We hebben het tegenwoordig allemaal druk, maar eten is iets wat we niet kunnen én niet willen overslaan. Heb je haast, dan biedt een snelkookpan hier een goede uitkomst voor: je kookt er tot vier keer sneller mee. Lees daarom hier over hoe een snelkookpan werkt, wat je ermee maakt en wat de beste snelkookpan is!

De 5 beste snelkookpannen in een oogopslag

 1. Fissler VitaVit Edition Design Snelkookpan 8 L - Topkwaliteit waarvoor je diep in de buidel tast, maar dan heb je wel wat.
 2. Tefal Secure 5 Neo P25342 Snelkookpan 4 L - Gebruiksgemak en de betrouwbaarheid van Tefal voor een vriendelijkere prijs.
 3. Fissler Snelkookset VitaQuick Snelkookpan 2,5 + 4,5 L - Een set met twee pannen, waardoor je meerdere gerechten tegelijkertijd kookt en toch tijd bespaart.
 4. WMF Perfect Snelkookpan 2,5 L - Een kleine snelkookpan die ideaal is voor een kleinere keuken of een kleiner huishouden.
 5. Zilan Easy Snelkookpan 5 L - Prijsvriendelijk en toch groot genoeg voor een middelgroot gezin.

Hoe werkt een snelkookpan en wat maak ik ermee?

Veel mensen zijn op zoek naar nieuwe manieren om het eten sneller klaar te maken, want we hebben het altijd druk. Een lekkere maaltijd moet hoe dan ook op tafel komen. Snelkookpannen zijn ideaal voor een druk gezin, want ze verkorten de kooktijd drastisch.

Hierdoor is het mogelijk om hele granen, bonen en zelfs heerlijke stoofschotels te maken op een doordeweekse avond. Bovendien zijn de snelkookpannen van vandaag superveilig en gemakkelijk in het gebruik.

Er is onderzoek gedaan naar het koken met een snelkookpan en wat voor effect deze methode heeft op de voedingsmiddelen. Je leest hier dat een aantal voedingsstoffen – vooral hittegevoelige – helaas deels worden afgebroken door snelkokers.

Hoe werkt een snelkookpan?

Een snelkookpan ziet eruit als een gewone pan, maar heeft een aangepast deksel dat over een rubberen ring sluit om zo een afdichting te creëren. De snelkookpan verhoogt de temperatuur van het kokende water, waardoor koken, smoren of stomen sneller gaat.

Om een snelkookpan te gebruiken, doe je het voedsel in de pan met wat vloeistof – gewoonlijk minimaal 2 kopjes, om voldoende stoomdruk op te bouwen. Zodra het deksel op zijn plaats zit en de pan op hoog vuur staat, ontstaat er stoom in de pan die niet meer kan ontsnappen.

Het opgesloten stoom verhoogt de druk in de pan, waardoor het kookpunt van water verhoogd naar ongeveer 220 °C. Hierdoor wordt het voedsel sneller gaar. Zodra de pan de volle druk heeft bereikt, gaat er een klepje open, waardoor de stoom naar buiten komt om een constante temperatuur in de pan te handhaven.

Wat maak ik in een snelkookpan?

Goede opties zijn soepen, stoofschotels en sauzen, maar ook gedroogde bonen, volle granen, risotto en polenta. Ook groenten met een hoge dichtheid zoals bieten en wortelen; en vlees dat je anders zou overwegen om te smoren, zoals runderlende, varkensschouder, of verschillende delen van de kip.

Koken met een snelkookpan gaat over het algemeen vier keer zo snel als normaal koken. Hierdoor maak je snel gerechten die normaal gesproken erg lang duren om te maken. Persoonlijk vind ik een snelkookpan ideaal voor een lekkere stoofschotel.

De beste snelkookpannen op een rij

Het eerste wat me bij deze snelkookpan opvalt is de prijs: hij kost een klein fortuin. Hopelijk kom ik er snel achter waarom deze pan zo duur is. Het is om te beginnen een zware pan: hij weegt ruim vier kilogram!

Hij is gemaakt van heavy-duty roestvrij staal. Dit betekent dat de pan robuust is en tegen een stootje kan. Hij is bovendien geschikt voor elke warmtebron, waardoor dit ook een goede pan voor inductie is.

Gebruiksgemak staat bij deze pan echt voorop. Het deksel klikt op zijn plaats door te draaien. Op de rand van het deksel zie je door middel van de groene kleur of het deksel op zijn plaats zit. Is het bolletje rood, dan zit hij niet goed en bouwt hij ook geen druk op.

Aan de binnenkant van de pan lees je de maatverdeling. Dit is handig, want zo weet je precies hoeveel vocht je toe moet voegen.

Veiligheid is belangrijk bij een snelkookpan en daar is bij deze pan geen gebrek aan. Het handvat is eenvoudig te vergrendelen. Hierdoor creëer je meteen een vacuüm, waardoor de pan druk op kan bouwen.

De pan wordt geleverd met een stoommandje en heeft twee standen. Hierdoor stoom je ook je eten zonder druk te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor vis en andere delicate voedingswaren.

Om heel eerlijk te zijn voel je aan deze pan dat het van topkwaliteit is, en dat je daarom meer betaalt. Hoeveel meer je wilt betalen hiervoor is natuurlijk een hele persoonlijke keuze, maar de prijs is hoe dan ook begrijpelijk.

Ik vond deze snelkookpan erg prettig in gebruik. Hij voelt robuust en veilig en met een inhoud van maar liefst acht liter is hij geschikt voor een groot huishouden, of ideaal om grote porties mee te maken en daarna in te vriezen.

Voordelen:

 • Dankzij het kleurensysteem weet je of het deksel in de juiste positie zit
 • Je stoomt ook zonder druk
 • Deze snelkookpan is gemaakt van hoge kwaliteit RVS en daarmee erg robuust

Nadelen:

 • Deze snelkookpan is niet erg prijsvriendelijk
 • Hij neemt veel ruimte in beslag

Tefal geeft je maar liefst tien jaar garantie op het RVS van deze pan, wat hun vertrouwen in het product weergeeft! Hij is met bijna drie kilo behoorlijk zwaar en heeft een dikke bodem van RVS en aluminium die de warmte goed verdeelt.

Deze snelkookpan is geschikt voor elke warmtebron en heeft een inhoud van vier liter. Afhankelijk van wat je kookt is deze pan geschikt voor een kleiner gezin.

De pan is veilig in gebruik en wordt op verschillende manieren vergrendelt. Je maakt hem niet zomaar open tijdens gebruik. De pan heeft zoals de meeste snelkookpannen, een ventiel op het deksel waarmee je de hoeveelheid druk instelt.

Er is ook de mogelijkheid om zonder druk te koken, maar hiervoor heb je een stoommandje nodig. Deze wordt helaas niet meegeleverd, maar is bij Tefal los verkrijgbaar. Dit is vooral voor vis- en groenteliefhebbers een handige extra!

Deze snelkookpan is vaatwasbestendig, maar het deksel was je met de hand af. Het ventiel is wat lastig te verwijderen, maar als je het eenmaal door hebt dan gaat het de volgende keer vanzelf.

Tefal snelkookpan op inductiekookplaat, zij-aanzicht

Deze snelkookpan is prettig in gebruik en de garantie van tien doet ook denken dat het hier om een zeer duurzaam apparaat gaat. Ik denk dan ook dat dit een degelijke pan is, maar dat moet de toekomst uitwijzen.

Wanneer je op zoek bent naar een snelkookpan van betrouwbare kwaliteit en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, dan is deze snelkookpan van Tefal zeker iets voor jou.

Voordelen:

 • Deze snelkookpan is erg veilig in gebruik
 • Hij heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
 • Tefal geeft maar liefst tien jaar garantie op de pan

Nadelen:

 • De inhoud is niet geschikt voor grote huishoudens
 • Het ventiel is wat lastig te verwijderen

Zoals alle snelkookpannen van Fissler heb beide pannen in deze set een dikke bodem. Hierdoor hebben ze een uitstekende warmtegeleiding. Ze houden hun warmte bovendien goed vast.

Wanneer je het deksel sluit, zie je in het logo op de rand van de pan een gekleurd bolletje. Is deze rood, dan zit het deksel niet goed op de pan. Wanneer deze groen is, zit het deksel goed vast en is de pan klaar voor gebruik.

In deze set zitten twee pannen. Persoonlijk vind ik dit ideaal, want met één pan ben je toch ietwat beperkt tot bepaalde gerechten. Heb je twee snelkookpannen, dan maak je in de ene pan bijvoorbeeld je vlees en in de andere pan je groente.

Hou je van Aziatisch koken, dan maak je in de ene pan het hoofdgerecht en gebruik je de andere pan om je rijst mee klaar te maken. De pannen van Fissler zijn bovendien erg gebruiksvriendelijk.

Dat komt deels doordat ze geschikt zijn voor elke warmtebron en je zo in de vaatwasser stopt. Wel verwijder je eerst de losse onderdelen, maar dit is zo gepiept.

Je vult de pan met de ingrediënten van je gerecht, draait het ventiel om de hoeveelheid stoom mee af te stemmen en wacht af. Je gerecht is vier keer zo snel klaar. Hierdoor heb jij tijd over om andere dingen te doen.

Het is geen prijsvriendelijke set, maar je krijgt er wel kwaliteit en gebruiksgemak voor terug. Ben je van plan je snelkookpan veelvuldig te gebruiken, dan is het binnenslepen van twee snelkookpannen geen slecht idee!

Voordelen:

 • Je krijg niet een, maar twee pannen in deze set
 • De pannen zijn gemaakt van goede kwaliteit
 • De pannen zijn erg vriendelijk in gebruik

Nadelen:

 • Het is geen voordelige aankoop

Deze snelkookpan van WMF is van betrouwbare kwaliteit en is met de inhoud van 2,5 liter ideaal voor een kleiner huishouden. Door het kleine formaat neemt deze snelkookpan ook niet veel ruimte in beslag.

Het handvat van deze pan haal je met één druk op de knop van de pan af. Dit is ideaal als je de pan in de vaatwasser wilt reinigen, want het handvat is niet geschikt voor de vaatwasser.

De pan is ondanks zijn kleine formaat toch vrij zwaar met 2,4 kilogram. Hij voelt daarbij robuust aan en is gemaakt van roestvrij staal en heeft een dikke bodem, waardoor de warmte goed verdeeld wordt.

Aan de binnenkant van de pan vind je de maataanduiding. Dit vind ik persoonlijk altijd onmisbaar, want bij sommige gerechten is de precieze hoeveelheid vocht echt van belang.

Gebruik je te weinig vocht, dan droogt je gerecht uit. Gebruik je teveel, dan verandert je gerecht in een soep.

Man en vrouw die groenten aan het bereiden zijn, bovenaanzicht

Je vergrendelt het deksel met een schuifknopje en stelt de stoomdruk in met de ronde knop op het deksel. De pan is erg gebruiksvriendelijk en dankzij zijn kleinere formaat berg je hem eenvoudig op.

Ben je op zoek naar een snelkookpan, maar heb je niet veel ruimte of heb je simpelweg geen grote pan nodig? Dan bied deze snelkookpan van WMF de perfecte oplossing voor je.

Voordelen:

 • Deze pan is van goede kwaliteit
 • Hij is ideaal voor een kleiner huishouden
 • De pan is erg gebruiksvriendelijk

Nadelen:

 • De inhoud van 2,5 liter is voor veel huishoudens niet ruim genoeg

Het eerste wat me opvalt bij deze pan is het lage gewicht. Het is een vrij grote pan en ik had hem zwaarder verwacht. Een zware pan staat voor mij voor kwaliteit en veiligheid. Ik heb er dan ook meteen een hard hoofd in.

Het deksel vergrendel je met het rode handvat en zodra hij vergrendelt is, is er geen beweging meer in te krijgen. Wat dat betreft is de pan in ieder geval veilig.

Ondanks het lage gewicht is deze pan toch gemaakt van RVS. Vergeleken met de andere snelkookpannen zijn de wanden van deze pan een stuk dunner: ik denk dat hier het gewicht mist. De bodem voelt stevig en dik.

Let er bij het gebruik van deze pan op dat je de pan voorzichtig optilt. De handvaten zijn ook van RVS en worden erg heet. Het nadeel van een lichtgewicht pan is dat deze minder stevig op je fornuis staat, dus hou dat in gedachten.

Deze pan is niet te vergelijken met de hoge kwaliteit van de Fissler pannen, maar ik ben toch aangenaam verrast. Ondanks de lage prijs, is de pan veilig en doet hij wat hij moet doen.

De pan is geschikt voor alle warmtebronnen en ruim genoeg voor een groter gezin. Wanneer je een beperkt budget hebt en je eisen niet sky high zijn, dan is deze snelkookpan van Zilan ideaal voor je.

Voordelen:

 • Deze snelkookpan is vriendelijk geprijsd
 • Hij is met zijn ruime inhoud geschikt voor middelgrote huishoudens

Nadelen:

 • De pan is door zijn lage gewicht minder stabiel
 • De wanden van de pan zijn dunner dan de gemiddelde snelkookpan

Hoe koop ik de beste snelkookpan?

Hoewel er onderling niet heel veel verschil te vinden is in snelkookpannen, er zijn toch een paar dingen waar je op let bij de aankoop ervan. Hieronder beschrijf ik de eigenschappen waar je op let.

De maat en het materiaal

Er zijn snelkookpannen in verschillende soorten en maten, beginnend bij ongeveer 1,5 liter voor een kleine snelkookpan en oplopend tot maar liefst 12 liter. Als je een klein huishouden hebt is een grote snelkookpan overbodig.

Bovendien neemt een grotere snelkookpan meer ruimte in beslag. De grote deksels nemen veel plaats in beslag en hebben vaak een bijzondere vorm, waardoor je ze niet makkelijk opstapelt zoals je dat met andere pannen doet.

Als je bereid bent meer uit te geven, koop dan een snelkookpan van goede kwaliteit RVS. Duurdere snelkookpannen zijn vaak gemaakt van roestvrij staal in plaats van aluminium en hebben een dikkere bodem, waardoor ze duurzamer zijn dan goedkopere modellen. Sommige hebben zelfs een levenslange garantie.

Gebruiksgemak

Sommige snelkookpannen hebben handgrepen aan weerszijden, waardoor ze gemakkelijker te dragen zijn, omdat ze zwaar kunnen zijn wanneer ze vol met eten zitten. Andere hebben inklapbare of afneembare handgrepen, waardoor ze gemakkelijker zijn op te bergen.

Alle modellen geven aan wanneer de druk het gewenste niveau heeft bereikt, maar sommige hebben meerdere drukniveaus om uit te kiezen, of ingebouwde timers en thermometers. Hierdoor hoef je minder te gissen naar de perfecte temperatuur of de juiste tijd.

Een mechanisme met twee kleppen geeft je meer keuze over hoe je de druk laat ontsnappen. Dit kan op natuurlijke wijze door het te laten afkoelen, hetzij door het te versnellen door de pan in koud water te zetten of wat over de bovenkant te laten lopen.

Veiligheid

Snelkookpannen hebben in het verleden vaak in het verkeerde daglicht gestaan: verhalen over ontploffende snelkookpannen die de inhoud door de keuken gooiden met alle gevolgen van dien.

De modellen van vandaag hebben gelukkig ingebouwde veiligheidsvoorzieningen, waardoor er weinig fout kan gaan. De meeste snelkookpannen hebben bovendien een vergrendelbaar deksel, zodat je de pan niet per ongeluk opent.

Er zijn ook modellen met meer dan één opening, zodat de hitte wordt afgevoerd via meerdere plaatsen. Sommige snelkookpannen hebben een tweede ontlastklep die als reserve dient voor het geval de hoofdklep geblokkeerd raakt of vast komt te zitten.

Meer geavanceerde modellen hebben temperatuursensoren die een automatische uitschakeling activeren voor het geval er iets misgaat. Hoewel een snelkookpan veilig is, lees altijd zorgvuldig de handleiding voordat je gaat koken.

Kortom: bij aankoop let je op extra veiligheidsvoorzieningen zoals een vergrendelbaar deksel, een tweede ontlastklep (voor het geval de eerste verstopt raakt) en een automatische uitschakelfunctie.

Veelgestelde vragen over snelkookpannen

Wat maakt een snelkookpan zo speciaal? 

Met een snelkookpan kook je enorm snel. Dat komt doordat wanneer de druk in de pan toeneemt, de temperatuur ook toeneemt. Hierdoor wordt je eten sneller gaar. 

Wat kun je met een snelkookpan?

Met een snelkookpan kook je op een snelle manier. Je kookt vlees, vis, groente en andere voedingsmiddelen onder hoge druk. Hierdoor neemt de temperatuur toe en is je eten sneller gaar.

Hoe veilig is een snelkookpan? 

De snelkookpannen van tegenwoordig hebben meerdere veiligheidsmaatregelen, waardoor ze erg veilig in gebruik zijn.

Conclusie

Wanneer je op zoek bent naar een manier om snel een lekker gerecht op tafel te zetten, dan is de snelkookpan ideaal voor je. Ik hoop dat dit artikel je helpt bij het maken van keuze, maar dat het je ook duidelijkheid heeft gegeven over je precies kunt met een snelkookpan.

Of je nu diep in de buidel tast voor de Fissler VitaVit Edition Design Snelkookpan of weinig ruimte hebt en daardoor de WMF Perfect kiest, je eten zal snel op tafel staan! Dus, welke wordt het? Of ga je toch maar voor een goede slowcooker? Bedankt voor het lezen!🥘

Was dit artikel behulpzaam?