Iedereen heeft wel eens last van een doffe, vale huid. Misschien zie je de lijntjes op je voorhoofd wat beter en kan je huid wel een opkikker gebruiken. Precies daarom gebruik je een vitamine-C-serum voor. Om de keuze eenvoudiger te maken heb ik een top vijf met de beste vitamine-C-serums samengesteld. 😄

De 5 beste vitamine-C-serums in een oogopslag

  1. Simia™ Original vitamine-C-serum - Het beste vitamine-C-serum op de markt!
  2. SkinTreat vitamine-C-serum & Hyaluronzuur Serum  - Dit vitamine-C-serum met biologische ingrediënten.
  3. HydroSkin vitamine-C-serum - Een uitstekend vitamine-C-serum met retinol.
  4. Roushun vitamine-C-serum - Huid- en milieuvriendelijk, en dat voor een leuke prijs!
  5. Seidon™ vitamine-C-serum & Hyaluronzuur Serum - Inclusief Dermaroller  - Een set met zowel vitamine-C-serum als hyaluronzuur.
De mini-reviews

Alle vitamine-C-serums werken op dezelfde manier en hebben dezelfde eigenschappen. Sommige vitamine-C-serums hebben extra toegevoegde ingrediënten, waardoor ze ook andere problemen aanpakken.

Als dit laatste het geval is, dan lees je dit in het review. Juist omdat de producten onderling vaak weinig verschillen hebben, baseer ik mijn reviews vooral hoe ik de producten ervaar. Hier speelt dus een behoorlijke hoeveelheid persoonlijke voorkeur in mee.

Wat doet een vitamine-C-serum?

Hoewel je waarschijnlijk vitamine C via je voeding binnenkrijgt, is er geen manier om te garanderen dat het rechtstreeks naar je huid gaat. Het gebruik van serums en andere uitwendige producten is de meest directe manier om van deze voordelen te profiteren.

Hieronder vind je de voordelen op een rijtje. Ben je meer iemand die liever video's kijkt? Bekijk dan de uitgebreide uitleg in de onderstaande video.

Het is veilig voor de meeste huidtypes

De meeste mensen kunnen probleemloos een vitamine-C-serum op hun huid gebruiken. Allergische reacties zijn erg zeldzaam. Ook is het veilig om te gebruiken met andere ingrediënten zoals bijvoorbeeld een goede zonnebrand of een goede dagcrème.

Het is hydraterend

Onderzoek heeft uitgewezen dat magnesium ascorbyl fosfaat – één van de belangrijkste vitamine C derivaten gebruikt in huidverzorging – een hydraterende werking heeft op de huid. Het vermindert het vochtverlies, waardoor je huid het vocht beter vasthoudt.

Het werkt verhelderend

Vitamine C helpt pigmentvlekken vervagen (meer hierover hieronder!) en het huidoppervlak gladder maken om dofheid te verminderen. Dit geeft de huid een jeugdige gloed.

Het vermindert roodheid en egaliseert de teint van je huid

Onderzoek toont ook aan dat vitamine C een grote verscheidenheid aan infecties van de huid aanpakt. Het hierbij horende verminderen van roodheid zorgt voor een meer egale teint. Heb je door acne veel littekentjes op je huid, dan is een goede littekencrème ook altijd aan te raden ter aanvulling.

Het vervaagt hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie – met inbegrip van zonnevlekken, ouderdomsvlekken en melasma – treedt op wanneer he op bepaalde delen teveel melanine heeft geproduceerd. Het kan ook voorkomen op plaatsen waar acne is genezen.

Het is aangetoond dat het aanbrengen van vitamine C de melanineproductie tegengaat. Dit helpt donkere vlekken vervagen en leiden tot een meer egale teint.

Langere wimpers?

Wil je langere wimpers? Dan heb je meer aan het beste wimperserum. Deze bevat ingrediënten die de groei van je wimpers stimuleren, waardoor je sneller langere wimpers hebt.

Het vermindert de zichtbaarheid van kringen onder de ogen

Deze serums vervagen fijne lijntjes helpen door de zone onder de ogen te verstevigen en te hydrateren. Een goede crème voor de ogen kan hier ook bij helpen.

Hoewel vitamine C doeltreffender is bij het verminderen van roodheid, zeggen sommige mensen dat het ook de verkleuring van de kringen onder de ogen kan helpen verlichten.

Het bevordert de collageenproductie

Vitamine C staat bekend om zijn stimulatie van collageenproductie. Collageen is een natuurlijk voorkomend eiwit dat na verloop van tijd uitgeput raakt. Een lager collageenniveau leidt tot fijne lijntjes en rimpels. Een goede anti-rimpelcrème bevat ook collageen.

De beste vitamine-C-serums op een rij

Het product is eenvoudig aan te brengen. Het heeft iets weg van een gel, maar is iets dunner. Drie druppels zijn voor mij voldoende. Na het aanbrengen van het serum, gebruik ik mijn dagelijkse moisturizer en deze combinatie werkt prima!

Er worden vooral goede resultaten geboekt met dit serum als je ook het actieve Retinolserum van Simia gebruikt. De producten van dit merk zijn niet goedkoop, maar ze zijn zuinig in gebruik. Hierdoor doe je er toch lang mee.

Ik vind dit vitamine-C-serum erg fijn in gebruik en met mij vele anderen. Als je het niet erg vindt om wat meer te betalen, dan raad ik je aan dit product zeker uit te proberen.


Het eerste wat me opvalt is dat dit flesje groter is en meer inhoud heeft dan het gemiddelde serum wat ik heb gehad. Het is daarnaast een prijsvriendelijke koop: je krijgt waar voor je geld.

Het serum plakt niet, voelt niet vet aan en trekt snel in. Het smeert goed uit en is gemakkelijk aan te brengen.

Ik heb een paar pigmentvlekjes op mijn voorhoofd en behalve een zonnebrand te gebruiken ter voorkoming van meer, heb ik nooit geprobeerd om ze te vervagen. Tot mijn verbazing werden deze na een week toch iets lichter van kleur!

Ik ben daarom erg onder de indruk van dit serum. Het werkt voor mij en het heeft bovendien een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ik vond het ook erg prettig in gebruik!


Ik geef het niet graag toe, maar als moeder van drie kinderen heb ik hier en daar een fijn lijntje, en ook zo af en toe een puist op mijn kin. Vaak heb ik het te druk om allerlei nieuwe routines en rituelen uit te proberen, maar dit serum breng je in 10 seconden aan.

In de ochtend en de avond breng ik het serum aan, na het reinigen. Ik reinig overigens al jaren mijn gezicht met reiniger van Clinique: snel en effectief!

Het serum voelt fijn aan en smeert gemakkelijk uit. Het is iets dikker dan de andere serums die ik heb geprobeerd. Na een week heb ik het idee dat de dunne lijntjes op mijn voorhoofd iets vervaagd zijn, en ook heb ik geen puistjes op mijn kin.

Dit is een fijn product en als je op zoek bent naar een vitamine-C-serum wat ook retinol bevat, dan is dit het juiste product voor jou.


Als dit belangrijk voor je is, dan raad ik je zeker aan dit vitamine-C-serum te proberen. Het is een klein flesje waar je een kleine prijs voor betaalt, en dat is natuurlijk altijd welkom!

Net zoals de andere vitamine-C-serums helpt dit serum met het vervagen van dunne lijntjes en oneffenheden. Het vernauwt ook de poriën, waardoor puistjes geen kans krijgen.

Het toegevoegde hyaluronzuur zorgt ervoor dat de huid vocht vasthoudt. Hierdoor blijft de huid soepel en zacht aanvoelen. Het product komt in een glazen flesje met een pipetdruppelaar. Doseren is daarom een eitje.

Dit serum voelt een beetje als een gel, maar dan dunner. Het is bijna een olie, maar zonder vet te zijn. Ik vind het aanbrengen door deze consistentie gemakkelijk: het smeert goed uit zonder te plakken.

Ik gebruikte dit product elke ochtend en avond, voordat ik nachtcrème aanbreng. Na een week had ik het gevoel dat mijn huid wat egaler was en er wat gezonder uit zag. Ben je op zoek naar een prijsvriendelijk en dierproefvrij vitamine-C-serum, dan is dit serum de juiste keuze voor jou.


Het vitamine-C-serum heeft vele voordelen, waaronder het stimuleren van de aanmaak van collageen. Collageen maakt je huid steviger. Hierdoor ziet je huid er strakker uit, maar voelt nog steeds zacht en soepel aan.

De combinatie van vitamine C en hyaluronzuur zorgt voor een gezonde, fris uitziende en gehydrateerde huid. De roller stimuleert de bloedsomloop, waardoor oneffenheden sneller herstellen, alsook de aanmaak van collageen.

De roller gebruik je niet alleen bij het aanbrengen van het product, maar kun je ook gedurende dag gebruiken, tussen het aanbrengen in. De huid van je gezicht kan altijd wel wat extra aandacht gebruiken.

Het is wel belangrijk dat zowel je huid als de dermaroller schoon zijn. De naaldjes op de dermaroller mogen dan wel zeer klein zijn, ze gaan toch je huid in en creëren een minuscule wond in je huid (die vervolgens mooier en sterker geneest). Je wilt tijdens dit proces geen bacteriën naar binnen duwen.

De serums zitten in twee kleine flesjes van elk 30 ml. De serums voelen allebei gel-achtig aan. Ze smeren goed uit en plakken niet. Bij deze serums had ik geen snel resultaat, maar na een week of drie merkte ik toch dat mijn huid wat gladder aanvoelde.

Deze set is ideaal als cadeau, of om jezelf mee te verwennen. Je voegt de serums eenvoudig toe aan je dagelijkse routine. Deze set is daarmee geschikt voor iedereen die op zoek is naar een complete manier om huidveroudering mee aan te pakken.


Waar let ik op bij de aankoop van vitamine-C-serum?

Alle vitamine-C-serums hebben dezelfde werkwijze en dezelfde voordelen voor de huid. Hier lees je meer over bovenaan in het artikel, onder het kopje "Wat doet een vitamine-C-serum?". Sommige serums hebben daarentegen ook toegevoegde ingrediënten. Je leest er hieronder meer over.

Hoeveelheid vitamine C

De juiste concentratie vitamine C ligt tussen de 10 en 20% Je wilt een hogere concentratie dan 8 procent voor maximale effectiviteit. Meer dan 20 procent daarentegen leidt sneller tot irritatie en brengt bovendien niet meer voordelen met zich mee.

Vitamine E

Vitamine E speelt een belangrijke rol voor je huid, maar we maken het niet zelf aan. Toch is het betrokken bij een verschillende, belangrijke processen.

Vitamine E zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt door de zon en het versterkt de barrièrefunctie van je huid. Daarnaast beschermt het de huid tegen vrije radicalen. Vrije radicalen hebben invloed op huidveroudering.

Vitamine E maakt bovendien in combinatie met vitamine C, pigmentvlekken lichter. Ook hier geldt echter dat elk persoon anders reageert op huidverzorgingsproducten. Wat voor mij goed werkt, is voor jouw huid misschien minder effectief.

vitamine c serum in donker flesje met pipetje erboven

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur houdt vocht vast en deze eigenschap is essentieel voor je huid. Serums en crèmes met hyaluronzuur zorgen ervoor dat je huid vol en soepel aanvoelt. Bovendien vervagen dunne lijntjes en je huid voelt ook steviger.

Hyaluronzuur werkt ook ontstekingsremmend. Hierdoor is het ideaal voor een huid met acne. Wondjes genezen sneller en ontstekingen worden voorkomen.

Niacinamide

Niacinamide werkt niet alleen ontstekingsremmend, maar maakt ook vrije vetzuren aan. Deze beschermen je huid. Niacinamine zit in de natuurlijke beschermingslaag van je huid en vormt hiermee een barrière.

Niacinamine versterkt deze barrière, waardoor de huid vocht beter vasthoudt. Hierdoor voelt de huid soepeler en zachter aan. Ook krijgen rimpels hierdoor minder kans.

Op zoek naar nog meer goede serums?

Probeer dan het beste wimperserum!

Retinol

Retinol is hetzelfde als vitamine A₁. Retinol stimuleert de aanmaak van collageen en elastine. Deze spelen beide een grote rol in het verouderingsproces van de huid. De productie van collageen en elastine neemt na je dertigste af. Hierdoor word je huid slapper.

Retinol werkt huidverjongend en verbetert de structuur van de huid. De afbraak van collageen en elastine neemt af, waardoor je huid er frisser en jonger uit ziet.

Retinol is in Nederland alleen op recept verkrijgbaar. Staat er op de verpakking dat het retinol bevat, dan is dit vaak niet meer dan 0,07%. De vraag is dan hoe effectief het nog is. Het kan in ieder geval geen kwaad, dus er is niets mis met het gebruik van een serum wat retinol bevat.

Gezichtrollers en borsteltjes, bovenaanzicht

Veelgestelde vragen over vitamine-C-serum

Wanneer gebruik je vitamine-C-serum?

Je gebruikt een vitamine-C-serum met name als je fijne lijntjes en pigmentvlekjes op je gezicht hebt. Ook werkt het tegen roodheid en egaliseert het je huidteint. Door vitamine-C-serum 's ochtends en 's avonds op je huid te smeren, nemen deze oneffenheden geleidelijk af.

Hoe vaak gebruik je een vitamine-C-serum? 

Je brengt een vitamine-C-serum bij voorkeur tweemaal daags aan: in de ochtend en in de avond.

Wat is het voordeel van een vitamine-C-serum?

Vitamine C vertraagt de verouderingsprocessen van de huid, helpt bij het voorkomen van puistjes en oneffenheden en maakt pigmentvlekjes lichter.

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld van de vitamine-C-serums. Het gaat bij deze producten vooral om waar jij de voorkeur aan geeft en hoe het serum op jouw huid aanvoelt. Welke je ook kiest, je huid verdient altijd wel wat extra's. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?