Je pannen zijn toe aan vervanging of misschien heb je een nieuwe inductiekookplaat aangeschaft en zijn de pannen die je hebt niet geschikt. Dan rest de vraag: wat zijn de beste inductiepannen?
Inmiddels is het assortiment aan geschikte pannen erg groot en daarom word het maken van een keuze steeds lastiger. In dit artikel ga ik je daarom op weg helpen. Eet smakelijk! 🥘
Inhoudsopgave
- De 5 beste pannen voor inductie in een oogopslag
- Voordelen van koken op inductie
- De beste inductiepannen op een rij
- Waar let ik op als ik nieuwe inductiepannen koop?
- Induction ready
- Duurzaamheid
- De onderkant
- Anti-aanbaklaag
- Vaatwasbestendig
- Glazen deksels
- Maataanduiding
De 5 beste pannen voor inductie in een oogopslag
- BK Profiline Pannenset 7-delig - De ideale set voor wanneer je op zoek bent naar pannenduo die geschikt is voor inductie.
- BK Granite Koekenpannen 24 cm & 28 cm - De beste koekenpannen die je op inductie kunt gebruiken.
- Demeyere Wok 36 cm - Wokken op inductie is eenvoudig met deze wok!
- WMF Quality One Kookpan Hoog 24 cm - Maak je graag grote porties soep? Kies dan deze pan.
- LeCreuset Ovale Stoof-braadpan 31 cm - Een braadpan waar je "u" tegen zegt!
Voordelen van koken op inductie
Koken op een inductiekookplaat is de meest veilige manier van koken, want de inductiekookplaat wordt alleen warm als deze in aanraking komt met een pan. Dit is echter niet eens het enige voordeel, want:
- De kookzone worden erg snel warm en koelen heel snel af hierdoor is er minder kans op verbranding
- De kookzone wordt alleen warm waar de kookplaat in aanraking komt met de pan: hierdoor gaat er geen warmte verloren en is koken op inductie energiebesparend
- Een inductiekookplaat is gemakkelijk schoon te maken
- Een inductiekookplaat heeft soms flexibele kookzones waardoor je zelf bepaald waar op de plaat je de pan plaatst
- Door de vele warmtestanden kook je erg precies.
De beste inductiepannen op een rij
Met deze pannenset krijg je waar voor je geld! Je krijgt een set van maar liefst zeven pannen:
- Steelpan 16 centimeter (inhoud 1,6 liter)
- Kookpan 16 centimeter (inhoud 1,6 liter)
- Kookpan 18 centimeter (inhoud 2,2 liter)
- Kookpan 20 centimeter (inhoud 3 liter)
- Kookpan 24 centimeter (inhoud 3,8 liter)
- Hapjespan 24 centimeter
- Koekenpan 24 centimeter
Het eerste wat me naast het aantal pannen opvalt, is de mooie, strakke vormgeving hiervan. De pannen zijn allemaal gemaakt van gepolijst RVS en voelen robuust. Verder zijn de bodems van deze pannen erg dik, wat betekent dat ze erg snel opwarmen.
Met duurzaamheid in gedachte geeft BK geeft maar liefst 15 jaar garantie op deze pannen. Daarmee zijn deze pannen absoluut een investering in de toekomst.
Gebruiksgemak
De handgrepen van de pannen liggen om te beginnen prettig in de hand, waardoor de pannen makkelijk te verplaatsen zijn. Dankzij de schenkrand kun je de kookpannen bovendien zonder knoeien leeggieten.
Persoonlijk vind ik dit een erg fijne bijkomst, wat vooral op gaat als je bijvoorbeeld veel pasta kookt. Het afgieten met een onhandige pan kan soms leiden tot lekkend kokend water over het aanrecht, wat je met deze pan voorkomt.
Er is helaas geen anti-aanbaklaag aanwezig in de koekenpan en hapjespan, maar dat vond ik geen probleem; ik ben gewend te koken zonder anti-aanbaklaag.
Het is voor mensen die anti-aanbaklagen gewend zijn echter misschien even wennen. Je moet eerst de pan goed warm laten worden, dan naar een lagere stand, dan de boter of olie aan de pan toevoegen, vervolgens de ingrediënten en ten slotte even wachten tot alles loslaat.
Op deze manier brandt er alsnog niets aan. Zonder anti-aanbaklaag gaat je pan bovendien langer mee. De anti-aanbaklaag slijt namelijk sneller dan de pan zelf!
Deze pannen kunnen verder allemaal in de oven, wat bij veel pannen met anti-aanbaklaag niet het geval is. Ik vind het zelf altijd fijn om een stoofpotje of een curry deels in de oven te laten garen – en dat kan zonder problemen met deze pannen.
Na gebruik kunnen ze ieder de vaatwasser in. Als ze schoon zijn stapel je ze vervolgens allemaal op: hiermee bespaar je veel ruimte in je keukenkastje.
Voordelen:
- Alle pannen die je nodig hebt in 1 set
- Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
- Kunnen allemaal de oven in
Nadelen:
- Het is wennen om zonder anti-aanbaklaag te koken
- Één van 24 centimeter doorsnede
- Één van 28 centimeter doorsnede.
Deze koekenpannen van BK hebben een binnenkant van namaak-graniet en een oersterke anti-aanbaklaag van PTFE.
Gebruiksgemak
Zoals ik al eerder zei is de koekenpan onmisbaar in mijn keuken. Ik gebruik hem dagelijks en voor mij moeten zo’n pan dan ook robuust, duurzaam en fijn in gebruik zijn. Deze twee koekenpannen van BK voldoen dan ook aan al mijn hoge eisen.
Deze pannen zijn ten eerste van aluminium gemaakt, waardoor de warmte goed wordt verdeeld. Dat niet alleen: de pannen warmen ontzettend snel op.
Eenmaal warm zorgt de anti-aanbaklaag ervoor dat je weinig tot geen olie of boter nodig hebt. Als je onverhoopt tóch iets laat aanbranden, krijg je deze pannen naderhand makkelijk schoon met een beetje afwasmiddel en een sponsje, of je zet ze in de vaatwasser en laat deze het werk voor je doen.
Het enige nadeel van deze pan is de lage rand bij de koekenpan van 24 centimeter. Deze is nog geen 5 centimeter hoog en als je bijvoorbeeld aardappeltjes bakt, vallen deze makkelijk over de rand heen als je ze omdraait met de spatel.
Voordelen:
- De anti-aanbaklaag is oersterk en moeilijk te beschadigen
- Ligt prettig in de hand
Nadelen:
- De rand van de 24 centimeter
pan is aan de lage kant waardoor er eten buiten de pan kan belanden
Wokken op inductie
Koken met een wokpan wordt veel besproken. Is het mogelijk op inductie? Is het niet mogelijk op inductie? Ik kan je alvast verklappen dat wokken lastig is op een inductiekookplaat, maar niet onmogelijk.
Een wok moet erg heet worden om alle ingrediënten snel dicht te kunnen schroeien. Het snel warm worden is niet het probleem, maar het verdelen van de warmte wel. Als je op gas wokt, gaat de vlam ook automatisch richting de zijkanten van de pan waardoor deze ook heet worden.
Bij inductie wordt alleen de bodem heet en deze hitte straalt uit naar de zijkanten: hierdoor gaat er veel hitte verloren. Deze hitte heb je nou juist nodig bij het wokken.
Kenmerken
Deze wok komt aardig in de buurt van de traditionele wok. Hij is gemaakt van gepolijst RVS wat helpt bij het geleiden van de warmte. Hij heeft tevens een lange steel die fijn in de hand ligt. Het oortje aan de andere kant is bovendien erg handig bij het optillen van de pan. Een volle wok kan namelijk redelijk zwaar zijn.
Gebruiksgemak
Het is even wennen om te wokken op een inductiekookplaat, maar zodra je het onder de knie hebt, is het niet moeilijk en creëer je de heerlijkste roerbakgerechten.
Zorg ervoor dat je genoeg olie gebruikt – je krijgt namelijk geen anti-aanbaklaag – en deze voldoende verhit, voeg vervolgens het vlees toe en blijf dit continue roeren totdat je de groente toevoegt.
Je moet wel voorzichtig zijn met de temperatuur: de bodem is erg heet, terwijl de zijkanten een stuk minder warm zijn. Daarom is het écht belangrijk dat je de ingrediënten continue omroert.
De pan ligt verder fijn in de hand en heeft een lange handgreep die niet warm wordt. Als er onverhoopt toch eten aanbrand dan is het wel iets lastiger om de pan helemaal schoon te krijgen, maar door deze een nachtje te laten weken bereik je al heel veel. De Demeyere Wok is bovendien vaatwasbestendig.
Voordelen:
- Deze pan maakt wokken op inductie niet alleen mogelijk, maar makkelijker
- Handig extra handvat dat niet warm wordt
Nadelen:
- Er hangt een stevig prijskaartje aan deze pan
Deze pan ziet er elegant uit met zijn bolle vorm en glanzend RVS. Hij heeft een diameter van 24 centimeter en een inhoud van 8,9 liter. Dat is genoeg om voor een groot gezin te koken.
Je ziet ook rode stippen bij de handvaten: dit verwijst naar de Cool+ Technologie van WMF. Dit zou de warmte-overdracht naar de handgrepen moeten vertragen of zelfs moeten stoppen.
De Transtherm basis belooft daarnaast niet alleen de warmte gelijkmatig te verdelen, maar deze tevens vast te houden.
Gebruiksgemak
Voor mij is dit een ideale pan, hij is hoog en groot genoeg om grote hoeveelheden pasta mee te maken. Hij warmt het water erg snel op en de handgrepen werden weliswaar ietwat warm, maar deze waren nog goed te hanteren en werden niet zo warm als mijn andere pannen. Die Cool+ Technologie doet dus wat hij belooft! 💯
De pan heeft helaas geen speciale schenkrand, maar het deksel heeft wel drie gaatjes om het stoom te laten ontsnappen. Ik heb dan ook ondervonden dat dit deksel perfect werkt om je water af te gieten. Misschien is hij niet voor het afgieten bedoeld, maar het werkt prima en lekt niet, dus wat mij betreft is dit een prima life hack!
De pan weegt verder drie kilo. Dat maakt het ietwat lastig om hem te verplaatsen tijden het koken. Als je een volle pan pasta kookt, maakt het toegevoegde gewicht het afgieten ook wat lastiger, maar niet onmogelijk. Het gewicht geeft wel aan dat de pan van goede, oerdegelijke kwaliteit is en niet zomaar kapot gaat.
De dikte van de bodem heeft eveneens ervoor gezorgd dat de pan goed opwarmt en de hitte lang vasthoudt, waardoor hij minder snel afkoelt. Dat is aan één kant prettig – want niemand wilt een koude tweede portie pasta; aan de andere kant zul je ook langer moeten wachten voor je de pan onnadenkend kunt hanteren.
Als bonuspunt is hij geschikt voor gebruik in de oven! Zoals gezegd is deze pan zeer efficiënt in het aantrekken en vasthouden van hitte, wat ook hier zeer goed van past komt. Wil je dus iets stoven maar heb je geen echte stoofpan? Dan is dit de eerstvolgende logische optie.
Tenslotte is deze pan vaatwasbestendig. Eenmaal afgekoeld kun je hem dus gewoon in de vaatwasser zetten en zelf op de bank ploffen!
Voordelen:
- Gemakkelijk afgieten door de gaatjes in het deksel
- Handvaten worden niet warm
- Ook ovenbestendig
Nadelen:
- De pan is zwaar
- Er hangt een stevig prijskaartje aan deze pan
Dat, of wil je er héél graag een hebben. Deze pannen zijn herkenbaar aan hun felle kleuren en typische vormgeving.
Ze zijn gemaakt van geëmailleerd gietijzer en zijn daardoor erg zwaar, maar ook meteen zeer duurzaam. Le Creuset geeft je zelfs levenslange garantie op hun pannen. Als dat geen vertrouwen inspireert, weet ik het ook niet meer!
Het gietijzer maakt verder dat deze pannen uitermate geschikt zijn voor het koken op inductie. Gietijzer geleidt hitte immers zeer goed en verdeelt de warmte ook nog eens gelijkmatig.
Ben je echter op zoek naar een manier om je eten langzaam te garen, probeer dan een sous-vide-stick. Bij deze manier van koken word je eten op lage temperatuur gaar, waardoor de smaak en voedingsstoffen beter worden behouden.
Gebruiksgemak
Deze pan is ideaal voor het maken van stoofpotten of het braden van grote stukken vlees. Door het emaille bakt er niets aan en mocht er onverhoopt toch wat aanbranden, dan krijg je de pan gemakkelijk schoon. De pan is bovendien vaatwasbestendig en kan de oven in. Kortom: er is weinig dat deze pan niet aan kan!
Zelf gebruik ik deze pan vooral om stoofpotten mee te maken en laat hem uren zonder problemen op mijn inductiekookplaat staan. De inhoud blijft continue op dezelfde temperatuur en voedingsstoffen en vitaminen blijven behouden door hoe langzame gaarproces.
Het deksel sluit de pan goed af en de handgreep op het deksel blijft koel. De handvaten worden wel warm, maar zijn nog goed te hanteren.
Deze pan is ten slotte verkrijgbaar in meerdere kleuren en maten. Aan efficiëntie en keuze geen gebrek!
Voordelen:
- Dit is een sterke, duurzame pan
- Verdeelt de warmte gelijkmatig
- Levenslange garantie
Nadelen:
- Hij is erg zwaar door zijn gietijzeren constructie
- Er hangt een stevig prijskaartje aan
Als een pan geschikt is voor de oven, betekent dit niet dat het deksel geschikt is voor de oven. Als je pan een plastic handvat heeft, kan dit namelijk smelten. Maak niet dezelfde fout als ik en kijk van tevoren even waar het dekselhandvat van is gemaakt, want behalve een vervormd handvat gaat het ook behoorlijk stinken in je keuken. 🤦♀️
Waar let ik op als ik nieuwe inductiepannen koop?
Kwaliteit is natuurlijk een van de eerste dingen waar je op let bij elke pan die je koopt: inductie of niet.
Daarnaast is het belangrijk dat je weet waarvoor je de pan gaat gebruiken. Zoek je een pan om mee te braden dan heb je natuurlijk vrij weinig aan een steelpan. Zoek je een pan voor hapjes en eenpansgerechten? Dan is een hapjespan een goede optie.
Induction ready
Dit spreekt misschien voor zich, maar elke pan die geschikt is voor inductie bevat dit symbool. Let hier dus goed op als je een aankoop doet.
Pannen zonder dit symbool werken misschien wel op inductie, maar zijn minder efficiënt.
Duurzaamheid
Gewicht staat in dit geval veelal gelijk aan kwaliteit. Een degelijke pan is nou eenmaal wat zwaarder. Idealiter kan deze namelijk tegen een stootje.
Sommige fabrikanten, zoals Le Creuset, geven zelfs levenslange garantie op hun pannen. Ook dit is een indicatie van de duurzaamheid van een pan!
De onderkant
Het draait bij inductie om de onderkant van de pan: deze moet vlak zijn, want anders wordt de warmte niet goed geleid. Oudere pannen met krom getrokken bodems zijn dus minder of zelfs helemaal niet geschikt.
Anti-aanbaklaag
Het is handig als je na het koken je pan niet hoeft te schrobben omdat er eten is aangekoekt. Een goede anti-aanbaklaag helpt dit te voorkomen.
Niet alle pannen zijn voorzien van een anti-aanbaklaag: soms is deze niet nodig, soms is er bewust voor gekozen om geen anti-aanbaklaag te gebruiken.
De anti-aanbaklaag slijt namelijk sneller dan andere delen van de pan. Door het achterwege laten van zo’n laag gaat de pan in zijn geheel langer mee.
Vaatwasbestendig
De betekenis hiervan is vanzelfsprekend: een pan mag wel of niet in de vaatwasser. Na uren in de keuken hebben gestaan, heb ik persoonlijk weinig zin om mijn pannen met de hand af te wassen. Gelukkig zijn de meeste inductiepannen geschikt om in een goede vaatwasser afgewassen te worden.
Glazen deksels
Glazen deksels zijn ideaal als je af en toe naar je eten wilt kijken zonder warmte te verliezen. Wees ook hierop alert, vooral als je een ietwat voorzichtigere kok bent die zijn gerecht goed in de gaten wilt houden.
Maataanduiding
Kookpannen met maataanduiding maken het kokkerellen een stuk makkelijker! Je vult direct de pan met water zonder hiervoor een maatbeker te gebruiken. Ook dat scheelt weer in afwas.
Veelgestelde vragen over inductiepannen
Als jouw pan een bodem van magnetiseerbaar metaal heeft, dan is deze geschikt voor een inductiekookplaat. Dit test je door er een magneet tegenaan te houden: blijft deze plakken, dan is hij geschikt voor inductie.
Als de inductiepan geschikt is voor inductie dan heeft deze ergens op de pan of op de verpakking het inductiesymbool. Je ziet aan het materiaal van een pan zelf niet of deze geschikt is voor inductie. Wel kun je het testen door een magneet tegen de bodem te houden. Als deze plakt, is de pan geschikt voor inductie.
Je koopt inductiepannen online bij bijvoorbeeld bol.com of Coolblue, maar je koopt ook pannen bij speciaalzaken of winkels als Blokker of Ikea.
Ja, gietijzeren pannen kunnen gebruikt worden op een inductiekookplaat.
Conclusie
Hopelijk heb ik je geholpen met het kiezen van een nieuwe pan of misschien wel een hele nieuwe pannenset! Één ding is zeker: of je nu heerlijk gaat wokken met de Demeyere Wok of een lekkere stoofpot gaat maken met de ovale stoof- en braadpan, je kookkunsten zullen gewaardeerd worden!
Mocht je nog tips hebben, laat dan hieronder een bericht achter. 👇 Bedankt voor het lezen!