Houd je van kokkerellen en bakken? Dan is de beste keukenweegschaal een must! Wist je dat er bijna 700 verschillende keukenweegschalen te krijgen zijn? Daarom heb ik de vijf beste keukenweegschalen voor je op een rijtje gezet.

De 5 beste keukenweegschalen in een oogopslag

 1. Soehnle Page Aqua Proof - Tot 10 kilo op de gram nauwkeurig afwegen en ook nog eens waterbestendig: de beste keukenweegschaal in deze top 5 heeft het allemaal.
 2. Soehnle Page Profi 200 - Dit is een redelijk geprijsde, kwalitatief oerdegelijke keukenweegschaal waar je tot wel 15 kilo ingrediënten op afweegt.
 3. Beurer KS25 RVS - Deze keukenweegschaal is vriendelijk geprijsd en heeft een handige kom waar je alle ingrediënten in doet.
 4. Typhoon Bella - Weeg je liever analoog af? Deze keukenweegschaal heeft een duidelijke wijzerplaat en staat ook nog eens tof in een vintage stijl keuken.
 5. Digitale Keukenweegschaal – Precisie Weegschaal - Een compacte weegschaal die voor een vriendelijk prijsje zijn werk goed doet.

De geschiedenis van de weegschaal

Het is de menselijke hand die begon met wegen en daarmee de oudste weegschaal is. Verschillende objecten werden geruild en verhandeld en het inschatten van het gewicht werd met de blote hand gedaan.

Erg precies was dit natuurlijk niet, waardoor er regelmatig onenigheden zijn ontstaan. Daarom ontwikkelde de Babyloniers 7.000 jaar geleden een weegschaal. Het waren niet meer dan gelijkarmige balansen met onderhangende schalen. 

Pas 4.500 jaar geleden pasten de Grieken gerichte ijkmethoden toe. Hierdoor werd het weegproces steeds preciezer. In oude geschriften is terug te lezen dat de oude handelaren het afwegen van hun producten erg serieus namen: het gewicht was vaak nauwkeurig tot op de enkele gram. 

Het waren echter de Romeinen die de balans verder ontwikkelden. Zij ontwikkelden de gelijkarmige balans verder door er een ongelijkarmige balans van te maken. De Romeinse balans had slechts één schaal, terwijl de andere kant van de arm een verschuifbaar contragewicht had. Hiermee werd de balans in evenwicht gebracht.

Deze balans werd eeuwen gebruikt en pas in 1670 door de Fransman Robbeval verbeterd. Deze had twee bovenliggende schalen die werden geplaatst op één arm. Dit systeem zorgde ervoor dat de schaaltjes altijd stil stonden, in tegenstelling tot de hangende schalen van de Romeinen.

De keukenweegschaal zoals we die nu kennen, werd pas in de 20e eeuw uitgevonden. Er zijn nu zelfs weegschalen verkrijgbaar waarmee je het vetpercentage in je lichaam meet. De beste personenweegschaal communiceert zijn gegevens draadloos naar een app in je telefoon. De mogelijkheden met weegschalen zijn inmiddels bijna grenzeloos.

gewichten weegschaal ouderwets

De beste keukenweegschalen op een rij

Zodra ik hem uit de verpakking haal, voel ik hoe robuust deze weegschaal is. Met zijn gewicht van bijna één kilo is het niet de lichtste keukenweegschaal, maar hierdoor voelt hij wel stevig aan. Hij is grotendeels van glas gemaakt, met kunststof pootjes. 

Hij is erg eenvoudig te bedienen. Links vind je de tarraknop en rechts de aan en uit knop. Hij weegt erg nauwkeurig, per gram. Om de nauwkeurigheid uit te testen weeg ik wat bloem. Eerst weeg ik mijn schaaltje en vervolgens gebruik ik de tarrafunctie om de weegschaal weer op nul te krijgen. Ik vul nu mijn schaaltje met wat bloem.

Ik test altijd graag de nauwkeurigheid van een weegschaal uit. Dit doe ik door twee keer dezelfde hoeveelheden te wegen. De eerste keer dat ik mijn schaaltje met bloem weeg, geeft de weegschaal 146 gram aan. Ik doe dit voor een tweede keer en het schaaltje met de bloem weegt nog steeds 146 gram: nauwkeurig is hij dus zeker!

Uiteraard bied mijn methode geen 100% garantie op de nauwkeurigheid, maar door twee keer dezelfde hoeveelheid te wegen en twee keer hetzelfde resultaat te krijgen, krijg ik meer vertrouwen in het apparaat. Soms geeft een weegschaal twee of zelfs drie keer een verschillend gewicht wordt weergegeven. Dat is geen goed teken.

Wat me verder nog opvalt, is dat deze keukenweegschaal vaatwasbestendig is. Je legt hem zo in de vaatwasser, wat na een boel geklieder veel moeite en tijd scheelt.

Ben je op zoek naar een gebruiksvriendelijke keukenweegschaal die je nooit zelf hoeft af te wassen, die bovendien robuust aanvoelt en van een betrouwbaar merk is, dan is dit de keukenweegschaal voor jou!

Voordelen:

 • Deze keukenweegschaal is eenvoudig te bedienen
 • Hij is vaatwasbestendig waardoor je tijd bespaart

Nadelen:

 • Er hangt een stevig prijskaartje aan deze keukenweegschaal

Hij is mat en heeft een strak en modern design, en is net ietsje lichter dan de Soehnle Page Aqua Proof. Hij heeft een weegbereik tot maar liefst vijftien kilo.

Deze keukenweegschaal is eenvoudig in gebruik. Rechts vind je de aan- en uit knop en links de tarrafunctie. Zoals ik altijd doe bij weegschalen, wil ik graag weten of deze weegschaal nauwkeurig is. Dit doe ik opnieuw door twee keer dezelfde hoeveelheid bloem te wegen. De eerste keer weegt mijn schaaltje met bloem 174 gram. De tweede keer blijft dit getal precies hetzelfde: test geslaagd!

keukenweegschaal op aanrechtblad

Het grootste verschil met de Soehnle Page Aqua Proof is de prijs. De Soehnle Page Profi is een paar tientjes goedkoper, maar daar staat wel tegenover dat deze keukenweegschaal niet vaatwasbestendig is. Op zich is dit geen probleem, het niet af te hoeven wassen is natuurlijk een leuke bijkomstigheid, maar het is een luxe.

Als je op zoek bent naar een eenvoudige keukenweegschaal van betrouwbare kwaliteit, dan is de juiste keuze voor jou.

Voordelen:

 • Deze keukenweegschaal is eenvoudig in gebruik
 • Je krijgt de vertrouwde kwaliteit van Soehnle

Nadelen:

 • Dit model is niet vaatwasbestendig

Zoals de meeste keukenweegschalen heeft ook dit model een tarrafunctie. Door de tarrafunctie te gebruiken, weeg je je ingrediënten in de kom zonder dat de kom wordt meegewogen.

Dit is een digitale weegschaal met een maximaal weegbereik van drie kilo en een nauwkeurigheid van een enkele gram. 

Met de linker druktoets stel je de meeteenheden in. Je kiest uit ponden of kilo’s. De rechter druktoets gebruik je om het apparaat aan- en uit te zetten en om de tarrafunctie in te schakelen. De keukenweegschaal schakelt zichzelf na gebruik uit.

https://youtu.be/AzXUDVy0avM

Dat je de schaal los kunt bewaren van de keukenweegschaal vind ik erg handig. Hierdoor neemt de keukenweegschaal bijna geen plaats in beslag en de berg je kom op tussen je andere kommen. Ik ben al met al dan ook erg tevreden over deze keukenweegschaal.

Als je op zoek bent naar een keukenweegschaal met kom die bovendien eenvoudig in gebruik is en daarnaast ook een vriendelijke prijs heeft, dan is dit de ideale keuze voor jou.

Voordelen:

 • Deze keukenweegschaal is vriendelijk geprijsd
 • De meegeleverde kom heeft een ruime inhoud van 1,2 liter

Nadelen:

 • De meegeleverde kom is vaatwasbestendig, maar de weegschaal zelf niet

Hij heeft een retro uitstraling en is bovendien in verschillende kleuren beschikbaar. De schaal is gemaakt van roestvrij staal en is afneembaar. Daardoor is hij eenvoudig schoon te maken. 

De wijzerplaat is duidelijk en gemakkelijk af te lezen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan digitale weegschalen, maar deze overtreft qua uitstraling toch echt wel mijn verwachtingen waardoor ik bereid ben een compromis te sluiten.

Bovendien maak je je geen zorgen over batterijen of een stroomvoorziening. 

Hij heeft verder een weegbereik van vier kilo en weegt per 20 gram. Gebruik je je weegschaal vaak voor grotere hoeveelheden, dan is deze weegschaal misschien niet de beste keuze. 

Het is verder geen kleine keukenweegschaal: je bergt deze niet gemakkelijk op in je keukenkastje. Daarnaast hangt er een vrij stevig prijskaartje aan deze weegschaal.

Kortom: als je op zoek bent naar een stijlvolle, analoge keukenweegschaal en je budget heeft geen hoge prioriteit, dan is dit de ideale keuze voor jou!

Voordelen:

 • Deze keukenweegschaal wordt geleverd met een schaal die eenvoudig schoon te maken is
 • De wijzerplaat is gemakkelijk af te lezen
 • Je maakt je geen zorgen over stroomvoorziening bij dit model

Nadelen:

 • Dit is een vrij grote keukenweegschaal
 • Hij heeft een weegbereik van vier kilo en is daarmee niet ideaal als je vaak grote hoeveelheden weegt

Het eerste wat ik merk is dat deze keukenweegschaal erg licht is. Hij weegt iets meer dan 200 gram. Hij voelt niet robuust aan, maar dat wilt natuurlijk niet zeggen dat dit een slechte weegschaal is.

Links vind je de aan- en uitknop en de tarrafunctie, terwijl je rechts instelt of je het gewicht in kilo’s of ponden wilt weergeven. Het wijst zichzelf allemaal uit.

Verder is de weegschaal van mat metaal en hij ziet er strak uit. Juist omdat dit zo’n goedkope weegschaal is, ben ik benieuwd of hij mijn zelfbedachte test doorstaat. Ik besluit om een kopje suiker te wegen. De eerste keer geeft de weegschaal precies 150 gram aan. De tweede keer geeft hij 2 gram minder aan. Ben ik onderweg een paar korrels suiker verloren?

bakspullen eieren deegroller

Twee gram maakt voor nu natuurlijk niet zoveel uit, maar als je aan het bakken gaat, kan twee gram best een verschil maken. Als ik voor de derde keer hetzelfde kopje weeg, geeft de weegschaal opnieuw 150 gram aan. 

Als je op zoek bent naar een eenvoudige keukenweegschaal en je niet van plan bent om deze heel vaak te gebruiken, dan is deze low budget optie de juiste keuze voor je.

Voordelen:

 • Deze keukenweegschaal is erg voordelig in prijs

Nadelen:

 • Deze weegschaal voelt niet robuust aan
 • Weeg resultaten wijken nog wel eens ± twee gram af

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Er zijn bijna 700 verschillende keukenweegschalen te krijgen. Welke de beste is voor jou, hangt af van jouw behoeften. Hieronder leg ik je uit waar je op let bij aankoop van een keukenweegschaal.

Analoog of digitaal

Het voordeel van een analoge keukenweegschaal is dat deze geen batterijen nodig heeft en dat hij daardoor altijd werkt. Een analoge keukenweegschaal ziet er daarnaast mooi uit: de meeste analoge keukenweegschalen hebben een retro uitstraling waardoor ze een pronkstuk op je werkblad zijn.

Digitale keukenweegschalen zijn daarentegen gemakkelijker af te lezen dan een analoge keukenweegschaal. 

Vaak is het kiezen tussen een analoge of een digitale keukenweegschaal een persoonlijke keuze. De één vindt een analoge weegschaal fijner werken en de ander geeft de voorkeur aan een digitale weegschaal.

Tarrafunctie

De tarrafunctie is een handige functie waarmee je het netto-gewicht van je ingrediënten weegt. Je zet eerst je schaaltje op de weegschaal en drukt op de tarraknop. Hierdoor staat de weegschaal weer op nul. 

Nu voeg je je ingrediënten toe en het gewicht wat weergegeven wordt op de weegschaal is het gewicht van je ingrediënten, zonder het schaaltje.

Keukenweegschaal, vooraanzicht

Maximale weegvermogen

Sommige keukenweegschalen wegen tot maximaal vijf kilo, terwijl andere keukenweegschalen tot drie kilo wegen. Maak jij vaak grotere gerechten waarvoor je veel ingrediënten nodig hebt, dan is een keukenweegschaal met een groter maximaal weegvermogen praktischer dan een keukenweegschaal die tot maar drie kilo weegt.

Heb je bijvoorbeeld een hakmolen met een inhoud van maximaal drie kilo, dan is het handig dat je weegschaal in ieder geval tot drie kilo kan wegen.

Met of zonder schaal

De meeste analoge weegschalen worden standaard met een schaal of kom geleverd. Digitale weegschalen hebben soms een kom, maar soms zijn deze plat waardoor je zelf een kommetje of bakje op de weegschaal kunt zetten. 

Ook dit is vaak persoonlijke voorkeur. Een bijgeleverd kommetje is handig, maar vaak hebben we deze zelf in huis waardoor deze niet echt nodig is.

Nauwkeurigheid

Als je veel bakt, dan is nauwkeurigheid erg belangrijk. Een klein verschil in de hoeveelheid toegevoegde bloem kan je bakresultaten enorm beïnvloeden. 

Sommige weegschalen wegen tot 1 gram nauwkeurig, andere wegen zelfs tot 0,5 gram nauwkeurig. Digitale keukenweegschalen zijn vaak het meest nauwkeurig en zijn bovendien het eenvoudigst af te lezen.

Daarnaast is consistentie van enorm belang. Je wilt niet dat dezelfde hoeveelheid bloem of suiker niet telkens als evenveel gewicht wordt geregistreerd. 150 gram moet keer op keer als 150 gram weergegeven worden.

Veelgestelde vragen over keukenweegschalen

Hoe nauwkeurig is een keukenweegschaal?

Hoe nauwkeurig een keukenweegschaal is, hangt af van het merk en het model. Sommige digitale weegschalen ronden het gewicht af op hele grammen, maar anderen wegen tot 1 gram precies. Analoge keukenweegschalen wegen vaak tot tien à twintig gram nauwkeurig af.

Wat is beter: een analoge of een digitale keukenweegschaal?

Of een analoge of een digitale weegschaal beter is, hangt af waarvoor je hem gebruikt. Een digitale weegschaal is vaak nauwkeuriger dan een analoge weegschaal en is daarnaast makkelijker af te lezen. Een analoge weegschaal daarentegen ziet er vaak mooier uit dan een digitale weegschaal en heeft geen batterijen nodig. Het komt ook aan op persoonlijke voorkeur.

Hoe maak ik mijn keukenweegschaal schoon?

Je keukenweegschaal schoonmaken is eenvoudig: je doet dit met een vochtige doek. Er zijn echter zelfs keukenweegschalen die vaatwasbestendig zijn.

analoge keukenweegschaal met bakspullen

Conclusie

Hopelijk heb ik je iets wijzer gemaakt in de wereld van de keukenweegschalen. Of je nu voor de Soehnle Page Aqua proof of de Typhoon Bella Analoge weegschaal gaat, jij weegt je ingrediënten nauwkeurig af waardoor je de lekkerste gerechten maakt.

Bedankt voor het lezen! Heb je nog tips of suggesties, dan laat je hieronder een reactie achter. 👇

Was dit artikel behulpzaam?