De zomers in Nederland kunnen nogal fel uit de hoek komen als het om temperaturen gaat. Zodra er een hittegolf voorspeld wordt, grijp ik dan ook meteen de ventilator uit de kast. Met de beste ventilator ben je namelijk goed voorbereid!

Wil je ook de hete dagen met een heerlijk, verkoelend briesje doorbrengen? Je hoeft geen broeierige zomernachten meer door te komen, want hieronder vind je de top vijf de beste ventilatoren!

De 5 beste ventilators in een oogopslag

 1. Duux Whisper Flex Smart  - Een ventilator voor mensen die alleen het beste willen. Hij heeft een oplaadbare accu waardoor je hem overal plaatst. Je bedient hem bovendien via de bijbehorende app.
 2. Honeywell HSF600B - Biedt een prijs-kwaliteitverhouding, en maakt met zijn geluidsniveau van 48 dB weinig lawaai.
 3. Dyson AM07 - Uniek, veilig en gebruiksvriendelijk dankzij de meegeleverde afstandsbediening.
 4. Solis Easy Breezy - Gemakkelijk te onderhouden dankzij het stoffilter en vijf jaar garantie.
 5. Fuave SV7010 - De ideale keuze voor mensen met een beperkt budget.

Wat doet een ventilator precies?

Er zijn allerlei soorten verkoelingssystemen te vinden, waarvan de ventilator misschien wel de meest voorkomende variant is. Het is in ieder geval een toegankelijke en budgetvriendelijke manier van verkoelen, maar hoe werkt het precies?

Het verschil tussen een ventilator, aircooler en airconditioner

Ventilators, airco’s en aircoolers kopen we allemaal om dezelfde reden: een stukje verkoeling in de heetste tijden. ☀️ Toch werken ze allemaal anders en geven verkoeling op verschillende manieren. 

De ventilator blaast lucht rond, waardoor je een briesje voelt en afkoelt. Dat is lekker, maar de daadwerkelijke temperatuur in de ruimte daalt er niet door: daar heb je een airconditioner voor nodig. 

Een goede aircooler zit een beetje tussen de ventilator en airco in. Het werkt bijna precies als een ventilator, want het apparaat blaast lucht rond. Het verschil zit in het verkoelend extraatje van de aircooler: de koelelementen.

In een aircooler plaats je koelelementen die van te voren in de vriezer hebben gelegen. Die doe je in het apparaat, waardoor de aircooler vervolgens extra koele lucht rond blaast. 

De temperatuur in de kamer daalt er niet daadwerkelijk van, maar de lucht die de aircooler rondblaast voelt wel extra fris en verkoelend aan. ❄️

Ten slotte heb je nog de airco’s. Je hebt de keuze uit een mobiele airco die je kunt verplaatsen, of een split unit airco die op een vaste plek hangt. Hoe dan ook werkt deze met koelvloeistof; hiermee wordt de temperatuur in je kamer daadwerkelijk verlaagd.

Ventilator in de zon

Welke soorten ventilators zijn er?

Ondanks dat ze ons allemaal voorzien van een verkoelend briesje, is de ene ventilator de ander niet. Elke soort heeft weer zijn eigen uiterlijk en manier van werken!

De meest bekende ventilators zijn de torenventilator en de ventilator met bladen. De torenventilator herken je meteen aan de langwerpige vorm. Je kunt deze ventilators niet in hoogte verstellen, maar dat is ook niet zo snel nodig, omdat ze over de hele lengte van het apparaat lucht blazen.

De ventilator met bladen lijkt op een soort propeller of apparaat met wieken. Houd het in de gaten, want deze variant kent veel verschillende benamingen die afhankelijk zijn van het soort voetstuk. 

Staat de ventilator met bladen op een kort voetstuk, dan heet het meestal een tafelventilator. De statief ventilator staat dan weer een stuk hoger, terwijl de vloerventilator helemaal geen verhoging heeft.

Unieke designs zoals de Dyson AM07 zijn ten slotte moeilijk in een categorie te plaatsen, maar dit model krijgt vanwege de vorm en hoogte uiteindelijk toch een plekje bij de torenventilators.

De beste ventilators op een rij

Op de hoogste stand produceert deze ventilator slechts 13 decibel aan geluid, wat ongekend laag is voor een ventilator. Dit is even zacht of zelfs iets zachter dan gefluister! Als je net als ik een lichte slaper bent, is dat echt een ontzettend groot pluspunt.

Deze ventilator werkt op een accu, maar er wordt ook een stroomkabel meegeleverd. Eigenlijk kan dit apparaat daardoor overal in de kamer staan totdat de accu leeg is. In dat geval gebruik je de stroomkabel en moet de ventilator in de buurt van een stopcontact staan.

Het is qua prijs een investering, maar je hebt dan wél een ventilator die alles kan wat er aan een ventilator te wensen valt. Dat allemaal inclusief een timer en verstelbare hoogte. Als je graag van alle luxe gemakken voorzien bent, is dit een ideaal model.

Voordelen:

 • Hij is met een geluidsniveau van 13 decibel ontzettend stil
 • Makkelijk te bedienen met de afstandsbediening of je smartphone

Nadelen:

 • Deze ventilator heeft een hoge prijs

Meer keuze zou prettig zijn geweest, maar 5 standen is voor mij in ieder geval voldoende.

Met een geluidsniveau van 48 decibel op de hoogste stand is deze ventilator ook wel relatief stil te noemen. Als je niet wakker wordt van een langsrijdende auto, houdt dit model je ook niet wakker. Een lagere blaasstand aanzetten is trouwens ook altijd een optie.

Als je niet wilt dat de ventilator de hele nacht doorblaast, stel je de timer in. Het apparaat schakelt zichzelf dan op de ingestelde tijd uit, wat ik erg handig vind om zo min mogelijk energie te verspillen. ⚡️

Niet dat het vermogen van 48 watt een enorme energieslurper is, maar de optie om te besparen is altijd mooi meegenomen. Al met al dus een ventilator waar je veel aan hebt in warme tijden.

Voordelen:

 • 48 decibel op de hoogste stand is redelijk stil
 • Makkelijk te bedienen met de meegeleverde afstandsbediening

Nadelen:

 • De keuze uit 5 standen is niet erg ruim

Ook deze ventilator kun je vanuit je luie stoel of bed met een afstandsbediening besturen. Als je dat vanuit bed doet, houd er dan wel rekening mee dat de hoogste stand van deze Dyson wel een geluidsniveau van 64 decibel produceert. Dat is iets hoger dan de gemiddelde ventilator in deze top vijf.

Aan de andere kant produceert een lagere stand ook minder geluid. Je hebt keuze uit wel 10 standen, dus er zijn genoeg zachtere opties voor een fijne en verkoelde nachtrust. 

Tenslotte is ook het type geluid anders omdat dit model geen bladen heeft. Misschien vind je het blazende geluid van de Dyson minder storend dan de draaiende bladen van een conventionele ventilator.

Iets dat als meer storend kan worden ervaren is het prijskaartje. Dyson staat niet bekend om zijn budgetvriendelijke opties, wat ook aan dit product te zien valt. Hiervoor krijg je natuurlijk wel de alom bekende topkwaliteit van Dyson!

Voordelen:

 • Een uniek model ventilator dat extra veilig is
 • Makkelijk te bedienen met de afstandsbediening
 • Tevens makkelijk schoon te maken

Nadelen:

 • Dit is bijna de duurste ventilator op de markt

Waar je wel op inlevert, is de verstelbaarheid. Een torenventilator kun je niet in de hoogte verstellen en deze Easy Breezy is daar geen uitzondering op. Als je een vrij hoog bed hebt, is het dan ook maar de vraag of de verkoeling je wel bereikt.

Heb je een bed op gemiddelde hoogte, dan is deze torenventilator prima in de slaapkamer te gebruiken. Ook wat het geluidsniveau betreft zal deze ventilator je niet wakker houden, want 44 decibel is best aan de stille kant. 

Je denkt er misschien niet direct aan, maar het schoonmaken van een torenventilator is wat moeilijker dan bij een ventilator met bladen. Dit model heeft daar iets handigs voor: een stoffilter dat uitneembaar is en zo makkelijk te reinigen!

Het enige wat ik echt jammer vind aan deze ventilator is het beperkt aantal standen. 3 standen kun je niet erg veel mee, hoewel het beter is dan niets. Wél kun je voor het slapen gaan nog de timer instellen, zodat de ventilator ‘s nachts vanzelf uitgaat. 

Voordelen:

 • Dankzij het stoffilter makkelijk te reinigen en goed voor de lucht in de omgeving
 • Heeft handige extra functies zoals slaapmodus

Nadelen:

 • Deze ventilator is niet in hoogte verstelbaar

Daar komt ook nog bij dat het geluidsniveau op de hoogste stand 59 decibel is, wat voor sommigen misschien aan de hoge kant is. Als je een lichte slaper bent, raad ik je dan ook aan om stand 1 of 2 gebruiken. De ventilator doet dan wat stiller zijn werk.

Voordat je in slaap valt heb je ten slotte nog de mogelijkheid om de timer in te stellen. De ventilator blaast dan niet de hele nacht door, en dat scheelt weer in verbruik!

Voordelen:

 • Deze ventilator is erg scherp geprijsd
 • Bedienen wordt je makkelijk gemaakt door de afstandsbediening

Nadelen:

 • De 4 blaasstanden bieden je niet echt veel keuze

Koopgids: Hoe kies ik de beste ventilator?

Het lijken simpele apparaten, die ventilators, maar toch zijn er een aantal puntjes om op te letten voordat je er een aanschaft.

Soort ventilator

Waar gaat de ventilator het meest staan? Dat is de belangrijkste vraag om te beantwoorden wanneer je de soort ventilator kiest.

Een torenventilator kun je bijvoorbeeld niet in de hoogte verstellen. Ze zijn nog net groot genoeg om boven het gemiddelde bed uit te komen, maar als je erg hoog slaapt haalt dit model het waarschijnlijk net niet. 

Een statief ventilator kun je dankzij de buis nog aardig hoog afstellen, terwijl een vloerventilator alleen op de vloer staat. Denk er dus even goed over na waar je het apparaat wilt plaatsen.

De prijs

Welke soort ventilator je ook kiest, de prijsverschillen tussen modellen kunnen best groot zijn. Voor een paar tientjes heb je al een budget model, terwijl de luxe Dyson ventilator meer dan €300 kost.

De prijs heeft het meest te maken met het aantal functies. De basis van elke ventilator is luchtverplaatsing. Voor alle functies zoals verschillende standen, een timer, een afstandsbediening, enzovoorts geldt het volgende: hoe meer functies, hoe duurder de ventilator waarschijnlijk is. 💰

Daar bovenop komt ook nog eens de bouwkwaliteit. Een goedkoper productieproces resulteert in een goedkoper product.

Accu of netstroom?

Verreweg de meeste ventilators werken gewoon op netstroom en moeten in de buurt van het stopcontact staan. Als je goed zoekt vind je wel een uitzondering, zoals de nummer 1 in deze top 5: de Duux Whisper Flex Smart. Deze werkt op een accu!

Het voordeel is dat een ventilator als deze écht overal kan staan. Houd er wel rekening mee dat de accuduur niet eindeloos is en de ventilator op een gegeven moment alsnog in het stopcontact op moet laden …

Ventilator bij het raam

Het geluidsniveau

Eerder was het kiezen tussen twee kwaden: niet kunnen slapen door de hitte of uit je slaap worden gehouden door het geluid van de ventilator. Tegenwoordig valt dit gelukkig enorm mee, want ventilators worden steeds stiller!

De stilste ventilator in deze top 5 produceert bijvoorbeeld maar 13 decibel, wat stiller is dan een lucifer die op tafel valt. Dit is wel echt een uitzondering. De gemiddelde ventilator produceert namelijk tussen de 40 en 60 decibel op de hoogste stand, wat ongeveer even luid is als een langsrijdende auto.

Vind je dat veel? Het aantal decibel dat bij een ventilator staat aangegeven is het geluidsniveau bij de allerhoogste stand. Gebruik je een lagere stand, dan maakt de ventilator dus ook minder geluid. 

De bediening

Alle ventilators zijn uitgerust met knoppen op het apparaat om ze mee te bedienen. Met die knoppen zet je de ventilator aan en uit, stel je de stand in en stel je de timer in (als de ventilator die functie heeft). 

Een deel van de ventilators heeft extra bedienmogelijkheden, waardoor je niet hoeft op te staan om te bedienen. Met een afstandsbediening of soms zelfs een app op je telefoon blijf je lekker zitten waar je zit en stel je ondertussen de ventilator in.

Extra functies

De kerntaak van de ventilator bestaat, zoals gezegd, uit lucht rondblazen en bepaalde modellen hebben daar bovenop nog extra functies.

De instelbare timer die ik net noemde is daar een voorbeeld van. Andere extra functies zijn instellingen zoals een nachtmodus, een afstandsbediening of een app.

Garantie

Meestal zit er 2 jaar garantie op een apparaat, maar fabrikanten die veel vertrouwen hebben in hun product willen de garantietermijn nog wel eens verlengen. Sommige ventilators hebben dan ook een garantieperiode van wel 3 of zelfs 5 jaar! Je bent dan dus langer verzekerd van dat heerlijke, verkoelende briesje.

Kleine ventilator bij mok op de tafel

Veelgestelde vragen over ventilators

Hoe werkt een ventilator?

Een ventilator blaast lucht rond, waardoor je een lekker verkoelend briesje in de ruimte hebt. In tegenstelling tot een airconditioner biedt een ventilator alleen gevoelsmatige verkoeling; de temperatuur in de kamer daalt niet daadwerkelijk.

Wat is een goede ventilator?

Een goede ventilator biedt verkoeling, werkt relatief stil en voorziet je van gemakken zoals verschillende koelstanden, een afstandsbediening en instelbare timer. In onze zoektocht kwam de Duux Whisper Flex Smart dan ook als absolute winnaar naar voren. 

Conclusie

Je weet nu met welke ventilator de volgende hittegolf fijn door te komen is. De Duux Whisper Flex Smart is met stip op één de beste ventilator die alles kan! 

Tast je liever niet meteen al te diep in de buidel voor een goede ventilator? De Honeywell HSF600B heeft een mooie tweede plaats binnengesleept. Welke ventilator lijkt jou de meest comfortabele keuze? Laat het ons weten in een reactie. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?