Als het gaat om het huishouden, willen we allemaal zo min mogelijk tijd besteden aan klusjes zoals stofzuigen en dweilen. Hoe je dat doet? Door je vloer schoon te maken met een vloerreiniger. Een vloerreiniger stofzuigt en dweilt. Hierdoor houd je tijd over voor de leuke dingen van het leven. 🥳

De 5 beste vloerreinigers in een oogopslag

 1. Kärcher FC 7 Cordless - Het paradepaardje onder de vloerreinigers.
 2. BISSELL 2582N CrossWave Cordless 3-in-1 - De vloerreiniger met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
 3. BISSELL 2225N CrossWave Pet Pro 3-in-1 - Deze vloerreiniger is ideaal voor baasjes van viervoeters.
 4. Kärcher FC 5 i Premium White - Altijd klaar voor gebruik dankzij het snoer.
 5. Nilfisk Combi Washer - Deze vloerreiniger van Nilfisk is ideaal voor mensen met een beperkt budget.

Hoe werkt een vloerreiniger?

Een vloerreiniger is een apparaat wat jouw vloer zowel stofzuigt als dweilt. Hierdoor bespaar je niet alleen geld, maar ook tijd. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om eerst je goede stofzuiger uit de kast te halen en vervolgens een goede stoomreiniger te gebruiken. Op handen en knieën schrobben behoort ook tot de opties.

Schoon wordt je vloer ook op die manier, maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Een vloerreiniger doet al het harde werk voor je. Hij heeft een waterreservoir waar schoon water in gaat, vervolgens voeg je al dan niet een reinigingsmiddel toe en je vloer wordt met ronde borstels schoon gemaakt.

Hierbij wordt al het losse vuil op de vloer ook opgezogen. Er zijn bovendien verschillende borstels en rollers verkrijgbaar voor verschillende vloeren. Deze moet na verloop van tijd wel vervangen worden.

Wat is beter? Een stoomreiniger of een vloerreiniger?

Het antwoord op deze vraag hangt af van wat voor vloer je hebt en waar jouw voorkeuren liggen. Een houten vloer met een beschermlaag kan vaak geen grote hitte aan. Hierdoor zijn stoomreinigers vaak niet geschikt voor bijvoorbeeld laminaat en parket. Een vloerreiniger biedt voor deze vloeren een goed alternatief.

Een vloerreiniger heeft ook de mogelijkheid om vuil op te zuigen, een stoomreiniger kan dit niet en reinigt alleen met stoom. Een goede stoomreiniger is daarentegen ideaal om bijvoorbeeld je badkamer helemaal mee schoon te maken. Door het hete stoom leggen bijna alle micro-organismen het loodje. Dit is bij een vloerreiniger niet het geval.

Welke beter is, is dus moeilijk te zeggen en hangt af van jouw vloer en jouw eisen. Beide apparaten maken op hun eigen manier schoon. Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om beide in huis te halen! 😉

De beste vloerreinigers op een rij

Gebruiksgemak

Je bedient deze vloerreiniger via het paneel op het handvat. Hier stel je in op welk niveau je wilt reinigen. Je kiest ervoor om de rollers heel snel te laten draaien, of iets minder snel. Bij niveau twee gaan de borstels niet alleen sneller, maar wordt er ook meer water gebruikt. Er is bovendien ook een boostfunctie die gekozen kan worden. Handig voor vlekken.

Ook als de watertank bijna leeg is, of als de afvalwatertank bijna vol is, zie je hiervoor een indicatie op het display. De vloerreiniger maakt ook gebruik van speciale haarfilters die je eenvoudig zelf schoonmaakt. Deze vloerreiniger werkt bovendien op je tapijt en vloerkleed.

Nadat het apparaat volledig is opgeladen, vul je de tank met 400 ml schoon water. Je voegt hier wat speciale reiniger aan toe, maar elke allesreiniger volstaat. Vervolgens schakel je het apparaat in via het paneel op het handvat. Simpeler kan bijna niet.

Het apparaat beweegt bijna vanzelf: ik hoef geen kracht te zetten, maar de vloer wordt schoon. Ik heb niet gestofzuigd en hoewel mijn vloer niet supervies is, liggen er toch kattenharen en wat kruimels op de grond. Deze verdwijnen probleemloos in de machine. Hij is bovendien erg wendbaar waardoor niets overgeslagen wordt. Ik ben onder de indruk!

Vloerreiniger in gebruik in keuken

Resultaat

Mijn vloer is schoon zonder te stofzuigen; dit is het werk van de Kärcher! Het resultaat is bijna streeploos. De tegels in mijn keuken glanzen enorm en het is me nog nooit gelukt om ze helemaal streeploos schoon te krijgen, maar deze vloerreiniger komt aardig in de buurt. Even nadrogen met een handdoek en het probleem is opgelost.

Voordelen:

 • Deze vloerreiniger is gemakkelijk te bedienen
 • Hij is erg wendbaar
 • Hij maakt goed schoon

Nadelen:

 • Dit is geen voordelige aankoop

Deze vloerreiniger maakt probleemloos je harde vloeren en tapijten schoon. Hij stofzuigt, dweilt en droogt waardoor je vloer nog nooit zo schoon is geweest.

Gebruiksgemak

Hij heeft een reservoir van 0,6 liter voor schoon water en een reservoir van 0,8 liter voor vuil water. Hierdoor blijft het schone en vieze water gescheiden en dweil je je vloer altijd met schoon water. Beide reservoirs zijn makkelijk te legen en te vullen. Ik merk wel meteen dat deze vloerreiniger van bijna vijf kilo vrij zwaar is.

Met drie kinderen en een kat in huis duurt het niet lang voordat ik hem nodig hem. Ik heb hem dan ook in de keuken geparkeerd zodat ik er makkelijk bij kan. Ik heb in de keuken twee soorten vloeren: een glanzende (althans, hij zou moeten glanzen) stenen vloer en een originele houten vloer die al ruim 100 jaar oud is.

Met de laatste ben ik extra voorzichtig. Ik heb al eerder de fout gemaakt deze te reinigen met de stoomreiniger. Hoewel een stoomreiniger goed werkt op mijn stenen vloer, het heeft er helaas voor gezorgd dat op sommige plaatsen de bovenste laag van het hout beschadigd is geraakt. Geen hitte meer dus.

Een vloerreiniger gebruikt geen stoom, wat betekent dat ik deze vloerreiniger veilig op mijn houten vloer kan gebruiken. Heb jij ook een houten vloer? Lees altijd eerst de instructies van het apparaat voordat je deze gebruikt!

Ik begin mijn schoonmaakroutine meestal rond het middaguur. Tegen die tijd ligt er opgedroogd kattenvoer in de keuken en opgedroogde Coco-Pops met melk onder de tafel (ja, ik ben schuldig: ik heb het laten liggen!). Ik vul de vloerreiniger met schoon water en een beetje reiniger en ga aan de slag. Je bedient het apparaat met de knopjes op het handvat.

Resultaat

Zonder enige moeite, maar wel met een hoop kabaal maakt het apparaat mijn vloer zo goed schoon dat ik de rest van de vloer ook maar mee pak. Waar ik nog het meest van onder de indruk ben is hoe weinig moeite ik hoef te doen.

Inderdaad, het apparaat is zwaar, maar dat voel je niet als je het apparaat vooruit duwt. De reservoirs legen is ook makkelijk en gebeurd zonder knoeien. Het apparaat is snoerloos waardoor je extra flexibel bent. Het opladen duurt net als bij de Kärcher FC 7 vier uur, maar zodra deze opgeladen is heb je een half uur om schoon te maken wat voldoende is.

Voordelen:

 • De vloerreiniger heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
 • Hij is extra wendbaar
 • Hij is snoerloos, waardoor je flexibel bent

Nadelen:

 • Het apparaat is redelijk zwaar
 • Deze vloerreiniger maakt veel kabaal

Gebruiksgemak

Er zit weinig verschil tussen het gebruik van de Bissell 2582N en deze vloerreiniger. Ze zien er ook bijna hetzelfde uit. Het grootste verschil is dat deze vloerreiniger van Bissell een snoer heeft en daardoor minder flexibel in gebruik is. Het snoer is wel 7 meter lang, waardoor je in gemiddeld huis niet teveel van stopcontact hoeft te wisselen.

Je bedient het apparaat via de knopjes op het handvat. Hier kies je ook het vloertype. Er zijn twee instellingen: voor harde vloeren en voor tapijt. Zo wordt er op tapijt bijvoorbeeld minder water gebruikt dan op een harde vloer.

Bij mij zijn er altijd wel zwarte kattenharen te vinden en daarom stofzuig ik eigenlijk elke dag. Vooral op mijn vloerkleed willen de haren zich nog wel eens verzamelen. Op de keukenvloer vliegen ook wel eens wat haren in de rondte. De perfecte omgeving om deze vloerreiniger uit te testen!

Eerst ga ik op mijn glanzende witte keukenvloer aan de slag. De vloer is niet erg vies en veel haren van mijn kat zijn er ook niet te vinden. Ik vul het waterreservoir, stop de stekker in het stopcontact en zet het apparaat aan.

Hij maakt net zoveel lawaai als de Bissell 2582 en hij heeft ook hetzelfde gewicht. Ik merk in het gebruik geen verschil, behalve dat ik vast zit aan een snoer. Tot nu toe beperkt het snoer me niet, al moet ik wel letten op waar het snoer ligt.

BIssell mond bovenaanzicht op tapijt en hout

Resultaat

Mijn keukenvloer wordt mooi schoon. Niet geheel streeploos, maar zoals ik al eerder zei: dit is bijna onmogelijk met mijn vloer. Even nadrogen en dan is het probleem opgelost. Mijn vloerkleed wordt ook brandschoon zonder erg nat te worden. Het is alsof er een nieuw leven is ingeblazen!

Als ik klaar ben spoel ik de borstel en het filter probleemloos af en de vloerreiniger is klaar voor het volgende gebruik!

Voordelen:

 • Deze vloerreiniger heeft een speciaal filter en een speciale borstel voor dierenharen
 • Hij is eenvoudig in gebruik

Nadelen:

 • Hij is niet snoerloos

Gebruiksgemak

Ik vul het waterreservoir en voeg wat reinigingsmiddel toe. De bediening vind je op het handvat: er is alleen een aan- en uitknop waardoor je hier niet fout kunt gaan. Deze vloerreiniger zuigt geen groot vuil op, waardoor het een goed idee is om eerst even te stofzuigen als je vloer erg vies is.

Na het ontbijt is het onder mijn tafel altijd een bende en om het apparaat goed te testen besluit ik niet eerst te stofzuigen, maar te kijken of deze vloerreiniger Coco-pops en kruimels aan kan. Ik stop de stekker in het stopcontact en ga aan de slag. Tot mijn verbazing verdwijnen alle Coco-pops en kruimels in het apparaat.

Korstjes brood zijn te groot waardoor ze blijven liggen, maar dit is geen probleem. Mijn vloer wordt schoon en daar gaat het om. Het snoer is 7 meter lang, lang genoeg om mijn gehele keuken mee onder handen te nemen.

https://www.youtube.com/watch?v=tg3JzCEQtHI

Deze vloerreiniger is overigens alleen geschikt om harde vloeren mee schoon te maken. Kärcher raadt aan om speciale vloerreiniger te gebruiken om strepen te voorkomen. Ik heb de meegeleverde reiniger gebruikt en ik was er erg over te spreken.

Ik vond het apparaat erg zwaar in de hand liggen, maar omdat het gewicht zich vooral aan de onderkant bevindt, had ik hier weinig last van. Deze vloerreiniger is dus erg wendbaar, maar misschien iets minder geschikt om de trap mee op te slepen.

Resultaat

Met deze vloerreiniger krijg je de kwaliteit die je van Kärcher gewend bent. Deze vloerreiniger voelt robuust aan, maar is wel aan de zware kant. Hij maakt goed schoon en heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Voordelen:

 • Je krijgt de bekende kwaliteit van Kärcher
 • Hij ligt ondanks zijn gewicht prettig in de hand

Nadelen:

 • Als het erg vuil is, kun je beter eerst even stofzuigen

Nadat ik het apparaat met water heb gevuld, ga ik aan de slag. Meteen merk ik het verschil met de andere vloerreinigers die ik heb geprobeerd. Deze voelt niet alleen zwaarder, maar is een stuk minder wendbaar.

Hij pakt de hoekjes niet mee en ik kan er ook niet mee onder mijn bank. Mijn keukenvloer wordt er overigens wel redelijk schoon mee. Ik zeg redelijk, want er zijn toch wat Coco-pops achtergebleven op de vloer. Eerst stofzuigen is bij deze vloerreiniger daarom een goed idee.

Deze vloerreiniger is alleen geschikt voor harde vloeren, je gebruikt hem daarom niet om je vloerkleed mee te reinigen. Na gebruik is het reinigen van het apparaat best een hele klus. Je moet verschillende onderdelen losmaken en daarna goed afspoelen en vervolgens klik je het allemaal weer terug op zijn plaats.

Resultaat

De zuigkracht van deze vloerreiniger is niet erg goed, daarom raad ik je aan eerst goed te stofzuigen als er meer dan een paar kruimels op de vloer liggen. Daarna werd mijn vloer goed schoon en rook heerlijk fris. Het apparaat is eenvoudig te gebruiken, maar minder gebruiksvriendelijk na gebruik. Het schoonmaken van de onderdelen neemt tijd in beslag.

Voordelen:

 • Deze vloerreiniger is erg scherp geprijsd

Nadelen:

 • Deze vloerreiniger is niet erg wendbaar
 • Het is niet de meest gebruiksvriendelijke vloerreiniger

Hoe koop je de beste vloerreiniger?

Wat de beste vloerreiniger voor jou is, hoeft natuurlijk niet de beste voor mij te zijn. Het hangt allemaal af van jouw behoeften.

Wat voor vloer wil je schoonmaken?

Met de meeste vloerreinigers maak je zowel harde vloeren als tapijt schoon, maar niet met allemaal. Heb je een vloerkleed wat regelmatig gereinigd moet worden, kijk dan goed of jouw vloerreiniger hiervoor geschikt is.

De vloerreinigers waarmee je geen tapijten schoon kunt maken, zijn vaak ook iets goedkoper. Dat is meteen ook een goede reden om hierop te letten: je wilt niet betalen voor een functie je toch niet gebruikt.

Keuken met eiland in het midden, houten vloer

Het gewicht van de vloerreiniger

De meeste vloerreinigers wegen tussen de vier en vijf kilo. Hoe minder deze weegt, hoe fijner in gebruik hij is. Vaak zijn lichtere vloerreinigers ook wendbaarder en daardoor ook comfortabeler in gebruik.

Vooral als je je vloerreiniger ook op je bovenverdieping wilt gebruiken, is het handig om naar het gewicht te kijken. Elke keer een zware vloerreiniger de trap op tillen is niet erg praktisch (of goed voor je rug!).

De inhoud van de watertank

Hoe groter de watertank is, hoe langer je ermee doet zonder deze bij te vullen. Heb je een enorm grote keuken, dan kies je beter voor een vloerreiniger met een watertank van minimaal 0,5 liter dan voor een vloerreiniger met een watertank van 0,2 liter.

Dit geldt ook voor het reservoir voor het vuile water. Het is niet handig als je deze om de haverklap leeg moet maken. Gelukkig is dit reservoir vaak afgestemd op het reservoir voor het schone water, wat dit voorkomt.

Budget

Zoals met de meeste huishoudelijke apparaten zijn er duurdere vloerreinigers en goedkopere vloerreinigers verkrijgbaar. De duurdere vloerreinigers hebben vaak het voordeel dat ze snoerloos zijn en langer mee gaan, maar als je een beperkt budget hebt, heeft het weinig zin om naar deze dure vloerreinigers te kijken.

Kies daarom de beste vloerreiniger die bij jouw budget past. Wat voor vloer heb je en welke functies heb je nodig? Snoerloze vloerreinigers zijn vaak goedkoper en de meeste vloerreinigers met snoer hebben een lang snoer waardoor je toch best flexibel bent. Heb je geen vloerkleed, dan heb je geen functie nodig om kleden te reinigen.

Veelgestelde vragen over vloerreinigers

Hoe werkt een vloerreiniger? 

Een vloerreiniger heeft een of meerdere rollen die de vloer reinigen. Hierbij gebruikt het apparaat water gebruikt. Terwijl deze rollen draaien om de vloer schoon te maken, wordt het vuil en het vieze water opgezogen, waardoor de vloer (bijna) droog wordt achtergelaten. 

Wat is het verschil tussen een vloerreiniger en een elektrische dweil? 

Een elektrische dweil kan alleen maar dweilen, en zuigt geen vuil op zoals een vloerreiniger dit doet.

Klein hondje op houten vloer

Conclusie

Hopelijk heb ik je dankzij dit artikel kennis laten maken met de wereld van de vloerreinigers en heb ik je geholpen bij het maken van een keuze. Heb jij nog goede tips? Stuur ons dan een berichtje. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?