Een statief is een onmisbaar hulpmiddel voor elke fotograaf, van amateur tot professional. Het biedt stabiliteit voor je camera, essentieel voor het vastleggen van haarscherpe beelden en vloeiende video's.

Of je nu fotografeert of filmt met de beste Samsung-telefoon of met een camera, een statief is onmisbaar. Het beste statief vind je niet zomaar: je moet stilstaan bij je eigen eisen.

In dit artikel verken ik de verschillende soorten statieven, hun kenmerken en hoe je het beste statief voor jouw fotografiebehoeften kiest. Of je nu landschappen vastlegt of actiefoto's maakt, het juiste statief maakt het verschil in de kwaliteit van je werk.

Wat zijn de beste statieven van 2024?

Dit zijn de top 5 beste statieven op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Beste statief van 2024

1. Beste statief: Peak Design Travel Tripod

1. Beste statief: Peak Design Travel Tripod

Belangrijke specificaties:

Type statief: Tripod
Materiaal: Aluminium
Max. werkhoogte: 1524 cm
Flexibele poten: Nee
Verstelmechanisme: Klemvergrendeling

Ik ben enthousiast over de Peak Design Travel Tripod, verkrijgbaar in zowel carbonvezel als aluminiumlegering versies. Met een gesloten lengte van 38,5 cm, een maximale hoogte van 153 cm en een maximale draagkracht van 9,1 kg, is deze tripod ontworpen om veelzijdig en aanpasbaar te zijn voor verschillende fotografische expedities. Met zijn 5-delige poten, laag-profiel balhoofd en unieke design dat het niet nodig maakt om de poten rond de middenkolom te vouwen bij het inpakken, is het een uitstekende keuze voor fotografen onderweg. Zoals opgemerkt door Digital Camera World, "Het is snel op te zetten, biedt solide stabiliteit zelfs met de middenkolom omhoog en heeft een stevige vergrendeling op het balhoofd."

De carbonvezel versie, hoewel prijzig, biedt stijfheid en demping van trillingen, waardoor het een duurzame en betrouwbare keuze is. Terwijl de aluminium versie een kosteneffectief alternatief biedt, maken zijn robuuste aluminium poten het een beetje steviger, zoals benadrukt door Camera Jabber. Beide versies delen dezelfde specificaties, zoals snelkoppelingshendels en compatibiliteit met Arca-Swiss snelkoppelingsplaten, waardoor het gebruiksgemak en de compatibiliteit met verschillende camerabevestigingen wordt gegarandeerd.

De unieke kenmerken van de tripod, zoals een smartphonehouder verborgen in de middenkolom, een afneembare gewichthaak met een smartphoneklem, en een clip-on houder voor zeskantsleutels, dragen bij aan de veelzijdigheid, waardoor het handig is voor verschillende opnamescenario's. Bovendien, de mogelijkheid om de rubberen voeten te vervangen door metalen spikes voor meer stabiliteit op verschillende oppervlakken, verbetert de aanpasbaarheid verder.

De evolutie van de Peak Design Travel Tripod toont een focus op het aanpakken van de behoeften van fotografen die een draagbaar, stevig en veelzijdig ondersteuningssysteem nodig hebben. Zijn compacte formaat maakt het gemakkelijk om in de zijzak van een rugzak te passen, waardoor het een handige keuze is voor reizen, zoals opgemerkt door Camera Jabber. De mogelijkheid van de tripod om zware camerabehuizingen te ondersteunen voor langdurige opnamen en de compatibiliteit met accessoires zoals smartphonehouders en metalen spikes verhogen verder zijn aantrekkingskracht.

In vergelijking met andere tripods op de markt, maken de kenmerkende eigenschappen van de Peak Design Travel Tripod, zoals zijn compacte ontwerp, veelzijdige compatibiliteit met verschillende apparatuur en accessoires, en stevige bouw, het tot een topkandidaat. Hoewel de carbonvezel versie wat duurder kan zijn, onderscheidt zijn stijfheid en demping van trillingen het als een betrouwbare, langetermijninvestering. Echter, zoals vermeld door Digital Camera World, vereist het bevestigen van de Arca Swiss compatibele plaat aan het camerabasisplaatje de meegeleverde zeskantsleutel, wat voor sommige gebruikers een klein ongemak zou kunnen zijn.

Samenvattend is de Peak Design Travel Tripod een opvallend product in zijn categorie, dat fotografen een compact, stevig en veelzijdig ondersteuningssysteem biedt voor verschillende opnamescenario's. Zijn innovatieve ontwerp, compatibiliteit met accessoires en duurzame bouw maken het tot een toonaangevende keuze, vooral voor reis- en buitenfotografie. Hoewel het een hoger prijsniveau kan hebben en enkele kleine overwegingen voor gebruik, plaatst zijn algehele prestaties en aanpasbaarheid het als een leidende optie voor fotografen die een betrouwbare tripod zoeken voor hun creatieve bezigheden.

Voordelen Peak Design Travel Tripod
 • Compact en innovatief ontwerp
 • Stevige constructie en veelzijdige compatibiliteit met accessoires en apparatuur
 • Duurzame en betrouwbare keuze, vooral de carbonvezelversie
Nadelen Peak Design Travel Tripod
 • Het bevestigen van de Arca Swiss compatibele plaat aan de camerabasisplaat vereist de meegeleverde inbussleutel, wat voor sommige gebruikers een kleine ergernis kan zijn
 • De carbonvezelversie is prijzig, wat het een aanzienlijke investering maakt
 • De aluminiumversie is zwaarder vanwege zijn robuuste aluminium poten

2. Ombouwmogelijkheid voor monopod: Manfrotto Befree 3-Way Live Advanced

2. Ombouwmogelijkheid voor monopod: Manfrotto Befree 3-Way Live Advanced

Belangrijke specificaties:

Type statief: Tripod
Materiaal: Aluminium
Max. werkhoogte: 1500 cm

Dit Manfrotto Befree Twist Aluminium Statief is het meest compacte reisvideostatief, speciaal voor

3. 3 Legged Thing Punks Travis

3. 3 Legged Thing Punks Travis

Belangrijke specificaties:

De 3 Legged Thing Punks Travis statief is een stevig en veelzijdig stuk apparatuur, perfect voor fotografen die op zoek zijn naar een betrouwbaar en stevig ondersteuningssysteem. Met vierdelige poten met twist-stijl vergrendelingen en verwijderbare rubberen voeten, biedt het statief uitzonderlijke flexibiliteit en stabiliteit, met een draagvermogen tot 18 kg. Zoals opgemerkt door Camera Jabber, beschikt het over "veilige vergrendelingen, een waterpas en eenvoudige demontage voor reiniging," wat de gebruiksvriendelijke ontwerp benadrukt. De AirHed Neo kop maakt laaghoekopnamen en snelle riembevestiging mogelijk, waardoor de functionaliteit wordt vergroot.

De Travis 2.0, zoals benadrukt door The Phoblographer, vindt een balans tussen draagvermogen en opgevouwen formaat, met een veelzijdig hoogtebereik en de mogelijkheid om alle drie de poten om te zetten in een monopod of boom. Het beschikt over stevige pootvergrendelingen, een balhoofd met gelabelde hoekmetingen en een unieke tri-mount plaat voor het bevestigen van accessoires, wat allemaal bijdraagt aan het ergonomische en praktische ontwerp. De constructie van het statief, gemaakt van magnesiumlegering, zorgt voor duurzaamheid zonder in te leveren op draagbaarheid.

Een van de opvallende kenmerken van het Punks Travis statief is zijn vermogen om één poot om te zetten in een monopod, evenals de optie om voeten uit te wisselen, wat bijdraagt aan de veelzijdigheid. Dit wordt benadrukt door de 3 Legged Thing website, die de uitwisselbare voeten benadrukt als een belangrijk kenmerk van de Punks serie. Bovendien maken de compatibiliteit van het statief met verschillende camerasetups, de soepele twist-vergrendelingen en de verstelbare hoeken het tot een betrouwbaar hulpmiddel voor fotografen in diverse opnamescenario's.

In vergelijking met andere reisstatieven, zoals de Punks Corey, valt het Travis statief op door zijn hogere draagvermogen en robuuste ontwerp, zoals benadrukt door Shotkit. De stevige magnesiumlegering constructie, het soepele balhoofd en de gripvaste rubberen voeten maken het tot een solide en betrouwbare keuze voor reisfotografie, met een goede balans tussen opgevouwen formaat en maximale hoogte.

Hoewel de Travis 2.0 misschien langer duurt om op te zetten in vergelijking met andere modellen, maakt zijn stevige en veelzijdige ontwerp, samen met het vermogen om zware camerasetups aan te kunnen, het tot een ideale keuze voor fotografen die stabiliteit en draagvermogen prioriteren. De mogelijkheid om van voeten te wisselen zou echter een potentieel nadeel kunnen zijn voor degenen die op zoek zijn naar een ultralichte reisoptie.

In de wereld van reisstatieven onderscheidt de 3 Legged Thing Punks Travis zich als een statief met een hoog draagvermogen en robuust ontwerp met een stijlvolle esthetiek, waardoor het een uitstekende keuze is voor fotografen die op zoek zijn naar een betrouwbaar en veelzijdig ondersteuningssysteem. Zijn vermogen om zware camerasetups aan te kunnen, om te zetten in een monopod en voeten uit te wisselen, maakt het onderscheidend ten opzichte van de concurrentie, waardoor het een waardevolle metgezel is voor diverse fotografiescenario's.

Voordelen 3 Legged Thing Punks Travis
 • Hoge draagcapaciteit tot 18 kg, geschikt voor zware camerasetups
 • Veelzijdig ontwerp met de mogelijkheid om te converteren naar een monopod en wisselbare voeten
 • Robuuste constructie van magnesiumlegering voor duurzaamheid en stabiliteit
Nadelen 3 Legged Thing Punks Travis
 • Langere opzettijd in vergelijking met andere modellen, mogelijk invloed op het gemak voor sommige gebruikers
 • Relatief zwaar, wat mogelijk niet ideaal is voor ultralichte reismogelijkheden

4. Amazon Basics 50-Inch Lightweight Camera

De Amazon Basics 50-Inch Lightweight Camera Mount Tripod Stand is een ware parel voor wie op zoek is naar een ultralichte en zeer draagbare tripod die solide waarde biedt. Deze tripod, gemaakt van lichtgewicht aluminium, klapt snel in en heeft verstelbare hoogte met 3-delige, vergrendelbare poten voor eenvoudige aanpassingen. De 3-weg kop maakt kantel- en zwenkbewegingen mogelijk en biedt portret- of landschapsopties. Ondanks zijn draagbaarheid wordt het niet aanbevolen voor zware, high-end DSLR-camera's, met een maximale draagcapaciteit van 4,4 pond. Met afmetingen van 3,2 x 3,2 x 16,7 inch wanneer ingeklapt, strekt hij zich uit tot 50 inch hoog. Voor een prijs van $18,42 is deze tripod een budgetvriendelijke optie voor amateurfotografen of degenen die een secundaire, lichtgewicht optie nodig hebben.

Zoals een recensie van TechGearLab zegt, "De Amazon Basics 50-Inch Lightweight Tripod is de beste prijs-kwaliteitverhouding, extreem lichtgewicht, gemakkelijk te gebruiken en biedt een redelijke duurzaamheid voor zijn prijs." Deze mening wordt gedeeld door klanten die zijn lichte ontwerp, stevigheid en waarde voor hun geld waarderen. Het is echter belangrijk om zijn beperkingen op te merken, met name zijn instabiliteit wanneer volledig uitgeschoven en zijn relatief korte hoogte.

In vergelijking met zijn tegenhanger, de Amazon Basics 60-Inch Lightweight Tripod with Bag, die een hoger maximum draaggewicht van 6,6 pond heeft en zich uitstrekt tot 60 inch, is het 50-inch model ontworpen voor meer casual gebruik, zoals met compacte digitale camera's en smartphones. Aan de andere kant wordt de Manfrotto MT190XPRO4 geprezen om zijn eenvoudige opzet en afbraak, veelzijdige cameraposities en een grote hoogte van 63,5 inch, waardoor het een sterke concurrent is voor professioneel gebruik, zij het tegen een hogere prijs. Ondertussen wordt de Vanguard Alta Pro 2+ 100 Aluminum Tripod geprezen om zijn stabiliteit en vermogen om zware lasten te dragen, maar het gaat gepaard met een hoger prijskaartje.

Kortom, de Amazon Basics 50-Inch Lightweight Camera Mount Tripod Stand is een uitstekende optie voor wie op zoek is naar een betaalbare, ultralichte en zeer draagbare tripod. Zijn solide waarde maakt het een aantrekkelijke keuze voor casual gebruik, vooral met compacte camera's en smartphones. Hoewel het misschien niet kan concurreren met hoger geprijsde modellen qua maximale draagcapaciteit en hoogte, maken zijn budgetvriendelijke prijs en draagbaarheid het een opvallende keuze voor wie op zoek is naar een betrouwbare, instap-tripod.

Voordelen Amazon Basics 50-Inch Lightweight Camera
 • Ultra-lichtgewicht en zeer draagbaar
Nadelen Amazon Basics 50-Inch Lightweight Camera
 • Niet aanbevolen voor zware, high-end DSLR-camera's
 • Instabiliteit wanneer volledig uitgeschoven
 • Relatief korte hoogte

5. Manfrotto Element MII

5. Manfrotto Element MII

Belangrijke specificaties:

Type statief: Tripod
Materiaal: Aluminium
Max. werkhoogte: 1600 cm

# PRODUCT BESCHRIJVING

Ik ben enthousiast over de Manfrotto Element MII Tripod, een betrouwbaar en lichtgewicht hulpmiddel dat ideaal is voor reis- en buitenfotografie. Zijn stevige maar lichte aluminium constructie, rubberen twist-locks voor snelle installatie en afneembare haak voor extra stabiliteit bij winderige omstandigheden maken het een uitstekende keuze voor buiten gebruik. Het comfortabele ontwerp en het gebruiksgemak versterken zijn aantrekkingskracht, waardoor het een veelzijdige optie is voor fotografen die onderweg zijn.

De veelzijdigheid van de tripod wordt verder benadrukt door zijn vermogen om te transformeren in een monopod, waardoor een scala aan beweging en flexibiliteit mogelijk is. Daarnaast wordt de afneembare balhoofd geprezen om zijn soepele werking en duurzaamheid, waardoor de prestaties van de tripod verder worden verhoogd.

Toch zijn er enkele nadelen om rekening mee te houden. De afwezigheid van een 90-graden roterende centrale kolom en de lichte buiging in de poten bij volledige verlenging worden genoemd als kleine problemen. Ondanks deze beperkingen blijft de Manfrotto Element MII Tripod een overtuigende optie voor fotografen die op zoek zijn naar een combinatie van prestaties en betaalbaarheid.

In vergelijking met zijn concurrenten valt de Manfrotto Element MII Tripod op door zijn combinatie van stevigheid en draagbaarheid, waardoor het een solide keuze is voor reis- en buitenfotografie. Hoewel sommige concurrenten specifieke voordelen kunnen bieden op het gebied van functies of milieu-impact, blinkt de Manfrotto Element MII Tripod uit in zijn betaalbaarheid, veelzijdigheid en betrouwbaarheid als metgezel voor fotografen onderweg.

Samengevat maakt de Manfrotto Element MII Tripod indruk met zijn stevige maar lichte constructie, gebruiksgemak en aanpasbaarheid voor verschillende opnamescenario's. Het is een aanbevolen keuze voor fotografen die op zoek zijn naar een betrouwbare reisstatief dat een balans biedt tussen prestaties en betaalbaarheid. Hoewel het enkele beperkingen heeft, maken de algehele bouwkwaliteit en het gebruiksgemak het een overtuigende optie voor buiten- en reisfotografie.

Voordelen Manfrotto Element MII
 • Stevige maar lichtgewicht aluminium constructie
 • Rubberen draaivergrendelingen voor snelle opstelling
 • Afneembare haak voor extra stabiliteit bij winderige omstandigheden
Nadelen Manfrotto Element MII
 • Afwezigheid van een 90-graden roterende centrale kolom
 • Lichte buiging in de poten wanneer volledig uitgeschoven
 • Plakkerig opvouwmechanisme en stabiliteitszorgen wanneer volledig uitgeschoven

Hoe kies je het beste statief?

Er zijn veel verschillende soorten statieven op de markt met verschillende eigenschappen. Ik heb alles voor je op een rij gezet, zodat je makkelijker een keuze maakt. Lees deze koopgids rustig door en maak een goed geïnformeerde keuze.

Type statief

Het bekendste type statief op de markt is de tripod. Dit is het zwaarste, maar ook het meest stevige statief.

Een monopod staat op één poot. De bekendste monopod is de selfiestick voor je smartphone. De monopod wordt veel gebruikt ter ondersteuning van een camera met zware lens. Deze is zeer wendbaar en geschikt voor actiefotografie.

Ministatieven hebben een beperkte werkhoogte. Ze worden ook wel tafelstatieven genoemd. Deze statieven worden vaak gebruikt voor macrofotografie, dichtbij de grond of voor stop-motion fotoreeksen. Deze worden ook vaak in combinatie met een iPhone of Android-telefoon gebruikt.

Type statiefkop

De poten zorgen voor de stabiliteit en draagkracht van het statief, maar het type statiefkop bepaalt in grote mate het gebruiksgemak ervan. De kop bepaalt hoe het toestel beweegt op het statief en hoe je hem op je onderwerpen richt.

De balhoofdkop wordt het vaakst gebruikt. Het plaatje waar je de camera op bevestigt, staat op een balhoofd dat je alle kanten op beweegt. Door aan een schroef te draaien, zet je de kop in de gewenste richting. Daarna zet je de statiefkop vast.

Een driewegkop is een statiefkop die in drie richtingen afzonderlijk zeer precies is af te stellen. Voor het tilten, pannen en kantelen kun je afzonderlijke hendels gebruiken. Ook zijn de posities van de assen, afzonderlijk te vergrendelen.

De schommelkop gebruikt men veel bij landschapsfotografie, en zorgt ervoor dat de camera altijd mooi horizontaal staat, doordat hij een laag zwaartepunt heeft. Het heeft een hoog draagvermogen en zijn speciaal ontworpen om camera's met zware, lange telelenzen te ondersteunen.

De vloeistofkop is ideaal bij video-opnames. Hij vertraagt camera bewegingen; zo schokt de camera minder bij een tilt of bij het pannen. Met een vloeistofkop staat de camera niet gefixeerd op het statief.

Een gimbal stabilizer is een type statiefkop dat je camera stabiliseert. De gimbal zorgt ervoor dat je camera altijd recht blijft, ook al beweeg je de stabilizer.

Camera op statief in de natuur

Stabiliteit

Stabiliteit en trillingsdemping zijn cruciaal voor scherpe foto's. Zoek naar statieven met stevige poten en goede vergrendelingsmechanismen. Een statief met rubberen voetjes of spikes biedt extra grip op verschillende ondergronden.

Gewicht

Gewicht hangt nauw samen met stabiliteit. Een licht statief is vaak minder stabiel dan een zwaarder statief. Soms is het mogelijk om contragewicht aan het statief te hangen om hem zwaarder en stabieler te maken.

Minimum- en maximumhoogte

Maximale en minimale hoogte zijn belangrijk bij het kiezen van een statief. Een maximale hoogte van ongeveer 150-170 cm is ideaal voor de meeste fotografiesituaties, terwijl een minimale hoogte van 30-50 cm handig is voor laag-bij-de-grondse opnames.

Let op het gewicht en draagvermogen: een licht statief, rond de 1-3 kg, is makkelijk mee te nemen, maar moet toch minstens 5-10 kg kunnen dragen voor stabiliteit.

Denk niet dat er te veel toeters en bellen op een statief zitten. Twist lock poten vs klemstijl. Misschien een haak aan de onderkant als je je tas wilt ophangen voor extra gewicht/stabiliteit. Draagbaarheid en compactheid om mee te reizen.

Bedenk alle dingen die je beter zou willen van je huidige statief en zoek er een die daarbij past.

TOKOKIKYO, Redditgebruiker

Maximaal draaggewicht

Het maximale draaggewicht van een statief ligt meestal vrij hoog. Statieven kunnen geen onbeperkt gewicht dragen. Het is dus handig om op voorhand te weten hoeveel de camera en alle toebehoren wegen. Een zwaarder statief kan vaak meer gewicht aan.

Je moet hiervoor een idee hebben van hoeveel je zwaarste set-up weegt – oftewel je camera, inclusief de zwaarste lens en mogelijk een flitser of andere accessoires.

Draaggemak

Opvouwbaarheid en transportgemak zijn ook belangrijk. Een compact opvouwbaar statief, dat tot ongeveer 40-50 cm kan worden ingeklapt, is ideaal voor reizen en opslag. Deze eigenschappen samen zorgen ervoor dat je een statief kiest dat zowel praktisch als functioneel is voor jouw fotografiebehoeften.

Wat is volgens de Consumentenbond het beste statief?

Op dit moment is nog niet bekend wat het beste statief is volgens de Consumentenbond. Zodra we dit weten, vullen we het voor je aan!

Veelgestelde vragen over statieven van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?