Stofzuigen is al niet het allerleukste klusje en verstrikt raken in een snoer maakt het er zeker niet beter op. Gelukkig bestaan er ook snoerloze stofzuigers!
Inhoudsopgave
- De 5 beste snoerloze stofzuigers in een oogopslag
- Soorten snoerloze stofzuigers
- Steelstofzuigers
- Kruimeldief
- Robotstofzuiger
Sterker nog, ze komen in allerlei soorten en maten. Om het jou makkelijk, te maken heb ik daarom deze top vijf van beste snoerloze stofzuigers gemaakt!
De 5 beste snoerloze stofzuigers in een oogopslag
- Philips SpeedPro Max Aqua 8000 XC 8149 - Niet alleen stofzuigen, maar ook dweilen doe je met deze snoerloze stofzuiger.
- Dyson V8 Fluffy Plus - Deze stofzuiger is zowel geschikt voor harde als zachte vloeren.
- iRobot Roomba 960 - Ultiem gebruiksgemak: je kijkt hoe er wordt gestofzuigd terwijl je van een kop koffie geniet.
- Dirt Devil Blade DD767-1 - Heb je een beperkt budget? Dan is deze snoerloze stofzuiger ideaal voor je.
- Dyson V7 Trigger - Als je op zoek bent naar een snoerloze handstofzuiger, dan is dit de juiste keuze voor je.
Soorten snoerloze stofzuigers
Bij een snoerloze stofzuiger denk je misschien al snel aan een steelstofzuiger, maar er zijn meerdere soorten. Zo zijn er robotstofzuigers en handstofzuigers, die ook wel bekend staan als kruimeldieven.
Steelstofzuigers
De steelstofzuiger heeft zijn opkomst grotendeels te danken aan het innovatieve merk Dyson, maar er zijn tegenwoordig steelstofzuigers van verschillende merken te koop.
In tegenstelling tot traditionele stofzuigers met een slede bestaat deze soort uit een steel met een handvat. Dit maakt het in meeste gevallen een zakloze stofzuiger, want het vuil wordt opgevangen in de opvangbak. Deze zit meestal rondom de steel of het handvat verwerkt.
De steelstofzuiger is dus niet alleen snoerloos, maar heeft ook geen stofzuigerzak en is een stuk wendbaarder.
Kruimeldief
Ook de handstofzuiger heeft geen snoer of stofzuigerzak. Deze stofzuiger is een stuk kleiner, lichter en compacter dan alle andere soorten stofzuigers. De opvangbak is dan ook kleiner en de accuduur is gemiddeld korter.
Zoals je van een kleine versie van een apparaat kan verwachten zijn de kruimeldieven gemiddeld lager geprijsd dan full-size stofzuigers. Met een handstofzuiger doe je even snel een kort stofzuig klusje en kom je makkelijker in hoekjes en op hogere plekken.
Robotstofzuiger
De robotstofzuiger is uniek in zijn soort: stofzuigen doet deze namelijk zelfstandig! Dit moderne stukje technologie analyseert zelf de ruimte waar hij in staat en rijdt al stofzuigend de kamer door. Daarbij gaat hij niet blind te werk.
Je hoeft zelf weinig voor te doen: je zet het apparaat aan en bedient deze in veel gevallen met een app op je smartphone. Verder hoef je alleen maar zo nu en dan de opvangbak te legen.
Nog een voordeeltje: de robotstofzuiger is gemiddeld een stuk stiller dan andere soorten stofzuigers.
Een nadeel is dat deze stofzuiger alleen de vloer onder handen kan nemen en door de ronde vorm moeite heeft met het schoonmaken van hoeken. De bank of trap stofzuigen is dan ook lastig met een robotstofzuiger.
De beste snoerloze stofzuigers op een rij
De zuigmond zit niet alleen in het midden, maar helemaal rondom het mondstuk. Zo zuigt dit apparaat zo veel mogelijk vuil in zijn buurt op. Handige toevoeging: het mondstuk is aan alle zijden met led-lampjes verlicht!
Je kunt je inbeelden dat dankzij de topklasse zuigkracht de Philips SpeedPro Max Aqua geschikt is voor alle soorten vloeren. Zelfs hoogpolig tapijt is geen uitdaging.
Dierenharen zuigt dit apparaat verder ook zonder problemen op en daardoor is het ook geschikt voor mensen met allergieën. De stofzuiger is uitgerust met een microfilter, die hier ook weer van pas komt.
De opvangbak heeft een inhoud van 0,6 liter en het hele apparaat weeg 2,7 kilo. Dat is een prima gewicht om nog wendbaar te zijn wanneer je ermee aan de slag gaat.
Als je dan toch echt op zoek bent naar een nadeel, kom je uit op het volume. De SpeedPro Max Aqua is met 84 decibel absoluut niet stil. Ook is de prijs niet bepaald allervriendelijkst, maar dan heb je wel een echte alleskunner!
Voordelen:
- Heeft een goed werkende dweilfunctie
- Geschikt voor alle vloeren
Nadelen:
- Maakt behoorlijk wat lawaai
Deze steelstofzuiger is met een gewicht van 3 kilogram eenvoudig te gebruiken en mee te nemen naar een andere kamer. De trap stofzuigen is zo ook opeens een stuk makkelijker.
Volledig opgeladen gaat de Dyson V8 Fluffy Plus tot 40 minuten mee. Dat is geen anderhalf uur zoals je bij de bovenstaande SpeedPro Max Aqua ziet, maar alsnog best netjes voor een steelstofzuiger.
Voor een kleiner stofzuigklusje verwijder je de steel, plaats je een kleiner mondstuk op het apparaat en ben je direct voorzien van een handstofzuiger.
Bij je aankoop krijg je verschillende opzetstukken, waaronder een turbo mini-zuigopzetstuk. Dat is een hele mondvol, ja, maar dit is speciaal ontworpen om dierenharen grondig te verwijderen. Het HEPA 13-filter vangt fijne stofdeeltjes op.
Met uitzondering van hoogpolig tapijt kan dit apparaat dan ook alle soorten vloeren aan. Er zit zelfs een zachte roller op om kwetsbare vloeren te beschermen. ✨
Ook deze steelstofzuiger heeft een turbostand. Wees daar wel voorzichtig mee, want de accu gaat hierdoor tot 5x sneller leeg! Wel vangt deze Dyson met of zonder turbostand 0,54 liter inhoud aan vuil op. Daarna moet de opvangbak weer worden geleegd.
Voordelen:
- Zuigt dierenharen op
- Geschikt voor mensen met allergieën
Nadelen:
- Ook niet bepaald het stilste apparaat
Je hebt alleen WiFi en een smartphone (met de Android of iOS app) nodig om hem te besturen. Ook is hij aansluitbaar op Amazon Alexa en Google Assistent. Hoe lang de accu meegaat als de robotstofzuiger volledig opgeladen is, is niet meteen duidelijk. In zekere zin is die informatie ook overbodig…
De Roomba rijdt zichzelf namelijk terug en koppelt zich aan het oplaadpunt wanneer de batterij leeg dreigt te raken. Weer een zorg minder.
De iRobot Roomba neemt niet alleen zijn rust maar ook zijn taak serieus. Eerst maakt het apparaat een soort analyse en schoonmaakplan van de kamer. Vervolgens voert hij die uit.
De Roomba zorgt er zodoende zelf voor dat hij niet tegen meubels aanrijdt of bepaalde plekjes vergeet. Doordat het een ronde stofzuiger is, heeft hij alleen wat moeite met hoekjes.
Je kunt er ook niet even snel je meubilair mee stofzuigen. Kleine drempels zijn echter geen probleem, zo lang deze onder de 1,6 centimeter blijven.
Wat inhoud betreft kan de Roomba 0,6 liter aan vuil kwijt in de opvangbak, wat voor een gemiddeld huishouden ruim voldoende is. Eenmaal vol hoef je ook niet te vrezen dat je jezelf een hernia tilt: het apparaat weegt slechts 3,9 kilogram.
Ten slotte nog een leuk pluspunt: deze robotstofzuiger is ongeveer 30% stiller dan de gemiddelde steelstofzuiger! Om het helemaal af te maken zitten er 2 filters in: een uitblaasfilter én een HEPA filter.
Voordelen:
- Laadt zichzelf weer op in zijn eigen laadstation
- Bedienbaar via een app
- Werkt na eerste installatie geheel zelfstandig
Nadelen:
- Komt door ronde vorm niet goed in hoekjes
Hoe zit het verder? Om te beginnen kun je met een opgeladen accu ruim 40 minuten vooruit. Voor extra zuigkracht gebruik je de turbostand, maar let dan wel op: de accu van de stofzuiger gaat dan ongeveer 4 keer zo snel leeg.
Deze Dirt Devil stofzuiger is verder krachtig genoeg om dierenharen op te zuigen, wat een niet geheel onbelangrijk voordeel is als je een huisdier hebt! Die eigenschap wordt nog even aangedikt door het fijne microfilter.
Heb je echter een hond met lange haren of katten die continue verharen, dan raad ik je een speciale stofzuiger voor huisdieren aan. Deze hebben speciale borstels, waardoor geen enkele haar achterblijft.
Het mondstuk is daarnaast uitgerust met een zachte borstel, waardoor dit apparaat ook geschikt is voor kwetsbare vloeren. Behalve hoogpolig tapijt kan de Dirt Devil Blade op papier elke vloer aan. Zelf ondervond ik dat vooral harde vloeren makkelijk te bezeilen waren met dit apparaat.
De opvangbak met een inhoud van 0,6 liter alsook het geluidsniveau van 76 decibel liggen beiden aardig rond de gemiddelde waarden voor een steelstofzuiger. Dat levert geen extra pluspunten op, maar zeker ook geen nieuwe nadelen.
Kortom, een fijne en degelijke steelstofzuiger voor een erg scherpe prijs!
Voordelen:
- Zeer gunstig geprijsd
- Accuduur is prima
Nadelen:
- Niet geschikt voor hoogpolig tapijt
Net zoals bij alle andere draadloze stofzuigers in de lijst, krijg je toegang tot een turbostand. Ook bij de Dyson V7 Trigger verkort de accuduur echter drastisch: hij gaat zo 4 tot 5 keer minder lang mee.
Dankzij het formaat en het lage gewicht van 1,23 kilogram is deze kruimeldief ontzettend wendbaar. Handig voor op de trap, in de auto of andere kleine stofzuigklusjes.
De opvangbak heeft een inhoud van 0,56 liter, wat behoorlijk ruim is voor een handstofzuiger. Ter referentie: meeste steelstofzuigers hebben ongeveer dezelfde inhoud. Ook het motorfilter is een extra pluspunt voor dit compacte apparaat.
Dat reservoir waarin die 0,56 liter in gaat, leeg je makkelijk in de prullenbak met een druk op een knop.
Over gemak gesproken: ook de Dyson handstofzuiger is krachtig genoeg om dierenharen op te zuigen. De meegeleverde gemotoriseerde miniborstel optimaliseert dat proces. Elk oppervlak is daardoor geen match voor deze kruimeldief. 💪
Een nadeel: voor een handstofzuiger is dit best een luid apparaat. Hij maakt bijna even veel geluid als een doorsnee standaardstofzuiger of steelstofzuiger.
Daar krijg je aan de andere kant wél een stofzuiger van handformaat voor terug die dezelfde capaciteiten als een full-size stofzuiger heeft. De makers geloven overigens ook in de krachten van dit kleine apparaat: er zit 5 jaar garantie op!
Voordelen:
- Sterke zuigkracht
- Geschikt voor dierenharen
Nadelen:
- Maakt veel geluid
Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?
Voordat je een snoerloze stofzuiger koopt, is het goed om te bepalen wat jouw behoeftes zijn en wat er het beste bij je past. Denk hier rustig over na en vergelijk de voor- en nadelen.
Soort snoerloze stofzuiger
Je in deze top vijf wellicht al gelezen dat er meerdere soorten snoerloze stofzuigers zijn.
De steelstofzuiger is in gebruik het meest vergelijkbaar met een klassieke stofzuiger. Wanneer je stofzuigt, zijn de grootste verschillen de wendbaarheid en het gebrek aan een stofzuigerzak. Klinkt handig, maar het ligt ook aan wat jij zelf het fijnst vindt.
Een robotstofzuiger zoals de Roomba werkt alweer heel anders. Die doet al het werk uit zichzelf. Dat brengt veel gemak, maar ook weer een paar nadelen. Zo kan het apparaat niet de trap, hoekjes of hoger gelegen plekken stofzuigen.
Ten slotte heb je de handstofzuiger. Een fijne aanvulling om even snel iets op te ruimen, maar onhandig om als vervanger van een grotere stofzuiger te zien. Grotere oppervlaktes zouden vooral in rugpijn resulteren. Daarnaast is de accuduur is gemiddeld korter dan die van een steelstofzuiger.
Accuduur
Geen snoer aan de stofzuiger maakt het apparaat wendbaarder, maar deze eigenschap beperkt ook de accucapaciteit. Wanneer deze leeg is kun je niet verder; hij moet worden opgeladen.
De robotstofzuiger regelt dit zelf, maar de andere 2 soorten zul je zelf aan de oplader moeten koppelen.
De accuduur bepaalt hoe dan ook hoe lang je achter elkaar kunt stofzuigen. Heb je maar weinig oppervlak, dan zal dit een minder groot probleem zijn dan in een groot huis. De accuduur van steelstofzuigers kan daarnaast wel 60 minuten verschillen! Het is dan ook verstandig om op dit kenmerk te letten.
Volume
Hoeveel geluid het apparaat produceert verschilt ook van model tot model. Gemiddeld genomen zijn robotstofzuigers en handstofzuigers wat stiller dan steelstofzuigers. Deze laatste categorie maakt ongeveer even veel kabaal als een klassieke stofzuiger – en soms zelfs iets meer.
Een getal rond de 80 decibel is normaal voor een stofzuiger. Wijkt het aantal decibel erg af, dan heb je te maken met een stille stofzuiger als het getal rond de 60 is, en een erg luid apparaat als het aantal decibel boven de 85 komt.
Dweilfunctie
Het is een zeldzame functie onder de snoerloze stofzuigers, maar het komt wel voor: een dweilfunctie! Deze luxe extra kan een ontzettend fijne toevoeging zijn, maar de modellen met een dweilfunctie en een vochtopvang liggen doorgaans wel in de hogere prijsklassen.
Opzuigen van dierenharen
Of een snoerloze stofzuiger ook geschikt is om dierenharen op te zuigen, hangt af van het type mondstuk en de zuigkracht. Het ene model is daar meer geschikt voor dan de ander.
Als je dierenharen op wilt zuigen, let dan op of de zuigkracht sterk genoeg is. De turbostand is vaak al voldoende. Daarnaast zoek je naar een meegeleverd opzetstuk voor het mondstuk dat geschikt is om dierenharen op te zuigen.
Filters
Verschillende soorten stofzuigers zijn ook weer voorzien van filters. Die zijn niet allemaal hetzelfde. Normaal gesproken filtert een stofzuigerzak al een hoop, maar de snoerloze stofzuiger heeft doorgaans de eigenschap dat een zak vervangen is door een opvangbak.
Het filter moet dus al het zuiveringswerk doen. Een veelvoorkomende filtersoort is de motorfilter, die in bijna elke stofzuiger zit. Zoals de naam al doet vermoeden beschermt dit de motor.
Het HEPA-filter is een voorbeeld van een populaire motorfilter. Deze kan grote én kleine stofdeeltjes opvangen, afhankelijk van hoe grof of fijn het filter is. Om dat aan te duiden staat er een getal achter de HEPA-eigenschap. Hoe hoger het getal, des de fijner er gefilterd wordt.
Het zuiveren van de lucht die de stofzuiger uitblaast is dan weer de taak van het microfilter. Dit wordt ook wel het uitblaasfilter genoemd. Een koolstoffilter zuiver ook de lucht die wordt uitgeblazen, maar filtert vooral geurtjes.
Geschikt voor welke vloertypes?
Een snoerloze stofzuiger is niet automatisch voor alle type vloeren geschikt. De handstofzuiger is eigenlijk de enige soort die naar eigen inzicht op de meeste soorten oppervlakken kan worden gebruikt.
De robotstofzuiger werkt het beste op een harde vloersoort. Doordat dit apparaat over de vlakte heen rijdt, werkt het beter als de vloer niet als te veel structuur heeft, zoals bij een hoogpolig tapijt het geval is.
Nu we het daarover hebben: niet alle steelstofzuigers kunnen hoogpolig tapijt aan. Laagpolig tapijt gaat in de meeste gevallen wel goed.
Vooral bij steelstofzuiger hangen de vloertypes waarvoor deze geschikt is bovendien af van het model. Harde vloeren zijn in principe altijd hanteerbaar, maar voor kwetsbare vloeren is het beter als er een borstelopzetstuk aanwezig is.
Prijs
De prijs kan een hoop uitmaken voor het product dat je uiteindelijk koopt. Er zijn luxe, prijzige uitgaves, middenklasse producten met een goede prijs-kwaliteitverhouding en budget varianten. Kort gezegd lopen de prijzen enorm uiteen.
Als je luxe wilt en je je dat kunt veroorloven, ga dan vooral voor de winnaar uit deze top vijf! Als je liever niet meteen alles over de balk smijt, zijn er ook budget alternatieven die meer dan prima werken. 💸
Conclusie
Dé beste snoerloze stofzuiger die het allemaal in huis heeft is de Philips Speedpro Max Aqua 8000 XC 8149! Het apparaat kan krachtig stofzuigen alsook dweilen, is LED-verlicht en gaat erg lang mee!
Is de prijs daarvan toch iets te veel van het goede? Dan staat Dyson V8 Fluffy Plus op een welverdiende tweede plaats op je te wachten.
Wat lijkt jou fijner, een robotstofzuiger of een steelstofzuiger? Deel het hieronder met ons!