Op zoek naar de beste vaatwasser voor jouw keuken? Een vaatwasser is niet alleen een tijdbesparend apparaat, maar ook een essentieel onderdeel van een moderne keuken.

In dit artikel verken ik alles wat je moet weten over vaatwassers: van de nieuwste technologieën en modellen tot tips voor het kiezen van de juiste vaatwasser die past bij jouw levensstijl en keukenruimte. Ontdek hoe je de beste keuze maakt voor schone vaat en meer gemak in je dagelijks leven.

Wat zijn de beste vaatwassers van 2024?

Dit zijn de top 5 beste vaatwassers op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Beste vaatwassers van 2024

1. Inventum VVW6008AB Vaatwasser Vrijstaand

1. Inventum VVW6008AB Vaatwasser Vrijstaand

Belangrijke specificaties:

Geluidsniveau: 49 dB
Aantal programma's: 3
Maximale diameter bord: 31.50 cm
Antibacterieel wasprogramma: Nee
Verstelbare bovenkorf: Ja
Extra intensieve zone: Nee
Geluidsniveauklasse: C

Ik ben de Inventum VVW6008AB vrijstaande vaatwasser, en ik ben hier om je huishouden efficiënt en veelzijdig te maken. Met een capaciteit van 12 couverts en drie programma-opties, ben ik klaar voor elke vuile vaat uitdaging. Mijn energieklasse D en laag waterverbruik van slechts 12 liter per wasbeurt maken me duurzaam en krachtig. Mijn eco- en intensieve programma's geven je flexibiliteit, terwijl mijn halve belading optie je tijd, energie en water bespaart.

Ik ben trots op mijn automatische deuropening, die zorgt voor efficiënte droging van je vaat en minder vocht in de machine. Met mijn kinderslot en Aquastop ben ik ook veilig en betrouwbaar. Mijn roestvrijstalen kuip zorgt voor duurzaamheid en kwaliteit, en mijn handige indicatie voor zout en glansspoelmiddel zorgt ervoor dat je altijd op tijd bijvult.

En met mijn 5 jaar Inventum garantie, beloof ik je niet alleen hoogwaardige prestaties, maar ook langdurige gemoedsrust. Ik ben de perfecte combinatie van efficiëntie, veelzijdigheid en duurzaamheid, en ik ben hier om je huishouden te vereenvoudigen en te verbeteren. Kies voor mij, de Inventum VVW6008AB, en je kiest voor betrouwbaarheid en kwaliteit waar je op kunt vertrouwen.

Voordelen Inventum VVW6008AB Vaatwasser Vrijstaand
 • Efficiënt en veelzijdig met capaciteit van 12 couverts
 • Keuze uit drie programma's, waaronder eco-programma en intensieve programma
 • Uitgestelde start en weergave van het programmaverloop voor handig gebruik
Nadelen Inventum VVW6008AB Vaatwasser Vrijstaand
 • Energielabel D is niet het hoogste in de markt

2. Bosch SMS2ITI33E Serie 2 Vrijstaande

2. Bosch SMS2ITI33E Serie 2 Vrijstaande

Belangrijke specificaties:

Geluidsniveau: 48 dB
Maximale diameter bord: 31 cm
Antibacterieel wasprogramma: Nee
Verstelbare bovenkorf: Ja
Extra intensieve zone: Nee
Geluidsniveauklasse: C

Hallo daar! Ik ben de Bosch SMS2ITI33E vrijstaande vaatwasser, en ik ben hier om je leven een stukje gemakkelijker te maken. Met mijn SpeedPerfect functie kan ik het programma tot wel 65% verkorten, zodat je sneller schone vaat hebt. En met mijn ExtraDroog functie zorg ik ervoor dat zelfs moeilijk te drogen vaat perfect droog is.

Ik heb ook een AquaSensor die het waterniveau aanpast op basis van de hoeveelheid vaat, en mijn doseerassistent zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van het vaatwastablet. En als klap op de vuurpijl, kun je me verbinden met de HomeConnect app, zodat je op afstand pushmeldingen kunt ontvangen wanneer ik bijna klaar ben of wanneer de vaatwastabletten bijna op zijn.

Een van mijn handige trucjes is dat je mijn programma vooruit kunt programmeren en op elk gewenst moment kunt laten starten. Daarnaast zorgt mijn beladingssensor voor een efficiënter waterverbruik door het waterpeil aan te passen op basis van de hoeveelheid vaat. En dankzij mijn ExtraDry programma wordt plastic vaat ook nog eens beter gedroogd.

Mijn gebruikers zijn over het algemeen erg tevreden over mij. Ze vinden mijn kwaliteit top, mijn werking stil, en het resultaat van mijn schoonmaakacties geweldig. Sommige mensen vinden me wel wat luidruchtig, maar over het algemeen ben ik geliefd vanwege mijn efficiënte reiniging, stille werking, en handige functies zoals de HomeConnect app-integratie.

Als je me vergelijkt met andere vaatwassers op de markt, val ik op door mijn veelzijdige programma's, efficiënte water- en energiebesparing, en de mogelijkheid om verbonden te worden met een smartphone via de HomeConnect app. Ik bied een uitstekende combinatie van geavanceerde functies en gebruiksgemak, waardoor ik een aantrekkelijke keuze ben voor huishoudens die op zoek zijn naar een betrouwbare en moderne vaatwasser. 🌟

Voordelen Bosch SMS2ITI33E Serie 2 Vrijstaande
 • Efficiënte reiniging
Nadelen Bosch SMS2ITI33E Serie 2 Vrijstaande
 • Relatief luid tijdens gebruik

3. Inventum VVW6036AW Vaatwasser Vrijstaand

3. Inventum VVW6036AW Vaatwasser Vrijstaand

Belangrijke specificaties:

Geluidsniveau: 44 dB
Aantal programma's: 7
Maximale diameter bord: 30 cm
Antibacterieel wasprogramma: Nee
Verstelbare bovenkorf: Ja
Extra intensieve zone: Nee
Geluidsniveauklasse: B

Ik ben de Inventum VVW6036AW vrijstaande vaatwasser en ik bied ruimte aan wel 14 couverts. Met mijn energieklasse D en laag waterverbruik van slechts 11 liter per wasbeurt, ben ik milieuvriendelijk en efficiënt. Met 7 programma's, waaronder een eco-programma en een intensief programma, geef ik je veel flexibiliteit. En met mijn optie voor halve belading bespaar je tijd, energie en water.

Mijn bovenkorf is in hoogte verstelbaar, zodat ook grote pannen in de onderkorf passen. En mijn neerklapbare rekjes in de bovenkorf zorgen voor een flexibele indeling. Na het programma open ik automatisch mijn deur, zodat je vaat nog droger wordt. Met mijn uitgestelde startfunctie kun je me tot 24 uur later laten draaien, op een moment dat het jou uitkomt.

Ik heb handige indicatielampjes voor zout en glansspoelmiddel, zodat je altijd weet wanneer je deze moet bijvullen. En met mijn aquastop sluit ik de watertoevoer automatisch af bij lekkage, wat zorgt voor gemoedsrust, vooral 's nachts of wanneer er niemand thuis is.

Inventum biedt maar liefst 5 jaar garantie op mij, dus je kunt op mijn kwaliteit en duurzaamheid vertrouwen. Ik ben de perfecte keuze voor huishoudens die op zoek zijn naar een ruime, flexibele en energiezuinige vaatwasser met handige functies.

Mijn energieklasse D kan een beperking zijn voor sommige gebruikers die liever een apparaat met een hogere energie-efficiëntie hebben. Maar toch bied ik een uitstekende balans tussen capaciteit, flexibiliteit, efficiëntie en handige functies. Ik ben echt een aanwinst voor elk huishouden! 🌟

Voordelen Inventum VVW6036AW Vaatwasser Vrijstaand
 • Ruime capaciteit van 14 couverts
 • Laag waterverbruik van slechts 11 liter per wasbeurt
 • Verstelbare bovenkorf voor grote pannen
Nadelen Inventum VVW6036AW Vaatwasser Vrijstaand
 • Energieklasse D kan voor sommige gebruikers een beperking zijn

4. Inventum VVW5520 / Vrijstaand

4. Inventum VVW5520 / Vrijstaand

Belangrijke specificaties:

Minimale nishoogte: 0 cm
Maximale nishoogte: 0 cm
Geluidsniveau: 47 dB
Aantal programma's: 6
Maximale diameter bord: 26 cm
Antibacterieel wasprogramma: Nee
Verstelbare bovenkorf: Nee
Extra intensieve zone: Nee
Geluidsniveauklasse: C

De Inventum VVW5520 is dé mini-vaatwasser voor mij. Dit apparaat is compact en past perfect op mijn aanrecht. Het strakke design past mooi bij mijn keuken en ziet er netjes uit. Eindelijk hoef ik niet meer met de hand af te wassen en drogen!

Een van de beste eigenschappen van deze vaatwasser is het geluidsniveau. Het valt reuze mee, ideaal voor mijn open keuken. Nu kan ik de vaatwasser laten draaien terwijl de kinderen slapen, zonder ze wakker te maken.

De Inventum VVW5520 heeft een capaciteit van 6 couverts, precies genoeg voor een maaltijd. Er zijn 6 programma's beschikbaar, waaronder een eco-programma en een hygiëneprogramma voor vieze vaat. Ik kan zelfs instellen wanneer het programma start, met opties van 2, 4, 6 of 8 uur.

Wat ik echt handig vind aan deze vaatwasser is het uitneembare bestekmandje. Het laden en lossen van het bestek gaat nu super makkelijk. En met de zouttrechter en indicatielampjes voor zout en glansspoelmiddel, krijg ik een perfect schone vaat zonder watervlekken tijdens het opdrogen.

De Inventum VVW5520 heeft energieklasse D en verbruikt slechts 6,5 liter water per wasbeurt. Dat is energiezuinig! En met 5 jaar Inventum garantie, weet ik dat ik een kwaliteitsproduct in huis haal.

De gebruikersreviews van de Inventum VVW5520 zijn over het algemeen positief. Mensen zijn enthousiast over het compacte design en de gebruiksvriendelijkheid. Het geluidsniveau is prettig en de vaat komt er prima schoon uit. Sommige gebruikers merken op dat de vaat wat natter kan zijn, maar dat is geen groot probleem.

Al met al is de Inventum VVW5520 de perfecte keuze voor mensen zoals ik, die een compacte en gebruiksvriendelijke vaatwasser zoeken. Het biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding, met handige functies en energiezuinigheid. Het enige waar ik op moet letten, is dat de deur van de vaatwasser mogelijk niet past in mijn keukenkastje met scharnieren van de kastdeur erop.

Voordelen Inventum VVW5520 / Vrijstaand
 • Compact en kan eenvoudig op het aanrecht worden geplaatst
 • Geluidsniveau valt reuze mee, handig voor open keukens
 • Capaciteit van 6 couverts met 6 programma's
Nadelen Inventum VVW5520 / Vrijstaand
 • Deur van de vaatwasser past mogelijk niet in een keukenkastje met scharnieren van de kastdeur erop

5. AEG FSB52617Z 6000 serie SatelliteClean®

5. AEG FSB52617Z 6000 serie SatelliteClean®

Belangrijke specificaties:

Minimale nishoogte: 82 cm
Maximale nishoogte: 88 cm
Geluidsniveau: 44 dB
Maximale diameter bord: 31.50 cm
Antibacterieel wasprogramma: Ja
Verstelbare bovenkorf: Ja
Extra intensieve zone: Nee
Geluidsniveauklasse: B

De AEG FSB52617Z - 6000 serie SatelliteClean ® - Inbouwvaatwasser - AirDry is de perfecte keuze voor mij. Ik wil namelijk een efficiënte, stille en goed georganiseerde vaatwasser. Met een laadcapaciteit van 13 couverts en een geluidsniveau van slechts 44 dB, biedt deze vaatwasser alles wat ik nodig heb en zorgt het voor een rustige omgeving terwijl ik geniet van schone vaat.

Een van de unieke kenmerken van deze vaatwasser is de AirDry technologie. Deze zorgt ervoor dat mijn vaat op een natuurlijke manier wordt gedroogd door de deur automatisch 10 cm te openen aan het einde van het programma. Zo bespaar ik energie en hoef ik me geen zorgen te maken over natte vaat wanneer ik hem uitruim.

Om ervoor te zorgen dat mijn glazen en mokken veilig blijven staan, is deze vaatwasser uitgerust met SoftSpikes en SoftGrips. Dit is vooral handig voor mijn breekbare glazen en wijnglazen. Geen zorgen meer over omgevallen glazen!

Met het handige indicatielampje op de vloer kan ik in één oogopslag zien wanneer mijn vaatwasser klaar is. Geen gedoe meer met het openen van de deur om te controleren of de vaat klaar is. Gewoon even naar de vloer kijken en ik weet het meteen.

Dankzij het QuickSelect-systeem van deze vaatwasser kan ik eenvoudig de gewenste duur van het programma selecteren. Zo heb ik altijd de controle en kan ik gemakkelijk het programma kiezen dat het beste bij mijn behoeften past.

En laten we de inverter-motor niet vergeten, die niet alleen energiezuinig en duurzaam is, maar ook superieure prestaties levert. Met 10 jaar garantie op de motor en 2 jaar fabrieksgarantie, kan ik met een gerust hart vertrouwen op de lange levensduur van deze vaatwasser.

Hoewel er enkele opmerkingen zijn over de effectiviteit van bepaalde programma's, zoals het korte programma, en problemen met de deur die open blijft staan, blijven de voordelen en de positieve ervaringen van andere gebruikers zwaarder wegen.

Al met al kan ik zeggen dat de AEG FSB52617Z - 6000 serie SatelliteClean - Inbouwvaatwasser - AirDry een betrouwbare en efficiënte vaatwasser is met handige functies zoals AirDry, SoftSpikes en SoftGrips. Ondanks enkele kleine nadelen, is dit de perfecte keuze voor iedereen die op zoek is naar een hoogwaardige inbouwvaatwasser.

Voordelen AEG FSB52617Z 6000 serie SatelliteClean®
 • Efficiënt en stil
 • Goed georganiseerd
 • AirDry technologie voor natuurlijke droging
Nadelen AEG FSB52617Z 6000 serie SatelliteClean®
 • Effectiviteit van sommige programma's kan beter
 • Deur blijft 10 cm open staan tenzij je hem in het slot duwt

Hoe kies je de beste vaatwasser?

Er zijn enkele belangrijke aspecten waarmee je rekening moet houden bij het uitkiezen van een vaatwasmachine. Dat alle vieze vaat er in één keer in past, is wel handig.

Een grote vaatwasser past echter niet in elke keuken, hou hier rekening mee. Een energiezuinig apparaat is ook een mooi pluspunt. Misschien vind je een luide vaatwasser vervelend; dan let je op het geluidsniveau.

Hieronder lees je alle belangrijke aspecten van een vaatwasser, van couverts en decibel tot het type vaatwasser.

Capaciteit van vaatwassers

Hoeveel er in een vaatwasser past, wordt uitgedrukt in couverts. Hoe hoger het aantal couverts, hoe meer ruimte de vaatwasser heeft. Eén couvert staat gelijk aan een set eetgerei voor één persoon.

In een vaatwasser met 12 couverts gaan 12 lepels, messen en vorken, 6 grote borden en 6 kleine borden, 6 glazen en 6 kopjes. Het aantal pannen en schalen hangt af van hoe groot deze zijn.

Indeling

Een vaatwasser met een flexibele indeling maakt het mogelijk dat er veel verschillende soorten vaat in de laden passen, zoals de beste pastapan of goede inductiepannen.

Is de indeling niet flexibel, dan hoef je je geen zorgen te maken. Ook zonder flexibele indeling passen je pannen in de vaatwasser, al wordt het een beetje passen en meten.

Wijnglazen in de vaatwasser

Geluidsniveau

Het geluidsniveau is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij de aanschaf. Die ligt voor de gemiddelde vaatwasser tussen de 40 en 45 dB. Ter vergelijking: een normaal gesprek is ongeveer 60 dB.

Droogtechniek

Vaatwassers hebben ieders hun eigen droogtechniek, elk met hun eigen voordeel. Hieronder leg ik de verschillende droogtechnieken uit:

 • Zeolietkorrels: deze korrels zetten vocht om in warmte. De vaat droogt snel en energiezuinig. Een voordeel hiervan is dat je de korrels niet hoeft te vervangen. Dit systeem zie je vooral bij de beste vaatwassers.
 • Ventilatiedroogtechniek: de deur van de vaatwasser opent vanzelf, zodat de warme lucht ontsnapt en de vaat droogt.
 • Condensdroogtechniek: dit lijkt meer op de techniek in wasdrogers, waarbij de stoom condenseert in een opvangbak.

Programma's

Een vaatwasser heeft tussen meestal 3-8 programma's. Elk programma is uniek qua tijd, temperatuur en waterverbruik. De meeste vaatwassers hebben tegenwoordig een eco-programma.

De meest voorkomende vaatwasprogramma's zijn:

 • Autoprogramma 50 – 70 °C,
 • Ecoprogramma 50 °C,
 • Kort programma 40 – 45 °C,
 • Intensief programma 70 – 75 °C,
 • Glasprogramma of delicaat programma.

Sommige vaatwassers hebben ook de mogelijkheid tot startuitstel. Zo stel je van tevoren in hoe laat de vaatwasser begint. Komt het beter uit als de vaatwasser 's morgens pas draait? Geen probleem, dat stel je gewoon zo in.

Kopjes met vlinders en kersen en bosbessen ondersteboven in de vaatwasser.

Waterverbruik

Hoeveel water een vaatwasser verbruikt, verschilt erg per huishouden en vaatwasser. Ook de kosten verschillen voor water; zo is water in Amsterdam duurder dan in Limburg.

De grootte van het huishouden en de grootte van de vaatwasser bepaalt ook hoe vaak je hem aanzet. Een vaatwasser staat gemiddeld zo'n 2 tot 7 keer per week aan.

Een gemiddelde vaatwasser verbruikt zo'n 13 liter water per beurt, zeer zuinige vaatwassers en programma's verbruiken zo'n 9 liter water per keer. Op jaarbasis verbruikt een vaatwasser tussen de 1 tot 5 kubieke meter water. Dat lijkt veel, maar de douche en het toilet verbruiken meer.

Energieverbruik van vaatwassers

Ook het energieverbruik verschilt sterk per vaatwasser en programma. Zo verbruikt een toestel met klasse A zo'n 1 kWh elektriciteit per wasbeurt, en een klasse C of D alweer tussen de 1,4 en 1,5 kWh per wasbeurt.

Energieklasse

Bij het kiezen van een vaatwasser is de energie-efficiëntieklasse cruciaal. Een A+++ model is het meest energiezuinig, wat je helpt besparen op je energierekening en goed is voor het milieu.

Sinds 1 maart 2021 zijn de energielabels veranderd. Eerder gingen de energielabels van A+++(zuinigst) tot en met D (minst zuinig). Tegenwoordig lopen de nieuwe labels van A (donkergroen) tot G (rood).

Het ecoprogramma bepaalt het energielabel voor de vaatwasser.

Het nieuwe label is gebaseerd op energiegebruik per 100 wasbeurten, terwijl het vorige energielabel gebaseerd was op energiegebruik per 280 wasbeurten. Daarnaast was bij het oude energielabel het waterverbruik gebaseerd op 280 wasbeurten, bij het nieuwe energielabel is het waterverbruik per wasbeurt berekend.

 • A: 0,54 kWh per keer – 151 kWh per jaar
 • B: 0,65 kWh per keer – 181 kWh per jaar
 • C: 0,73 kWh per keer – 206 kWh per jaar
 • D: 0,82 kWh per keer – 231 kWh per jaar
 • E: 0,91 kWh per keer – 255 kWh per jaar
 • F: 0,97 kWh per keer – 273 kWh per jaar

Het energieverbruik in bovenstaande lijst is gebaseerd op 280 vaatwasbeurten per jaar. Dat is ongeveer 5 vaatwasbeurten per week.

Formaat vaatwasser

De meest voorkomende maat van een vaatwasser is 60 × 82 cm. Dat is even groot als een standaard keukenkastje. Wil je liever een iets smaller model omdat je beperkt bent in kastruimte, kies dan een vaatwasser met een breedte van 45 cm.1Slimster (n.d.). 'Vaatwasser maten en afmetingen afwasmachines'

Man in rode shirt pakt vaatwasser in

Extra functies

We houden allemaal wel van slimme apparaten; lekker vanuit je luie stoel iets bedienen. Ook sommige vaatwassers hebben de mogelijkheid om met een app bediend te worden. Sommige apps bepalen zelfs het juiste vaatwasprogramma!

Een andere handige functie die vaatwassers kunnen hebben is het ComfortLift systeem. Hierbij hoef je niet meer te bukken om je borden en pannen op te ruimen. Met een druk op het handvat rijd je de onderste lade eruit en komt de vaatwasserlade omhoog.

Welk merk maakt de beste vaatwassers?

Er zijn een aantal merken die bekend staan om hun kwaliteit. Hieronder lees je er meer over.

Miele

Miele-vaatwassers zijn enorm populair vanwege hun duurzaamheid, efficiëntie en innovatieve technologie. Ze staan bekend om hun lange levensduur, wat betekent dat je jarenlang kunt vertrouwen op een betrouwbare vaatwasser.

Miele combineert geavanceerde wasprogramma's met energie-efficiëntie, waardoor ze zowel milieuvriendelijk als kosteneffectief zijn. Hun vaatwassers zijn vaak uitgerust met handige functies zoals automatische dosering van wasmiddel en flexibele indelingen, wat het gebruiksgemak verhoogt.

Bovendien zorgt het strakke en moderne design dat ze in elke keuken passen. Met een Miele-vaatwasser kies je voor kwaliteit, duurzaamheid en uitstekende wasresultaten.

Miele is voor Witgoed een A merk, dus die kun je rustig installeren. Ik kijk altijd of de laatjes lekker soepel lopen. Niets is zo irritant als een stroeve vaatwasserla met wielen die steeds uit de rails rijden.

HairyCallahan, Redditgebruiker

Bosch

Bosch vaatwassers zijn populair vanwege hun betrouwbaarheid, efficiëntie en innovatieve functies. Ze staan bekend om hun duurzaamheid en het leveren van uitstekende wasresultaten, zelfs bij hardnekkig vuil.

Bosch combineert energie-efficiëntie met krachtige reinigingsprestaties, wat ze zowel milieuvriendelijk als economisch maakt. Gebruikers waarderen de stille werking, de gebruiksvriendelijke interfaces en de flexibele indeling van de rekken, die het in- en uitladen van de vaat vergemakkelijken.

Daarnaast bieden ze vaak geavanceerde technologieën zoals automatische programma's en slimme sensoren die het water- en energieverbruik optimaliseren. Kiezen voor een Bosch vaatwasser betekent kiezen voor een harmonieuze balans tussen kwaliteit, prestatie en duurzaamheid.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste vaatwasser?

De beste vaatwasser volgens Consumentenbond is de Bosch SMS4EKW02E. Deze vaatwasser blinkt uit in energie-efficiëntie met een A+++ label, wat zorgt voor een lage energierekening.

Hij biedt ruimte voor 13 couverts en heeft diverse programma's, waaronder een intensief programma voor hardnekkig vuil en een snel programma voor licht vervuilde vaat. Deze Bosch vaatwasser is ook voorzien van een stille werking, ideaal voor open keukens.

Met zijn betrouwbare prestaties en gebruiksgemak is deze vaatwasser een topkeuze voor elk huishouden.

Wat is volgens Kieskeurig de beste vaatwasser?

De beste vaatwasser volgens Kieskeurig is de Miele G 7222 SC. Deze vaatwasser staat bekend om zijn uitstekende reinigingsprestaties en duurzaamheid. Met een capaciteit voor 14 couverts en energieklasse A+++, is hij zowel ruim als energiezuinig.

De Miele G 7222 SC beschikt over innovatieve functies zoals AutoDos met PowerDisk voor automatische dosering van vaatwasmiddel en een QuickPowerWash-programma voor snelle en grondige reiniging. Dit maakt hem niet alleen efficiënt in gebruik, maar ook bijzonder gebruiksvriendelijk.

Veelgestelde vragen over vaatwassers van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen