar je geen trek in hebt wanneer je juist inzicht wilt hebben.

Digitale weegschalen

Een digitale weegschaal doet, net als een goede keukenweegschaal, niet meer dan gewicht meten. Als dat het enige is wat jij wilt weten, dan volstaat een eenvoudige digitale weegschaal. Bovendien zijn digitale weegschalen vaak eenvoudiger af te lezen dan analoge weegschalen.

Digitale weegschalen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, maar zijn vrijwel altijd goedkoper dan de slimme varianten.

⚠️ Let op!

Heb je een pacemaker of ben je zwanger, gebruik dan alleen een slimme weegschaal na overleg met je arts!

Analoge weegschalen

Wie kent ze niet. De vaak grote weegschalen met wijzertjes die aangeven hoeveel je weegt. Ze zijn nauwkeurig, simpel en effectief. Je hebt er geen omkijken naar, want ze werken niet op batterijen.

Vooral de oudere generatie geeft vaak de voorkeur aan analoog wegen. De meeste analoge weegschalen hebben ook een retro-uitstraling. Dit kan ook een reden zijn waarom jij graag een analoge weegschaal wilt hebben. ✨

Weegschaal met blauw meetlint, bovenaanzicht

Veelgestelde vragen over personenweegschalen

Hoe vaak moet je jezelf wegen?

Hoe vaak jij je moet wegen hangt af van waarom je je weegt. Zorg er in ieder geval voor dat je gewicht geen obsessie wordt. Je hoeft niet op de weegschaal te staan: ook je kleding geeft weer hoe het met je gewicht staat. Wil je je toch per se wegen? Weeg je dan niet vaker dan eens per week, en het liefst zonder kleding en op hetzelfde tijdstip.

Welke weegschaal is het meest accuraat? 

De meeste weegschalen van nu zijn erg nauwkeurig, maar een digitale weegschaal meet nauwkeuriger dan een analoge weegschaal.

Wat is er beter: een analoge of een digitale weegschaal? 

Welke weegschaal beter is, hangt van je voorkeuren af. Een digitale weegschaal meet vaak nauwkeuriger, maar een analoge weegschaal wordt vaak als meer betrouwbaar ervaren. 

Conclusie

Of je nu op zoek bent naar een weegschaal om je zo nu en dan mee te wegen, of juist een technisch hoogstandje wilt waarmee je je vooruitgang goed ziet, ik hoop dat de bovenstaande top vijf je geholpen heeft met het maken van een keuze. Bedankt voor het lezen! ⚖️

Was dit artikel behulpzaam?